Hur man botar ett kallt snabbt

Även om det inte är ett mycket allvarligt virus, kan den vanliga förkylningen få dig att känna sig eländig. Nyckeln till att bota en kall snabb detektering. Om du tror att du har kontrakterat en förkylning måste du omedelbart vidta försiktighetsåtgärder. Öka dina vitaminer. Lugna din hals. Rensa dina näspassager. Dessa åtgärder kommer att stärka din kropps förmåga att bekämpa det kalla och förhoppningsvis minska dess varaktighet. Utöver dessa åtgärder, vila bara och koppla av så mycket som möjligt. Försök inte få antibiotika, som förkylning orsakas av ett virus, inte bakterier och antibiotika kommer inte att vara hjälp eller botemedel.

Steg

Metod 1 av 4:
Härdar din kyla snabbt
  1. Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 1
1. Upptäcka kyla snabbt. Symtom börjar nästan omedelbart efter att du har kontrakterat viruset. Tecken på den vanliga förkylningen inkluderar rinnande näsa, ont i halsen, hosta, trängsel, liten kroppsvärk, mild temperatur och mild trötthet. Om du vill ha en chans att härda din kyla snabbt måste du agera snabbt. Efter de första 12 timmarna av kyla, kommer det att ha spridit sig tillräckligt för att vara i dagar. Du måste befästa din kropps försvar.
  • Bild med titeln Cure Ett kallt snabbt steg 2
    2. Ta en hosta undertryckande. Använd en hosta undertryckande endast om du har en torr hosta. Hostundertryckande medel innefattar dextrometorfan och kodin. Men du kan behöva ett recept för kodin. Biverkningar kan innefatta dåsighet och förstoppning. Dextromethorfan är tillgänglig som en tablett eller sirap och kan komma i kombination med en expectorant. Om du har en "Chesty" hosta och hostar upp några slem, ta inte ett hostundertryckande medel, eftersom det kan öka chanserna att utveckla en bröstinfektion. Fråga istället apotekaren för en "expectorant" hosta sirap.
  • Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 3
    3. Ta en decongestant. Nasal decongestants - antingen flytande eller pillerform - hjälp krympa blodkärl i näsmembranen och låt näspassagen öppna, vilket ger dig snabb lättnad. Men du bör undvika orala decongestanter om du har hjärtproblem eller högt blodtryck, och bara använda decongestanter med en doktors riktning om du har diabetes, sköldkörtelproblem, glaukom eller prostatafrågor. Biverkningar av decongestanter inkluderar sömnlöshet (sömnproblem), yrsel och ökat blodtryck.

    Med hjälp av en decongestant korrekt

    Prova a over-the-counter nasal spray För snabb lättnad. Spruta en eller två gånger i varje näsborre, enligt anvisningarna på förpackningen. Använd endast en nässpray 3-5 gånger dag - mer än det som faktiskt kan öka den täppt känslan.

    Du kan också ta en flytande eller piller decongestant. Försök över-the-counter-alternativ som fenylefrin (som sudefed pe) och pseudoefedrin (sudafed), som båda har visat sig hjälpa till med förkylningar.

  • Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 4
    4. Ta en expectorant. En expectorant är en form av receptfria medicin som rensar bihålorna genom att tunna slem och lossa slem som kan ha avgjort i dina lungor. Detta gör att du kan andas enklare och lämna dig mer bekväm.
  • Expectorants är tillgängliga över disken på ditt lokala apotek. De brukar tas i flytande form, men de kan också hittas som tabletter och pulver. För närvarande är den enda over-the-counter expectoranten tillgängliga guaifenesin. Leta efter den här aktiva ingrediensen när du söker efter läkemedel. Mucinex är det vanligaste varumärket Guaifenesin-innehållande medicin som säljs i apotek.
  • Var medveten om att expectorants, liksom alla mediciner, kan ha biverkningar. De som oftast är förknippade med denna form av medicinering inkluderar illamående, kräkningar och dåsighet. Om du upplever något av dessa symtom, bör du sluta ta expectoranten omedelbart.
  • Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 5
    5. Öka ditt vitamin C-intag. C-vitamin har länge blivit utspädda för sina kalla förhindrande egenskaper, men visste du att det också kan bidra till att förkorta varaktigheten av en förkylning?
  • Upp ditt intag genom att dricka apelsinjuice och äta mat som jordgubbar, kiwis och lövgröna grönsaker, som har ett högt C-halt.
  • Du kan också ta ett C-vitamin-komplement, tillgängligt i tablettform i läkemedels- och hälsokostaffärer. Den rekommenderade dosen är 90 mg om dagen för män och 75 mg om dagen för kvinnor, enligt National Institutes of Health.
  • Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 6
    6. Gå och se en läkare. Din kropp har möjlighet att bekämpa de flesta förkylningar, men en läkare kan ge receptbistånd för att lindra symtom. Men fråga inte din läkare för antibiotika för förkylning, de kommer inte att förbättra dina symtom eller varaktigheten av din förkylning. Om du upplever något av följande symtom, ska du omedelbart kontakta din läkare:
  • Öronvärk / Förlust av hörsel
  • Feber över 103 grader
  • Feber över 101 som varar i mer än 3 dagar
  • Andfåddhet / wheezing
  • Blodig slem
  • Allmänna symtom som varar mer än 7 till 10 dagar
  • Ont i halsen med feber, men ingen hosta och ingen rinnande näsa. Detta kan indikera Strep Throat, som omedelbart bör behandlas med antibiotika för att förhindra hjärtkomplikationer.
  • Hosta med feber, men ingen rinnande näsa och ingen ont i halsen. Dessa symtom kan indikera lunginflammation och bör också behandlas med antibiotika.
  • Metod 2 av 4:
    Decongesting dina bihålor
    1. Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 11
    1. Blås näsan korrekt. Det är naturligt att vilja blåsa näsan när du känner dig fylld, men var försiktig så att du inte överdriver den. Medan du blåser näsan kan verkligen hjälpa till att rensa näspassagen av överflödiga slem, vilket blåser för hårt eller för ofta kan faktiskt ha negativa effekter.

    Det rätta sättet att blåsa näsan

    Stäng en näsborre och blåsa försiktigt in i en vävnad genom den andra. Upprepa processen på andra sidan. Efteråt tvätta händerna med tvål och varmt vatten för att undvika att sprida de kalla bakterierna.

    Blåsa bara näsan vid behov, Med hjälp av rätt metod - annars kan blåsning fälla slem och bygga upp tryck i näsan, vilket orsakar skador på din nasala passage.

    Dricks: Använd mjuka bomulls näsdukar för att undvika hudirritation runt näsan. Lugna området med lite petroleumgel.

  • Bild med titeln Cure Ett kallt snabbt steg 12
    2. Försök använda en sinus eller saltlösningsbehållare för att rensa dina nasala passager. Vilken typ av flaska eller behållare med en tunn tipp kan användas med en saltlösning till tunn och spolmuc från näspassagen. Men de kommer inte att lindra dina kalla symptom.
  • Gör din egen saltlösning genom att blanda en halv tesked kosher salt i en kopp vatten.
  • Fyll behållaren med saltlösningen, luta huvudet till ena sidan (över en diskbänk) och sätt in tippen i en näsborre och häll. Lösningen ska flöda i en näsborre innan de kommer ut den andra. När vattnet slutar droppa, blåsa din näsa försiktigt och upprepa processen på motsatt sida
  • Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 13
    3. Använd ångbehandlingar. Ånga kan vara väldigt användbar när det gäller att rensa huvudet. Åndrömmen av ångan lossar slem medan fukten från vattnet hjälper till att lindra torra näspassager. Använd ånga på ett av följande sätt:
  • Ge dig själv en ånga ansiktsbehandling genom att koka en kruka med vatten. Häll det vattnet i en separat skål och lägg sedan ditt ansikte över ångvattnet. Håll en handduk över huvudet för att hålla ångan i. Lägg till ett par droppar av sinus-clearing eterisk olja (som tea träd eller pepparmynta) för att maximera de sinus-clearing fördelarna.
  • Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 14
    4. Ta en varm dusch. Ja, även om du känner dig under vädret, borde du inte hoppa över din dagliga dusch, eftersom det faktiskt kan hjälpa till att rensa en kall snabbare. Värm vattnet till en hög, men ändå bekväm temperatur och låt badrummet ångas så mycket som möjligt för att lossa slem. Ångan kommer inte att läka din förkylning, men det kan hjälpa dig att må bättre. Om värmen lämnar dig känner dig lite svag eller yr, överväga att ta en plaststol eller avföring i duschen med dig.
  • Ett varmt, ångande bad kan fungera underverk för dig när du är förkyld - inte bara när det gäller decongestion, men också när det gäller avkoppling och värme. Återigen, försök att göra vattnet så varmt som möjligt. Om du bestämmer dig för att tvätta håret (antingen i badet eller duschen), kom ihåg att torka ditt hår noggrant efteråt, eftersom fuktigt hår kan få dig att förlora kroppsvärme, vilket inte är bra för förkylning.
  • Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 15
    5. Drick heta vätskor. Det finns inget mer tröstande än en varm dryck när du lider av en otäck kyla. Men bortom komfortfaktorn, kan en varm dryck faktiskt hjälpa till att rensa dina nasala passager och lugna en ont i halsen, vilket gör det till det perfekta kallt bråttom.

    Varma drycker för att lugna dina symtom

    Örtteer, som kamomill och pepparmynta, är ett bra val eftersom de kommer att lugna din hals medan du håller dig hydratiserad.

    Regelbundet te och kaffe kan hjälpa till att pricka dig om du känner dig groggy, men är inte lika bra för hydratisering.

    Lägg till en skiva färsk citron till en kopp varmt vatten, sedan klämma i någon honung för att smaka. Det varma vattnet rensar trängsel, citronen ökar immunsystemet, och honung lugnar en ont i halsen.

    Kycklingsoppa, som kan begränsa produktionen av några vita blodkroppar som bidrar till kalla symptom. Det är också tröstande och välsmakande.

  • Metod 3 av 4:
    Ge din kropp en paus
    1. Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 7
    1. Ta lite ledigt. Ett Surefire sätt att göra ditt kalla drag på och på - för dagar eller till och med veckor - är att fortsätta med din normala rutin och inte ge din kroppstid att återhämta sig. Dessutom är en förkylning mycket smittsam, så ta ledig tid kan hjälpa till att förhindra spridningen till andra. Det bästa sättet att komma över ett kallt snabbt är bara för att ta några dagar, håll upp någonstans varm och mysig och ge din kropp en paus.
    • Bortsett från det är förkylningen ett virus som attackerar och försvagar immunsystemet, vilket gör dig mer mottaglig för att kontrahera andra sjukdomar eller kyla blir värre. Därför är vistas i din hemmiljö det säkraste alternativet, åtminstone tills du börjar känna dig bra igen.
  • Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 8
    2. Vila mycket. Försök att komma ihåg att din kropp gör sitt bästa för att bekämpa det kalla viruset och det behöver all energi det kan få för att vinna. Övertäcker dig med hushållsarbete, motion, resor eller andra fysiska aktiviteter kommer bara att förlänga förkylningen och få dig att känna dig värre. Se till att du får minst åtta timmars sömn en natt gör dig också mindre mottaglig för att fånga en förkylning i framtiden.
  • Även om du inte kan sova, försök curling upp på soffan med en varm filt och en varm dryck, använd den här tiden som en ursäkt för att binge på flera återkörningar av Vänner Eller läs hela Harry Potter-serien.
  • När du sover, försök att prova ditt huvud på en extra kudde. Det kan känna sig lite konstigt om du inte är van vid det, men den upphöjda vinkeln kommer att hjälpa till i dräneringen av dina nasala passager. Om det verkligen känns obekväma, försök att placera den extra kudden under bottenplattan eller under madrassen på din säng, för en mindre allvarlig vinkel.
  • Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 9
    3. Hålla värmen. Vad är motsatsen till förkylning? Värme! (Typ). Även om det är kallt väder eller "Fånga en chill" orsakar inte faktiskt en förkylning (det kalla viruset), som är varmt under återhämtningsprocessen hjälper. Så sätt upp termostaten, tänd en brummande eld och hög på filtarna - du kommer att känna dig mycket bättre snart.
  • Trots fördelarna med värme, torr Värme kan faktiskt irritera inflammerade näspassager och ont i halsen. Du kan bekämpa detta genom att använda en luftfuktare för att lägga till fukt tillbaka i luften. Detta kan hjälpa till att göra andningen mer bekvämt.
  • Var bara medveten om att luftfuktare kan sprida patogener och formar.
  • Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 10
    4. Drick massor av vätskor. Allt som näsan blåser och svettar det under tunga filtar kan låta dig känna dig dehydrerade, vilket kan förvärra kalla symptom, vilket leder till huvudvärk och torra, irriterade halsar.
  • Försök att dricka lite mer än genomsnittet när du är sjuk - om vätskorna kommer i form av hots te, soppor, vatten-tung frukt och grönt (vattenmelon, tomat, gurka, ananas) eller bara vanligt vatten.
  • Ett praktiskt sätt att kontrollera efter uttorkning är att undersöka din urin. Om det är väldigt blekgult eller nästan klart, gör du okej. Men om det är mörkgult betyder det att det finns högre koncentrationer av avfall i din kropp som inte utspädes, vilket är ett tecken på att du ska dricka mer vatten.
  • Metod 4 av 4:
    Behandla dina andra symtom
    1. Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 16
    1. Ta en smärtstillande medel / feberreducerare. Om du har ont eller en hög temperatur är dina huvudsakliga två val acetaminophen (Tylenol) och NSAID (icke-steroidala, antiinflammatoriska läkemedel, såsom aspirin, ibuprofen eller naproxen). Undvik att ta NSAID, om du har surt återflöde eller peptisk sår sjukdom. Om du redan tar ett NSAID för andra problem, prata med din läkare innan du tar mer. Ta inte mer än det föreskrivna beloppet, som anges på flaskan. För mycket av något läkemedel kan leda till levertoxicitet. Du vill inte utveckla ett sämre tillstånd när du försöker slåss mot en annan.
  • Bild med titeln Cure ett kallt snabbt steg 17
    2. Gurgla saltvatten för att underlätta din ont i halsen. Congestion är inte det enda otäcka symptomet du måste strida med under en kallt, kliande, eller ont i halsen kan vara lika besvärlig. Ett lätt, naturligt sätt att hantera detta är att gurgla en saltlösning. Vattnet hydrerar halsen, medan de antiseptiska egenskaperna i saltet bidrar till att bekämpa infektion. Gör lösningen genom att lösa en tesked salt i ett glas varmt vatten. Om smaken är för obehaglig för din smak, tillsätt lite bakpulver för att ta kanten av saltigheten. Gurgla den här lösningen upp till fyra gånger om dagen. Svälj inte.
  • Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 18
    3. Ta Elderberry sirap. Elderberries sägs vara en stor naturlig immunförstärkare, och är därför mycket populära som ett naturligt kallt botemedel. Elderbär innehåller flavonoider, som har antioxidantegenskaper och kan hjälpa till att förhindra skador på kroppens celler. Men väldigt få studier har gjorts hos människor, så forskare vet inte hur effektiv äldre kan vara. Du kan använda äldrebär på ett antal sätt:
  • Ta en sked av Elderberry sirap varje morgon. Denna sirap finns i de flesta hälsokostaffärer, eller du kan göra din egen.
  • Genom att lägga till ett par droppar av elderberryxtrakt (finns också i hälsokostaffärer) till ett glas vatten eller juice.
  • Eller genom att dricka elderberry te - en varm dryck med elderblommor och pepparmynta löv.
  • Bild med titeln Cure ett kallt snabbt steg 19
    4. Ät en sked rå älskling. Rå honung är en effektiv naturlig immunförstärkare, som också innehåller antivirala egenskaper och lugnar ont i halsen vilket gör det till en primär ingrediens i många naturliga kalla lösningar.
  • Du kan äta en sked av den råa honungen av sig själv eller rör den i varmt vatten eller te. En annan stor botemedel mot förkylning är att ha ett glas mjölk blandat med en sked av gurkmeja pulver, sedan jaga det snabbt med en sked av honung. Försök att källa rå honung från ditt lokala område, eftersom det hjälper din kropp att utveckla en tolerans för allergener som är infödda i din region.
  • Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 20
    5. Äta vitlök.Vitlök har ett imponerande utbud av hälsofördelar, tack vare dess antimikrobiella, antivirala och antibiotiska egenskaper. Det finns några bevis för att det föreskrivs att rå vitlök kan hjälpa till att lindra kalla symptom, förkorta en förkylning och öka immunsystemet, vilket förhindrar framtida kyla.

    Äta vitlök för att lindra symtomen

    Krossa en kryddnejlika och låt den sitta vid rumstemperatur i 15 minuter. Detta möjliggör en förening som är känd som allicin med att utveckla - ett potent antibakteriellt medel som ger vitlök de flesta av sina hälsofördelar.

    Sedan, Blanda vitlök med lite honung av olivolja och sprida den på en cracker, eller äta det rå om du har en stark mage.

    Du kan också ta vitlök som ett tillägg, Men det är mer effektivt när det ätas rå.

  • Bild med titeln bota ett kallt snabbt steg 21
    6. Ta naturliga tillskott. Det finns vissa naturliga kosttillskott som tros hjälpa till med kalla symptom. Medan de inte nödvändigtvis bota det kalla eller stoppa det i sina spår, de burk hjälpa det att gå undan snabbare. Till exempel:

    Naturliga tillskott att försöka:

    Echinacea, Ett växtbaserat tillägg som trodde att innehålla anti-viral egenskaper och hjälp vid behandling av andningsinfektioner. När det tas i tablettform sägs det att det är förkylt, om det är så snart som de första symptomen visas.

    Zink, som har visat sig förkorta varaktigheten av förkylning genom att förhindra att viruset reproduceras. Det kan tas i tablett, lozenge eller sirap form.

    Ginseng, Ett gammalt kallt botemedel som har visat sig vetenskapligt att hjälpa till att förkorta varaktigheten av förkylning och förstärka immunsystemet. Det kan tas i tilläggsform, eller roten kan kokas i vatten för att göra te.

  • Livsmedel och vätskor för förkylning

    Livsmedel för att hjälpa till att bota ett kallt snabbt

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Vätskor för förkylningar

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Var försiktig så att du inte ska låta slemen bygga upp för mycket i näsan. Det kan blockera din luftväg i näsan och tvinga dig att andas genom din mun som kan vara irriterande. Det kan också göra det svårt att sova.
  • Glöm inte att distrahera dig så mycket som möjligt från hur din kropp känner. Detta hjälper dig att ha en bra tid trots att du är sjuk.
  • Lager upp på mint smaksatt godis och tuggummi. Det hjälper till att rensa bihålor.
  • Sova medan du lyfter tillbaka den här tekniken kallas återflöde, det kommer att bli av med de flesta vätskor utan att använda vävnad.
  • För att höja din rygg kan du lägga till några sängkläder / kuddar / refluxbräda / eller prop up kuddar. Du borde lägga den under dig så det väcker tillbaka lite högt.

    • Bära en halsduk för att hålla halsen varm.
    • Ibland kan en öm eller styvback komma med förkylning. En massage eller bakre gnid kan vara till hjälp.
    • Att placera en varm kompress på ditt ansikte kan också bidra till att dina bihålor.
    • Försök att dricka massor av varma drycker som de lugnar din hals och övergripande gör att du mår bättre. Du kan även överväga dricksbakande läsk För att minska varaktigheten av förkylning.

    Varningar

    Om du kör en hög feber eller dina symtom förbättras inte efter 7 dagar, ring din läkare.
  • Prata med din läkare innan du tar några läkemedel eller tillskott för att vara säkra för dig.
  • Saker du behöver

    • Vävnader
    • Medicin
    • Dusch
    • Säng
    • Varma drycker
    • Filmer och böcker (eller något att göra utan att vara fysisk)
    • Vatten
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande