Hur man tycker om att vara tonåring

Att vara tonåring kan vara svårt, eftersom du har att göra med hormoner, högre förväntningar, och processen att hitta din plats i världen. Men det betyder inte att du inte kan njuta av tonåren. Om du vill ha roliga tonåren finns det många saker du kan göra-stora och små-som kan göra en stor skillnad!

Steg

Del 1 av 4:
Ställa in realistiska förväntningar
  1. Bild med titeln tankeväckande tonåring i grön.jpg
1. Förstå att det inte finns något sätt att "vara en tonåring" och inget set-in-stone sätt till Njut av dina tonårsår. Alla är olika, särskilt i sina tonåren. Det finns verkligen nej "sätt" att njuta av att vara tonåring utom för "sätt" du gör på egen hand! Vissa tonåringar föredrar att spendera sina tonårsår med vänner, medan andra föredrar att studera och arbeta - vissa föredrar att vara tysta väggflöden, medan andra är höga och bryr sig inte om de sticker ut. Att säga att det finns något sätt att njuta av dina tonårsår är fel - den här artikeln är bara en riktlinje och behöver inte följas till brevet!
  • Det som är roligt för dig kanske inte är för någon annan, och det är ok. Vissa saker är vanligtvis njuter av tonåringar, men inte alls. Turning 13 betyder inte plötsligt att du vaknar och allt har förändrats.
  • Bild med titeln kille i Nerdy T-shirt tar en promenad.jpg
    2. Undvik mediasbaserade förväntningar, bra eller dåligt. Att vara tonåring är inte nödvändigtvis någon lättare eller svårare än något annat livsstadium. Även om ungdomar är en tid med stor förändring betyder det inte nödvändigtvis att det blir den svåraste tiden i ditt liv. Om du blir avvecklad med oro att detta nya livssted kommer att vara fyllt med det ständigt närvarande drama, är sanningen att det här bara är ett annat stadium av ditt liv som du kommer att komma igenom så mycket som du gjorde med barnet för länge sedan.
  • Kom ihåg att media presenterar tonåringar felaktigt. Tonåringar och deras liv är ofta mycket snävt porträtt på TV, filmer och litteratur. Bas inte på dina idéer på populära (eller en gång-populär) dramaser om tonårsliv.
  • På samma sätt, var försiktig med att jämföra dig själv eller andra till aktörer i tonårsdrama. Ofta är dessa aktörer i 20-talet, ibland till och med 30-talet. De är ofta ovanligt begåvade med sitt hår och smink professionellt gjort. De hemlagade videon på YouTube som har faktiska tonåringar är mycket mer realistiska och korrekta än filmerna och tv.
  • Bild med titeln tankeväckande tonåring med lockigt hår.jpg
    3. Inse att tonåren inte är lika. Det finns 6 år mellan 13 och 19, och det finns många skillnader mellan dem. Middle School är annorlunda än gymnasiet, vilket är annorlunda än att börja den vuxna arbetslivet, högskolan eller handelsskolan. Det besvärliga, Lanky 13-åringen kan vara en självsäker militärbunden individ vid 18.
  • Del 2 av 4:
    Utveckla dig själv
    1. Bild med titeln Teen Boy With Hearts.jpg
    1. Utveckla din känsla av själv, med fokus på dina egna tankar och mål, istället för vad andra tror. För många människor är tonåren fulla av bekymmer-sluta betala så mycket uppmärksamhet åt dem! Många bekymmer är baserade på vad Övrig folk tror (e.g., "Vad händer om de inte gillar mig efter det här?" eller "Vad händer om min mamma blir arg att jag inte studerar medicin som hon vill?"), snarare än vad du tror. Fortsätt och gör vad du vill göra, utan factoring i andras uppfattning- färga ditt hår en wacky färg, ha på sig vad som är bekvämt och inte vad som är trendigt, kalla din förälskelse, välj din egen väg i livet, och oroa dig inte för vad andra tycker om dina val! I slutet av dagen är det ditt liv, så leva det som du vill.
    • Naturligtvis finns det några gränser för detta. Du kanske vill Tala om, Till exempel, och det är okej att få dina åsikter, men du vill inte förolämpa människor eller starta ett argument på en olämplig plats. Några sociala regler, som inte slår irriterande människor, är viktiga att följa. Lära sig när det är viktigt att lyssna på sociala regler, och inte vad du tycker.
  • Bild med titeln Laptop med ordbehandlare.jpg
    2. Upptäck och engagera dig i dina intressen.När du var yngre, berättade folk alltid att hitta hobbies, och chansen är att du har åtminstone några grundläggande intressen som du kan engagera dig i. Använd dessa till din fördel. Kan du välja något du vill träna och ägna mer tid mot (e.g., spelar ett instrument), eller dyker in i en underkategori av ditt intresse (till exempel flyttar från enkelt skrivning till skrivande poesi eller litteratur)? Var inte rädd för att prova nya saker. Det är aldrig för sent att kolla in ett nytt intresse, och vem vet, kanske du ens Hitta din livs passion genom att göra så!
  • Överväga "balansering" dina intressen så att du har ett brett utbud. Till exempel, om din största hobby är dataprogramering, kanske prova en mer artorienterad hobby som målning, eller lära sig ett språk. Bara för att du är en "Tech Nerd" eller en "konstgek" betyder inte att dina intressen måste hålla fast i det området. Det är tråkigt att ha intressen som bara är i ett område.
  • Utforska din stil och dina intressen. Nu är det dags att experimentera - inte känna behovet av att hålla sig till bara en nisch. Från mode till hobbies till musik och filmer kan du utforska alla typer av möjliga intressen. Känn inte bunden av tradition eller etiketter: Om du gillar att klä dig som någon som gillar rockmusik, och du älskar verkligen landmusik, det är bra. Gör vad du tycker om.
  • Bilden med titeln fyra unga människor chat.jpg
    3. Släpp av dina fördomar. Även om du tror att du inte är fördomad, kan ibland negativa tankar om grupper av människor rota i ditt sinne. Begravda fördomar mot religiösa grupper, rasgrupper, LGBT-grupper, och så vidare, kan smita din förmåga att se världen klart - släpp av dessa. Ingen är precis som en stereotyp, och ser grupper av människor som "Precis som de andra" hämmar att känna till människor för vem de verkligen är.
  • Bild med titeln Söt tjej läser 1.jpg
    4. Arbeta på din arbetsetik. Ja, skolan kan vara mycket hårt arbete, men i dina tonåren betyder det mer än någonsin. Det du utför i dina tonårsår kan i stor utsträckning bestämma dina möjligheter i ditt vuxna liv. Ägna lite tid att studera och göra ditt bästa för att göra det bra grundskola och gymnasium. Syfte att få saker som görs så snart som möjligt istället för att förhalta. Lära sig hur prioritera, Oavsett om det är med skolan, jobbet eller eventuella extracurricular aktiviteter kan du vara inblandad i. Öka din studera färdigheter (och gör det roligt!). Det kanske inte verkar roligt, men det är bra senare i livet, och några tonåringar-inte bara nördar-gör det roligt!
  • Du behöver inte vara en ALL-A-student som bara tar heder eller AP-nivåklasser, men du bör åtminstone göra ditt bästa för att passera klasserna du är i. Undvik att slacka, eftersom det gör ont på dina betyg.
  • Rusa inte på dina läxor eftersom du vill umgås med vänner-arbete på det för att lära sig nya saker. Ett i stort sett glömt faktum är att skolan är avsedd för lärande, inte fånga dig i ett klassrum för några timmar varje dag.
  • Bild med titeln fredlig person i blue.jpg
    5. Undvik att rusa för att räkna ut vem du är. Dina tonårsår är hektiska, ständigt föränderliga, och chansen är att dina intressen ständigt kommer att skiftas och förändras. Ingenting om dig själv är i sten, även i slutet av dina tonårsår. Du kommer att fortsätta att växa och utvecklas som en person så länge du lever. Det finns inget behov av att räkna ut och bestämma vad du är i din ålder. Den som berättar för dig behöver Att räkna ut vilken högskola du kommer till eller vad du planerar för framtiden är fel. Även om du tror att du har bestämt dig för vad du ska göra, bli inte förvånad om dina planer ändras-du vet aldrig var livet kommer att ta dig.
  • Del 3 av 4:
    Utveckla relationer
    1. Bild med titled döv kvinna talar till man.jpg
    1. Arbeta till förbättra dina sociala färdigheter. Vissa tonåringar har problem med social interaktion, med orsakerna till det varierande. Eftersom social interaktion är nödvändig för att lyckas, Det är viktigt att lära sig att klara av blyghet och social ångest. Överväg att arbeta med en vän eller en familjemedlem i nära ålder för att utveckla dina sociala färdigheter. Det kan inte ersätta nya sociala utbyten, men det är bra.
    • Om du har funktionshinder som autism eller ADHD, antar du inte att du är dömd för att vara dålig på att umgås. Personer med funktionshinder kan vara charmiga på unika sätt, speciellt om du arbetar med att vara snäll och utveckla goda vanor.
  • Bild med titeln Person lyssnar på glad autistisk vän.jpg
    2. Vägra att döma människor för ofarliga egenskaper. Medan du kan känna dig frestad att skriva någon som "irriterande" eller "svår," Detta kan leda till att du dömer dem orättvist. Arbeta med att acceptera och tåla när någon är annorlunda på sätt som du inte förväntar dig.
  • Tänk på att det kan finnas något som du inte vet om. A "klibbig" Guy kan ha övergivits av en förälder under barndomen. A "hyper" Tjejen kan ha ADHD och kämpar för att hålla vänskap. Försök att förstå.
  • Kom ihåg att bara för att du har haft en dålig upplevelse med en person betyder inte att de är en dålig person.
  • Dricks: Om någon verkligen stör dig, är det okej att prata försiktigt. Säga "Det stör mig när du gör x. Skulle du snälla göra y?" Använd en mild och positiv ton för att låta dem veta att du inte kritiserar dem, bara ber om en liten justering.

  • Bild med titeln Man talar positivt till Woman.jpg
    3
    Vara artig mot andra, inklusive personer du inte vet bra. Varje dag kommer du sannolikt att se människor du inte vet, oavsett om det är i skolan eller ute i allmänhet. Det kan tyckas roligt att göra roligt med de som du inte vet, men det är oförskämt, och ordet kommer förmodligen att komma tillbaka till dem så småningom. Senare i livet måste du arbeta med människor du inte vet - det är bäst att vara artig mot främlingar. Om du kan hantera det, var det vänligt. Det uppskattas av dem runt dig, även om du inte ser det.
  • Skratta inte på människor när de gör misstag som att släppa eller spilla saker. Istället erbjuda hjälp. Detta kan hjälpa till att vända om en dålig dag, även om de inte visar sin uppskattning direkt.
  • Bild med titeln Tre vänner pratar 1.jpg
    4
    Hitta några goda vänner. Du behöver inte vara på toppen av den sociala livsmedelskedjan och känna alla i skolan, men du bör åtminstone försöka få några lojala vänner under hela dina tonåren. Vänskap är ett bra ställe att bygga dina sociala färdigheter, och bygga stabila relationer med andra kan hjälpa dig att bestämma vad du vill ha i vänskap och romantiska relationer du kan fortsätta.Och viktigast av allt, livet är helt enkelt lättare och ljusare med vänner. Se till att dina vänner får dig att må bra om dig själv och inte få dig i trubbel - du vill njuta av dina tonårsår, inte spendera dem eländiga på grund av din "vänner"!
  • Hitta vänner som får dig att må bra och inspirera dig att vara ditt bästa.
  • Häng ut med vänner du verkligen Gilla, och oroa dig för att upprätthålla relationer med människor som inte förbättrar ditt liv. Vänner kommer och går, och du kan ha olika typer och antal vänner. Det är okej. Hur många vänner du har är inte viktigt - det är kvaliteten på de vänner du do har det som är viktigt, som kliché som det låter!
  • Om du kämpar för att hitta vänner, försök titta i områden där människor liknar dig. Är du LGBT, till exempel? Se om det finns en Teen LGBT-grupp i din stad, eller om din skola har en GSA som du kan gå med. Om du föredrar att skriva över socialisering, se om du kan hitta författarens grupper. Om du är autistisk, försök söka efter andra autistiska människor att bli vän.
  • Försök att gå på sociala medier om du inte kan hitta vänner ansikte mot ansikte. Men var mycket försiktig med detta. Online vänskap utvecklas mycket annorlunda än ansikte mot ansikte vänskap, och många människor är inte vem de säger att de är - du vet aldrig vad som händer bakom skärmen. Ibland kanske det inte är en verklig mänsklig du pratar med. Träna försiktighet när du gör vänner på nätet och är aldrig överens om att träffas med någon i privat. Undvik att ge ut personlig information till personer du träffas online om du inte är säker på att de kan lita på.Det är bäst att träffa människor i det verkliga livet först innan de träffas på internet.
  • Bild med titeln Tonåringar flirta i cafeteria.jpg
    5. Ta romantik långsamt. Vissa-men inte alla tonåringar är intresserade av romantiska relationer, och kanske vill hitta en partner. Om du kommer in i ett förhållande, ta det långsamt och kommunicera med din partner bra. Detta leder till de hälsosammaste relationerna på lång sikt. Du behöver inte vara tethered till din partner, heller. Se till att förhållandet tillåter att de båda har egna vänner och intressen. Du behöver inte rusa in i någonting innan du är redo.
  • Göra fred med saker när ett förhållande inte fungerar. Det är normalt för det att skada ett tag. Kom ihåg att bara för att förhållandet inte var rätt betyder inte att du är en dålig person - ibland är två personer bara en dålig passform. Och om du gjorde något fel, kan du lära av det för nästa gång. Det kan vara okej.
  • Vara försiktig med missbrukande relationer. Om du känner att du måste ständigt gå på äggskal runt din partner för att försöka undvika att de blir arg på dig eller slår dig, eller om du inte kan prata med någon annan utan att din partner anklagar dig för att fuska, är det stora röda flaggor att förhållandet är ohälsosamt och att du behöver komma ut ur det! Detsamma gäller för giftiga vänskap.
  • Bild med titeln Fader och dotter gör röra med deg.jpg
    6. Håll goda relationer med din familj så mycket som möjligt.Familjemedlemmar - särskilt föräldrar - förmodligen oroa dig för dig under dina tonår. Många tonåringar blir sullen, dras tillbaka och slutar värdera familjen så mycket som de brukade. Försök att undvika detta. Familjen är en av de viktigaste anslutningarna i ditt liv - det är byggstenarna för alla relationer du utvecklar, oavsett om de är vänskap, romantiska relationer eller en familj som du väljer att ha senare i livet. Och plus, du ser dem varje dag - varför inte göra det trevligt att spendera tid med dem?
  • Du behöver inte vara bästa vänner med alla i din familj, men vara snäll mot dem och spendera tid med dem en gång i ett tag - spela ett videospel med din syster, hjälp din bror med sitt skrivande, erbjuda att gå på en Gå med din mamma, eller spela ett brädspel med din pappa. Stanna inte bara i ditt rum hela dagen och bara se din familj på måltiderna.
  • Förbättra din Förhållande med dina syskon. Det är bra att argumentera och bicker med syskon här och där, men kom ihåg att ditt syskonförhållande är vanligtvis en av de längsta i ditt liv. Syskon kan vara stora allierade, mentorer och vänner, inte bara nu, men också när du är gammal och grå.
  • Se upp för missbrukande familjemedlemmar. Din familj kan vara några av de närmaste vännerna du har, men de kan också negativt påverka ditt liv. Om dina föräldrar ständigt får dig att känna dig, kan de vara emotionellt missbruka dig. Om din bror ständigt träffar dig, det är ett tecken på fysiskt missbruk. Vanligtvis pratar sakerna med en nära vän eller konfrontera din missbrukare kan minska skadan, men vet när du ska Rapportera barnmisshandel.
  • Håll dig nära din utökade familj, till exempel dina kusiner, för att försöka spendera tid med dem när du kan. Du ser nog inte din utökade familj ofta, så dra nytta av den tid du måste hänga med dem!
  • Del 4 av 4:
    Hjälpa andra
    1. Bild med titeln Tonåringar vid Autism Acceptance Event.jpg
    1. Tänk frivilligt arbete. Du kanske inte är intresserad av volontärarbete eller uppnå ett jobb - det är okej. Att hjälpa andra är bara en rekommendation. Men många frivilliga rapporterar att deras arbete får dem att känna sig bra - lite frivilligt arbete kan till och med hjälpa till med självutveckling.Tänk på fördelarna och nackdelarna med volontärarbete eller jobb, och använd detta för att bestämma om du hjälper andra ut.
  • Bild med titeln Strong Girl Posing.jpg
    2. Undvik att tänka på dig "kan inte hjälpa någon". Du behöver inte få ett jobb när du är tonåring - och när du är under en viss ålder är det nästan omöjligt att hitta en-men det betyder inte att du inte kan hjälpa till! Överväga frivillig, gör udda jobb för andra, eller hjälper någon att lära sig något de inte vet. Detta kan göra underverk för att hjälpa andra människor! Det kommer att vara till hjälp för framtida anställning efter college att ha ett jobb eller volontär så att du kan ha värdefull arbetslivserfarenhet. .
  • Volontärarbete behöver inte hända utanför hemmet. Om du har en Internetanslutning kan du frivilligt online-till exempel redigera WikiHow-artiklar om dina favoritämnen.
  • Bild med titeln Cocker Spaniel Kisses Teen.jpg
    3. Bygg av dina intressen och talanger. Är du intresserad av djur? Volontär på ett djurskydd eller samla leveranser till ditt lokala ideella skydd. Är du bra med människor? Hitta ett jobb eller frivilligt arbete som är orienterat runt att prata med andra. Kan du designa komplexa webbsidor med minimal ansträngning? Erbjuda att hjälpa andra att lära sig webbdesign. Ta dina talanger och intressen och hitta något du kan göra baserat på dem. Det kan vara en stor hjälp att volontär eller arbeta, och ha kul på samma gång!
  • Bild med titeln Sister ler på autistisk liten bror.jpg
    4. Överväga att handleda yngre barn. Om en av dina talanger är att du är en ALL-A: s forskare, se om det finns ett program på din skola som låter dig handleda kämpande studenter. Om inte, försök att fråga familjer som har yngre barn eller annonserar en handledningstjänst - du kan få några bra möjligheter!
  • Det är okej att stänga av ett handledning erbjudande. Om du inte kan lära grannens son eftersom han är för hög och störande, eller om du inte är bra på ett ämne som någon behöver hjälp med, är det okej att säga, "Jag är ledsen, jag kan inte göra det jobbet" eller "Jag tror inte ditt barn och jag jobbar tillsammans väldigt bra."
  • Du kan antingen välja att få betalt för handledning eller gör det gratis. Om du väljer att göra det till ett jobb, ändå inte överbelasta. Få människor kommer att anställa dig om du tar ut tio dollar i timmen!
  • Bild med titeln Två tjejer med autism acceptance shirts.jpg
    5. Delta i fundraisers och aktiviteter för orsaker till stöd. Vissa organisationer kommer att vara värd för aktiviteter för att donera till vissa orsaker - till exempel, promenader för att stödja cancerforskning samla in pengar och donera det till grupper som gör cancerforskning. Andra aktiviteter försöker sprida medvetenhet om sjukdomar, eller acceptans av funktionshindrade personer. Överväga att delta i dessa.
  • Var noga med att du vet vilken grupp aktiviteten stöder. Vissa grupper är välkända för att vara omgivna av kontroverser. Gör noggrann forskning på en organisation innan de deltar i någon av sina händelser. Du vill inte stödja något som orsakar mer skada än bra.
  • Bild med titeln Kvinna och Teen Hug.jpg
    6. Gör saker som gör andra glada. Du behöver inte delta i jätte volontärorganisationer för att göra skillnad. Överväg att göra grundläggande saker för att hjälpa människor att ha en ljusare dagskomplimang din klasskamrats dikt, berätta för någon de ser fantastiska, hjälpa någon att hämta sina saker om de släpper dem, håll dörren öppen för andra som kämpar för att bära saker och så vidare. Något som verkar lite för dig kan vända någon annans hela dag runt. Komma dit och hjälp för att göra världen till en bättre plats genom att göra andra liv roligare!
  • Tips

    Att resa kan vara ett utmärkt sätt att utveckla dig själv! Men det är inte nödvändigt för självtillväxt, och det är okej om du inte kan resa.
  • Sträva inte med vara normal, Eftersom det inte finns något sådant som "vanligt" När du är tonåring - är alla utvecklade och försöker hitta sig själva! Det här är din tid att experimentera!
  • Kom ihåg att inte alla åtnjuter sina tonåringar - det är bara ett faktum i livet. Men om du inte tycker om dina tonåringar, koncentrera dig på att vara snäll mot andra och komma igenom det. Bara för att du har behandlats en dålig hand i livet betyder inte att du ska kasta däcket på bordet och ge upp!
  • Många tonåringar hanterar massor av drama. Kom ihåg, desto mindre drama du får dig själv, den lyckligare du är i livet.
  • Skolan behöver inte vara tråkig - göra det mesta av det! Det här är den tid då människor övergår till vuxen ålder och tar på sig nya ansvarsområden, så gör dina läxor, försök ditt bästa och få vänner!
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande