Hur man skapar en karriärportfölj

Din Résumé kan ha fått dig en intervju, men en gång i intervjun, vill du se till att du verkligen sticker ut. En karriärportfölj ger dig möjlighet att visa upp dina prestationer och prover av din arbetsprodukt för att ge potentiella arbetsgivare en bättre uppfattning om vad du tar med till bordet. Medan det kan ta lite tid och ansträngning för att förbereda din portfölj, kan det här arbetet betala om din portfölj hjälper dig att landa jobb av dina drömmar.

Steg

Hjälp att bygga en karriärportfölj

Karriärportfölj checklista

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Titel sida för portfölj

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

TOC för karriärportfölj

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Del 1 av 3:
Populera din portfölj
  1. Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 1
1. Börja med en aktuell kopia av din Résumé. Din Résumé är en av de mest grundläggande, och kanske viktigaste, dokument i din portfölj. Detta dokument sammanfattar din utbildning och erfarenhet och bör alltid vara i din portfölj, även om du redan har skickat den separat till den potentiella arbetsgivaren.
  • Du kanske vill hålla mer än en kopia av din Résumé i din portfölj, om en potentiell arbetsgivare vill ha en.
  • Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 2
    2. Skapa listor över färdigheter och kvalifikationer. Tänk på alla saker du kan göra och göra en lista. Om du har färdigheter i en mängd olika områden, kanske du vill kategorisera dem, eller skapa separata färdigheter så att du kan lägga till eller subtrahera efter behov för att göra din portfölj relevant för det jobb som du intervjuar.
  • Inkludera människors färdigheter, till exempel förmågan att förhandla, leda eller kommunicera bra. Du kan inkludera referenser eller exempel i din portfölj för att backa dessa färdigheter upp.
  • Känn dig fri att inkludera självlärd kompetens. I din portfölj har du utrymme för att ge prover som visar att du vet hur man gör något, även om du inte har en formell certifiering för det.
  • Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 3
    3. Inkludera bevis på licenser, grader och certifieringar. skanna Eller gör kopior av papperslicenser och certifikat att inkludera i din portfölj. För grader kan du inkludera transkript och markera relevanta kurser.
  • Om du inkluderar transkript, skanna det så att du kan göra flera kopior. Du kan ansöka om olika jobb för vilka du skulle lyfta fram olika kurser.
  • Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 4
    4. Få rekommendationsbrev. Brev av rekommendation från personer med kunskap om dina färdigheter och arbetsetik kan övertyga potentiella arbetsgivare. Om någon annan hade en bra upplevelse med dig, ger den en potentiell arbetsgivare en uppfattning om vad de kan förvänta sig.
  • Tidigare arbetsgivare är goda källor till rekommendationer, förutsatt att du lämnade på goda villkor och hade ett bra förhållande med din chef eller handledare. Be om rekommendationsbrev från någon som övervakade dig direkt och observerade ditt arbete.
  • Professorer eller instruktörer är också bra källor till rekommendationer, särskilt om de lärde en kurs som är relevant för din karriär. Till exempel, om du letar efter arbete som webbdesigner, kan du få en rekommendation från instruktören för din front-end utvecklingsklass.
  • Du borde inte förbise samhällsledare eller politiska figurer, förutsatt att de känner dig personligen och har lite erfarenhet av att arbeta med dig eller observera din arbetsetik.
  • Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 5
    5. Samla prover av ditt arbete. Välj prov som är nyligen, visa upp dina färdigheter, och gör i allmänhet att du ser bra ut. Om du bara har igång, kanske du vill inkludera prover från skolprojekt snarare än något du producerat på jobbet.
  • Du kan skapa exempel på ditt arbete bara för din portfölj, men gå inte överbord. Potentiella arbetsgivare kommer att bli mer imponerade av något du skapade för en tidigare arbetsgivare eller i en klass, där du var under tidsbegränsningar och ditt arbete utvärderades av en handledare eller instruktör.
  • Med dina arbetsprover, inkludera eventuell återkoppling du har från dem. Till exempel kan du inkludera det faktum att du har en "A" på projektet för en klass, eller att din handledare rekommenderade dig för en kampanj när du har avslutat projektet.
  • Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 6
    6. Markera utmärkelser och prestationer. Din portfölj är platsen att låta dig skina, så du vill också inkludera information om allt som du är stolt över - även om det inte nödvändigtvis är relaterat till din karriär. Arbetsgivare som i allmänhet som att ha höga prestationer som arbetar för dem.
  • Till exempel, om ditt rugby-team vann statens mästerskap, inkludera det i din portfölj.
  • Atletiska heder och samhällsledande utmärkelser har definitivt en plats i din portfölj. Allmänt, lämna ut hedrar som är politiska eller religiösa i naturen, om du inte intervjuar för ett jobb med en politisk eller religiös organisation där de skulle vara relevanta.
  • Del 2 av 3:
    Organisera din portfölj
    1. Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 7
    1. Titta på de typer av material du vill inkludera. För de flesta karriärer, de flesta om inte alla dina portföljinnehåll kommer att vara standard, brevstorlek. Men för vissa fält kanske du vill inkludera överstorlek eller digitala medier i din portfölj.
    • Din portfölj kan innehålla något bärbart. Större dokument kan också vikas för att passa in i ditt bindemedel.
    • Om du är på teknikfältet kan du skapa en CD av ditt arbete för att inkludera i din portfölj.
  • Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 8
    2. Köp ett 3-rings bindemedel eller presentationsbindemedel och tillbehör. Fysiska portföljer ser vanligtvis snyggaste i ett 3-ringsbindemedel. Få en uppsättning flikar för att hjälpa till att organisera delarna av din portfölj. Du kan behöva andra insatser, beroende på vad du bestämt för att inkludera.
  • Om du till exempel har en karriär i Tech och har inkluderat en CD kan du få CD-hållare som passar i 3-rings bindemedel för att enkelt säkra ditt arbete.
  • Du kan hitta de tillbehör du behöver online, på kontorsleveranser, och till och med i rabatterade butiker. Generellt hittar du allt du behöver var som helst kontor eller skolmaterial säljs.
  • Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 9
    3. Börja med en titel sida och innehållsförteckning. Din titelsida ska ha grundläggande information om dig, inklusive ditt namn och kontaktuppgifter. Din innehållsförteckning anger delarna av din portfölj och de typer av dokument som ingår i varje avsnitt, för snabb referens.
  • Du kan köpa uppsättningar flikar med ett inbyggt innehållsförteckning som koordinerar namnet på varje sektion till fliken bakom vilken avsnittet faller.
  • Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 10
    4. Kategorisera ditt portföljinnehåll. Dina kategorier kan skilja sig något beroende på dina färdigheter och karriärfält. Generellt är det enklaste sättet att organisera din portfölj att tänka på hur en typisk jobbintervju skulle gå.
  • Till exempel börjar de flesta intervjuare av intervjun med en fråga i linje med "Berätta lite om dig själv." Gör den här frågan lätt genom att göra "Om mig" Den första delen i din portfölj. Inkludera din resumé, information om hobbyer och intressen, och personliga färdigheter som språk du talar. Du kan också inkludera referensbrev i det här avsnittet, eller du kan skapa en annan sektion för dem.
  • Du kan också ha separata avsnitt för utbildning, sysselsättning och ledarskap eller gemenskapens engagemang.
  • Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 11
    5. Skapa flikar för var och en av dina olika sektioner. Inlägg med flikar på utsidan Låt dig snabbt hoppa till det avsnitt du behöver utan att behöva tummen genom sidorna. De kan också skydda sidorna i din portfölj från för mycket skada.
  • Färgade flikar med en innehållsförteckning har vanligtvis inte något skrivet på själva fliken. Istället använder du innehållsförteckningen för att navigera genom sektionerna.
  • Du kan också ha flikar med insatser där du skulle skriva titeln på varje sektion. Om du använder den här typen av fliken, välj en uppsättning där du kan skriva namnen på sektionerna på en dator och mata in insatserna via en skrivare. Dessa uppsättningar har instruktioner för att formatera din ordbehandlingsapp för att skriva ut flikarna korrekt.
  • Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 12
    6. Korrekturläsning alla portföljdokument noga. Innan du sätter ett dokument i din portfölj, kolla det flera gånger för att säkerställa att det är fri från grammatik och stavfel. Du kan också få någon annan att se över det för att hämta allt du kanske har missat.
  • Din portfölj ska presentera din bästa bild. Ett skarpt fel på någon sida i din portfölj skickar felmeddelandet till potentiella arbetsgivare, och allt ditt hårda arbete kan återfyra.
  • Del 3 av 3:
    Använda din portfölj
    1. Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 13
    1. Ta med din portfölj med dig till intervjuer. Vid intervjuer kan du referera till din portfölj när det är nödvändigt. Leta efter möjligheter att låta intervjuaren veta att du har prover av ditt arbete och annat material som de kan titta på.
    • Var beredd att lämna din portfölj bakom om intervjunaren vill ha en tid att titta över den efter intervjun. Ta inte med din mästare eller bara en kopia av dina dokument.
  • Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 14
    2. Anpassa din portfölj för varje arbetsmöjlighet. Din huvudportfölj innehåller allt du någonsin vill ha en potentiell arbetsgivare att se. Men alla dessa dokument kommer inte nödvändigtvis att vara relevanta för varje tillfälle du har. Lägg till och ta bort dokument som behövs för att rikta särskilda arbetsgivare och positioner.
  • Rekommendationsbrev är ett bra ställe att anpassa. Till exempel, om du har en arbetsintervju som planeras och du vet att intervjun är en alumni av ditt universitet, kan du inkludera brev från professorer mer framträdande.
  • När du riktar in arbetsprover, inkludera endast prover av arbete som liknar vad du förmodligen skulle göra om du anställdes av det företaget. Till exempel, om du intervjuar för ett jobb som grafisk designer, kommer intervjuaren sannolikt inte att vara intresserad av den novella historien som du skrev för din engelska klass - även om den publicerades eller vann en utmärkelse. Det har inget att göra med dina färdigheter som en grafisk designer.
  • Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 15
    3. Granska din portfölj för att bedöma din karriärutveckling. Gör det till en vana att sitta ner med din masterportfölj minst en gång om året. Titta på varje dokument, uppdatering efter behov och ta bort äldre arbete som har förlorat relevans.
  • Ser tillbaka på din karriär i ett nötskal som detta kan hjälpa dig att identifiera luckor i din träning eller områden där du kanske behöver fortbildning för att hålla sig uppdaterad med de senaste trenderna på fältet.
  • Du kan också märka utvecklingen av nya färdigheter som kan öppna dörrar till nya möjligheter som du inte skulle ha övervägt tidigare.
  • Bild med titeln Skapa en karriärportfölj Steg 16
    4. Skapa en digital säkerhetskopia av din masterportfölj. När du har gått till allt detta arbete vill du inte förlora det. Om du har en digital säkerhetskopia av alla dokument i din portfölj, kan du enkelt uppdatera den eller återskapa den om något händer med din fysiska kopia.
  • Du kan också överväga att sätta din portfölj på en webbplats. Du kan inkludera en länk till webbplatsen på din Résumé. Detta kan vara särskilt användbart om du är i teknik eller media.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du har tidningsartiklar för din portfölj, hitta en PDF-fil på sidan. Artikeln var på, eller skanna sidan och skapa en PDF själv. Använd en fotoredigeringsapp för att black ut hela sidan än den artikel du vill visa upp.
  • Undvik att numrera sidorna i din portfölj. Detta gör det alltför komplicerat att lägga till eller ta bort sidor när du behöver uppdatera det.
  • Alla dokument du skapar specifikt för din portfölj ska alla använda samma teckensnitt och teckensnittsstorlek, så din portfölj ser ordentligt och konsekvent.
  • Varningar

    Undvik att inkludera arbetsprodukt som kan avslöja proprietär information som tillhör en tidigare arbetsgivare. Om du inte är säker, fråga din gamla arbetsgivare för tillstånd att använda den.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande