Hur man rensar en täppt näsa

En överbelastad eller täppt näsa händer när membranerna inuti dina näsborrar blir inflammerade, ofta på grund av förkylning, influensa eller allergier. Dessutom kommer du sannolikt att uppleva slemutsläpp, som din kropp producerar för att skydda dig mot sjukdom. Tyvärr kan en täppt näsa vara väldigt irriterande och kan göra det svårt för dig att andas. Lyckligtvis kan du få lättnad för dig själv eller din baby med hjälp av hemmabehandlingar. Sök dock sjukvård om du visar tecken på infektion, såsom trängsel, urladdning eller feber, eller om ditt barn har en täppt näsa.

Steg

Metod 1 av 4:
Få omedelbar lättnad
  1. Bild med titeln Rensa en täppt näsa Steg 1
1. Ta en varm dusch för att snabbt tunna ut slem. Steam hjälper till att tunna nasala sekret, vilket kan göra andning enklare. För en snabb lösning, stäng badrumsdörren, hoppa i en varm dusch och låt ångan arbeta med sin magi. Förhoppningsvis kommer du att må bättre på nolltid.
  • Som ett alternativ, låt en varm duschkörning medan du bara sitter i badrummet med dörren stängd.
  • En cool-dimma luftfuktare kan också hjälpa till att rensa en täppt näsa, så kör en i ditt sovrum på natten om du kan. Se till att städa det varje vecka.
  • Bild med titeln Rensa en täppt näsa Steg 2
    2. Använd en saltlösning eller Neti-kruka för en naturlig lösning. Saline näsprayer är helt enkelt saltvatten i en bekväm applikator, så de är säkra för alla, även gravida kvinnor, att använda. Vattnet kommer att spola ut slem och lugna inflammationen i näsan.
  • Följ anvisningarna på förpackningen. Vanligtvis administrerar du 1-2 sprayer eller droppar varannan 2 till 3 timmar.
  • Alternativt, Använd en Neti Pot att spola ut dina bihålor. Men se till att du aldrig fyller en neti-kruka eller skapa en saltlösning med kranvatten eftersom det kan innehålla bakterier eller amoebas som kan orsaka livshotande sjukdom. Håll också din Neti-kruka mycket ren genom att tvätta den efter varje användning.
  • Bild med titeln Rensa en täppt näsa Steg 3
    3. Använd nasal limremsor för att öppna upp dina näsborrar på natten. Dessa tunna vita remsor går över näsbroen och är avsedda att manuellt öka dina näsborrar bara för att hjälpa dig att andas enklare. Plocka upp ett paket och applicera en för att se om det hjälper dig att sova bättre genom att minska din trängsel.
  • Dessa marknadsförs ofta som anti-snarkremsor och finns i livsmedelsbutiker och apotek.
  • Bild med titeln Rensa en täppt näsa Steg 4
    4. Sätt en varm kompress över näsan eller pannan för att minska sinustrycket. Värme kan bidra till att minska trycket genom att öppna dina bihålor. Våt en tvättduk med vatten som är så varmt som du kan stå, ligga ner och lägg tyget över näsbroen så att den täcker dina bihålar, men lämnar vägen till näsborrarnas klara. Alternativt, placera duken över pannan. Rewet washcloth när det börjar känna sig obekväma.
  • Det kan ta några omgångar av att värma tvättduken för att du ska känna någon fördel, så var tålamod.Försök använda en komprimering medan du gör något avkopplande, som att lyssna på musik eller titta på tv.
  • Bild med titeln Rensa en täppt näsa Steg 7
    5. Ta en OTC decongestant eller antihistamin om rekommenderas av din läkare.Beroende på orsaken till stuffiness, kan du kanske hitta lite lättnad med en över-the-counter (OTC) medicinering. Om ditt barn mellan 4 år till 12 är sjukt, välj en decongestant eller antihistamin formulerad speciellt för barn. Var noga med att prata med din läkare innan du tar mediciner av något slag och frågar vad de rekommenderar för dina specifika symptom.
  • Om du är förkyld kan en decongestant lindra svullnad och inflammation i dina näspassager, vilket leder till enklare andning.Du kan detta läkemedel oralt, som ett piller eller en vätska, eller använda en decongestant nasal spray.Var medveten om att decongestant näsprayer endast rekommenderas för 3 på varandra följande dagar efter användning på grund av risken för återhämtning, medan orala decongestanter kan tas i upp till 5 till 7 dagar.
  • Om du lider av allergier, som höfeber, får du en antihistamin, som Claritin, Zyrtec eller Allegra eller den generiska ekvivalenten till ett av dessa läkemedel. En antihistamin kommer båda att lindra trängsel och ta hand om andra symptom, som nysning.Var medveten om att vissa antihistaminer kan få dig att känna dig trött. Leta efter icke-dåsiga alternativ att ta under dagen och vänta med att köra eller använda tung maskin tills du ser hur antihistamin påverkar dig.
  • Flonase och Nasacort Sprayer, som innehåller kortikosteroider, kan också vara till hjälp om din näsa är överbelastad på grund av allergier. Kortikosteroider hjälper till att minska inflammation.
  • Metod 2 av 4:
    Ändra din rutin
    1. Bild med titeln Rensa en täppt näsa Steg 8
    1. Blåsa din näsa försiktigt. Om din näsa är fylld men inte dropp, eller slem inte kommer ut lätt när du blåser näsan, tvinga inte det. Din impuls kan vara att blåsa näsan tills du utvisar lite slem, men det är bäst om du lämnar vävnaderna ensam. Blåsa bara näsan när den körs.

    Notera: Blåsning hård upprepade gånger kommer att göra de känsliga membranerna inuti dina näsborrar blir mer inflammerade och kan snabbt leda till ökad tröjor. Det verkar mot intuitivt först, men du kommer verkligen att må bättre om du använder vävnader mindre ofta.

  • Bild med titeln Rensa en täppt näsa Steg 9
    2. Hydrera dig själv för att tunna ut slem. Dricker massor av vätskor när du är sjuk kan hjälpa till att rensa upp en täppt näsa. Stick med vanligt vatten, örtte eller buljong och håll en vattenflaska eller mugg till hands för att uppmuntra hydratisering.
  • Bekvämt heta drycker är särskilt användbara för att tunna ut slem.
  • Undvik sugarydrycker som juice och läsk eftersom de inte innehåller några användbara näringsämnen eller elektrolyter din kropp behöver. Socker kan också förhindra att ditt immunsystem fungerar ordentligt.
  • Håll dig borta från koffein, som i kaffe, eftersom det kan dehydrera.
  • Bild med titeln Rensa en täppt näsa steg 10
    3. Stoppa ditt huvud när du vilar. Ligger platt på ryggen kan orsaka slem att bygga upp medan du vilar eller sover. Höj ditt huvud med några kuddar eller snooze i en vilstol när du har en täppt näsa.
  • Om du vanligtvis sover på magen eller sidan, försök att sova på ryggen och lyfta huvudet medan du är sjuk.
  • Bild med titeln Rensa en täppt näsa Steg 11
    4. Håll dig borta från irriterande. Irriterande som cigarettrök kan göra en stuffig näsa värre. Undvik att röka eller vara runt andra som röker när du är överbelastad. Om din täppt näsa beror på allergier, gör du bäst för att undvika vanliga allergener, som damm och sällskapsdjur.
  • Om du behöver hjälp till sluta röka, Tala med din läkare eller kontakta Quitline på 1-800-QUIT-nu.
  • Metod 3 av 4:
    Behandla spädbarn och småbarn
    1. Bild med titeln Rensa en täppt näsa steg 12
    1. Använd saltlösningsdroppar för att lossa slem.Placera barnet på en plan yta och placera en valsad handduk under axlarna för att tipsa huvudet.Placera några droppar saltlösning i varje näsborre. Saltlösning bryter upp slem så att den kan tas bort, så att din lilla andas lättare.
    • För att göra din egen saltlösning, blanda 1/4 tesked (1.42 gram) av icke-jodiserat salt med /2 kopp (120 ml) filtrerat eller destillerat ljummet vatten.
    • Om du bara har kranvatten till hands, koka det och låt det svalna innan du använder för att göra en saltlösning. Annars kan du införa bakterier eller amoebas i ditt barns sinushålighet, som, medan det är sällsynt, kan vara livshotande.
  • Bild med titeln Rensa en täppt näsa steg 13
    2. Töm slem för att göra det lättare för ditt barn att andas. Om ditt barn är gammalt nog för att blåsa näsan, få dem att göra det försiktigt. Om du har ett spädbarn, använd en glödlampa för att ta bort överskott av slem från varje näsborre.Först, pressa ut luften i lampan, sätt försiktigt in spetsen i ett av barnets näsborrar. Lossa glödlampan för att suga upp slem och ta sedan bort den från näsborre och pressa ut slemen på en vävnad. Upprepa på andra sidan.
  • Alternativ, rulla en vävnad i en liten kon och sänka den runt näsborrarna. Låt bli Sätt in bomullspinne i ett spädbarns näsa.
  • Bild med titeln Rensa ett täppt näsa steg 14
    3. Sätt en cool-dimma luftfuktare i ditt barns rum. En cool-dimma luftfuktare kan mjuka slem och lindra ditt barns andning. Ställ in luftfuktaren i sitt sovrum och kör det hela natten. Om möjligt, fyll fuktaren med filtrerat vatten. Var säker på att städa det varje vecka för att hålla bakterier från att sprida sig.
  • Men om du inte har en luftfuktare, kan du köra en varm dusch och sitta med din bebis i badrummet (inte duschen själv) så ångan lossar slem. Detta är särskilt användbart om ditt barn har en croupy hosta.
  • Varning: Undvik att använda varmmissbrukare, eftersom det faktiskt är mer benägna att odla bakterier och distribuera bakterier i hela ditt hem.

  • Bild med titeln Rensa en täppt näsa steg 15
    4. Höja ditt barns huvud medan de sover. Rulla upp en handduk och placera den under ditt barns Crib-madrass. Vila huvudet på den förhöjda delen av madrassen för att tillåta slem att dränera sig snarare än att täppa upp sina näsborrar när de sover.
  • Höj aldrig ditt barns huvud med en kudde eftersom det kan öka risken för plötsligt spädbarnsdödssyndrom (SIDS).
  • Bild med titeln Rensa en täppt näsa Steg 16
    5. Ge inte ditt barns kall medicin. Övergripande kallmedicin är inte lämplig för barn under 4 år. Faktum är att dekongestanter ens har kopplats till oregelbundna hjärtslag såväl som irritabilitet. Försök att hålla ditt barn bekvämt så gott du kan, och ring deras barnläkare om du har några problem.
  • Metod 4 av 4:
    När ska man söka medicinsk behandling
    1. Bild med titeln Rensa en täppt näsa Steg 17
    1. Få omedelbar vård för sinus smärta kopplad med gul eller grön urladdning. Gul eller grön urladdning betyder ofta att du har en infektion, men det är inte alltid fallet. Men din läkare behöver utesluta en infektion eller föreskriva rätt typ av behandling.
    • Tänk på att du kan utveckla en bakteriell infektion på grund av sinusavlopp, så vad som började som en täppt näsa på grund av allergier eller förkylning kan bli en bakteriell infektion. Om det händer kan din läkare ordinera en omgång av antibiotika som kommer att få dig att känna dig bättre mycket snabbare än att gå utan behandling.
    • Sällan kan du uppleva blod-tinged eller röd urladdning. Om det händer, se omedelbart din läkare.
  • Bild med titeln Rensa en täppt näsa Steg 18
    2. Besök din läkare om din trängsel fortsätter längre än 10 dagar. En täppt näsa bör gå bort inom en vecka, så du kan ha en infektion om din varar längre än 10 dagar. Din läkare kan utesluta andra möjliga orsaker, som influensa och föreskriva behandling om du behöver det. Här är några andra symtom du kan uppleva om du har en infektion:
  • Feber över 101.3 ° F (38.5 ° C)
  • Öm hals
  • Rinnande eller täppt näsa
  • Trängsel
  • Huvudvärk
  • Kroppssmärtor
  • Trötthet
  • Bild med titeln Rensa en täppt näsa Steg 19
    3. Ring din läkare om din baby är under 3 månader gammal. Det är vanligt att barn att få stuffiga näsor, eftersom deras immunsystem bara börjar utvecklas. Men en täppt näsa på grund av förkylning eller allergier kan snabbt bli allvarliga för ett ungt spädbarn. Lyckligtvis kan din läkare ge dig råd om hur du ger den bästa vården för ditt barn för att hjälpa till med att återhämta sig.
  • Din läkare kan ge dig råd att fortsätta att ta hand om din bebis hemma.
  • Om din baby har feber över 100.4 ° F (38.0 ° C), fråga din läkare för samma dag eller ta din baby till ett brådskande vårdcentrum. En feber indikerar att de kan ha en infektion, så det är bäst att se till att din baby inte behöver extra behandling.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Sätt mentol och eukalyptusbadsalt i handfat eller skål med ångande varmt vatten. Lägg en handduk över huvudet och runt diskbänken eller skålkanten. Andas in tills temperaturen sjunker för att underlätta en täppt näsa.
  • Om bara en sida av näsan är igensatt, lägg på den motsatta sidan av din kropp och näsborrarna kan tömma.
  • Försök få lite frisk luft. Så länge du inte har höfeber, kan det ibland få dig att må bättre.
  • Tugga på ett starkt mint eller tuggummi som myntet kan rensa dina bihuggar för att underlätta för dig att andas och kan rensa det mesta av inflammation.
  • Gnugga kokosnötolja under din irriterade näsa för att fuktas torr hud och irritation från att blåsa näsan. Kokosolja har också antimikrobiella egenskaper.
  • Håll dina fötter varma. Om du är för lat för att ta en varm dusch eller bad, skölj dina fötter med eller sätta fötterna i bekvämt varmt vatten. Varmare vattnet, desto mer signifikant resultatet. Torka dina fötter ASAP efter att ha blötlägger fötterna för att minimera mängden värme som vattnet stjäl från fötterna på grund av avdunstning.
  • Varningar

    Var medveten om att decongestant mediciner som innehåller pseudoefedrin är kontraindicerade för vissa människor.
  • När du gör din egen saltlösning för en näspray eller Neti-kruka, se till att du använder filtrerat eller destillerat vatten för att förhindra sjukdomar på grund av bakterier eller amoebas. Om du måste använda kranvatten, koka det och låt det svalna innan du gör saltlösningen.
  • Var försiktig när du använder ånga eller en ånginhalator, eftersom kokande ånga kan orsaka otäcka sköljningar.
  • Undvik att använda en varmmidare, som kan ha bakterier.
  • I motsats till populär tro, kan äta kryddig mat faktiskt göra din trängsel sämre.
  • Undvik att använda mentholced ånga gnuggar, eftersom det inte finns några bevis för att de lindrar trängsel och ingredienserna kan faktiskt vara giftiga.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande