Hur man beräknar volymen av ett oregelbundet objekt

Kanske vet du redan hur man beräknar volymen av en kub eller en kon, genom att ta några mätningar och utföra rätt beräkningar. Men hur mycket utrymme tar en gaffel, eller en leksaksbil? Om du mäter ett verkligt objekt kan du ta reda på med en behållare med vatten. Om du bryter med ett problem i din matematikbok som beskriver en bisarrt form, läs avsnittet om ordproblem för att lära sig att bryta dem ner i problem som är enklare att lösa.

Steg

Metod 1 av 2:
Hitta volymen av ett solidt föremål med en behållare med vatten
  1. Bild med titeln Beräkna volymen av ett oregelbundet objekt steg 1
1. Se till att objektet är vattentätt innan du börjar. Denna metod innebär nedsänkning av objektet i vattnet. Om objektet är ihåligt och inte vattentätt, kan du inte få ett korrekt mått på volym med den här metoden. Om objektet absorberar vatten, se till att vatten inte skadar det och läs instruktionerna noga för att se hur du justerar processen. Släpp aldrig ett elektriskt eller elektroniskt föremål i vatten, eftersom det kan orsaka en farlig elektrisk chock och / eller skada objektet bortom reparation.
  • Om du har tillgång till en vakuumförseglare kan du kunna försegla ett litet objekt i en vattentät plastbeläggning med minimal luft inuti. Detta gör att du kan få en god uppskattning av volym eftersom volymen av den använda plasten är sannolikt relativt liten jämfört med objektets volym.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett oregelbundet objekt Steg 2
    2. Hitta en behållare som bekvämt kan passa objektet du mäter. Om du mäter ett litet objekt kan du använda en examencylinder eller mätkopp, som har volymmätningar som skrivs ut på sidan. Annars, hitta en vattentät behållare med en volym som är enkel att beräkna, såsom en cylinder eller rektangulär låda. En skål kommer inte att vara så exakt, men du kan behandla den som en cylinder och få ett ungefärligt svar, speciellt om objektet är mycket litet jämfört med skålen.
  • Det är en bra idé att lokalisera en torr handduk också, eftersom objektet kommer att droppa vatten när det tas bort från behållaren.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett oregelbundet objekt Steg 3
    3. Fyll det partigt med vatten. Tillsätt tillräckligt med vatten för att nedsänka objektet, men lämna gott om utrymme mellan vattnet och behållarens topp. Om objektet har en oregelbundet formad bas, såsom avrundade bottenhörn, fyller det tillräckligt om att vattennivån når en mer vanlig del, såsom raka rektangulära väggar.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett oregelbundet objekt steg 4
    4. Markera vattennivån. Om behållaren är transparent markerar du toppen av vattennivån på utsidan med en våt-raderad markör eller en annan lätt renad skrivanordning. Annars markera vattennivån på insidan med en bit färgad tejp eller annat märke som inte kommer att tvättas av vattnet.
  • Om du använder en examencylinder eller mätkopp med volymmätningar på sidan behöver du inte göra ett märke. Leta bara efter volymmätningen på vattnet och skriv det här numret.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett oregelbundet objekt Steg 5
    5. Släpp objektet i vattnet och se om det absorberar vatten. Sjunka objektet du vill mäta helt i vattnet. Om objektet absorberar vatten, vänta minst trettio sekunder för att den absorberar vattnet och ta bort objektet. Vattennivån borde ha tappat, eftersom något av vattnet är i objektet. Ta bort ditt gamla märke eller bit av färgat tejp och byt ut den med en ny på den nya vattennivån. Du kan sedan släppa objektet i vattnet andra gången och lämna det där.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett oregelbundet objekt Steg 6
    6. Lär dig vad du ska göra om objektet flyter. Om objektet flyter, bifoga ett tätt, tungt föremål för det och fortsätta att mäta volymen av båda kombinerade. När du har skrivit ner det här resultatet, upprepa den här metoden med det tunga objektet ensamt för att hitta sin volym. Ta den kombinerade volymen av båda objekten (ditt första resultat), sedan subtrahera den tunga föremålets volym. Svaret är volymen av det ursprungliga objektet.
  • När du tar volymen av det tunga föremålet ensamt, inkludera allt du använde för att fästa det på det ursprungliga objektet, till exempel säkerhetsnålar eller tejp.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett oregelbundet objekt Steg 7
    7. Gör ett andra märke där den nya vattennivån är. Om du använder en examencylinder eller mätkopp, kan du skriva ner volymmätningen i den nya vattenhöjden istället. När du har gjort det kan du ta bort ditt objekt. Du kanske inte vill lämna objektet under vattnet i mer än ett par minuter, eftersom även några "vattentät" Objekt kan påverkas om de lämnas under vattnet för länge.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett oregelbundet objekt Steg 8
    8. Förstå varför den här metoden fungerar. Eftersom du vet att vattnet steg från en nivå till en högre nivå när objektet nedsänktes, är volymen av utrymme mellan de två nivåerna objektets volym. Detta kallas förskjutningsmetod, och fungerar eftersom ett föremål som är nedsänkt i vatten alltid "förskjutning" en mängd vatten exakt lika med sin volym. Beroende på vilken typ av behållare du använde finns det olika sätt att beräkna volymen av detta fördrivna vatten, vilket är detsamma som ditt objekts volym. Avsluta problemet genom att fortsätta till det steg som matchar din behållarens beskrivning.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett oregelbundet objekt Steg 9
    9. Hitta volymen med hjälp av behållarens tryckta mätningar. Om du använde en examencylinder, mätkopp eller annan behållare som har volymmätningar som skrivs ut på sidan, skrev du redan ner de två volymerna du behöver för att beräkna svaret. Ta den volym du skrev ner när objektet nedsänktes (större volym) och subtrahera den ursprungliga volymen på vattennivån (den mindre volymen). Svaret är objektets volym.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett oregelbundet objekt steg 10
    10. Hitta volymen med en rektangulär behållare. Om du använde en rektangulär behållare, titta på utrymmet i rutan mellan det första vattenmärket och det andra vattenmärket du gjorde. Detta utrymme bildar en "rektangulärt prisma", eller lådform, som fylldes med det fördrivna vattnet. Hitta volymen av detta utrymme genom att mäta höjden mellan de två vattenmärkena, sedan längden och bredden mellan behållarens inre ytor. Som förklaras här, Du kan hitta volymen av det här lådformade utrymmet genom att multiplicera längden, bredden och höjden tillsammans (längd x bredd x höjd). Svaret på detta multiplikationsproblem är objektets volym.
  • Mäta inte höjden på hela behållaren, bara höjden från ett vattenmärke till en annan.
  • Använda sig av den här online-kalkylatorn eller söka efter en annan "rektangulär prisma kalkylator" som kan multiplicera dessa nummer för dig.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett oregelbundet objekt Steg 11
    11. Hitta volymen med en cylindrisk behållare. Om du använde en cylindrisk behållare, titta på utrymmet mellan det första vattenmärket och det andra vattenmärket. Detta cylindriska utrymme fylldes en gång med det fördrivna vattnet, och så är dess volym lika med objektets volym. Till Hitta volymen av detta cylindriska utrymme, Du måste mäta två avstånd: dess höjd och dess diameter. Först mäta höjden mellan de två vattenmärkena och skriv ner det här. Därefter hittar du cylinderns diameter genom att mäta avståndet från cylinderns insida på motsatt sida, genom mitten. Dela sedan diametern med två för att hitta radien, vilket är avståndet från cirkelns mitt till kanten. Skriv radien ner och använd sedan dina mätningar för att avsluta beräkningarna:
  • Beräkna πr, eller π x radie x radien, för att hitta området av en cirkel över cylindern. Om du inte har en räknare med en π-knapp, hitta en online eller uppskattning genom att ersätta den med 3.14.
  • Flera ditt svar med höjden mellan vattenmärkena (som du mätt i början av detta steg) för att hitta volymen av utrymme vattnet tog upp. Detta svar är också volymen av ditt objekt.
  • Du kan få ett mer exakt svar, eller spara dig själv matematik, om du anger dina mätningar på en Online Cylinder Volume Calculator.
  • Metod 2 av 2:
    Beräkning av volymen av ett oregelbundet objekt i ett ordproblem
    1. Bild med titeln Beräkna volymen av ett oregelbundet objekt steg 12
    1. Bryta ner objektet i mer vanliga former. Om ett ordproblem beskriver ett oregelbundet objekt och ber dig att hitta sin volym, förväntas du förmodligen bryta den upp i sektioner. Ordet problem kan leda till detta genom att beskriva objektet som till exempel, "en kon på toppen av en kub," eller du kan behöva räkna ut från ett diagram hur man delar upp det i objekt med enklare former att mäta.
    • Leta efter platser där det oregelbundna objektet är förenat i en ostaterad vinkel (inte 90º). Kan du "skära den" i den vinkeln i två objekt som har namn, såsom cylindrar eller pyramider? Dessa behöver inte vara samma objekt.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett oregelbundet objekt steg 13
    2. Skriv ner mätningarna av varje sektion. För att hitta volymen av en kub, rektangulär prisma eller pyramid, behöver du veta dess längd, bredd och höjd. För att hitta volymen av en cylinder eller kon behöver du veta sin radie och höjd. Läs ordproblemet noggrant och skriv ner mätningarna av varje sektion, försiktigt märka dem eller dra ett diagram över varje sektion med mätningarna som skrivs på den.
  • Om ordet problem berättar diametern men inte radien, dela Diameteren med två för att få radien.
  • Du kan behöva göra lite tillägg eller subtraktion för att hitta de mätningar du behöver. Till exempel, säg att problemet berättar för dig "En byggnad som är formad som en kon på toppen av en kub har en höjd av 30 enheter, men höjden på kubsektionen är bara 20 enheter lång." Konens höjd är inte listad, men logiskt måste den vara 30 enheter - 20 enheter = 10 enheter.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett oregelbundet objekt steg 14
    3. Beräkna volymen av varje sektion. Använd de vanligaste volymformlerna för vanliga föremål för att hitta volymen av varje sektion. Skriv ner resultatet av varje beräkning och märk den så att du inte glömmer vilken sektion du redan har beräknat.
  • Om du behöver en uppfriskning om hur man beräknar volymer, se Dessa instruktioner för vanliga former.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett oregelbundet objekt steg 15
    4. Lägg till varje resultat tillsammans. När du har beräknat volymen av varje sektion, lägg till varje resultat tillsammans för att få volymen av hela objektet. Läs om ordet problem för att se till att du inte glömde någonting. Om allt checkar ut, grattis: Du har hittat svaret.
  • Tips

    Om du har en icke-vattentät behållare och du vill mäta hur mycket volym den innehåller, fyll den med små, identiska objekt med en känd volym, till exempel små kuber av vissa mätningar som säljs i vissa skolförsörjningsaffärer. Räkna antalet små objekt som krävs för att fylla den större, sedan multiplicera med volymen av ett litet objekt. Detta kommer sannolikt att vara en underskattning, eftersom föremålen sannolikt inte kunde fylla hela rymden effektivt.

    Varningar

    Använd inte den permanenta markören på ett objekt som inte kan rengöras.

    Saker du behöver

    • Vatten
    • Objekt du kommer att mäta
    • Behållare med volymmätningar eller en vanlig form (e.g. cylinder eller rektangel).
    • Måttband eller linjal
    • Markör eller färgad tejp
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande