Hur man klassificerar stenar

Att samla stenar är en rolig hobby och att kunna klassificera klipporna i olika typer gör det ännu bättre! De tre primära klasserna av sten är sedimentär, ignos och metamorf. Sedimentära stenar har ofta fossiler och fragment av andra partiklar i berget. Igneösa stenar är kända för att ha gasbubblor eller kristaller. Metamorfiska stenar bildar djupt under jordens yta och dessa har ibland olika lager eller band.

Steg

Metod 1 av 3:
Klassificera sedimentära stenar
  1. Bild med titeln Klassificera stenar Steg 1
1. Kontrollera berget för fossiler. Fossiler är imprints som bildades i berget medan den gjordes. Dessa prints är vanligtvis av växter, skal eller insekter. Generellt har endast sedimentära stenar fossiler.
  • Bild med titeln Klassificera stenar Steg 2
    2. Leta efter bitar av olika typer av sten. Vissa sedimentära stenar inkluderar bitar eller fragment av olika stenar. Fragmenten har ofta kontrasterande färger och texturer, vilket gör dessa sedimentära stenar lätt att upptäcka. Du kan behöva använda en förstoringsglas för att kontrollera berget, eftersom lera och siltfragment är mycket små.
  • Bitar och fragment i sedimentära stenar kallas clasts.Dessa är fragment av andra mineraler, såsom lera, silt, sand eller grus.
  • Rocks med siltfragment kallas siltsten och stenar med fragment av sand kallas sandsten. Vissa stenar har bitar av grus och de kallas Breccia.
  • Bild med titeln Klassificera stenar Steg 3
    3. Skrapa berget för att identifiera mineralkompositionen. Om berget inte har bitar eller fragment av andra stenar, använd sedan din nagel för att skrapa ytan. En sten som lätt kan repas är mest sannolikt gips. Om det är för svårt att skrapa rocken, kan det vara kvarts eller halit.
  • Metod 2 av 3:
    Analysera ignorösa stenar
    1. Bild med titeln Klassificera stenar Steg 4
    1. Leta efter kristaller i berget. Du kan behöva använda en förstoringsglas för att se kristallerna om de är väldigt små. Andra kristaller är tillräckligt stora för att se med blotta ögat.
    • Kristaller kan bilda i ignelös sten när magma är underjordisk och det svalnar. Ibland bildas kristaller också när magma utbrott och kyler på ytan.
  • Bild med titeln Klassificera stenar Steg 5
    2. Kontrollera berget för gasbubblor eller hål. Titta på klippans yta för att se om du kan upptäcka små, spridda hål. Detta beror på att gas ibland fångas i ignorösa stenar som de bildar.
  • I vissa okända stenar kommer de hål som orsakas av bubblorna att nå hela vägen till andra sidan.
  • Bild med titeln Klassificera stenar Steg 6
    3. Kontrollera berget för små partiklar för att avgöra om det är extrusivt. Använd en förstoringsglas för att se om du kan upptäcka olika färger eller texturer på klippans yta. Extrusiva stenar form från lava som har flugit på jordens yta. När lavan utsätts för de atmosfäriska temperaturerna, kyler den väldigt snabbt vilket stannar stora mineraler från att bilda.
  • Bild med titeln Klassificera stenar Steg 7
    4. Undersök klippan för stora partiklar för att avgöra om det är påträngande.Påträngande ignorösa stenar har mineraler i berget är väldigt lätt att se. Dessa kommer att skilja sig i färg och textur, och du behöver inte en förstoringsglas för att upptäcka dem.
  • Påträngande ignorösa stenar är skapade från magma som har stelnat underjordiskt. Stora mineraler form eftersom det tar lång tid för magma att kyla under jord.
  • Bild med titeln Klassificera stenar Steg 8
    5. Titta på rockens bandfärg. Igneösa stenar som är ljus i färg kallas Felsic. Stenar som har både lätta och mörka partiklar definieras som mellanprodukt. Mörka ignorösa stenar kallas mafic.
  • Felsiska stenar består av feldspar och kiseldioxidkvarts. Mafikstenar är gjorda av magnesium och järn. Intermediate Rocks är både felsic och mafic.
  • Metod 3 av 3:
    Kategorisera metamorfiska stenar
    1. Bild med titeln Klassificera stenar Steg 9
    1. Kontrollera efter lager. Vissa stenar har lager vilket innebär att berget kallas en folierad metamorfisk sten. Du kommer enkelt att kunna se de olika lagren i berget. Andra metamorfiska stenar har inte lager och dessa kallas icke-folierade. Mönstren i metamorfiska stenar utan lager ser slumpmässigt ut.
    • Gneiss och schist är vanliga metamorfiska bergstyper som har lager. Marmor och kvartsit är metamorfiska stenar utan lager.
  • Bild med titeln Klassificera stenar Steg 10
    2. Titta på bandfärgen i stenar som har lager. Metamorfiska stenar med mörka band är vanligtvis skiffer, medan stenar med ljusa och mörka band är vanligtvis gneiss. Du kanske behöver använda en förstoringsglas för att se de olika banden i berget.
  • Banden i klipporna är bildade av temperaturen i miljön där berget bildades.
  • Bild med titeln Klassificera stenar Steg 11
    3. Undersök konsistensen av berget om den inte har lager. Om berget inte har lager och är svart, är det troligtvis antracitkol. Stenar som har ingreppat kvarts är kvartsit. Om du kan se stora korn av omkristalliserad kalksten, betyder det att berget är marmor.
  • Tips

    Denna lista över egenskaper är inte uttömmande eftersom det finns ett stort antal stenar som har upptäckts. Ibland överlappar egenskaperna hos de olika typerna av stenar, med vissa typer som inte passar snyggt i en kategori. Att använda en referensbok eller prata med en geolog är det mest exakta sättet att klassificera alla stenar som du är osäker på.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande