Hur man väljer en äktenskapsrådgivare

En äktenskapsrådgivare (även kallad parterapeut) arbetar med en eller båda makarna för att förbättra ett äktenskap. Rådgivaren fokuserar typiskt på konfliktlösning, kommunikationsförmåga och hitta sätt att förbättra äktenskapet övergripande. Äktenskapsrådgivning är vanligtvis en kortsiktig spann för psykoterapi och ger idealisk make / maka de nödvändiga verktygen för att arbeta med sitt äktenskap utanför behandlingen. Ditt val av en äktenskapsrådgivare kan innebära skillnaden mellan ett genombrottsförsoning eller en frustrerande, stressigt och dyrt död. Att lära sig att utvärdera och välja en äktenskapsrådgivare kan hjälpa dig och din partner nerför vägen till återhämtning och reparation.

Steg

Del 1 av 3:
Lokaliseringsrådgivare nära digStöd WikiHow och gå till annonsen
  1. Bild med titeln Välj ett äktenskapsrådgivare Steg 1
1. Sök efter äktenskapsrådgivare. Det första steget i att hitta en äktenskapsrådgivare är att se vilka rådgivare som övar i ditt område. Du kan leta upp terapeuter i din lokala telefonbok, genom att söka online, eller genom att använda en ansedd terapeutdatabas, till exempel psykologi idag hitta en terapist sida.
  • Online-databaser låter dig söka efter område, med specialitet och accepterade försäkringsplaner.
  • Du kan också fråga din primärvårdspersonal för rekommendationer / hänvisningar. Om du litar på din primära läkare är det förmodligen säkert att lita på sina rekommendationer.
  • Om några pålitliga vänner eller familjemedlemmar har gått igenom äktenskapsrådgivning, kan du överväga att fråga dem om rekommendationer. Men du kanske inte vill göra det om du inte vill att andra ska veta att du söker rådgivning.
  • En licensierad äktenskapsrådgivare kommer att ha titeln licensierad äktenskap och familje terapeut (LMFT), men du kan prata med en rådgivare som inte är en LMFT och har relevant erfarenhet.
  • Medan en vanlig rådgivare eller psykolog kan ha erfarenhet av att arbeta med par är det viktigt att hitta en terapeut som har den specialiserade upplevelsen som du behöver. Fråga rådgivaren om hennes träning och referenser. Dessutom bör du begära vilket område av parterapi hon specialiserar sig - som Asmarriage Counseling efter otrohet.
  • Bild med titeln Välj ett äktenskapsrådgivare Steg 2
    2. Titta upp terapeuten plats. När du väl har hittat några rådgivare i ditt område, bör du titta upp där varje rådgivare och hur du skulle komma dit. Beroende på var du bor, pendlar från ena sidan av staden till den andra (eller till och med nästa stad över) kan vara mycket svårt. Du kan också vilja faktor i transportsätt. Om du inte äger en bil och lita på kollektivtrafik, kolla en transiteringskarta för att se hur nära varje rådgivare du kan få, liksom hur länge som pendlar skulle ta.
  • Bild med titeln Välj ett äktenskapsrådgivare Steg 3
    3. Tänk på varje rådgivares tillgänglighet. Vissa rådgivare arbetar inom den vanliga 9:00 till 5:00 arbetsdagstimmar, vilket kan göra det svårt att träffas om du jobbar med styva timmar. Många rådgivare arbetar på helgerna eller senare på dagen för att rymma arbetspatienter, även om det är beroende av ditt schema som kan vara ännu mindre praktiskt.
  • Om du anmäler dig till äktenskapsrådgivning, vill du se till att du och din partner kommer att kunna göra det till varje session.
  • Välj en rådgivare vars träningstid sammanfaller med din (och din partners) schema.
  • Bild med titeln Välj ett äktenskapsrådgivare Steg 4
    4. Jämför kostnaderna. En stor faktor i någon medicinsk behandling kan vara kostnaderna för att se en läkare, och terapi är inte annorlunda. Om du har sjukförsäkring, kolla med en representant från ditt försäkringsbolag för att se om din plan omfattar rådgivning. Du bör också titta på den beräknade kostnaden för rådgivning, både med försäkring (om din plan täcker den, de flesta inte) och utan.
  • Kontrollera med ditt försäkringsbolag om rådgivning / terapi är täckt. De flesta försäkringsbolag kommer inte att betala för äktenskapsrådgivning själv. Om en av er har en diagnos kan terapeuten använda detta för att fakturera din försäkringsplan. Du får bara täckas för terapeuter inom ett visst nätverk eller övning.
  • Fråga rådgivaren du är intresserad av om han erbjuder en glidande skala. Många terapeuter känner igen att vissa människor inte har en omfattande försäkringsplan (eller någon försäkring alls) och är villiga att arbeta med de patienterna med en reducerad skattesats.
  • Del 2 av 3:
    Utvärdera referenser och kvalifikationerStöd WikiHow och gå till annonsen
    1. Bild med titeln Välj ett äktenskapsrådgivare Steg 5
    1. Kontrollera terapeutens utbildning. För att bli licensierat äktenskap och familje terapeut måste en rådgivare ha genomfört en av tre utbildningsbehov. En äktenskapsrådgivare kan ha tjänat en magisterexamen (som tar två till tre år att slutföra), ett doktorandprogram (som tar tre till fem år att slutföra) eller ett kliniskt utbildningsprogram efter examen (som vanligtvis tar mellan tre och fyra år att slutföra).
    • Typiskt, efter att ha examen från ett ackrediterat program, kommer en rådgivare att slutföra ett obligatoriskt övervakat kliniskt utbildningsprogram. Detta är vanligtvis obligatoriskt, oavsett rådgivarens examensarbete.
    • Du kan också hitta en PD-licensierad professionell rådgivare (LPC) eller psykolog med omfattande erfarenhetsrådgivande par.
  • Bild med titeln Välj ett äktenskapsrådgivare Steg 6
    2. Se till att terapeuten är licensierad. Förutom att säkerställa att en given rådgivare har rätt bakgrund är det också en bra idé att bekräfta att terapeuten är licensierad. Beroende på vilket tillstånd du bor i, kan en äktenskapsrådgivare vara skyldig att godkänna en tillståndslicensprov, den nationella undersökningen som administreras av Association of Civilal och Family Therapy Regulatory Boards (AMFTRB), eller båda.
  • Du kan ofta hitta information om en given terapeutens licensstatus genom att kontrollera terapeutens hemsida. Om du inte kan hitta den informationen där, fråga terapeuten direkt.
  • Bild med titeln Välj ett äktenskapsrådgivare Steg 7
    3. Fråga om professionella organisationer. Även om en terapeut inte är skyldig att gå med i en professionell organisation / förening, är det vanligtvis ett gott tecken när en terapeut är medlem i en. En terapeut medlemskap indikerar att hon har ett personligt intresse för rådgivning, liksom en önskan att fortsätta lära sig och anpassa sin praxis med nya trender på fältet.
  • En av de största professionella organisationerna för äktenskapsrådgivare är den amerikanska föreningen för äktenskap och familje terapeuter (AAMFT).
  • AAMFT kräver övervakad utbildning och obligatoriska kurs av alla medlemmar för att säkerställa kvalitet och konsistens.
  • Del 3 av 3:
    Hitta rätt rådgivareStöd WikiHow och gå till annonsen
    1. Bild med titeln Välj ett äktenskapsrådgivare Steg 8
    1. Jämför strategier och behandlingsplaner. Olika terapeuter har olika tillvägagångssätt för terapi. Det är viktigt att få en känsla av hur en terapeut skulle gå vidare om du skulle börja sessioner med honom.
    • Fråga terapeuten hur han skulle vilja fortsätta med behandling, och om han använder någon särskild terapeutisk modalitet i sin övning. Läs sedan om den behandlingsplanen för att se om du tror att det kan hjälpa dig.
    • En bra terapeut kommer att föreslå olika tekniker och behandlingsstrategier för dig att arbeta hemma mellan sessioner.
    • Ta reda på den terapeutens projicerade behandlingsplan. Du bör specifikt fråga hur många sessioner du kan förvänta dig att ha, hur länge varje session kommer att vara, och vilken typ av tidtabell du kan förvänta dig för resultat.
    Expertips
    Moshe Ratsson, MFT, PCC

    Moshe Ratsson, MFT, PCC

    Äktenskap och familj Terapistmoshe Ratsson är verkställande direktör för Spiral2Grow Marriage & Family Therapy, en coaching och terapi klinik i New York City. Moshe är en internationell coach federation ackrediterad professionell certifierad coach (PCC). Han fick sin MS i äktenskap och familjeterapi från Iona College. Moshe är en klinisk medlem av den amerikanska föreningen för äktenskap och familjeterapi (AAMFT), och en medlem av den internationella coachfederationen (ICF).
    Moshe Ratsson, MFT, PCC
    Moshe Ratsson, MFT, PCC
    Äktenskap och familj terapeut

    Intervju flera olika rådgivare för att hitta någon som är en bra passform. Äktenskap och familje terapeut Moshe Ratsson säger: "Du kan börja med att titta på Internet eller genom att be om hänvisningar, men det är också viktigt att intervjua rådgivarna. Jag rekommenderar att du plockar 3-4 rådgivare, sedan har en lista med frågor som du frågar var och en. Fråga varje rådgivare vad deras filosofi är, och välj någon som får dig att känna dig bekväm i sin process."

  • Bild med titeln Välj ett äktenskapsrådgivare Steg 9
    2. Fråga din terapeutes åsikt om skilsmässa. Det kan tyckas som en konstig fråga att fråga en äktenskapsrådgivare du är intresserad av att arbeta med, men det kan också vara ett mycket viktigt att veta. Vissa äktenskapsrådgivare uppmanar sina kunder att lämna äktenskapet när saker blir steniga, antingen på grund av terapeutens övertygelse eller hennes ovillighet att fortsätta arbeta genom problem. Detta kan vara märket för en dålig terapeut för dina behov, speciellt om du är engagerad i att arbeta genom dina problem oavsett vad.
  • Du bör specifikt fråga terapeuten vid vilken tidpunkt hon anser skilsmässa för att vara ett lönsamt alternativ och när hon tycker att du ska försöka sluta eller undvika det.
  • Bild med titeln Välj ett äktenskapsrådgivare Steg 10
    3. Bestäm din terapeutens värderingar. Varje terapeut ger sin egen uppsättning värden till äktenskapsrådgivning, som kan vara bra, dålig eller neutral. Dessa värden bör dock inte tränga på din terapi på problematiska sätt. Det är viktigt att bestämma vad din terapeists värderingar är att se till att han kommer att vara en bra passform för dig och din partner som går framåt.
  • Om en terapeut säger att det bara är ett sätt att ha ett framgångsrikt äktenskap, bör du överväga att hitta någon annan att arbeta med.
  • Fråga en terapeut du är intresserad av vad hans personlighet är som. Det kan ge dig lite inblick i hur bra han passade med dig och din make.
  • Bestäm vilka typer av patienter som terapeuten arbetar med innan du beskriver ditt problem. På det sättet vet du om han kan hjälpa dig att strax utanför fladdermusen.
  • Beskriv dig själv, din make och ditt äktenskapliga problem (er). Fråga rådgivaren hur han tycker att den första sessionen eller två kan gå när det gäller det problemet för att få en känsla av vad du ska förvänta dig.
  • Bild med titeln Välj ett äktenskapsrådgivare Steg 11
    4. Leta efter bevisbaserade tillvägagångssätt. Det finns många terapeutiska tillvägagångssätt som allmänt är erkända som effektiva och medialt sunda. Det kan vara en bra idé att ta reda på vilka typer av terapeutiska närmar sig din rådgivare använder för att se om det passar bra med dina behov. Två vanliga bevisbaserade tillvägagångssätt för äktenskapsrådgivning är emotionellt fokuserade parterapi och Gottman-metoden.
  • Emotionellt fokuserade parterapi fungerar för att bygga upp grunden för ett äktenskap genom att fokusera på att reparera förtroende, främja känslomässig intimitet och återuppta känslor av kärlek och tillgivenhet.
  • Gottman-metoden fungerar för att återuppbygga ett äktenskap genom att först ändra beteendet hos varje partner. Denna metod betonar kommunikationsförmåga, konfliktlösning, stärker vänskapen inom ett äktenskap och är mer omtänksam / omtänksam partners till varandra.
  • Bild med titeln Välj ett äktenskapsrådgivare Steg 12
    5. Utvärdera dina framsteg. Äktenskapsrådgivning bör inte känna sig som en oändlig strävan. Tidigt i rådgivningen borde du och din partner sätta konkreta mål med din terapeut så att de efterföljande sessionerna har någon riktning och fokus. Varje efterföljande session bör ha dessa mål i åtanke och borde arbeta för att hjälpa dig och din partner hitta sätt att uppfylla dina mål.
  • Du kommer inte att se resultat över natten, men om du inte har sett någon förbättring i ditt äktenskap efter flera veckors värt sessioner, kanske du vill överväga att leta efter en annan terapeut.
  • En bra terapeut bör göra båda makarna att känna sig respekterade och hörda. Om din terapeut tar sidor eller "gäng" På dig eller din make, bör du överväga att leta efter en annan terapeut.
  • Bli inte frustrerad. Att spara ett äktenskap tar tid och ansträngning från både dig och din partner, du kommer inte att kunna göra det ensam. Om terapeuten du ser inte hjälper dig att nå dina tydliga definierade mål, är det värt ditt äktenskap att hitta en som vill.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande