Hur man kontrollerar luftväg, andning och cirkulation

Om du befinner dig i en nödsituation där någon kollapsar eller du hittar någon, måste du kontrollera om han behöver Hinder. HLR är en livräddningsteknik, men bör bara utföras om någon verkligen behöver det. För att kontrollera om personen behöver HLR måste du kontrollera luftvägarna, andningen och cirkulationen innan du börjar.

Steg

Del 1 av 4:
Kontrollera respons
  1. Bild med titeln Kontrollera luftväg, andning och cirkulation Steg 1
1. Bedöma situationen. När du hittar någon kollapsad eller du bevittnar någon, gå ut, titta och ta reda på om du kan nå honom utan att du sätter din egen säkerhet. Du behöver också se om han är i ett område tillräckligt stort för att du ska flytta och hjälpa till. Om personen ser ut som om han är i omedelbar fara (t.ex. mitten av en gata), försök att flytta honom till en säker plats innan du försöker hjälpa honom - men lägg dig inte på skadans sätt. Om du rusar in i en farlig situation kan du också hamna skadad. Det hjälper inte bara den person du försökte rädda, det ger också akutpersonal ännu en person att rädda.
  • Var försiktig om det finns förmodad potential nacke eller ryggradsskada, som en person som har fallit från en höjd eller på platsen för en bilolycka där det finns tecken på ytterligare uppenbart stora trauma. Den som har fallit från en höjd eller varit involverad i en motorfordonsolycka bör ha spinal försiktighetsåtgärder vidtagna.
  • Bild med titeln Kontrollera luftväg, andning och cirkulation Steg 2
    2. Prata med offret. Ett av de bästa sätten att kontrollera om en person är lyhörd är att prata med henne. Ställ frågor som, "Vad heter du?", "Är du okej?", och "Kan du höra mig?" Dessa frågor kan väcka offeret från vad hon är i och gör henne att svara. Tryck också på hennes axel eller arm medan du gör det för att se om det också hjälper.
  • Om det inte fungerar, försök att skrika en eller två gånger på henne för att se om det kommer att väcka henne. Yell-fraser som "Hallå!" eller "Hej!" att se om hon vaknar.
  • Bild med titeln Kontrollera luftväg, andning och cirkulation Steg 3
    3. Utföra en sternal gnidning. En sternal gnid kan hjälpa dig att fastställa att personen verkligen inte svarar. Du vill inte göra HLR på någon som bara är dåligt mottaglig men andas och cirkulerar blod. Gör en näve och gnugga dina knogar hårt på personens bröstben.
  • Du kan också prova en "fälla squeeze," vilket är när du förstår musklerna i axeln med tummen och fingrarna och pressa in i kragebonens ihåliga. Böj låg som du gör det och lyssnar på ljud eller tecken på andning.
  • Den som helt enkelt är sedated men andas bör väcka från smärtan.
  • Notera reaktionen, om någon, för att berätta för EMS när de anländer.
  • Del 2 av 4:
    Kontrollera luftvägarna
    1. Bild med titeln Kontrollera luftväg, andning och cirkulation Steg 4
    1. Placera offeret. Innan du kan kontrollera luftvägen måste offret vara i rätt läge. Om det finns något utsudat (kräkningar, blod, etc.) i eller runt personens mun, sätt på en handske och ta bort den för att rensa luftvägen innan du rullar henne. Rulla personen på ryggen. Detta borde vara på en yta så platt som möjligt så att hennes kropp kan vara rak och lätt att arbeta med. Se till att hans händer är nere av hans sidor och hans rygg och ben är raka.
    • Ta en stund att trycka på axlarna försiktigt. Detta expanderar luftstrupans bredd och hjälper till att hålla käften lyft.
  • Bild med titeln Kontrollera luftväg, andning och cirkulation Steg 5
    2. Flytta huvudet. Att öppna luftvägen när han ligger på marken, måste hans huvud- och andningspassager anpassas korrekt. Placera en hand bakom huvudet och en hand under hakan. Luta huvudet bakåt mot himlen.
  • Hakan ska sluta i ett lätt lyftt läge, som om han sniffade luften.
  • Bild med titeln Kontrollera luftväg, andning och cirkulation Steg 6
    3. Ta bort främmande föremål från luftvägarna. Det kan finnas situationer där luftvägen är obstruerad. Detta kan vara från ett främmande föremål, av offrets tunga eller genom kräkningar eller andra kroppsvätskor. Om luftvägen uppenbarligen hindras av kräkningar eller någon avtagbar sak, ta det ur munnen med en snabb swipes med två eller tre fingrar i hennes mun. Du kan snabbt vända offrets huvud till ena sidan för att hjälpa till med att avlägsna.
  • Försök att undvika att trycka några saker längre ner i luftröret genom att bara svepa så långt du enkelt kan se inuti den öppna munen. Använd svepande rörelser istället för att gräva.
  • Om tungan hindrar luftvägen, prova käftmedelsmetoden. Crouch över huvudet, ser ner mot tårna. Ta tag i käften, men fast med båda händerna, så att du kan kurva fingrarna i hakans mjuka kött. Lyft försiktigt käften till himlen utan att flytta resten av huvudet. Detta hjälper tungan att falla till käftens golv, snarare än att sedimentera i luftvägarna.
  • Del 3 av 4:
    Kontrollera att andas
    1. Bild med titeln Kontrollera luftväg, andning och cirkulation Steg 7
    1. Leta efter uppenbara tecken på andning. Det finns några uppenbara tecken på att offret andas. Leta efter bröstets uppkomst och fall när han tar syre i sina lungor. Leta även efter näsanfluktuationer när han andas in genom näsan och någon öppning och stängning av hans mun när han andas in och ut.
    • Om det inte finns en uppkomst av bröstet, försök att återställa luftvägen lite i båda riktningarna. Du kan ha gått för långt eller inte tillräckligt långt för att öppna luftvägarna.
    • Om patienten hamnar för andning eller andas dåligt, behandla detta som inte andas och kontrollera om cirkulationen.
  • Bild med titeln Kontrollera luftväg, andning och cirkulation Steg 8
    2. Gör en andningscheck. Du kan kontrollera efter andedräkt genom känsla och ljud om du inte kan se några uppenbara tecken på andning. Placera din hand nära näsan och munnen för att se om du känner något andetag. Om du inte lutar huvudet ner i närheten av patientens mun och känner för andan på din kind och lyssnar på inhalar eller exhales.
  • Om du hör normal andning är det inte nödvändigt med HLR. Du borde fortfarande ringa 911 om hon inte vaknar.
  • Bild med titeln Kontrollera luftväg, andning och cirkulation Steg 9
    3. Vänd offret om andning startar. Öppnande av luftvägen kan vara tillräckligt för att börja offret andas igen. Om detta händer, rulla offret på hans sida Så det finns mindre tryck på bröstet. Detta kommer att hjälpa honom att andas bättre.
  • Del 4 av 4:
    Kontrollera cirkulationen
    1. Bild med titeln Kontrollera luftväg, andning och cirkulation Steg 10
    1. Känn för cirkulation. När du väl upptäckt att hon inte andas, måste du kontrollera om hennes blod fortfarande är cirkulerande. På det lyftade området på hakan, placera ditt index och mittfingrar till spåret i nacken, precis under käken och till höger eller vänster om röstboxen eller Adams äpple. Släpp fingrarna i spåret där. Detta är carotidartären och bör ge en stark puls om hans blod cirkulerar väl.
    • Om pulsen är svag eller om det inte finns någon puls, är personen i trubbel och du måste söka medicinsk hjälp.
  • Bild med titeln Kontrollera luftväg, andning och cirkulation Steg 11
    2. Ring 911. Om personen inte andas eller inte har puls, måste du ringa 911. Nödtjänster kan hjälpa till att behandla offeret och hitta den bakomliggande orsaken till kollapsen när de anländer. Om du är ensam, ring 911 först och sedan närvara på offret.
  • Om du är med någon annan, ring dem 911 medan du deltar i offret.
  • Bild med titeln Kontrollera luftväg, andning och cirkulation Steg 12
    3. Utför HLR. Om offret inte andas och hans puls är svag eller obefintlig, måste du utföra HLR. Detta kommer att hjälpa till att få sitt blodpumpa, hans lungor arbetar och kan hjälpa till att rädda sitt liv när du väntar på medicinsk hjälp. HLR är en livräddningsteknik som kan hjälpa till att förlänga offerets liv tills yrkesverksamma kan behandla den bakomliggande orsaken till offrets attack.
  • Se till att du följer riktlinjerna för American Heart Associations för HLR när du administrerar det till offret. Överväg att ta en CPR-klass som är fullt utbildad om hur man korrekt administrerar detta livräddningsförfarande korrekt.
  • Det finns olika metoder för HLR för vuxna och barn.
  • Tips

    Med spädbarn är det lämpligt att vara mycket försiktig med huvudluckan / hakliftet, eftersom huvudet lutar på den lilla ramen kan ockludera luftvägarna.Luta huvudet tillbaka väldigt lite in i "sniffing" position - där barnet ser ut som hon sniffar luften.

    Varningar

    Om du upptäcker att någon behöver HLR, ring 911 omedelbart i de flesta fall. Om du är ensam och arbetar på ett barn eller spädbarn, utför två minuter av HLR först och ring sedan 911. American Heart Association föreslår också att man gör två minuter av HLR på drunkning av offer, de som har upplevt trauma och drogöverdosen offer innan de ringer 911.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande