Hur man deltar i ett slags sår

Smärtsamt, gory, och potentiellt dödlig, ett slags sår kräver omedelbar behandling för att lindra blödningen och smärtan och stabilisera offret tills han kan undersökas av medicinska proffs. Att delta i ett slags sår kräver snabb åtgärd och ett nivåhuvud för att effektivt ge det första hjälpen som behövs för att styra blödningen och spara offrets liv.

Steg

Del 1 av 3:
Bedömning av situationen
1. Undersök området. En stabbing uppträder ofta under en flyktig händelse och angriparen (erna) fortfarande kan vara i närheten, vilket kan vara farligt för dig och det stabbande offeret. Undvik att göra dig ett potentiellt offer genom att ingripa eller gå nära angriparna. Bara närma sig offret när du har bestämt det är säkert för dig att göra det.
  • Även om det väntar tills angriparna har lämnat scenen medför förlorad dyrbar tid för det stabbande offeret, har fler personer skadade knappast bidrar till att rädda någon.
  • 2. Ring för nödhjälp omedelbart. Om personen har blivit knuten, är den kritisk för Ring nödtjänster Så snart som möjligt.
  • Om du är den enda personen, använd din telefon för att kräva som första prioritetshjälp. Om du inte har en telefon med dig, försök hitta en förbipasserande eller en närliggande butik. Du vill hjälpa personen så fort du kan, men den mest hjälpsamma sak du kan göra är att få professionell medicinsk hjälp till offret så snart som möjligt.
  • Om angrepparna fortfarande är i närheten och du kan inte säkert närma oss offret, använd den tiden för att ringa nödtjänster.
  • 3. Lägg personen ner. Innan du gör något annat för att delta i Stab-såret, få personen att ligga ner på marken. Detta gör det lättare att hjälpa till att stabilisera offret, särskilt om de börjar bli yr eller falla omedvetna. Du vill inte att personen riskerar att förvärra skadan eller skada sig om han faller under svimning.
  • För komfort, placera en jacka eller ryggsäck under offrets huvud. Alternativt, om det finns andra människor runt, be en av dem att sitta med personens huvud i knäet och prata med honom. Detta kommer att lugna mot offret och hjälpa honom att hålla sig lugnt.
  • 4. Undersöka personen och bestämma omfattningen av skadan.Är det mer än ett slags sår? Är det snedstreck? Var kommer blodet från? Är det på framsidan eller baksidan av kroppen?
  • Du måste noga dela personens kläder för att korrekt identifiera såret (erna). Försök att leta efter och identifiera alla sår innan du börjar din behandling.
  • Men om du märker ett uppenbart allvarligt sår som behöver brådskande behandling, bör du ta itu med detta omedelbart. Ett allvarligt sår skulle vara en som blöder stadigt och kraftigt eller en som det sprutar ut blod som en geyser. Spurtingblod är vanligtvis ett tecken på att såret har slagit en artär.
  • Del 2 av 3:
    Delta i stötsåret
    1. Sätt på engångshandskar om du har dem. Alternativt kan du också lägga några plastpåsar över dina händer. Även om detta steg inte är nödvändigt för att tendera att tendera att sticka såret är det viktigt för att skydda dig själv, för att minska risken för infektion till dig eller offret.
    • Om det är tillgängligt är nitril eller andra icke-latexhandskar föredragna. Dessa tysk handskar minimerar möjligheten till en allergisk reaktion på latex, som kan komplicera behandling. Nitril och andra icke-latexhandskar är vanligtvis blå eller lila och byter snabbt de vita latexhandskar som tidigare var standard.
    • Om du inte har handskar med dig, försök att tvätta händerna eller till och med använda en hand sanitizer snabbt. Om du inte har något tillgängligt för dig, försök att använda lager av tyg för att hålla ett hinder mellan dig själv och offrets blod.
    • Kom ihåg att du gör det inte måste röra personen om du tror att du är i fara för att få en infektion eller annars obekväma. Vänta på akut hjälp om du är i tvivel. Om du väljer att behandla offeret, gör du bäst för att minimera kontakten med offrets blod.
  • Bilden med titeln Delta i ett slags sårsteg 6
    2. Kolla offerets Abcs, Airra, BReathing, och Cirrkulation.
  • Se till att personens luftväg är obegränsad.
  • Lyssna på ljudet av andning och titta på personens bröstkorg.
  • Kontrollera offrets puls för att se till att hjärtat fortfarande slår.
  • Om offret har slutat andas, Utför HLR.
  • Om personen är medveten, börja arbeta men också prata med honom för att hålla honom lugn och hjälp med att sakta ner hans hjärtfrekvens. Om möjligt, försök att hålla offrets ögon avvärjd så att han inte kan se såret.
  • 3. Ta bort offrets kläder runt det drabbade området. Detta gör det möjligt för dig att identifiera den exakta platsen för stötsåret och sedan tillämpa behandling. STAB-sår kan ibland döljas av både kläder och blod eller andra vätskor och till och med smuts eller lera, beroende på var offret hittas.
  • Använd vård i att ta bort offrets kläder eftersom hon är sannolikt i stor smärta.
  • 4. Ta inte bort det stabbande objektet om det är inbäddat. Lämna objektet i såret om det fortfarande är där och var försiktig så att det inte kan röra det, vilket kan orsaka ytterligare skador. Objektet hjälper faktiskt att stoppa blodflödet. Att dra ut det kommer sannolikt att öka blodförlusten, medan den trycker på det kan orsaka ytterligare skada på de inre organen.
  • Du måste använda tryck och klä såret runt objektet så gott du kan. Medicinska proffs kommer att bättre kunna avlägsna objektet utan att skada några inre organ eller orsaka massiv blodförlust i processen.
  • 5
    Stoppa blödningen. Applicera tryck på såret med ett rent och absorberande material (som en skjorta eller handduk), eller helst en ren förband, såsom steril gasbind. Om objektet fortfarande är i såret, tryck fast runt omkring Det. Applicera tryck på såret kommer att bidra till att sakta blodflödet.
  • Vissa första hjälpen träning föreslår att du använder kanten på ett kreditkort till "täta" såret, ett objekt som är praktiskt för att så många människor har en på dem. Det här stammar inte bara, men det kan också förhindra att lungkollaps (genom att hålla luft ut ur såret) om såret är i bröstet.
  • Om såret blöder kraftigt, applicera tryck på den stora artären som leder till området med handen, medan din andra hand fortsätter att applicera tryck på såret. Dessa områden kallas "tryckpunkter". Till exempel, för att sakta blödning i armen, tryck in insidan av armen strax ovanför armbågen eller strax under armhålan. Om såret är på benet, tryck precis bakom knäet eller i ljummen.
  • Bilden med titeln Delta i ett slags sårsteg 10
    6. Omplacera offret så såret är över hjärtat. Detta kommer att bidra till att minska blodförlusten. Om offret kan sitta, få honom att flytta sig till ett upprätt läge - om inte, hjälp sedan offret om möjligt.
  • Bilden med titeln Delta i ett slags sårsteg 11
    7. Täcka dressingen. Om du råkar ha första hjälpmaterial med dig, fäst förbandet på plats med ett bandage eller band. Lyft inte eller ta bort förbandet, eftersom det kommer att störa clotformation och starta blödningen. Om förbandet blir blött med blod, lägg till mer tygmaterial ovanpå det.
  • Om du inte har några material för att fästa förbandet på plats, fortsätt bara att applicera tryck. Detta kommer att hjälpa blodproppen.
  • För ett bröstsår, var försiktig. Täcka såret med något som köksfolie, en plastpåse eller cling-film och endast omslag tre sidor av såret och lämna en un-taped eller bandage nere. Luft måste kunna fly från en sida av bandaget för att förhindra att det kommer in i pleuralhålan i bröstet. Om luft kommer in i pleuralhålan kan lungorna kollapsa.
  • Använd aldrig en tourniquet förutom som den sista utväg för att spara ett liv. Vet hur och när du tar en tourniquet. Om en tourniquet tillämpas felaktigt kan det leda till en onödig allvarlig skada eller förlust av den drabbade lemmen.
  • Bilden med titeln Delta i ett slags sårsteg 12
    8. Fortsätt att applicera tryck på såret tills hjälp kommer. Medan du väntar på nödhjälp, fortsätt att övervaka ABC: erna: luftväg, andning och cirkulation.
  • Leta efter och behandla symtom på chock. Symtom på chock inkluderar cool, klamig hud, blekhet, snabb puls eller andning, illamående eller kräkningar, yrsel eller svimning och ökad ångest eller agitation. Om du misstänker att offret kan vara i chock, lossa alla täta kläder och täcka henne med en filt för att värma henne. Försök att få offret att stanna stilla. Ser Hur man behandlar chock för detaljer.
  • Bilden med titeln Delta i ett slags sårsteg 13
    9. Kontrollera offrets medvetenhet. Om offret faller omedvetet, måste du agera snabbt. Placera offeret i återställningsposition, på hans sida med huvudet lutade tillbaka och handen längre bort från marken under huvudet och armen närmast marken antingen böjd eller rakt ut. Benet längre bort från marken (toppbenet) bör böjas för stabilitet och hålla offeret från att rulla framåt. Lägg inte någon i återställningspositionen om du misstänker att han har en ryggrads- eller nackskada. Övervaka personens andning.
  • Om det omedvetna offeret slutar andas, placera offeret på ryggen och utföra HLR.
  • Bilden med titeln Delta i ett slags sårsteg 14
    10. Håll offret varmt och bekvämt. Både chock och förlust av blod kan orsaka att offret lider av sänkt kroppstemperatur. Kasta en filt, kappa eller något annat varmt föremål över offret för att hålla henne varm.
  • Håll offret så fortfarande som möjligt. Oavsett om det ligger eller sitter ner, ska personen hållas stilla och lugn. Det är viktigt att någon är kvar med personen ständigt för att både lugna henne och övervaka hennes tillstånd.
  • Del 3 av 3:
    Rengöring och stängning av ett slags sår
    1. Bilden med titeln Delta i ett slags sårsteg 15
    1. Börja städa såret. Om du är isolerad och inte kan ringa nödtjänster (e.g., Om du är camping eller i vildmarken), bör du städa såret när du har kontroll över blödningen. Under normala omständigheter skulle det vara arbetet med akutpersonal, men det kan finnas tider när du behöver göra det själv.
    • Ta bort eventuella skräp från såret om det är närvarande. Tänk dock på att även ett sår utan skräp har haft ett objekt jabbed i det och det finns inget sätt att veta hur ren det var. Med andra ord bör varje sår rengöras ordentligt.
    • Saltlösning är det bästa att bevattna såret. Färskt, rent vatten är bäst om det inte finns någon saltlösning.
    • Du kan också göra en saltlösning. Blanda av 1 matsked (14.8 ml) salt till 1 kopp varmt vatten.
    • Offret kommer sannolikt att uppleva smärta när såret städas så om personen är medveten, ge honom varning.
  • Bilden med titeln Delta i ett slags sårsteg 16
    2. Packa såret. Ett smutsigt sår ska inte stängas, och vilken stabbning som helst anses vara smutsig. Förpackning av såret bör bidra till att undvika förorening från externa material, som smuts, vilket kan orsaka en infektion. STAB-sår ska packas med saltlösning och gasbindning och lock med tejp relativt löst. I det här fallet täcker du såret, inte bindande det, som du väntar på att det ska koagulera.
  • Om du har lite medicinsk utbildning eller du är säker är såret rent, du kanske vill stänga såret. Se till att såret är torrt först. Om du har lite lim, applicera det på kanterna av huden runt såret (inte på såret). Applicera en bandband i en kant av såret, stäng hudgapet med handen och applicera den andra sidan av bandet. Täck såret med ren trasa, kanaltape, eller vad som helst annat du har till hands som kan hålla smuts och andra smittsamma material ur såret. Såret ska ompaketeras dagligen.
  • Om ett sår inte upphör att blöda, stäng inte det.
  • Bild med titeln Delta i ett slags sårsteg 17
    3. Applicera antibiotikabehandling, om det är tillgängligt. Om du har några antibiotiska salvor, applicera regelbundet på såret. Detta kommer också att bidra till att undvika infektion från att införa.
  • Bilden med titeln Delta i ett slags sårsteg 18
    4. Kontrollera att bandaget inte är för hårt. Kontrollera området längst bort från hjärtat för varje lem som har ett bandage på det. Till exempel, om personen har ett arm sår, undersöker hans fingrar. Om personen har ett ben sår, kontrollera hans tår. Om ett bandage är för hårt kan det skära av blodflödet till området under det, vilket är farligt och kan permanent skada vävnaden. Du kan berätta om det här händer eftersom dessa områden blir missfärgade (blå eller mörkfärgade). Lossa bandaget om du märker detta och ser nödhjälp så snart som möjligt.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du har begränsade tillbehör, försök att använda sterila förband på såret och förstärka dem genom att sätta improviserad icke-steril trasa (handdukar, skjortor mm.) ovanpå den sterila dressingen.
  • Även om rengöring av ett sår kommer att skada (om inte gjort med rent vatten), bör smärtan vara ett omedelbart tecken på att rengöring går bra och görs noggrant.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande