Hur man kontrollerar för en fraktur när man utför första hjälpen

Bedömning av en nödsituation som kräver första hjälpen kan vara stressigt och svårt, särskilt när du letar efter eller försöker bedöma skador under huden. De flesta nödsituationer du kommer att stöta på att innebära någon form av trauma, som en fall, bilolycka eller fysisk förändring. Som sådan, kontrollerar tecken på ett brutet ben, samtidigt som man administrerar grundläggande första hjälpen är viktigt eftersom det kan hjälpa dig att stabilisera området och förbereda personen för utbildad läkarvård.

Steg

Del 1 av 3:
Identifiera tecken på en benfraktur
  1. Bild med titeln Kontrollera efter en fraktur när du utför första hjälpen steg 1
1. Kontrollera efter en krokig lem. Medan vissa allvarliga frakturer pekar igenom huden (kallad en öppen fraktur), förbli de flesta dolda under huden (kallade stängda frakturer). Ta en titt på den skadade personens lemmar och nacke och kontrollera om onaturliga vinklar eller positioner som sannolikt indikerar en fraktur eller dislokation. Leta efter en lem som ser kortare, vrids eller böjd i ett onaturligt utseende.
  • Det är viktigt att inte flytta nacke, huvud eller ryggrad Om det ser krokigt eller felt ut eftersom du kan orsaka permanent nervskada och göra situationen värre.
  • Medan du letar efter deformiteter, jämföra sida till sida (vänster ben till höger ben, till exempel) för att bättre märka något konstigt eller ovanligt, det är indikativt på ett brutet ben.
  • Att märka en öppen fraktur är mycket lättare på grund av att den pekar ut ur huden. Öppna frakturer anses allvarligare på grund av betydande blodförlust och risk för infektion.
  • Du kanske måste lossa eller ta bort några kläder för att kontrollera grundligt, men se till att fråga tillstånd om personen är medveten.
  • Bild med titeln Kontrollera efter en fraktur när du utför första hjälpen steg 2
    2. Leta efter svullnad och rodnad. Ett brutet ben är en stor skada som kräver mycket kraft, så förvänta dig att se svullnad, rodnad och / eller blåmärken. Inflammation och färgändringar utvecklas snabbt nära sprickplatsen, så du borde inte behöva vänta mycket länge att se dem. Återigen är det troligt att vissa kläder avlägsnas för att se svullnad.
  • Svullnad ger en synlig klumpighet, uppblåst eller ballong av vävnad runt det brutna benet, men misstag inte det för fettdeposition. Svullnad gör huden tätt och varm till beröringen, medan fett är jiggly och coolt till beröringen.
  • Svullnad och färgförändringar händer på grund av brutna blodkärl som blöder i omgivande områden under huden. Röd, lila och mörkblå är vanliga färger i samband med brutna ben.
  • En öppen fraktur orsakar extern (synlig) blödning, vilket ska vara lätt att se eftersom det kommer att suga genom de flesta typer av tyger ganska snabbt.
  • Bild med titeln Kontrollera efter en fraktur när du utför första hjälpen steg 3
    3. Försök att bedöma smärtan. Även om brutna ben tenderar att vara mycket smärtsamma (även små hårlinje / spänningsfrakturer), med hjälp av smärta för att mäta en skada i en nödsituation kan vara knepig. Först och främst kan personen känna sig varierande grader av smärta över hela hennes kropp, beroende på vad som hände med henne. För det andra kan personen vara omedveten eller i chock och inte kunna svara på dina frågor eller hitta någon smärta. Så, verkligen fråga den skadade personen om hennes smärta, men lita inte på det för att kontrollera en fraktur.
  • Tryck försiktigt (palpate) personens lemmar och torso (speciellt runt revbenen) och leta efter någon wincing om hon är medveten men inte kommunicerar tydligt.
  • Om personen är omedveten, kan en smärtbedömning inte göras.
  • Smärta känslor kan förbättras kraftigt (från rädsla) eller reducerad (från adrenalin) när människor är skadade, så det är inte alltid tillförlitligt för en skadebedömning.
  • Bild med titeln Kontrollera efter en fraktur när du utför första hjälpen steg 4
    4. Observera svårigheter att flytta kroppsdelar. Om den skadade personen är medveten och varnar, be honom om att försiktigt och långsamt flytta armar, händer, fötter och ben. Om han har mycket svårigheter och smärta med rörelse, är en fraktur eller dislokation möjlig. Du kan också höra ett gitter eller sprickande ljud, vilket indikerar benets brutna bitar gnuggar ihop.
  • Be honom att börja med att vrida sina tår, sedan böja knäna och lyft sedan benen från marken och flytta sedan händerna och armarna.
  • Även om personen kan flytta sina lemmar (föreslår ryggmärgen inte har skadats) kan det vara skador på ryggradens ben. Om det inte är nödvändigt att få personen ur omedelbar fara, ska patienterna inte flyttas tills det bedöms av en medicinsk professionell på grund av risken för förlamning av en patient.
  • Förlust av styrka i en lem, även med viss rörelse, är en annan indikation på en fraktur eller dislokation eller en ryggrad eller nervskada.
  • Bild med titeln Kontrollera efter en fraktur när du utför första hjälpen steg 5
    5. Fråga om domningar och stickningar. Typiskt när ett ben är trasigt, speciellt de större övre benen i armarna och benen, är nerver också skadade eller åtminstone sträckta och irriterade. Detta ger elektriskliknande smärta, men också domningar eller "stift och nålar" under skadans plats. Fråga den skadade personen om känslorna i hennes händer och fötter.
  • Förlust av känsla i benen indikerar någon typ av nervintresse, antingen i en perifer nerv som går ner i benet / armen eller en spinalnerv i ryggraden.
  • Förutom domningar och stift och nålar kan hon också känna sig konstiga temperaturförändringar - antingen för kalla eller bränna heta känslor.
  • Del 2 av 3:
    Adressera det trasiga benet
    1. Bild med titeln Kontrollera efter en fraktur när du utför första hjälpen steg 6
    1. Flytta inte det brutna benet. Om du tror att en skadad person har en benfraktur (eller dislocated), borde du inte flytta det för att bedöma eller behandla det. Istället bör du fortsätta med din grundläggande förstödsbehandling medan det brutna benet är i den position du hittade det eller en bekvämare position som valts av den skadade personen. Utan akut medicinsk utbildning är det bara för riskabelt att flytta ett brutet ben.
    • Avskräcka den skadade som rör sig för mycket. Något föränderlig position för komfort är bra, men försöker stiga upp (speciellt om han är i chock) riskerar ytterligare skada.
    • Stödja den skadade kroppsdelen för komfort eller att stoppa personen från att flytta är det bra. Använd en kudde, kudde eller rullad jacka eller handduk.
  • Bild med titeln Kontrollera efter en fraktur när du utför första hjälpen steg 7
    2. Stoppa blödning. Det är inte mycket du kan göra för att stoppa den inre blödningen som alltid inträffar med en sluten fraktur, men att stoppa eller sänka blödningen från en öppen fraktur är nödvändig och kan vara livräddande. Applicera tryck på det öppna såret med ett sterilt bandage, ren trasa eller en ren klädsel tills den slutar blödning och börjar klot - det kan ta upp till fem minuter eller mer, beroende på såret och vilka blodkärl är skadade.
  • Skydda dig själv och patienten från blodburna sjukdomar genom att ha handskar. Kommer i kontakt med den skadade människans blod sätter dig i riskzonen för sjukdomar som hepatit, hiv och andra virusinfektioner.
  • Även om frakturen är stängd kan det vara omgivande skär och nackdelar som blöder och behöver uppmärksamhet.
  • För en öppen fraktur, när blödningen är under kontroll, täck såret med en steril förband eller något rent (för att förhindra infektion och skräp som kommer in där) och säkra det med ett bandage. Ta inte bort bandage eller duk du brukade stoppa blödningen - lägg helt enkelt den nya dressingen över den gamla.
  • Du kan lätt skölja såret med vatten för att ta bort smuts eller skräp, men skrubbar inte kraftigt det eftersom det kommer att blöda mer.
  • Bild med titeln Kontrollera efter en fraktur när du utför första hjälpen steg 8
    3. Immobilisera det skadade området. Försök aldrig att justera ett brutet ben eller tryck tillbaka det i kroppen om det sticker ut. I stället immobilisera (säkra) det brutna benet med a skena eller sling, Särskilt om du har haft någon form av akut medicinsk utbildning. Potentiellt material du kan använda för splinter inkluderar uppbyggda tidningar eller band av trä. Kom ihåg att immobilisera området både ovanför och under frakturen.
  • Säkra splinterna runt armen eller benet med elastiska bandage (ess eller tensorbandage), rep, ett bälte eller band av tyg eller kläder. Binda inte det för hårt och avskurna cirkulationen.
  • Padding Splinterna med tyg eller stora bandage kan hjälpa till att minska obehag.
  • Överväg att göra en enkel slinga för att stödja en trasig arm. Använd en tröja och binda ärmarna runt personens nacke för stöd.
  • Om du inte har någon aning om vad en splint eller sling är, är det troligt att det inte är att försöka göra dem. Stick med blödningskontroll och vänta på nödtjänster.
  • Bild med titeln Kontrollera efter en fraktur när du utför första hjälpen steg 9
    4. Övervaka för cirkulation. Om du bestämmer dig för att stödja ett brutet ben eller ett arm med en splint och säkra det med ett Ace-bandage eller bälte, måste du kontrollera om cirkulationen var några minuter tills hjälp kommer fram. Bindning av splinten på för täta skär av blodtillförseln till vävnaderna nedströms från skadan och kan leda till vävnadsdöd från brist på syre och näringsämnen.
  • Känn för en puls i handleden med en trasig arm och fotleden för ett brutet ben. Om du inte kan känna en puls, lossa slipsarna på splinten och kolla igen.
  • Du kan också kolla visuellt. Tryck fast över huden nedströms från frakturplatsen. Det borde först "blanchera" Vit och sedan bli rosa igen på cirka två sekunder.
  • Tecken på dålig cirkulation inkluderar: blek eller blåaktig hud, domningar eller stickningar och förlust av puls.
  • Bild med titeln Kontrollera efter en fraktur när du utför första hjälpen steg 10
    5. Applicera kallterapi om möjligt. Om du har några is, frysta gelpaket eller påsar med frysta grönsaker i närheten, tillämpa dem över det täckta såret för att minska (eller begränsa) inflammation och numrera smärtan. Is orsakar de små blodkärlen att krympa lite så svullnad reduceras. Is kommer också att stoppa blödningen av ett öppet sår.
  • Kom ihåg att inte applicera is (eller något kallt) direkt till huden. Ta alltid in isen i en tunn handduk, bit av tyg eller något annat material innan du applicerar det på en skada.
  • Lämna isen på ca 15 minuter eller tills akutmedicinsk personal kommer fram.
  • Del 3 av 3:
    Prioritering av behandling av första hjälpen
    1. Bild med titeln Kontrollera efter en fraktur när du utför första hjälpen steg 11
    1. Ropa på hjälp. Om du stöter på en akutmedicinsk situation där människor är skadade, kräver omedelbart en ambulans om ingen annan har. Tiden är av kärnan, så få hjälp på vägen först, sedan utvärdera skadorna och leverera grundläggande första hjälpen medan du väntar på hjälp att komma fram. Äkta förlorade minuter kan göra skillnaden mellan liv och död, oavsett din nivå av första hjälpen träning.
    • Även om människor inte är allvarligt skadade, bör du fortfarande ringa 9-1-1 för hjälp eftersom du inte kan göra en lämplig diagnos på grund av brist på träning eller nödvändig medicinsk utrustning.
    • Ingen förväntar dig att spela doktor och fixa eventuella skador. Fokusera på att få hjälp att komma fram och göra grunderna - Stoppar allvarligt blödning, erbjuder stöd och försöker förhindra chock (se nedan).
  • Bild med titeln Kontrollera efter en fraktur när du utför första hjälpen steg 12
    2. Undersök scenen. Innan du närmar dig den skadade för att administrera första hjälpen måste du ta en stund att titta och se till att det inte finns någon omedelbar fara. Om du rusar in i en scen utan att checka efter hot mot din säkerhet - som en nedåtriktad elektrisk ledning, fallande skräp eller en farlig person - kan du bli skadad dig själv. Då är allt du har åstadkommit att ge akutpersonal två människor att rädda istället för en.
  • Bild med titeln Kontrollera efter en fraktur när du utför första hjälpen steg 13
    3. Bestäm om personen andas. En gång utbildad akutmedicinsk hjälp kallas och på väg, bedöma om en skadad person är medvetslös och / eller inte andas. Om personen inte andas, ger henne Hinder Är din högsta prioritet. Kontrollera personens luftväg för att se om den är blockerad innan du ger HLR. Kontrollera inte för brutna ben tills personen är återupplivad och andas.
  • Om du inte har CPR-utbildning, borde du inte oroa dig för att administrera räddningsandning - fokusera på bröstkompressioner istället. Om du är utbildad och självsäker i dina förmågor, fortsätt sedan med HLR som inkluderar räddning av räddning.
  • Placera försiktigt personen på ryggen och knäböj nästa bredvid henne, nära hennes axlar.
  • Placera din hands häl på personens bröstben, mellan hennes bröstvårtor. Placera din andra hand ovanpå din första hand och använd all din kroppsvikt för att trycka ner på bröstet.
  • Administrera bröstkompressioner med en hastighet av ca 100 pumpar per minut (föreställ dig om rytmen i Bee Gees sång "Hålla sig vid liv").Ge bröstkompressioner tills hjälp kommer fram. Om du blir trött, se om någon kan stänga av med dig.
  • Om du är utbildad i HLR, kolla sedan personens luftväg efter 30 kompressioner och börja leverera räddningstjänst.
  • Bild med titeln Kontrollera efter en fraktur när du utför första hjälpen steg 14
    4. Titta efter chock. När hjälp är på väg, andas personen, blödning är under kontroll och du har stabiliserat eventuella brutna ben, du måste vara vaksam för chock. Shock är ett fysiologiskt svar på förlust av blod, skada och smärta, vilket snabbt kan bli dödligt om det inte är ordentligt adresserat. Tecken att se upp för att vara: Känsla svag, snabb grunda andning, lågt blodtryck, förvirring, konstigt / olämpligt beteende, förlust av medvetande.
  • För att bekämpa chock: kontrollblödning först, lägg personen ner med huvudet något lägre än hans torso, höja benen, håll honom varm med en filt och erbjuda honom vätskor att dricka om han kan.
  • Lugna honom ner genom att inte panikera dig själv och se till att han vet att hjälp är på vägen.
  • Lugna honom att han kommer att bli okej (även om du inte tror att han kommer att vara) och distrahera honom från att titta på hans skador.
  • Tips

    Ibland skadade människor rapporterar att höra eller känna en snap / spricka / crunch / pop under sina olyckor och kan identifiera var, vilket gör att du snabbt kan kontrollera området för att bekräfta sina misstankar.
  • Om du är osäker på om ett område är brutet, stabilisera området ändå.
  • Applicera inte en tight tourniquet till en extremitet för att stoppa blödningen om det inte är livshotande.
  • Flytta inte en skadad person som har en potentiell ryggradsskada.
  • Varning

    • Om det finns en bendeformitet, Försök inte räta ut det. Istället säkra det i den position du hittar den.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande