Hur man skapar intresse i studier

Det är lätt att förlora intresse för dina studier, oavsett om du ogillar ett visst ämne, känner sig överväldigad av arbetet, eller är bara uttråkad i dina klasser. När du hittar ett sätt att njuta av vad du studerar, kommer du dock att bli mer motiverad att göra det bra i skolan - och kan till och med ha kul att göra det!

Steg

Del 1 av 2:
Ställa in rätt inställning
  1. Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 1
1. Identifiera vad som intresserar dig naturligt. Medan du kanske inte är den största fanen av varje ämne är du förmodligen intresserad av minst några få. Om du kan identifiera de saker du gillar att lära dig, kan det här hjälpa dig att bli mer intresserad av skolan i allmänhet. När du är naturligt dras för att göra något (som studie ett favoritämne), kallas det inneboende motivation, och att hitta detta kan öka din framgång i skolan.
  • Tänk på vilka klasser du betalar mest uppmärksamhet i, vilka du verkar göra det bästa i, vilka du inte har något emot att studera för, etc. Detta kan ange vilka ämnen du är naturligt intresserade av.
  • Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 2
    2. Sätta klasser som du inte gillar i perspektiv. Om du försöker kan du bli intresserad av ett ämne, även om du inte tror att du gillar det. Försök att tänka på syftet med de klasser du tar, och varför du behöver ta dem. Detta kallas att hitta extrinsisk motivation.
  • Tänk på klasser som stegar. Till exempel, om du vill gå på college, vet du att du måste avsluta och göra det bra i dina gymnasieskolor, och det kan motivera dig att bli intresserad av dem.
  • Du kan även sätta dina kurser i ett mer exakt perspektiv. Till exempel, om du vill vara en ingenjör men inte gillar din algebra lärare, kom ihåg att det är bra i algebra bara ett tidigt steg på vägen mot att uppnå ditt karriärmål.
  • Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 3
    3. Relatera vad du studerar till ditt dagliga liv. Ibland kan du förlora intresse för dina studier när du inte kan se varför ett ämne är viktigt eller relevant för ditt liv utanför skolan. Förstå några av de roliga och intressanta sätt som skolan kan vara relevant kan ta tristess och drariness bort. Till exempel:
  • Att veta Basics of Chemistry kan förbättra din matlagning.
  • Engelska klasser kommer att lära dig att förstå saker som figurativt språk, retorik och övertalning. Att veta att den här informationen kan hjälpa dig att förstå hur annonsering fungerar när det innehåller saker som catchy slogans och sex appeal.
  • Historia klasser kan hjälpa dig att förstå när populära böcker, tv-program, filmer, etc. är baserade på historiska händelser (och har kul att peka ut när de får saker fel). Till exempel, Game of Thrones echoes medeltida dueller och 1500-talets krig av rosen, medan Downton Abbey är en ganska exakt bild av livet på en engelsk herrgård i början av 1900-talet (men ett skott inkluderade en modern vattenflaska i bakgrunden av misstag).
  • Math kan användas i många praktiska situationer, som att göra skatter, beräkna hur mycket färg du behöver för att täcka en vägg och räkna ut hur mycket intresse du betalar på ett billån.
  • Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 4
    4. Undersök din tro på skolan. Om du är övertygad om att ett ämne inte är roligt eller användbart, eller om du i allmänhet inte är intresserad av skolan, tänk på om några övertygelser håller dig tillbaka. Om du kan identifiera dessa negativa övertygelser och ta bort dem, är du mer benägna att motiveras för skolan. Till exempel:
  • Om du inte är intresserad av ett visst ämne, som engelska, tänk på om någon någonsin har sagt att du inte var en bra författare. Om så är fallet, den negativa tanken behöver inte hålla dig tillbaka. Gå till din nuvarande lärare och förklara, och fråga honom eller henne om sätt att förbättra.
  • Tänk på att det inte bara är din lärares ansvar att hålla dig motiverad för skolan. Även om du tror att du har en dålig lärare, kom ihåg att du kan ta ansvar för ditt lärande och bestämma vad du vill vara intresserad av.
  • Om du känner att ett visst ämne är det inte intressant, prata med vänner som gillar det, och se om de kan förklara för dig varför de tycker det är roligt.
  • Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 5
    5. Identifiera stress. Medan en brist på intresse eller akademiska svårigheter i ett visst ämne kan leda till att du förlorar intresse för skolan, kan andra vanliga stressfaktorer göra detsamma. Dessa kan innefatta oroande för ditt utseende, sociala problem, mobbning mm. Om du har problem i ett område som en av dessa, prata med en förälder, rådgivare, lärare, vän eller annan person du litar på att få hjälp. Om du kan minska din stress är du mer benägna att vara intresserad av dina studier.
  • Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 6
    6. Var inte alltför konkurrenskraftig. En del vänlig konkurrens kan vara kul och en motivation att lära sig. Men för mycket konkurrens producerar ångest, som kan ta sig bort från lärande. Fokusera på att göra det bra för dig själv och för att uppnå dina mål.
  • Försök att vara konkurrenskraftig endast när det är roligt och gör dig intresserad av skolan, som att arbeta på ett vetenskapligt rättvistrojekt eller quizskål.
  • Du behöver inte vara bäst i allt. Ställ in dina egna realistiska mål, och oroa dig inte för mycket om vad andra gör. Om du vill tjäna en viss betyg på ett test, till exempel, jobba hårt för att uppnå det och oroa dig inte för vem som tjänar en högre poäng.
  • Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 7
    7. Skriv ner vad du gör och tycker inte om. Ibland kan du få saker ute på papper hjälpa dig att räkna ut hur man gör dig mer intresserad av dina studier. Ta ut ett papper och dra en linje ner i mitten. På den ena sidan, skriv "Saker jag inte gillar," och på andra sidan skriv "Saker jag gillar."
  • Skriv ner allt du inte gillar om skolan. Försök att vara så detaljerad som möjligt. Snarare än att säga, "Skolan suger och det är dumt," Försök säga något som "Jag känner mig generad när läraren frågar mig en fråga och jag vet inte svaret."
  • Skriv ner allt du gillar om skolan. Den här delen kan vara en utmaning, men försök att hitta några saker att sätta här. Chansen är att det finns något du tycker om skolan, även om det bara hänger med dina vänner i urtaget.
  • Titta på din lista. Vad kan du göra med de saker du inte gillar? Till exempel, om du känner dig rädd för att inte ha ett svar när läraren ringer på dig, kan du försöka förbereda en fråga att fråga före klassen och höja din hand innan läraren kan ringa på dig. På det sättet vet du att du har något att säga och trycket är avstängt.
  • Vad kan du göra för att öka de saker du gillar? Till exempel, om du är en dator whiz, kanske du kan begära extra tid på datorerna i skolan, eller att göra några av dina läxor på en dator istället för hand.
  • Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 8
    8. Prata med dina föräldrar, familj och vänner om skolan. När du har en supportgrupp av människor som bryr sig om dig och vill att du ska göra det bra i skolan, är du mer sannolikt att vara intresserad av det. Pratar om vad du lär dig om och gör i skolan håller det på dig på ett positivt sätt. Dina föräldrar, familj och vänner kan vara bra lyssnare.
  • Om dina föräldrar eller familj frågar dig om skolan, kom ihåg att de inte försöker bugga dig. Istället visar de intresse för vad du gör, och du kommer att må bra om du pratar med dem.
  • Var inte rädd för att prata om problem eller svårigheter du har i skolan, heller. En bra supportgrupp kommer att vara sympatisk och försök att hjälpa dig.
  • Del 2 av 2:
    Etablera goda vanor
    1. Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 9
    1. Upprätta en bestämd rutin. Om du faller bakom i ditt skolarbete, eller inte ställer tillräckligt med tid för att göra dina läxor, kan det skapa alla slags problem som kan dra dig ner. Å andra sidan, om du ställer in specifika tider varje dag för att studera eller göra dina läxor, bor du på toppen av saker och är mer benägna att vara intresserade av dina studier. Plus, du kommer att känna dig bra om att uppnå det du behöver göra!
    • Håll en löplista över de saker du behöver göra för skolan, som i en kursplanerare. Detta hjälper dig att hålla reda på saker. Korsning av uppgifter som du avslutar dem hjälper dig att känna dig fulländad och vara motiverad.
    • Försök hitta en lugn, distraktion-fri plats att arbeta.
    • Gör dig själv ta hand om skolarbete innan du spenderar tid på datorn, titta på tv, spela spel, etc. Det kan tyckas hårt först, men om du får vana att ta hand om vad du behöver för att först, kommer du i slutändan att ha mer tid att spendera på andra saker du tycker om.
    • Om du har mycket arbete att göra, kom ihåg att schemalägga korta pauser. Till exempel, om du ska studera i flera timmar, kom ihåg att ta en paus (fem minuter eller så) varje timme för att rensa huvudet, gå runt, få ett mellanmål, etc.
  • Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 10
    2. Prioritera dina skoluppgifter. Fokusera på att göra högkvalitativa aktiviteter (de som är viktigaste eller intressanta) först. Detta hjälper dig att bygga momentum och vara intresserad av dina studier. Till exempel:
  • Om du har en stor tentamen som kommer upp som räknas för en stor andel av din betyg, som studerar för det kan komma före korrekturläsning av en uppsats som du redan har skrivit för en annan klass.
  • Om du har ett kapitel att läsa för en historikklass som du verkligen tycker om, kan du börja med det innan du går vidare till matte läxor, om du gillar det mindre. Alternativt kan du göra matte läxor först om det är viktigare och använd att läsa kapitlet för historia som motivator för att få det ur vägen.
  • Försök att undvika att studera för flera utmanande ämnen på samma dag. Istället sprida dem ut över flera dagar så att du inte blir avskräckt.
  • Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 11
    3. Bryta större uppgifter i mindre, mer hanterbara. Om du har ett stort projekt eller tentamen att studera, kan det verka skrämmande, och få dig att förlora motivation och intresse. Men om du bryter upp till uppgiften i mindre delar, kommer du att känna att du fullbordar något och är intresserad.
  • Till exempel, om du har en biologi-examen som kommer upp som täcker 5 kapitel i din lärobok, försök inte att studera dem på en gång. I stället studera ett kapitel eller hälften av ett kapitel varje dag som leder fram till tentamen. Du mår bra om de framsteg du gör varje dag.
  • Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 12
    4. Leta efter sätt att skapa variation i ditt skolarbete. Om du känner dig uttråkad med skolarbetet, kom ihåg att du kanske inte alltid behöver göra saker på samma sätt. En liten sort kommer att hålla sakerna intressanta. Till exempel:
  • Om du måste skriva en bokrapport varje månad, och du har skrivit på självbiografier, kanske försök att skriva på en ny nästa månad.
  • Istället för att skriva ännu en uppsats i din dig.S. History Class, se om din lärare låter dig göra en inspelning i stil med en gammal radio nyhetshow. Du kan även göra en serie podcaster istället för en serie uppsatser.
  • I stället för att bara läsa Shakespeare Aloud i din engelska klass, se om du kan utföra en scen, spela in den och dela den online på en videostreaming webbplats för andra att njuta av och kommentera.
  • Du kan träna dina geometri studier genom att bygga en skala modell av en berömd byggnad eller annat objekt.
  • Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 13
    5. Studera med vänner. Att vara en del av en grupp människor som alla arbetar med samma sak kan vara en motivator för att få skolarbete gjort-du kan quiz varandra, hjälpa varandra ut på svåra problem eller ämnen mm. Om du vill studera med vänner, se till att alla stannar på uppgift och blir inte distraherad.
  • Du kan bilda en studiegrupp där alla tecknar ett lokt att arbeta hårt, håll dig på uppgift och hjälpa varandra ut. När du inte känner att du är ensam, är du mer benägna att vara intresserad och motiverad.
  • Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 14
    6. Be om feedback. Om du kämpar i skolan, eller bara vill veta hur du gör, fråga dina lärare för feedback. Du kan träffas med dem och få hjälp med en viss uppgift eller fråga om allmän feedback. De flesta lärare är glada att hjälpa, och prata informellt om ditt skolarbete kan hjälpa dig att känna dig mer tillfreds i skolan och vara intresserad av dina studier.
  • Var inte rädd för att berätta för din lärare om det finns ett problem i klassen. Till exempel, om du känner att en lärare uppmanar dig också, prata med honom eller henne om det. De flesta lärare kommer gärna att höra dina bekymmer och hjälpa dig att göra det bra.
  • Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 15
    7. Be dina lärare att låta dig delta i lärande och planering. Du är mer intresserad och bryr dig mer om dina studier om du är investerad i dem. Dina lärare kan vara villiga att införliva idéer du har för att lära eller strukturera lektioner för att göra dem intressanta. Låt dem veta om din inlärningsstil, och de saker du tycker är intressant, till exempel:
  • Variety i uppdragstyp
  • Entusiastiska föreläsningar
  • Möjligheter att välja vad du vill arbeta med
  • Ha bra exempel att lära av
  • Lärande från spel (som "Jeopardy" -ytepequizzer)
  • Bild med titeln Skapa intresse för studier Steg 16
    8. Belöna dig själv för din insats och framgångar. När du försöker hårt, gör det bra i skolan, eller uppnå ett mål, se om det är någonstans att belöna dig själv. Medan du kanske inte vill göra konkreta belöningar är din primära motivation för att göra bra i skolan, en belöning nu och då kan du hålla dig intresserad av dina studier. Till exempel:
  • Låt dig spela ett favoritvideospel efter att du har avslutat alla dina läxor.
  • Fråga dina föräldrar om du kan gå ut till en favoritrestaurang om du gör det bra på en stor tentamen, eller få bra betyg i slutet av en termin.
  • Om du slutför alla dina uppdrag och inte har några stora projekt som kommer upp, låt dig ha en helg att spendera bara saker för skojs skull, som att hänga med vänner, gå på en promenad eller titta på en favorit TV-show.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande