Hur man spricker en geod

Om du har upptäckt en geode (en rundad bergformation med kristaller eller banding inuti), vill du spricka det öppet så säkert och snyggt som möjligt. Varje geode är unik och kan hålla allt från tydliga, rena kvartskristaller till rika lila ametistkristaller, eller kanske agat, kalason eller mineraler som dolomit. Lyckligtvis finns det mer än ett sätt att spricka öppna en geode...

Steg

  1. Bild med titeln Crack Öppna en Geode Steg 1
1. Sätt på säkerhetsglasögon innan du försöker öppna en geode.
Metod 1 av 5:
Slädehammermetod
  1. Bild med titeln Crack Open A Geode Steg 2
1. Sätt geoden i en socka och satt på marken.
  • Bild med titeln Crack Öppna en Geode Steg 3
    2. Ta en liten slädehammer eller en rockhammare (helst inte en konstruktionshammare, till exempel en klohammare) och träffa geodens övre centrum.Ett par strejker kan krävas för att helt knäcka öppna den här rocken. Detta kommer sannolikt att resultera i geode fragmentering i mer än två stycken, men det är den mest lämpliga metoden för barn, men rekommenderas inte för särskilt värdefulla / sällsynta geodes.
  • Metod 2 av 5:
    Mejselmetod
    1. Bild med titeln Crack Öppna en Geode Steg 4
    1. Ta en sten eller murverk lägenhet mejsel, håll vid toppen av stenen, slå sedan med en handhållen slädehammare.Tryck lätt på, för att bara göra klippan.
  • Bild med titeln Crack Öppna en Geode Steg 5
    2. Rotera rock lite, slå sedan igen för att skapa en linje runt stenens omkrets.
  • Bild med titeln Crack Öppna en Geode Steg 6
    3. Upprepa, vid behov, tills berget splittras. Tålamod är nyckeln - om geoden är ihålig, kommer det förmodligen att ta några minuter med mild scoring för att öppna den, men om geoden är solid, tar det längre tid.
  • Metod 3 av 5:
    Slående metod
    1. Bild med titeln Crack Öppna en Geode Steg 7
    1. Slå geode med en annan större geode.Detta fungerar bara om du styr den slående rocken i handflatan.Använd endast den här metoden på små, golfbollstora geodes.
    Metod 4 av 5:
    Cast Iron Pipe Snap Cutter
    1. Bild med titeln Crack Öppna en geode Steg 8
    1. Använd en gjuten järnrör snapskärare.Denna vanliga rörmokare verktyg kan hjälpa dig att dela upp en geodesymmetriskt, det vill säga i två lika stora halvor.Vik verktygets cykeltypskedja runt din geode.
  • Bild med titeln Crack Öppna en Geode Steg 9
    2. Mata kedjan i verktyget säkert runt geode.
  • Bild med titeln Crack Öppna en Geode Steg 10
    3. Dra ner handtaget för att applicera lika spänning runt geoden.Det borde spricka smidigt runt.(Detta är den minst destruktiva metoden som visar en geode i en naturlig form.)
  • Metod 5 av 5:
    Diamond-Blade Saw Method
    1. Bild med titeln Crack Öppna en Geode Steg 11
    1. Använd en lapidarisk diamantbladsskärm för att skära geoden öppen, eller i halvor. (Observera att olja kan skada det inre av vissa geod.)

    Tips

    Geoder som rattle när skakning kan vara ihålig och innehålla fritt flytande fullständigt avslutade kristaller, såsom kvarts.
  • Placera geode på en större sten på marknivå, eller på sand (aldrig trä, som ett picknickbord eller däckgolv) för att främja de bästa resultaten av ditt verktyg som slår din geode säkert och rent.
  • Ibland kan mindre geodes vara fasta inuti, men ändå attraktiva. Även fyllda geodes kan vara chock full av vackert bandade Agates.
  • Varningar

    Var alltid försiktig och följ alltid allmänna säkerhetsförfaranden för rockhounding och verktygsbruk.Var uppmärksam på några människor (eller djur) som observerar att du spricker öppna din geode, som rock shards du skapar kan flyga mot åskådare och skada dem.Med säkerhet i åtanke, vänligen njut av dina geodes.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande