Hur man ansöker en tourniquet

Studier visar att när de används ordentligt under de rätta omständigheterna kan tourricets hjälpa till att kontrollera blödning och rädda liv. En tourniquet är inte en långsiktig behandling, men om någon är allvarligt skadad och blöder kraftigt från en lem, kan man sänka eller stoppa blodflödet tills såret kan behandlas av utbildade proffs. Experter säger att veta hur man använder en tourniquet korrekt kan hjälpa dig att rädda någons liv i en nödsituation.

Steg

Del 1 av 3:
Bedömning av skadan
  1. Bildbeteckningen Ansök en Tourniquet Steg 1
1. Upptäck där blodet kommer ifrån. Om du befinner dig i en nödsituation där någon (eller ett djur) är allvarligt skadad och blödning, tillvägagångssätt med förtroende och försäkran. Att hjälpa någon i en livshotande situation är modig, men du måste försöka upptäcka och bedöma skadan så fort du kan. Låt personen ligga och ta reda på var blodet kommer ifrån.
  • Tourniquets arbetar bara med lemskador, inte trauma till huvudet eller torso. Skador på huvudet och torso kräver applicerat tryck med något absorberande material för att sakta eller sluta blöda, inte en tourniquet.
  • En allvarligt skadad person kan också kräva grundläggande livräddande åtgärder, såsom HLR (Clearing Airways, mun-till-mun-återupplivning, bröstkompressioner) och chockförebyggande.
  • Termen "tourniquet" härstammar i slutet av 1600-talet från det franska ordet "turner," vilket innebär att vända eller dra åt.
  • Bild med titeln Applicera en Tourniquet Steg 2
    2. Applicera tryck på såret. Majoriteten av yttre blödningsskador kan styras av direkttryck. Därför ta tag i något absorberande och företrädesvis rent, såsom en steril gaze-kudde (även om det kan behöva vara din egen tröja) och placera den över såret medan man tillämpar signifikant tryck. Syftet är att ansluta såret och främja blodkoagulering, eftersom blod inte kommer att koagulera medan fritt flyter. Gaze dynor (eller något absorberande, såsom terrycloth eller bomullstyg) fungerar bra för att förhindra att blodet släpper ut såret. Om gasbindningen, handduken eller klädseln suger igenom med blod, lägg till ett annat lager - ta inte av det ursprungliga make-shift-bandet. Avskalning av ett blod-blött bandage från såret tar bort de snabbt bildande koagulationsfaktorerna och uppmuntrar till blödning att återuppta. Men om såret är för svårt och blödningen inte kan stoppas med påtryckt tryck, då (och bara då) ska du överväga en tourniquet.
  • Om lämnas okontrollerad, kommer blödningen så småningom att leda till chock, då döden.
  • Om det är möjligt, använd latex eller liknande tysk handskar medan du kommer i kontakt med en annan persons blod, eftersom det kommer att bidra till att stoppa överföringen av vissa sjukdomar.
  • Även om du måste använda en tourniquet, lämna make-shift bandage på såret eftersom det kommer att bidra till att främja koagulering när blodflödet saktar ner.
  • Höja såret om möjligt. Ofta kommer kombinationen av tryck och reducering av tyngdkraften på blodflödet i kärlen att räcka för att stoppa blödningen och tillåta klumpbildning.
  • Bild med titeln Applicera en Tourniquet Steg 3
    3. Lugna den skadade personen. I någon nödsituation är Panic en nackdel, så försök lugna personen ner i en lugnande ton. Förhindra att de tittar på såret och blödningen om du kan, så många är rädda av blodets syn. Du bör dock informera dem om dina handlingar, till exempel när du tillämpar ett bandage och / eller en tourniquet. Det är också viktigt för personen att veta att medicinsk hjälp är på väg.
  • Försök att göra ett snabbt 911 nödsamtal (eller fråga en motståndare) så snart du kan. I de flesta allvarliga skador är användningen av ett bandage och / eller tourniquet bara att köpa tid så att utbildad medicinsk personal kan ta över och göra vad som är nödvändigt.
  • Gör den skadade som möjligt så mycket som möjligt medan du ger dem hjälp. Sätt något vadderat under huvudet.
  • Del 2 av 3:
    Applicera Tourniquet
    1. Bild med titeln Applicera en Tourniquet Steg 4
    1. Välj ett lämpligt material. Om du har en väl utformad medicinsk tourniquet till ditt förfogande så är det bra, men i de flesta nödsituationer måste du improvisera. I avsaknad av en speciellt utformad tourniquet, välj något som är starkt och böjligt (men inte för stretchigt), men tillräckligt länge för att knyta runt den skadade lemmen.
    • Bra val skulle vara en slips, bandana, läderbälte, band från ryggsäck eller handväska, bomullskjorta eller lång strumpor.
    • För att minimera skärning i huden, se till att den improviserade tourniquet är minst en tum bred och föredragen två till tre inches i bredd. Om tourniquet är för ett finger, är en något mindre bredd bra, men undviker sträng, garn, tandtråd, tråd, etc.
    • I en nödsituation med massor av blod måste du avgå dig själv till det faktum att du kommer att få blod på dina kläder, så tveka inte att använda en klädesplagg för en tourniquet.
  • Bild med titeln Applicera en Tourniquet Steg 5
    2. Applicera Tourniquet mellan hjärtat och skada. Placera din tourniquet runt den skadade lemmen, mellan det öppna såret och hjärtat (eller proximalt mot såret) - Syftet är att skära av det starka blodflödet inom artärer som lämnar hjärtat, inte de mer ytliga venerna som återvänder blodet tillbaka till hjärtat. Mer specifikt placera din tourniquet ungefär två till fyra tum bort från sårets kant. Placera inte det direkt över såret eftersom artärerna uppströms från skadan kommer fortfarande att dränera in och ut från det öppna såret.
  • För sår som ligger strax under en gemensam (som armbågen eller knäet), placera din tourniquet strax ovan och så nära den gemensamma du kan.
  • Din tourniquet bör ha lite vaddering under den för att förhindra hudskador, så använd offrets kläder (byxa eller skjorta ärm) för att placera under det om du kan.
  • Om din tourniquet är tillräckligt länge, lägg det runt den skadade lemmen flera gånger, hålla den så platt som möjligt. Du vill att tourniqueten ska stoppa blodflödet i artärerna, men inte skuren i och skada alla mjuka vävnader medan du gör det.
  • Bild med titeln Applicera en Tourniquet Steg 6
    3. Använd en pinne eller stång för åtdragning. Att binda en vanlig knut efter att du har tätt inslagit din tourniquet kanske inte är tillräcklig för att styra blodflödet, speciellt om materialet expanderar lite när det är vått. Använd någon form av långsträckt trä eller plastpinne eller stång (minst fyra tum lång) som en torsionsanordning.
  • Först, binda en halv knut med tourniquet, lägg sedan det styva objektet på toppen innan du binder en full knut över den.
  • Du kan sedan vrida det långsträckta objektet tills tourniquet är tätt runt den skadade lemmen och blödningen stannar.
  • Små trädgrenar, en skruvmejsel eller skiftnyckel, tunna ficklampor eller tjocka markörspennor fungerar alla som torsionsenheter för tourniquets.
  • Del 3 av 3:
    Minska komplikationer
    1. Bild med titeln Applicera en Tourniquet Steg 7
    1. Lämna inte turnén på för länge. Tourniquet användning är tillfälligt och kort sikt, även om det inte finns någon forskning som indikerar exakt tidsfristen innan bristen på blodtillförsel börjar orsaka vävnadsdöd (nekros), eftersom alla människor är fysiologiskt lite annorlunda.
    • Om nekros sätter in, är benamputationen mycket troligt. Som en allmän riktlinje anses två timmar hur länge en tourniquet kan vara bunden innan neuromuskulär skada börjar (förlust av normal funktion) och kanske tre till fyra timmar innan nekros blir ett allvarligt problem. Men i en nödsituation utan medicinsk hjälp i närheten kan du behöva göra valet att offra en lem för att rädda ett liv.
    • Om du tror att medicinsk hjälp tar längre tid än två timmar att komma fram, kyla sedan lemmen med is eller kallt vatten (medan det är förhöjt) om du kan - det kan hjälpa till att fördröja vävnadsskada och funktionsförlust.
    • Markera offrets panna med a "T" för att ange en tourniquet har tillämpats, och notera också den tid då den applicerades så medicinsk personal vet.
  • Bild med titeln Applicera en Tourniquet Steg 8
    2. Håll såret så rent som möjligt. Helst kommer din tourniquet att stoppa eller avsevärt sänka flödet av arteriellt blod från såret, även om du fortfarande bör ta hand om att förhindra skräp från att landa på skadan. Eventuellt öppet sår är i riskzonen för infektion. Innan du applicerar ett tryckbandage är sköljning av såret med rent vatten en bra idé, men när gasbindningen eller bandaget appliceras ska du inte ta bort den. Men du kan förhindra skräp från att landa på make-shift bandage genom att täcka det med en filt eller klädesartikel.
  • Om du inte har några latexhandskar att bära, titta runt eller fråga några medarbetare för en hand sanitizer innan du rör såret.
  • Om du har steril saltlösning tillgänglig är detta det bästa för rengöringssår. Annars är alkohol, ättika, naturliga honung, väteperoxid och blekmedel alla goda antiseptika som kan vara tillgängliga för dig att använda på dina händer eller offrets skada innan du klär det.
  • Bild med titeln Applicera en Tourniquet Steg 9
    3. Ge värme och hydratisering. Om medicinsk hjälp är försenad av vilken anledning som helst, kommer offret sannolikt att uppleva någon skakande och svår törst från blodförlust. Graden som de kommer att uppleva dessa problem beror på miljöförhållandena och mängden förlorat blod. Hitta en filt eller några kläder för att hålla offret varmt och ge dem vatten eller juice att dricka. Shivering kan också vara ett tecken på hypovolemisk chock, vilket också orsakar snabb andning, förvirring, ångest, klammig hud, blåaktig färgning och förlust av medvetenhet.
  • Det kan inte vara mycket du kan göra för att förhindra chock, men du kan berätta för den medicinska personalen dina observationer när de anländer.
  • Ju större och snabbare förlust av blod, desto mer allvarliga chocksymptom.
  • Post-tourniquet syndrom varar vanligtvis från en till sex veckor och innefattar svaghet, domningar, pallor och styvhet i den skadade lemmen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Täck inte tourniquet en gång. Du borde lämna den i full bild för medicinsk personal när de anländer.
  • Använda en tourniquet för att sluta blöda innan du börjar HLR-insatser kan bidra till att bevara offerets blodvolym.
  • En gång stramad, lossa inte tourniqueten eftersom det kan leda till mer blödning (inkrementell exsanguination) och död.
  • Varning

    • Ovanstående information är inte en adekvat ersättning för yrkesutbildning. Kontakta ditt lokala amerikanska Röda Kapitel för certifiering och utbildningskursalternativ.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande