Hur man bryr sig om en hund med stygn

När en hund är skadad eller har operation, lämnar de ofta veterinärens kontor med stygn. Under den här tiden är det viktigt att ta hand om sitt sår så att han kan läka ordentligt. En stor del av att säkerställa en smidig återhämtning är att veta vad hunden är och får inte göra och identifiera några tecken på att saker inte är rätt så att du kan kontakta veterinären. Typiskt tar ett sår eller kirurgiskt snitt 10 till 14 dagar för att helt läka, så du måste vara vaksam under hela läkningsperioden eller tills den är inloggad av veterinären.

Steg

Metod 1 av 2:
Omsorg för stygnen
  1. Bild med titeln Vård för en hund med stygn Steg 1
1. Håll din hund att tugga eller slicka på sina stygn. Efter smärtstillande medel och anestesi släcks, kan din hund försöka tugga eller slicka på sina stygn. Detta kan inte bara skada huden, utan också orsaka infektion. Försök att avskräcka honom från att göra det här. Du kan försöka disciplinera honom om han börjar störa stygnen - det kan också vara nödvändigt att sätta en munstycke på honom.
  • Om du måste, ha din hund bära en konkrage för att förhindra att han stör sina stygn tills de är läkte. Var noga med att lämna den under den helande processens varaktighet. Om du tar det på och av, kan din hund börja upprätta när du försöker placera den på honom. Du kanske måste lämna den i upp till två veckor.
  • Du kan också få en nackstöd, vilket gör en hund oförmögen att vända huvudet. Detta kan hjälpa om konen kragen kommer i vägen.
  • Bild med titeln Vård för en hund med stygn Steg 2
    2. Försök att inte låta hunden skrapa stygnen. När såret börjar läka, kan det börja klåda, vilket betyder att din hund vill skrapa. Om så är fallet, försök att avskräcka detta beteende. Ibland kan kon-kragen hjälpa till. Om det inte gör det, täck sedan stygnen med gasbindning eller bandage. Fortsätt övervaka din hund för att se till att hon inte skrapar dem.
  • Du kan också lägga booties eller wraps på hennes tassar och klor för att hålla såret från att bli skadad.
  • Skrapa kan riva öppna stygnen och såret. Smuts och bakterier på hundens naglar kan också infektera såret.
  • Skrapa och gnidning kan också orsaka svullnad. Om såret sväller för mycket kan det leda till att stygnen bryts.
  • Bild med titeln Vård för en hund med stygn Steg 3
    3. Se till att såret och stygnen är rena. Se till att hunden inte blir lerig eller får snittet smutsigt. Detta kan orsaka infektion eller andra komplikationer. Det innebär att han håller honom från att gå ut på egen hand eller låta honom vandra runt leriga eller skogbevuxna områden.
  • Applicera inte salva, grädde, desinfektionsmedel eller något annat utan veterinärens tillåtelse. Använd inte lösningar som väteperoxid eller alkohol eftersom det kan skada läkningsprocessen.
  • Du bör ändra förbandet enligt dina veteres order.
  • Se till att hundens säng är ren. Placera ett rent ark eller handduk på sängen varje natt och ersätt det när det blir lätt smutsigt.
  • Bild med titeln Vård för en hund med stygn Steg 4
    4. Håll såret och stygnen torra. Bada inte din hund under återhämtningsperioden. Snittet och stygnen ska inte bli våt. Fukt kan uppmuntra bakterier att multiplicera och orsaka en infektion. Dessutom mjukar fukten huden, vilket gör det till en mindre effektiv barriär mot infektion.
  • För att hålla stygn och bandage torr när hunden går ut, placera en plastpåse eller plastklippning runt området när hon går utanför. Ta bara bort det så snart hunden kommer tillbaka inuti.
  • Bild med titeln Vård för en hund med stygn Steg 5
    5. Övervaka stygnen. Om det inte finns några bandage, kolla sedan på stygn ett par gånger om dagen. Detta hjälper dig att märka ändringar eller infektioner. Detta är mycket viktigt för din hunds helande. Det helande såret ska se rent med kanterna som rör varandra. Du kan se lite blåmärken runt snittet, och snittet kan vara lite rödare än huden runt den.
  • Incisionen kan vara lite puffig eller uppvuxen. Mindre sänkning, som en droppe klart eller blodfärgad vätska, kan uppstå. Men om du märker onormal svullnad, stadig sänkning, tjock urladdning eller gulgrön urladdning, kontakta din veterinär.
  • Leta efter svullnad, uppvärmd hud, lukt, urladdning, irritation eller ny skada.
  • Bild med titeln Vård för en hund med stygn Steg 6
    6. Täcka snittet. Om du inte kan hålla hunden att slicka eller röra på stygnen, kan du täcka stygnen. Om stygnen är på hundens torso, försök att sätta en t-shirt på honom. Se till att det är bomull, så det kommer att andas. Bara se till att t-shirt passar hunden och är inte för stor eller för tight. Du kan knyta skjortan för att hålla den från att flytta upp hundens torso.
  • Detta är till hjälp om du har flera hundar och kan inte hålla dem separerade.
  • Du kan också täcka stygnen med ett bandage. Detta kan vara nödvändigt om såret är på en lem.
  • Om hunden repor vid såret med ett bakben, försök att sätta en snygg socka på den tassen så naglarna kan inte riva på stygnen.
  • Metod 2 av 2:
    Övervaka din hunds beteende
    1. Bild med titeln Vård för en hund med stygn Steg 7
    1. Planera operationen när du kan vara hemma. Om inte operationen är nödsituation, försök att schemalägga operationen i en tid där du kan vara hemma med din hund. Du vill titta på några udda symptom, se till att dina hundar vila och inte överdriv det, och bara vara där för din hund.
    • Under denna tid borde du inte ha många husgäster. Håll ditt hem tyst och lugnt för din hund så att hon kan vila.
  • Bild med titeln Vård för en hund med stygn Steg 8
    2. Undvik överflödig aktivitet. När din hund har stygn, bör du begränsa sin fysiska aktivitet.Sträckning eller överkörning kan orsaka svullnad på operationsplatsen. Låt inte din hund springa upp och nere, hoppa upp för att hälsa på människor eller engagera sig i andra hyperaktiviteter. Det kan sträcka operationsplatsen, vilket orsakar inflammation som leder till svullnad, smärta och obehag.
  • Håll hunden i ett koppel i sju till 14 dagar efter skadan eller kirurgen. Detta hjälper till att undvika för mycket aktivitet och hjälper till att hålla hunden att komma in i något som kan infektera såret.
  • Detta kan vara svårt hemma. Om du inte kan hålla din hund lugn, kan du behöva lägga honom i en kennel för att hålla sin aktivitetsnivå nere.
  • Använd barriärer för att hålla hunden från att gå uppför trappan. När du lämnar hunden ensam, lägg upp hinder för att hålla honom från att springa eller hoppa på saker.
  • Bild med titeln Vård för en hund med stygn Steg 9
    3. Håll din hund borta från andra hundar. Andra hundar utgör också en risk för din hund när hon har stygn. Andra hundar kanske vill slicka hundens sår, så håll henne borta från andra hundar under läkningsperioden. Detta inkluderar hundar i ditt eget hem.
  • Du kan också behöva hålla henne i en kennel för att hålla henne borta från andra djur.
  • Bild med titeln Vård för en hund med stygn Steg 10
    4. Kontakta veterinären om du har problem. Ditt husdjurs hälsa är den första oroen. Om du märker något överskott av blödning, ovanlig svullnad eller urladdning från såret, kontakta din veterinär. Om din hund börjar springa feber, blir sjuk, kastar upp, eller visar några andra tecken på dålig hälsa, kontakta också din veterinär.
  • Om du är osäker på någonting, ring din veterinär eller maila henne ett foto. Hon kan hjälpa dig att avgöra om din hund är healing normalt.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande