Hur man rengör näsborrarna

När näsan blir överbelastad kan den bli svår att andas ordentligt. Lyckligtvis kan du andas lätt igen genom att rengöra näsborrarna med en nasal spray eller en nasal tvätt.

Steg

Metod 1 av 2:
Med hjälp av en nasal tvätt
  1. Bild med titeln Rengör dina näsborrar steg 1
1. Köp ett näsaskåp med saltlösning eller gör din egen lösning. Nasal tvättar är bra för att lindra nasala symptom om du har kroniska nasala problem eller sinusproblem. Tvätta insidan av näsan med en saltlösning kommer att minska svullnad, förbättra luftflödet och öppna dina sinuspassager. Det kommer också att ta bort slem från näsan och hjälpa till att lindra stuffiness eller trängsel. Leta efter nasal tvättställ på ditt lokala apotek eller gör din egen saltlösning med hushållsprodukter.
  • För att göra din egen saltlösning, kombinera 1 quart destillerat vatten, 1 tsk kosher salt och ½ tesked natron i en ren glasburk. Rör lösningen och lagra vid rumstemperatur. Byt ut lösningen efter en vecka med färskt vatten, salt och bakpulver.
  • Använd inte kranvatten. Om du inte har destillerat vatten kan du sterilisera kranvatten genom att koka det i minst en minut, så att det kan svalna tillbaka till rumstemperatur. Detta kommer att döda skadliga föroreningar.
  • Bild med titeln Rengör dina näsborrar steg 2
    2. Använd en glödlampa eller en Neti-kruka. För att skölja näsan effektivt med saltlösningen behöver du en glödlampa eller en neti-kruka, som är en tekanna med en lång tute gjord för näsan. Du kan hitta glödlampa och Neti-krukor på din lokala apotek eller apotek.
  • Tvätta händerna bra innan du gör en nässköljning för att förhindra spridning av bakterier och bakterier. Fyll sedan lampans spruta eller Neti-kruka med saltlösningen.
  • Bild med titeln Rengör näsborren Steg 3
    3. Stå över diskbänken eller över ett badkar. När du använder näsvasken måste du stå över ett område som kan samla vatten eller slem som droppar från näsan eller från glödlampan.
  • Placera glödlampa i vänster näsborre och spruta försiktigt blandningen i vänster näsborre. Sikta strömmen mot baksidan av ditt huvud, inte toppen av ditt huvud. Inandas inte genom näsan när du sprutar. Lampan sprutan ska kunna få lösningen i näsan utan inandning från din sida.
  • Om du använder en Neti-kruka, placera tippen i vänster näsborre och tipsa potten så att lösningen går in i näsan. Om lösningen inte strömmar ut ur Neti-potten, lyft potten så att den är placerad lite högre än ditt huvud, men vrid inte huvudet över axeln. Försök att hålla pannan ovanför din haka.
  • Bild med titeln Rengör näsborren Steg 4
    4. Luta ditt huvud framåt med hakan till bröstet. Detta gör det möjligt för överskottslösningen att dränera ur näsan i diskbänken eller badkaret. Du kan hålla en tvättduk under hakan för att hjälpa till med att samla in överflödig lösning. Svälj inte lösningen om den blir i munnen. Spotta det ut i diskbänken eller badkaret.
  • När du har rensat din vänstra näsborre kan du rotera huvudet så att du vetter mot diskbänken eller badkaret och andas kraftigt genom båda näsborrarna. Detta kommer att bidra till att ta bort eventuellt överskottslim eller vatten. Du kan också använda en vävnad för att torka av eventuellt överskottslim eller vatten. Men tryck inte ner på en näsborre medan du blåser genom den andra näsborre, det kan sätta press på din inre öronkanal.
  • Upprepa samma process med din högra näsborre med glödlampa eller Neti Pot och saltlösningen.
  • Bild med titeln Rengör dina näsborrar steg 5
    5. Alternativa näsborrar flera gånger tills du slutar lösningen. Det kan finnas en mild brännande känsla i näsan när du använder näsvasken under de första flera gånger. Detta är en normal reaktion på saltet i lösningen och bör bli mindre märkbar med upprepad användning av näsvasket.
  • Om lösningen fortsätter att irritera näsan, kan den inte vara tillräckligt salt eller för salt. Smaka på saltlösningen för att bestämma om det är för salt (du smakar för mycket salt) eller inte salt nog (du kan knappt smaka saltet). Justera lösningen så att du kan smaka på saltet men det är inte en överdriven smak.
  • Om du utvecklar huvudvärk efter att ha använt en nasal tvätt, kan din panna varit lägre än din haka, vilket leder till något vatten som dränerar i din frontina sinus. Efter en tid ska vattnet tömma sig själv.
  • Bild med titeln Rengör näsborrarna Steg 6
    6. Använd nästvätten på en gång om dagen på morgonen eller på natten. Om dina symptom blir svårare eller utvecklar en allvarlig infektion, öka dosen till två gånger om dagen.
  • Det kan vara svårt för dina barn att använda en nasal tvätt. Hjälpa ditt barn när de använder näsvasken och se till att de inte ligger när de använder näsvasken. Näsvaden är effektivare när den görs under sittande eller stående.
  • Metod 2 av 2:
    Med nässpray
    1. Bild med titeln Rengör dina näsborrar Steg 7
    1. Leta efter over-the-counter nasal spray på ditt lokala apotek. Om du kämpar med en täppt, kliande eller rinnande näsa på grund av höfeber eller allergier mot pollen, mögel, damm eller husdjur, bör nasalspray hjälpa till att lindra dina symtom. Du bör inte använda nässpray för att behandla symptom på influensa eller kall, eftersom det bara ger tillfällig lättnad. Gå och se din läkare om andra, effektivare läkemedel om du har nasala problem på grund av influensa eller kyla.
    • Den vanligaste typen av over-counter nasal spray är flutikason nasal spray, som är i en klass av mediciner som kallas kortikosteroider. Kortikosteroider förbättrar dina nasala problem genom att förhindra frisläppande av naturliga ämnen som kan orsaka allergy symptom. De bör endast användas för kroniska allergier.
    • Du kan också använda en nasalspray som innehåller xylitol, renat vatten, salt och grapefruktfröextrakt. Denna typ av nässpray har inga biverkningar och innehåller inga droger. Det är också säkert för alla åldrar.
  • Bild med titeln Rengör dina näsborrar steg 8
    2. Använd den rekommenderade dosen på nässprayetiketten. Om du använder sprayen som vuxen, börjar du med en högre dos av nässprayen och sedan minska din dos när dina symtom förbättras. Detta är vanligtvis en spray i varje näsborre en gång om dagen, eller en spray i varje näsborre två gånger om dagen (en gång på morgonen, en gång på natten) om din läkare rekommenderar en högre dos för dina symtom. Om du ger nässprayen till ett barn, börja behandlingen med en lägre dos och sedan öka dosen om barnets symptom inte blir bättre.
  • Följ alltid doseringsanvisningarna på Nasal Spray-etiketten och fråga din apotekspersonal för att förklara några instruktioner som du inte förstår. Använd aldrig mer eller mindre än vad som anges i paketet eller som rekommenderas av din apotekspersonal. Om du saknar en dos, dubbla inte upp på dosen. Vänta istället till följande dag och fortsätt på din rekommenderade dos för dagen.
  • Barn yngre än fyra år borde inte använda nässpray. Barn yngre än 12 år bör biträdas av en vuxen när man använder nässpray.
  • Använd endast nässpray i näsan. Spraya inte det i dina ögon eller mun. Dessutom bör du aldrig dela din nasala spray med någon annan, eftersom det kan sprida bakterier och bakterier.
  • Bild med titeln Rengör dina näsborrar Steg 9
    3. Tvätta händerna väl innan du använder nässprayen. Skaka nässprayen före varje användning. Ta sedan bort dammkåpan på sprayen. Om du använder sprayen för första gången måste du förbereda pumpen så att du kan använda den ordentligt.
  • Håll pumpen så att din pekfinger och långfinger grepp applikatorn och tummen vilar på botten av flaskan. Peka på applikatorn så om det vetter sig bort från ditt ansikte.
  • Tryck ner och släpp pumpen sex gånger. Om du tidigare har använt pumpen, men inte inom den senaste veckan, tryck ner och släpp pumpen tills den släpper ut en fin spray.
  • Bild med titeln Rengör dina näsborrar steg 10
    4. Blåsa näsan tills dina näsborrar känner sig klara. Om din näsa är väldigt fylld, kan det vara svårt att göra. Gör ditt bästa för att rensa din näsa av slem innan du använder sprayen, eftersom det kommer att se till att sprayen kommer in i näsan ordentligt.
  • Bild med titeln Rengör näsborrarna Steg 11
    5. Försegla en näsborre med fingret. Luta ditt huvud framåt och placera näsan applikatortipset i din andra näsborre. Håll flaskan upprätt så att sprayen släpper ut ordentligt. Du bör fortfarande hålla applikatorn mellan din pekfinger och ditt långfinger.
  • Andas in genom näsan. När du andas in, använd din pekfinger och långfinger för att trycka ner på applikatorn och frigöra sprayen i näsan.
  • När du har släppt sprutet, andas ut genom munnen.
  • Om du har blivit instruerad av din läkare att använda två sprayer i varje näsborre, upprepa dessa steg igen på samma näsborre. Om du bara använder en spray i varje näsborre, upprepa dessa steg igen i den andra näsborre.
  • Bild med titeln Rengör dina näsborrar steg 12
    6. Torka applikatorn med en ren vävnad. Det är viktigt att du håller applikatorn ren så att du inte sprider bakterier och bakterier i näsan när du använder sprayen. Du bör också hålla nässprayen täckt med dammskyddet för att förhindra att små partiklar kommer in i sprayen.
  • Förvara nässprayen på en torr plats vid rumstemperatur, inte i ditt badrum där luften kan vara fuktig och fuktig. Om applikatorn blir igensatt kan du suga den i varmt vatten och skölj det med kallt vatten. Torka det bra och förvara det ordentligt. Använd inte stift eller ett skarpt föremål för att ta bort blockeringen eftersom det kan förorena nässprayen.
  • Bild med titeln Rengör dina näsborrar steg 13
    7. Var medveten om de potentiella biverkningarna av nässpray. Kontrollera alltid nässprayetiketten för en lista över ingredienser. Om du tror att du kan vara allergisk mot flutikason eller andra ingredienser i sprayen, prata med din läkare eller apotekspersonal. Om du är på antifungal medicinering eller steroidmedicin, bör du berätta för din läkare eller apotekspersonal. Du kan behöva justera din dos eller övervakas för biverkningar av sprayen. Om du upplever någon av följande biverkningar, bör du sluta ta nässprayen och se din läkare omedelbart:
  • Huvudvärk, yrsel, illamående, diarré eller kräkningar.
  • Torrhet, stinging, bränning eller irritation i näsan.
  • Blodig slem i näsan, näsblod eller tjock nasal urladdning.
  • Visionsproblem eller allvarlig ansiktsmärta.
  • Feber, frossa, hosta, ont i halsen eller andra tecken på en infektion.
  • Nässelfeber, utslag eller svår klåda.
  • Ett visslande ljud från näsan.
  • Svullnad i ditt ansikte, hals, läppar, ögon, tunga, ögon, händer, fötter, anklar eller nedre ben.
  • Heshet, wheezing, eller svårigheter att andas eller svälja.
  • Om du har haft kirurgi på näsan under den senaste månaden eller skadade din näsa, bör du gå och se din läkare innan du använder nasal spray. Även om du har sår på näsan eller några ögonfrågor, bör du prata med din läkare innan du använder några läkemedel för näsan.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande