Hur man beräknar volymen på en sfär

En sfär är ett helt rund geometriskt föremål som är tredimensionellt, med varje punkt på dess yta som är lika med sitt centrum. Många vanliga föremål som bollar eller glober är sfärer. Om du vill beräkna volymen på en sfär måste du bara hitta sin radie och ansluta den till en enkel formel, v = ⁴/3πr3.

Steg

  1. Bild med titeln Beräkna volymen av ett sfär Steg 1
1. Skriv ner ekvationen för att beräkna volymen på en sfär. Detta är ekvationen: V = ⁴/3πR3. I denna ekvation, "V" representerar volymen och "r" representerar sfärens radie.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett sfär Steg 2
    2. Hitta radien. Om du får radien, kan du gå vidare till nästa steg. Om du får diametern, kan du bara dela den med två för att få radien. När du vet vad det är, skriv ner det. Låt oss säga den radie vi arbetar med är 1 tum (2.5 cm).
  • Om du bara får ytan på sfären kan du hitta radien genom att hitta kvadratroten av ytan dividerat med 4π. I så fall, R = root (yta / 4π)
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett sfär Steg 3
    3. Kub radien. Att kubera radien, helt enkelt multiplicera den i sig tre gånger, eller höja den till den tredje effekten. Till exempel är 1 tum verkligen bara 1 tum (2.5 cm) x 1 tum (2.5 cm) x 1 tum (2.5 cm). Resultatet av 1 tum är verkligen bara 1, sedan 1 multiplicerat med sig ett antal gånger kommer att vara 1. Du kommer att återinföra måttenheten, tum, när du anger ditt slutliga svar. När du har gjort det kan du ansluta den kuberade radien till den ursprungliga ekvationen för att beräkna volymen på en sfär, V = ⁴/3πR3. Därför, V = ⁴/ ⁴π x 1
  • Om radien var 2 tum (5.1 cm), till exempel, sedan att kuba det, du skulle hitta 2, vilket är 2 x 2 x 2 eller 8.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett sfär Steg 4
    4. Multiplicera den kuberade radien med 4/3. Nu när du har anslutit R, eller 1, i ekvationen, kan du multiplicera detta resultat med 4/3 för att fortsätta att ansluta till ekvationen, V = ⁴/3πR3. 4/3 x 1 = 4/3. Nu kommer ekvationen att läsa V = ⁴/3 x π x 1, eller V = ⁴/3π.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett sfär Steg 5
    5. Multiplicera ekvationen med π. Detta är det sista steget att hitta volymen på en sfär. Du kan lämna π som det är, med det slutliga svaret som V = ⁴/3π. Eller kan du ansluta π till din räknare och multiplicera sitt värde med 4/3. Värdet av π (ca 3.14159) x 4/3 = 4.1887, som kan avrundas till 4.19. Glöm inte att ange dina måttenheter och att ange resultatet i kubikenheter. Volymen av en sfär med radie av 1 är 4.19 i.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Se till att dina mätningar är alla i samma enhet. Om de inte är, måste du konvertera dem.
  • Observera att "*" Symbolen används som ett multiplikationsskylt för att undvika förvirring med variabeln "x".
  • Om du bara behöver en del av en sfär, som hälften eller kvart, hittar den fulla volymen först, sedan multiplicera med den fraktion du vill hitta. Till exempel, för att hitta volymen av en halv sfär med en volym 8, skulle du multiplicera 8 med en halv eller dela 8 med 2 för att få 4.
  • Glöm inte att använda kuberade enheter (e.g. 31 ft³).
  • Saker du behöver

    • Kalkylator (anledning: att beräkna problem som skulle vara irriterande att göra utan det)
    • Penna och papper (behövs inte om du har en avancerad räknare)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande