Hur man bandage ett sår under första hjälpen

Att bandera ett sår är en integrerad del av behandlingen av första hjälpen. Du vet aldrig när du eller en älskad kommer att drabbas av ett sår som behöver första hjälpen. Även om djupa sår som blöderna behöver omedelbar nödsituation, kan de flesta mindre nedskärningar och sår hanteras och bandas hemma. När du stoppar blödningen och rengör såret är bandagering faktiskt ett ganska enkelt förfarande.

Steg

Del 1 av 2:
Rengöring av såret
  1. Bild med titeln Bandage ett sår under första hjälpen steg 1
1. Vet när såret behöver omedelbar medicinsk behandling. Även om de flesta mindre sår kan bandas med ett bandhjälp och mest måttliga hudsår med förband och medicinskt tejp, är vissa för allvarliga för hemvård. Till exempel, hudsår som också involverar allvarligt brutna ben behöver omedelbar medicinsk behandling, liksom stora skador på blodkärl som inte kommer att sluta gushing blod. Sår till armarna och benen som orsakar nummenhet eller förlust av känsla under skadan kan indikera nervskador, vilket också är en indikation att söka sjukvård.
  • Allvarlig förlust av blod kommer snabbt att få dig att känna dig svag och trött (och kanske gå ut), så berätta för någon om din skada, eller Ring nödtjänster för assistens.
  • Om du har ett djupt hud i buken, kan dina organ vara skadade och blöda internt, så försök att komma till en akutmedicinsk anläggning så snabb som du kan - men få någon att köra dig eftersom du kan förlora medvetandet eller ringa en ambulans.
  • Bild med titeln Bandage ett sår under första hjälpen Steg 2
    2. Kontrollera blödningen. Innan du rengör och bandage ett sår, försök att få någon blödning under kontroll. Använda ett rent, torrt bandage (eller någon ren absorberande tyg), applicera mycket försiktigt tryck över såret för att styra blödningen. I de flesta fall kommer trycket på såret att främja blodkoagulering och blödningen bör sluta inom 20 minuter, även om det kan fortsätta att ojämna lite i upp till 45 minuter. Bandage eller tyg hjälper också att förhindra att bakterier kommer in i såret och orsakar infektion. I svåra fall kan en tourniquet göras genom att använda en nacke-slips eller långstycke för att binda en tight knut strax ovanför såret.
  • Om signifikant blödning fortsätter även efter att du tillämpar tryck i 15-20 minuter, kan såret behöva omedelbar medicinsk behandling. Fortsätt att tillämpa tryck och komma till en doktors kontor, akutmottagning eller brådskande vårdcentral.
  • Om blödningen är svår att kontrollera, kan personen vara på blodförtunnare eller har underliggande koagulationsproblem. I dessa fall bör personen uppmärksammas av en medicinsk professionell.
  • Innan du kommer i kontakt med såret, sätt på saniterade medicinska handskar om det är tillgängligt. Om handskar inte är tillgängliga, linda dina händer i någon form av ren barriär som en plastpåse eller flera lager av ren trasa. Använd dina nakna händer för att applicera direkt tryck på såret som en sista utväg eftersom kontakt med blod kan sprida infektionssjukdomar.
  • Använd dessutom tvål och vatten för att desinficera dina händer innan de kontaktar såret, om möjligt. Att göra det kommer att minimera möjligheten att överföra bakterier från dina händer till den exponerade skadan.
  • Bild med titeln Bandage ett sår under första hjälpen Steg 3
    3. Ta bort eventuella synliga skräp. Om det finns stora bitar av smuts, glas eller andra föremål som är inbäddade i såret, försök att ta bort dem med en ren uppsättning pincett. Sköljning av pincetterna i gnidningsalkohol först kommer att bidra till att förhindra överföring av bakterier och andra mikrober. Var försiktig så att du inte orsakar ytterligare skador genom att trycka in pincetten i själva såret.
  • Om du har att göra med en skottskada, probera inte om såret och försök att dra ut kullen - lämna det för medicinska proffs.
  • Om du kämpar för att ta bort stora bitar av skräp från skadan, överväga att lämna det för vårdpersonal istället för att försöka hantera det själv. Att dra ut stora skräp som är intrasslad med blodkärl kan utlösa mer blödning.
  • Vissa första hjälpen Experter rekommenderar att du väntar på att ta bort alla skräp tills du har sköljt såret. Om du bara ser små bitar av smuts eller smuts kan det vara det bättre sättet att närma sig situationen, eftersom sköljningen sannolikt kommer att tvätta bort de små grejerna.
  • Bild med titeln Bandage ett sår under första hjälpen steg 4
    4. Ta bort eller klippa kläderna bort från såret. För att få bättre tillgång till såret när blödningen är under kontroll, ta bort eventuella kläder och smycken från skadans allmänna område. Detta bör göras så att om det sårade området sväller, kommer de täta kläderna eller smycken inte att påverka blodflödet. Till exempel, om du hanterar ett blödande handsår, ta bort handleden ovanför såret. När det gäller kläder, om du inte kan ta bort det från såret, överväga att skära bort det med trubbiga säkerhetssax (idealiskt). Till exempel, om du har att göra med lårskada, ta bort byxorna eller skära dem bort från såret innan du försöker rengöra och bandage det.
  • Om du inte kan få blödningen under kontroll, kan du behöva använda de rippade kläderna eller bältet för att göra en tourniquet, vilket sätter tryck på artärerna ovanför såret. Tourniquets bör emellertid endast användas i akutlivshotande situationer och för korttidsperioder eftersom vävnaden börjar dö inom några timmar att inte få något blod.
  • När kläderna tas bort för att rengöra och bandage, kan de behöva användas som en provisorisk filt för att täcka den skadade personen och hålla dem varma.
  • Bild med titeln Bandage ett sår under första hjälpen steg 5
    5. Skölj såret noggrant. I det bästa fallet, tvätta såret noggrant med saltlösning i minst några minuter tills det ser ut ur smuts och skräp. Saltlösning är idealisk eftersom den minskar bakteriebelastningen genom att skölja bort den och är typiskt steril när den köptes. Om du inte har tillgång till saltlösning, använd sedan rent dricksvatten eller kranvatten, men se till att du låter det springa över såret i några minuter. Krama det ur en vattenflaska fungerar bra för detta, eller håll såret under kranen om möjligt. Använd inte varmt vatten - använd istället ljummet eller kallt vatten.
  • Saltlösning kan köpas kommersiellt.
  • Vissa experter rekommenderar att du använder en mild tvål, till exempel elfenbenskiva, för att få såret så rent som möjligt, men ibland kan tvål irritera skadad vävnad.
  • Om du städar ett sår nära ögat, var försiktig så att du inte får tvål i ögat.
  • Bild med titeln Bandage ett sår under första hjälpen steg 6
    6. Rengör såret med en tvättduk eller annan mjuk trasa. Använda mycket försiktigt tryck, klappa såret med en ren trasa för att se till att det är helt rent när du har spolat det med saltlösning eller regelbundet rinnande vatten. Tryck inte för hårt eller skrubba för kraftigt, men se till att du har tagit bort eventuella kvarvarande skräp. Tänk på att mild skrubbning kan orsaka lite mer blödning att inträffa, så använd tryck på såret efter rengöringen.
  • Applicera en antibakteriell kräm på såret i detta skede före bandagering, om det är tillgängligt. Antibakteriella krämer eller salvor, såsom neosporin eller polysporin, bidrar till att förhindra infektion. Grädden kommer också att hålla förbandet från att hålla sig till såret.
  • Alternativt kan du önska att lägga till naturlig sanitizer i såret, såsom jodlösning, väteperoxid eller kolloidalt silver (vilket är den enda som inte sting).
  • Utvärdera såret efter rengöring. Vissa sår behöver stygn att läka ordentligt. Om du märker någon av följande tecken, sök läkare i stället för att försöka bandage såret själv: såret verkar vara ganska djupt, det har jagggade kanter och / eller det kommer inte sluta blöda.
  • Del 2 av 2:
    Bandage såret
    1. Bild med titeln Bandage ett sår under första hjälpen Steg 7
    1. Hitta ett lämpligt bandage. Plocka ut en sanitiserad (fortfarande i sin omslag) och lämpligt storlek bandage för såret. Om det är en mindre snitt, är ett bandage med självhäftande (som ett bandhjälp) troligt bäst för jobbet. Men om det är en större skärning som inte är lämplig för ett bandhjälp, måste du använda en större delning. Du kan behöva vika eller skära förbandet så det täcker bara såret. Var försiktig så att du inte rör på undersidan av förbandet (den sida som kommer att ligga mot såret) för att minska risken för infektion. Om du inte har ett limband och planerar att tappa förbandet på plats, lämna ett litet extra material på kanterna så att tejpen inte håller sig direkt till såret.
    • Om du inte har egentliga dressingar och bandage tillgängliga kan du improvisera med någon ren trasa eller klädesplagg.
    • Lätt utsmyckning såret med antibiotikum är fördelaktigt inte bara att avskräcka infektion, men det kommer att förhindra att bandaget eller förbandet sticker direkt till såret. Ett bandage eller dressing som pinnar sannolikt kommer att orsaka mer blödning när den är borttagen.
    • Butterfly bandage är till hjälp för att hålla kanterna av ett sår tillsammans. Om du har ett fjärilbandage, placera den över skäret (i stället för längden) och dra sårets kanter närmare varandra.
  • Bild med titeln Bandage ett sår under första hjälpen steg 8
    2. Säkra förbandet och täcka det. Använd icke-stretch, vattenbeständig medicinsk tejp för att fästa förbandet på huden på alla sidor. Se till att tejpen kontaktar hälsosam, oskadad hud. Undvik att använda industriell tejp som kanalband eller elektrikerband, som kan riva huden när du tar bort den. När förbandet är tejpat över såret, täck helt förbandet med en ren elastisk wrap eller stretchy bandage för vidare skydd. Se till att du inte slänger bandaget för hårt och avbryta cirkulationen till såret eller någon del av den sårade människans kropp.
  • Säkra det elastiska yttre bandaget med metallklämmor, säkerhetsålagor eller tejp.
  • Överväg att placera ett lager av plast mellan förbandet och det yttre bandaget om det är stark sannolikhet att det sårade området blir vått. Det extra lagret av plast ger också ytterligare skydd mot bakterier och andra smittsamma medel.
  • Om såret är beläget på huvudet eller ansiktet, kan du behöva linda runt som en bandana och binda det tillräckligt hårt för att hålla den på plats
  • Bild med titeln Bandage ett sår under första hjälpen Steg 9
    3. Ändra dressing dagligen. Byte av den gamla dressingen med en frisk en varje dag håller såret rent och främjar läkning. Om det yttre elastiska wrapbandet är rent och torrt, kan du återanvända den. Om ditt snitt var tillräckligt liten för att använda ett bandhjälp, ändra det dagligen också. Under en dag, om din dressing och / eller bandage blir våt, ändra det omedelbart och vänta inte på följande dag. Våta förband och bandage främjar infektion, så försök alltid att hålla dem rena och torr. Om ett förband eller band-hjälp är fast vid en nybildad scab, så suga det i varmt vatten för att mjukna scaben och göra förbandet eller bandaget lättare att ta bort. För att förhindra detta problem, använd ett nonstickbandage om det är tillgängligt.
  • Tecken på helande inkluderar minskad inflammation och svullnad, mindre eller ingen smärta och bildandet av en scab.
  • Läkning av de flesta hudsår uppstår inom några veckor, men djupare skärningar kan ta upp till en månad för att helt läka.
  • Bild med titeln Bandage ett sår under första hjälpen steg 10
    4. Håll ögonen på tecken på infektion. Trots ansträngningar att hålla huden såras och torr, ibland kan det bli smittat. Detta är vanligt om du skars djupt av något rostigt eller smutsigt, eller om du var biten av ett djur eller en person. Tecken som indikerar att ditt hudsår är infekterat innefattar: ökad svullnad och smärta, utsläpp eller gulaktig eller grön pus, blir huden röd och är väldigt varm till beröring, hög feber och / eller en känsla av sjukdom. Om du märker någon av dessa tecken inom några dagar efter din skada, se en läkare direkt. De kommer sannolikt att föreskriva antibiotika eller andra behandlingar för att bekämpa infektionen.
  • Vilken röd streckning av huden runt såret kan indikera en infektion i lymfsystemet (system som dränerar fluid från vävnader). Denna infektion (lymfangit) kan vara livshotande, så snabb sjukvård bör sökas.
  • Tänk på ett tetanusskott. Tetanus är en allvarlig bakteriell infektion som kan utvecklas från ett smittat sår, speciellt om du punkterades av ett smutsigt objekt. Om du inte har fått en Tetanus booster inom de senaste 10 åren, bör du se en läkare och bli fast på dina bilder.
  • Tips

    De flesta sår som behöver stygn bör behandlas inom sex till åtta timmar efter skadan för att minska risken för infektion. Särskilt smutsiga sår får inte sys för att undvika risken för infektion.
  • Tänk på att medan kosmetiska resultat är viktiga är det inte det primära övervägandet för sårreparation. Healing utan infektion är.
  • Hudsår som sannolikt kommer att smittas är punkteringssår - vanligtvis orsakad av ett skarpt spetsigt föremål som kommer in i huden, som nålar, naglar, knivar och tänder.
  • Varning

    • Undvik att komma i kontakt med den skadade människans blod för att förhindra att smittas av det. Använd alltid latexhandskar om de är tillgängliga.
    • Tetanus skott bör erhållas var 10: e år. Tetanus är en allvarlig bakteriell infektion som påverkar ditt nervsystem. Det orsakar smärtsamma muskelkontraktioner av din käke och nackmuskler och störa din förmåga att andas.
    • Blödning som är svårt att kontrollera bör tas till läkarvård.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande