Hur man hanterar oroliga tonåringar

Det är helt normalt för tonåringar att testa gränserna - de försöker räkna ut exakt var de passar i världen. Ändå vill du inte ha en orolig tonåring att gå längre ner en farlig väg, så snabb och effektiv åtgärd behövs ibland. Först och främst måste du ta reda på vad de hanterar så att du kan ge ingripande. Ta dem till en terapeut och öka gränserna och strukturen i sitt liv. Också, var noga med att visa värme och medkänsla för en orolig tonåring, så de vet att någon är i deras hörn.

Steg

Metod 1 av 4:
Få dem hjälp
  1. Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 1
1. Identifiera vad som händer. Oroliga tonåringar kan kämpa med en mängd olika problem, från alkohol och droger till depression. Observera din tonåring ett tag att se om du kan upptäcka kärnproblemet. Att ha någon uppfattning om vad som händer kan hjälpa till att styra dina insatser.
  • Vanliga röda flaggor för oroliga tonåringar inkluderar felaktiga betyg, komma i kamp eller problem i skolan, argumentera med föräldrar, komma i trubbel med polisen och dramatiskt förändras eller isoleras från sin sociala grupp.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 2
    2. Ha ett enkelt samtal med din tonåring. Kanske vet din tonåring vad problemet är, och de är bara inte säkra på hur man ska formulera det. Dra dem åt sidan för en privat konversation, dela dina bekymmer. Be dem om pekare angående vad som händer och hur du kanske kan hjälpa till.
  • Du kanske säger, "Jag har märkt att dina betyg är stadigt faller över alla dina ämnen. Berätta för mig vad som händer."
  • Ganska ofta känner tonåringar som de bara berättas vad de ska göra med vuxna. Genom att ha en öppen konversation i förväg är tonåren mer sannolikt att känna att de har en röst. Därför kan de vara ombord med några efterföljande interventioner.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 3
    3. Träffa aterapist. Ställ in ett möte för en professionell terapeut för att se din tonåring. Om du har någon indikator på problemet (e.g., självkänsla problem eller ångest), du kan söka efter en terapeut som har speciell erfarenhet på detta område.
  • Kom beredd på den första sessionen med eventuella bevis som du har relaterat till problemet. Detta kan innefatta skoldisciplinära former, akademiska framstegsrapporter, eller några poster du har hållit hemma för din tonårs humör eller problembeteende.
  • Tillhandahåller så mycket information och bakgrund som möjligt hjälper terapeuten att klargöra problemet och utnyttja de rätt interventionerna.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 4
    4. Uppmuntra hälsofrämjande beteenden hemma. Vissa livsstilsfaktorer kan öka stressen och slutligen förvärras i beteenden i din tonåring. Begå att göra hälsosamma val i ditt hushåll, till exempel att äta näringsrik mat, träna och sova 8 timmar eller mer nattligt.
  • Begränsa din tonårsintag av snabbmat och skräpmat. I stället mata dem 3 till 4 väl avrundade måltider som har frukter, grönsaker, hela korn, fetthaltiga mejeri och mager källor till protein.
  • Att utveckla mer positivt livsstilbeteenden kan minska några av de problem som din tonåring står inför. Till exempel kan en balanserad kost och motion minska symptom på depression eller ångest.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 5
    5. Involvera sin skola. Prata med dina tonårs lärare eller vägledare. Att göra det kan se till att människor på tonårens skola är medvetna om problemen och är ombord med dina ansträngningar för att lösa dem.
  • Att hålla sig i nära kontakt med skolan kan också varna dig till några plötsliga förändringar i deras beteende, som saker blir bättre eller sämre.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 6
    6. Utnyttja gemenskapens resurser. Dra nytta av samhällsorganisationer, kyrkogrupper, ungdomsgrupper och andra tjänster som hjälper oroliga tonåringar i ditt område. Sådana grupper har erfarenhet av oroliga tonåringar och kan erbjuda praktisk vägledning och support.
  • Metod 2 av 4:
    Hantera att agera ut
    1. Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 7
    1. Hålla sig lugn. Att svara med ilska eller starka känslor när din tonåring verkar ut sätter dem i kraftläge. Snarare än att ge bort din makt, behåll det genom att hålla ditt humör under kontroll. Detta kan innebära djupt andning, räkning eller avböjning med humor.
    • Gör vad du behöver för att hålla dig cool och samlad. Försök att inte låta din tonåring se att du förlorar det, om du kan hjälpa det.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 8
    2. Gå in i sina skor ett ögonblick. Oroliga tonåringar stigmatiseras ofta, så de kan känna att ingen förstår. Utöva empati och visa dem att du "skaffa sig" vad de går igenom. Detta bygger en bättre koppling mellan dig.
  • Validera deras erfarenhet genom att säga något som, "Jag kan se det här är svårt för dig."
  • Reflektera över en tuff upplevelse från dina egna tonåren och dela den med dem.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 9
    3. Kommunicera fasta regler och konsekvenser. Det är viktigt att ställa tydliga och konsekventa gränser med oroliga tonåringar. Låt dem veta vilken typ av beteende som förväntas och förklara konsekvenserna av att inte följa reglerna.
  • För att skapa en mer kooperativ miljö kan du brainstorma några lämpliga regler på förhand och sedan sitta ner med din tonåring och få sin inmatning. Du har det sista ordet, men de kan vara mer benägna att följa om de har viss inmatning på regler och konsekvenser.
  • De kanske inte har ett ord i alla hushållsregler, men frågar en tonåring "som sysslor skulle du föredra?"Eller" Vad tycker du är ett rimligt utegångsförbud?"Kan hjälpa dem att känna sig mer oberoende. Då behöver de inte testa din auktoritet så mycket.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar steg 10
    4. Ge struktur i det dagliga livet. Skapa tydliga riktlinjer för hur saker fungerar i ditt hushåll och kräver att alla håller sig i planen. Kom upp med set måltider, tider för läxor, fritid och sängtid för alla dina barn.
  • Om din tonåring kämpar i skolan kan du bestämma att de behöver mindre skärmtid och mer tid för att studera-åtminstone tills deras betyg förbättras.
  • Även om de kan rebellera mot det, behöver tonåringar (och faktiskt vill) struktur i sina liv.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 11
    5. Förstärka positiva beteenden. När du ser din tonåring i konstruktiva aktiviteter, som att slutföra sysslor eller läxa, beröm deras ansträngningar. Detta ökar sannolikheten för att de kommer att göra det igen i framtiden.
  • Positiv förstärkning kan också innebära att man ignorerar negativa eller oönskade beteenden och bara uppmärksammar när tonåren gör vad de ska göra.
  • Till exempel, om tonåren saknar utegångsförbudet med några minuter, kanske du inte säger någonting. Men när de kommer bra före utegångsförbud, kanske du säger, "Jag uppskattar verkligen att du är ansvarig och gör utegångsförbudet ikväll!"
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar steg 12
    6. Lär dem hur man hanterar negativa känslor. Tonåringar kan agera eftersom de inte vet hur man kanalisera de intensiva känslorna de känner sig på en daglig basis. Avkopplingsövningar, yoga, kampsport, träbearbetning och målning är alla fantastiska aktiviteter som de kan använda för att hantera obekväma känslor.
  • Du kanske säger, "Istället för att stansa en vägg när du är arg, varför övar du inte Mindfulness meditation, Så du kan lära dig att sitta med obekväma känslor?"
  • Metod 3 av 4:
    Skapa positiva försäljningsställen
    1. Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 13
    1. Uppmuntra dem att driva konstruktiva lustar. Om det finns en positiv aktivitet som din tonåring tycker om att göra, stödja dem 100 procent. Köp en ny skissbok om de gillar att dra. Delta i händelserna för att se dem spela trummorna. Beröm och stöd dem när de försöker göra gott.
    • Detta kan låta som, "Du verkar verkligen njuta av teckning. Vad sägs om vi går till affären tillsammans och plockar ut en sketchpad för att du ska arbeta i?"
    • Tänk på det: Ju mer tid din tonåring spenderar med konstruktiva aktiviteter, desto mindre än de har för destruktiva.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 14
    2. Kräva deltagande i minst 1 extracurricular aktivitet. Göra det obligatoriskt över hela linjen att alla barn i din familj blir involverad i skolan eller lokalsamhället. Detta kan inkludera att delta i ett band, en sport eller en klubb. De kan också frivilligt för en sak de bryr sig om.
  • Du kan lämna den till din tonåring för att bestämma vilken aktivitet de vill delta i, men bara se till att det är klart att de måste engagera sig i något.
  • Deltagande i extracurricular aktiviteter hjälper din tonåring positiva relationer med kamrater och minskar den tid de måste engagera sig i brottsliga aktiviteter.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 15
    3. Anslut dem med stödjande förebilder. Verkar din tonåring gynna en viss lärare, tränare eller gemenskapens förebild? Om så är fallet, fråga den här vuxen om de skulle fungera som en mentor till din tonåring. Detta ger tonåren med flera supportkällor och andra att prata med om vad de går igenom.
  • Ha ett samtal med denna förebild i förväg. Var noga med att personen delar dina värderingar och kommer inte att fungera som ett negativt inflytande.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 16
    4. Ge dem möjligheter att vara ansvariga. Att slutföra sysslor som är mer krävande än de du skulle ge yngre barn, ta itu med ett stort projekt runt huset, eller arbeta ett deltidsjobb kan alla hjälpa din tonårsuppbyggnad och en ansvarsansvar. Tänk på saker de tycker om att göra och använda det som en startplats.
  • Till exempel, om din tonåring gillar barn, kan du låta dem ta på barnpassning efter skolan och på helgerna.
  • Om de verkligen är intresserade av att arbeta på bilar, kan du underteckna dem för en mekanikklass på en närliggande yrkesskola. Därefter ställde du förväntan att de bara kommer att kunna delta om de håller sina betyg, gör sina sysslor och håll dig borta.
  • Metod 4 av 4:
    Erbjudande stöd
    1. Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 17
    1. Vara en aktiv, icke-dömande lyssnare. Öka samarbetet och hjälpa din tonåring att bli hörd genom att använda aktivt lyssnande Kompetens. Låt dem prata utan avbrott tills de har sagt sin del. Sedan, omformulera vad de sa för att vara säker på att du fick rätt meddelande.
    • Också, medhålla några domar eller kritik av vad de har sagt. Säger saker som, "det var dumt" eller "du gjorde vad?"Kan stänga av kommunikationslinjerna med din tonåring.
    • Låt dem veta att de kan prata om någonting utan att behöva oroa dig för att du ogillar eller blir arg på dem. Men du måste göra bra på det löftet - inte lasha ut på dem eller agera döma om de säger något som du inte ville höra.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 18
    2. Försök att ansluta till tonåren på positiva sätt. Om du har en orolig tonåring, kan du spendera mycket tid att föreläsa eller korrigera felaktigt. Balansera detta med positiva interaktioner där du skrattar eller chattar med tonåren om deras intressen.
  • Det är mycket lättare att bryta igenom till en orolig tonåring när du har ett bra förhållande. Ägna lite tid varje vecka för att hänga med tonåringen en-mot-en och som en familj.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 19
    3. Markera sina unika egenskaper - jämför dem inte med andra. Varje tonåring har något de är bra på, även om du måste gräva lite för att avslöja det. Istället för att skaka din tonåring för dåligt beteende eller jämföra dem med syskon eller kamrater, försök att fokusera på vad de är bra på.
  • Till exempel, säg inte, "Varför kan du inte tänka dig som din bror?"Istället, säg" Casey, du är så bra med dina händer "eller" det var verkligen omtänksamt av dig."
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 20
    4. Fortsätt att prova även om de trycker bort dig. Tonåringar kan bygga upp väggar och täcka dem med "hålla ut!"Tecken, men de vill verkligen att du ska försöka riva ner dem. Lägg inte bara i en partiell ansträngning och sedan slinka bort tänkande "Jag försökte." Fortsätt försöka. Låt tonåren veta att du inte kommer att sluta tills du kan ansluta till dem på ett effektivt sätt.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 21
    5. Vara känslig för vad din tonåring går igenom. Tonåringar agerar ofta eftersom de har att göra med svåra problem. Din tonåring kan försöka komma till villkor med sin sexualitet eller könsidentitet, mot peer-tryck, kämpar med relationsproblem, eller bara har svårt med övergången från barndomen till vuxen ålder. Även om du inte är säker på hur du hjälper dem att hantera dessa problem, låt dem veta att du älskar dem och vill vara där för dem men du kan.
  • Bild med titeln Deal med oroliga tonåringar Steg 22
    6. Ta hand om dig själv. Att hantera en orolig tonåring kan vara ansträngande ibland. För att kunna stödja din tonåring måste du också ta hand om dig själv. Få gott om vila, luta på andra för support och implementera en egenvård rutin-.
  • Ibland kan man ta hand om dig själv med att erkänna att du har gett det ditt bästa skott och låter andra som är mer kvalificerade ta över. Känn dig inte skyldig att fråga om hjälp från din familj, skolan eller samhällstjänster.
  • Konversation hjälp och sätt att omdirigera negativt beteende

    Konversation med orolig tonåring för att påpeka bekymmer

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Konversation med skoladministration om orolig tonåring

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Sätt att omdirigera negativt beteende med oroliga tonåringar

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande