Hur man gör en genomförbarhetsstudie

Har du en bra idé för en ny produkt? Kanske är din hemlagad äppelstopp berömd bland dina vänner och familj och du har tänkt på att vända din hobby till ett företag. Eller kanske du vill starta ett barnflicka, men är inte säker på att det finns tillräckligt med efterfrågan i ditt område för att göra projektet värt din tid och ansträngning. Eller kanske du arbetar i kommunerna och har fått till uppgift att övervaka utvecklingen av en ny park, men är inte säker på hur du börjar din forskning. I alla dessa fall skulle du dra nytta av att utföra en genomförbarhetsstudie. Sätt helt enkelt, en genomförbarhetsstudie är en process under vilken du testar en idéens livskraft: Kommer det att fungera? Även om de specifika frågorna du måste ta itu med varierar beroende på arten av ditt projekt eller idé, finns det några grundläggande steg som gäller för alla genomförbarhetsstudier. Läs vidare för att lära dig om de grundläggande stegen.

Steg

Del 1 av 5:
Beslut om du behöver göra en genomförbarhetsstudie
  1. Bild med titeln Gör en genomförbarhetsstudie Steg 1
1. Genomföra en preliminär analys. Det låter konstigt att säga att du behöver en förförmåga studie för att veta om du behöver göra en genomförbarhetsstudie, men det är sant! En liten bit eller tidig forskning hjälper dig att avgöra om du behöver fortsätta med en fullblåst utredning. Vi kommer att förklara mer i följande steg.
  • Bild med titeln Gör en genomförbarhetsstudie Steg 2
    2. Tänk på dina alternativ. Att slutföra en grundlig genomförbarhetsstudie är en tidskrävande och ibland dyr process. Således vill du försöka spara tid och pengar för att undersöka bara de mest lovande av dina idéer.
  • Om du tänker på att vända din sylt som till exempel, bör du noga identifiera andra möjliga alternativ till detta satsning innan du bestämmer dig för att hoppa full ånga i en genomförbarhetsstudie. Till exempel, har du övervägt att bara sälja dina äpplen på marknaden?
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 3
    3. Börja bedöma efterfrågan på din idé. Dina vänner och släktingar kan alla rava om den sylt som du gör och ger som gåvor, men så mycket som de gillar din produkt kan det vara så att konsumenterna i allmänhet inte är villiga att regelbundet spendera extra för en organisk, hemlagad produkt.
  • Innan du bestämmer dig för att investera tid och pengar i en fullständig genomförbarhetsstudie, måste du realistiskt bedöma huruvida det finns ett behov eller efterfrågan på din idé eller inte. Om det finns, kan du fortsätta att studera tanken i mer djup. Om inte, så kan du gå vidare till din nästa idé.
  • Om du hoppas kunna sälja lokalt, besöka livsmedelsaffärer och undersöka sina hyllor: om de har en svag eller obefintlig visning av hemlagad eller organisk sylt, kan det innebära att det inte finns någon efterfrågan på produkten. På samma sätt, om nej eller mycket få leverantörer på bondens marknad erbjuder syltprodukter, kan det bero på att köpare inte är intresserade.
  • Om du hoppas kunna sälja online kan du göra ett nyckelordsökning efter din produkt och var uppmärksam på de ursprungliga resultaten: Om det verkar som att många människor gör det är möjligt, det är möjligt att det finns efterfrågan på din produkt. Du måste senare bestämma om du kommer att kunna tävla.
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 4
    4. Börja bedöma tävlingen. Kanske har du bestämt att det faktiskt finns en efterfrågan på din idé eller tjänster. Men du behöver också få en uppfattning om hur mycket konkurrens du kommer att vara uppåt.
  • Till exempel, även om din stad har en aktiv jordbruksmarknad, om det finns tio andra leverantörer som alla säljer sina hemlagade sylt, gelé och sprider, kommer du att behöva tänka på huruvida du kommer att kunna För att tävla eller erbjuda konsumenterna en annan, mer tilltalande produkt.
  • På samma sätt, om du hoppas att sälja online, vill du börja få en uppfattning om hur många andra som säljer liknande produkter, eller om det finns ett ledande varumärke som dominerar marknaden. Kommer du att kunna tävla? Börja tänka på hur du kan sträva efter en speciell nischmarknad.
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 5
    5. Bedöma utmaningarna. Innan du går vidare till de aktiva stadierna i din genomförbarhetsstudie bör du överväga huruvida det kommer att finnas några oöverstigliga hinder.
  • Till exempel, om du har ett husdjur som kommer in i ditt hem när som helst på dagen, kan du inte tillverka mat till salu i ditt hem. Du måste därmed förbereda din sylt i en separat struktur.
  • Om det inte finns något sätt att du kommer att kunna uppfylla dessa krav, komma med de nödvändiga medel eller ta itu med den tillhörande ombyggnaden, då är det förmodligen bäst att sätta den här tanken på bakbrännaren för nu.
  • Bild med titeln Gör en genomförbarhetsstudie Steg 6
    6. Bestäm om du ska anställa expertkonsulter. Om din första undersökning tyder på att det ser ut som om du har en idé som kan vara framgångsrik, kan det vara till hjälp att anställa en konsult för att hantera och genomföra din genomförbarhetsstudie. Beroende på arten av ditt projekt kan du också behöva kommissionens rapporter från yrkesverksamma som ingenjörer (om du till exempel har till uppgift att se om ett offentligt arbetsprojekt är möjligt).
  • Grundligt undersöka ditt behov av expertkonsultationer, och lär dig vad deras avgifter kommer att vara. Du kommer antingen att behöva se till att budgeten tillräckligt för att täcka dessa kostnader, eller om kostnaderna är för höga, även i det här skedet kanske du inte vill ha eller kunna fortsätta med studien.
  • Du vill att din slutrapport är så objektiv som möjligt, så gör det klart för vem du anställer att du vill ha ärliga svar, och att du inte anställer dem för att ge dig det svar du vill ha.
  • Bild med titeln Gör en genomförbarhetsstudie Steg 7
    7. Sätta en tidsbord. Att utföra en genomförbarhetsstudie kan vara en inblandad process, och kan enkelt ta upp mycket tid. Om din första analys har angett att du sitter på en bra idé och att du sålunda behöver slutföra en mer detaljerad studie, vill du se till att du kan få jobbet gjort i tid.
  • Är rapporten på grund av dina potentiella investerare, din chef eller kommunfullmäktige med ett visst datum? Om så är fallet, arbeta bakåt från förfallodagen och göra fasta tidsfrister för när studieens individuella faser måste slutföras.
  • Del 2 av 5:
    Utföra marknadsundersökning och analys
    1. Bild med titeln Gör en genomförbarhetsstudie Steg 8
    1. Lär dig om marknaden. När du har bestämt att du har en potentiellt användbar idé måste du lära dig så mycket du kan om vad marknaden för din produkt eller tjänst är, om den ändras och hur du kan passa in i den. Du har redan gjort din första undersökning av marknaden, men nu måste du dyka i djupare.
    • Om du hoppas kunna sälja din sylt, kom dit och prata med leverantörer och butiksägare om var de får sina varor och hur mycket företag det tar in för dem. Se till exempel om leverantörerna på jordbruksmarknaden är villiga att prata med dig om deras erfarenheter - kan de göra en heltidslevande som säljer sina varor, eller är det här en hobby eller sida?
    • Kanske har du identifierat ett antal lokala butiker som är villiga att sälja lokalt producerade saker - du vill lära dig om vad deras bästsäljande föremål är, eller om de säljer mindre av särskilda saker vid vissa tider på året. Till exempel ser de spikar i försäljning runt semestern, men en stor drop-off i januari? Du vill försöka ta reda på hur stadig din försäljning kan vara.
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 9
    2. Använd data från den ekonomiska folkräkningen. Du borde kunna hitta ännu mer detaljerad information för efterfrågan på din produkt eller tjänst genom att studera resultaten av regeringens ekonomiska folkräkning, som genomförs vart femte år.
  • Företagsägare ställs om sin försäljning, antal anställda, företagskostnader och typer av produkter, bland annat.
  • Du kan hitta resultaten från den senaste ekonomiska folkräkningen online, och anpassa din sökning för att lära dig så mycket som möjligt om ditt affärsområde, marknaden för det, och ditt samhälle i synnerhet.
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie steg 10
    3. Undersökning människor direkt. Ett bra sätt för dig att lära dig så mycket som möjligt om vad dina potentiella konsumenter eller publik vill ha och behöver vara att intervjua dem och fråga dem specifika frågor.
  • Se till exempel om kunder på bondens marknad är villiga att slutföra en undersökning eller intervjuas om sina köpvanor och preferenser - kanske i utbyte mot ett gratis urval av din produkt.
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 11
    4. Utför marknadsundersökningar på annat sätt. Förutom att intervjua människor direkt kan du också nå personer du tror skulle köpa eller dra nytta av din idé genom att skicka dem undersökningar för att slutföra. Om du gör det, var noga med att inkludera ett returkuvert med förbetald porto.
  • Beroende på din publik kan du få bättre resultat genom att genomföra telefon eller e-postundersökningar. Du kan också styra personer till en webbaserad undersökning genom att använda sociala medier som Twitter eller Facebook.
  • Bild med titeln Gör en genomförbarhetsstudie Steg 12
    5. Designa dina undersökningar noggrant. Se till att de metoder du väljer att lära dig om publikens behov och önskemål, tar du tid att komponera detaljerade, specifika frågor för din undersökning.
  • Till exempel, om du vill sälja din sylt, var noga med att fråga vem som vanligtvis köper sylt i hushållet, och vem det är köpt för (är det för sina barn, till exempel?). Fråga vad deras favorit smaker är, om det finns andra smaker som de skulle vilja försöka men har aldrig hittat, och hur mycket de är villiga att spendera.
  • Fråga dem också om vad de tycker om deras nuvarande varumärke: färgen, konsistensen, det företag som gör det mm.
  • Bild med titeln Gör en genomförbarhetsstudie Steg 13
    6. Analysera tävlingens påstående på marknaden. Det är också viktigt att du försöker bestämma hur mycket av en del som dina bästa konkurrenter har, och hur länge de har hållit på den positionen. Detta kan låta dig veta om du realistiskt kan ta en betydande del av marknaden för dig själv.
  • Om du till exempel lär dig att ett lokalt företag dominerar Jam-marknaden och om resultaten av dina intervjuer och undersökningar har visat att kunderna är mycket lojala mot det varumärket kanske du vill överväga att gå vidare till din nästa stora idé.
  • Om du inte redan har, var noga med att använda informationen från den senaste ekonomiska folkräkningen.
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 14
    7. Identifiera din potentiella andel av marknaden. När du förstår hur dina konkurrenter passar in på marknaden, borde du kunna uppskatta hur du kommer att passa in. Du vill ha resultaten av din genomförbarhetsstudie för att skissera, med så specifik av siffror och procentsatser som möjligt, hur du kommer att passa in och hur du sannolikt kommer att växa över tiden.
  • Till exempel, kommer du att kunna betjäna de 10% av de som indikerar att de skulle föredra ett organiskt sylt alternativ? Vad kommer det att översätta till när det gäller hur mycket sylt du måste producera?
  • Del 3 av 5:
    Utför organisatorisk och teknisk analys
    1. Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 15
    1. Bestämma var du behöver jobba. En del av din genomförbarhetsstudie bör ägnas åt att utforska detaljerna i var du ska arbeta.
    • Du kan till exempel behöva ett kontorsutrymme för att fungera som huvudkontor för din affärsverksamhet eller projekt, eller du kan behöva mark med specialfunktioner, om du till exempel planerar att utöka din fruktträdgård för ditt företag.
    • Se till att du har tillgång till det utrymme och faciliteter du behöver, och undersöka eventuella leasingavtal eller tillstånd som du behöver.
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 16
    2. Bestäm hur ditt företag eller lag behöver struktureras. Om du inte kommer att gå på det här projektet, måste du tänka på vilken typ av hjälp (betald eller volontär) du behöver från andra. Du måste tänka på alla följande frågor:
  • Vilka är dina bemanningsbehov? Vilka kvalifikationer kommer din personal att behöva? Finns det kvalificerade personer att hyra eller rekrytera till volontär? Hur ser du att dessa bemanningsbehov förändras när verksamheten växer eller som projekten utvecklas?
  • Kommer du att behöva en styrelse? Vad kommer deras kvalifikationer måste vara? Vem skulle tjäna på det?
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 17
    3. Bestäm vilka material du behöver. Det här är den punkt som du måste noggrant undersöka och lista alla material du behöver för varje specifikt stadium av ditt projekt:
  • Vilka råvaror behöver du? Från var kommer de att bli mottagna? Till exempel kommer du att kunna odla all din egen frukt eller behöver du köpa den i bulk från en separat odlare, särskilt under lågsäsong? Hur mycket socker och pektin behöver du regelbundet? Ska du köra till en grossist för att få dessa, eller kan de regelbundet levereras?
  • Du bör också tänka på de mindre detaljerna som de material du behöver för förpackning och leverera din produkt, om du skapar något som ska säljas. Också försumma inte att inkludera sådana nödvändigheter som kontorsmaterial.
  • Bild med titeln Gör en genomförbarhetsstudie Steg 18
    4. Identifiera kostnaden för dina material. Medan du kommer att bli mer specifik med detaljerna i din budget i nästa fas av genomförbarhetsstudien, se till att du registrerar priserna på de material du behöver när du undersöker deras tillgänglighet.
  • Notera huruvida du kommer att kunna jämföra butik för dina material, eller om du är knuten till att få dina leveranser från en enda källa.
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 19
    5. Identifiera all nödvändig teknik. Du måste också tänka på huruvida du behöver någon speciell teknik, och undersöka dess tillgänglighet och överkomliga priser.
  • Till exempel, även om du inte planerar att öppna ditt eget butiksfront och i stället hoppas kunna sälja din produkt online, behöver du tillgång till en pålitlig dator, en kvalitetskamera och kanske programvara för att hantera dina beställningar och fakturering / Betalningsinformation.
  • Del 4 av 5:
    Utför ekonomisk analys
    1. Bild med titeln Gör en genomförbarhetsstudie Steg 20
    1. Skissera dina startkostnader. En viktig del av din genomförbarhetsstudie är en detaljerad budget, som bör innehålla de kostnader du behöver hantera när du startar ditt företag eller projekt.
    • Till exempel: Vilken utrustning måste du köpa eller hyra? Vill du behöva mark eller speciella byggnader? Behöver du specialverktyg eller maskiner? Bestämma exakt hur mycket det här kommer att kosta.
    • Dina uppstartskostnader är de som du måste täcka för att komma ur marken, men som (vanligtvis) inte kommer att vara vanliga kostnader när verksamheten eller projektet är på gång.
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 21
    2. Uppskatta dina driftskostnader. Det här är de dagliga kostnaderna för att driva ett företag, och kommer att omfatta sådana saker som hyra, material och löner som du behöver redogöra för regelbundet.
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 22
    3. Uppskatta dina intäkter förutsägelser. Använd din tidigare forskning om de aktuella priserna på jämförbara föremål som hjälper dig att ange priset på dina tjänster eller varor. Baserat på hur mycket av marknaden du har beräknat kommer du att kunna hörn, och baserat på dina produktioner kostar och det pris du hoppas hämta, vad förväntar du din vinstmarginal att vara?
  • Du bör också innehålla information om huruvida du ser din intäktsström är fortfarande stadig eller växande över tiden. För att kunna beräkna detta, börja med att noggrant beskriva dina fasta kostnader (det du alltid ska spendera på hyra, leveranser, löner, etc.). Du kan sedan beräkna både en konservativ och aggressiv förutsägelse om din vinsttillväxt.
  • Den konservativa modellen kommer att uppskatta långsammare tillväxt med möjliga ökningar av dina fasta kostnader, medan en mer aggressiv modell är mer optimistisk - hur mycket kan du förvänta dig att växa om efterfrågan på din produkt ökar stadigt och dina driftskostnader är relativt stabila?
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 23
    4. Uppskatta resultatet för andra typer av projekt. Kanske planerar du inte att sälja en bra eller tjänst, men gör istället en genomförbarhetsstudie för att se huruvida ett offentligt arbetsprojekt är möjligt eller inte.Om så är fallet, behöver du inte nödvändigtvis oroa dig för finansiella intäkter, men du vill fortfarande uppskatta det övergripande bra för det samhälle som du tror kommer från ditt projekt.
  • Hur många människor kommer att dra nytta av tjänsten, och på vilka sätt? Du borde kunna använda resultaten från dina undersökningar för att hjälpa dig att svara på dessa frågor.
  • Om du till exempel studerar genomförbarheten av en ny park, skulle du ha tidigare frågat invånare frågor om hur ofta de besöker parker, varför de besöker dem, och huruvida de trodde att de skulle använda dem mer om nuvarande parker var omdesignad eller om nya specialparker byggdes. Du kan använda allt detta för att uppskatta den långsiktiga inverkan som projektet skulle ha på staden.
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 24
    5. Identifiera dina finansieringskällor. Du behöver veta hur du kan täcka alla dina kostnader under hela denna operation. Således, noggrant skissera alla dina tillgängliga inkomstkällor och finansiering.
  • Till exempel har du besparingar på vilka du kan rita? Kommer du att behöva investerare, och i så fall har du identifierat dem? Kommer du behöva säkra ett banklån? Har du blivit förhandsgodkänd?
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 25
    6. Crunch numren. Det sista steget när du överväger de ekonomiska aspekterna av din idé är att utföra det som kallas lönsamhetsanalys.
  • Subtrahera alla de skisserade kostnaderna från dina förväntade intäkter för att avgöra om du kan täcka dina start- och driftskostnader och vända en vinst. Du bör då kunna avgöra huruvida vinstmarginalen är tillräckligt bred.
  • Även om projektet inte är oroat med att tjäna pengar, måste du fortfarande knäcka "numren": med tanke på hur mycket tid och ansträngning som kommer att vara involverat, kommer det tillräckligt med människor att dra nytta av att göra detta projekt värt?
  • Del 5 av 5:
    Slutföra genomförbarhetsstudien
    1. Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 26
    1. Sammanställa all information. När du har slutfört alla stadier av studien måste du organisera dina resultat.
    • Samla ihop dina undersökningar, beviset väcktes av någon av dina lagmedlemmar eller anställda konsulter, din budget, etc.
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 27
    2. Titta på dina ekonomiska förutsägelser först. I de flesta fall kommer den ultimata genomförbarheten av din idé att komma ner till frågor om pengar. Ta ett svårt, ärligt utseende på vad din förväntade vinstmarginal för ditt företag kommer att vara och avgöra om du kan vara nöjd och säker med dessa nummer eller inte.
  • Kommer du ha tillräckligt med en finansiell kudde för att kunna hantera de oundvikliga set-backarna? Till exempel, även om du har råd med ny köksutrustning för din sylt som gör affärer, är chansen bra att du vid något tillfälle måste betala för reparationer. På samma sätt, kommer ditt företag att kunna överleva en dålig växtsäsong?
  • Om dina siffror är för tätt även innan du överväger dessa oväntade (men vanligtvis oundvikliga) set-backs, bör du förmodligen hålla av.
  • Bild med titeln Gör en genomförbarhetsstudie Steg 28
    3. Balansera din beräknade företagsvinster mot dina personliga ekonomiska behov. Om du hoppas kunna leva av ditt nya affärsföretag, måste du få din personliga budget som beskrivs.
  • När du uppskattar det vinst du kommer att göra från ditt företag, avgöra om det kommer att kunna täcka dina levnadsutgifter eller inte.
  • Återigen bör du komma ihåg att faktor i oväntade kostnader, som att behöva betala för bilreparationer eller medicinska nödsituationer.
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 29
    4. Tänk på de mänskliga kostnaderna för ditt projekt. Även om siffrorna ser anständigt ut för dig, bör du tänka på hur mycket tid, ansträngning och uppmärksamhet det här nya satsningen kommer att kräva. Är du, dina familjemedlemmar och / eller lagmedlemmar upp för utmaningarna?
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 30
    5. Analysera dina resultat. Med tanke på alla tillhörande risker och potentiella fördelar ser det ut som om projektet är lovande?
  • Du kanske bara har fått till uppgift att organisera denna studie, och beslutet att ge projektet ett grönt ljus kan vara upp till någon annan. Ändå bör du göra din egen analys baserat på resultaten så att du kan inkludera dina slutsatser i rapporten.
  • Bildbeteckningen gör en genomförbarhetsstudie Steg 31
    6. Skriv upp det och distribuera det. En studie gör inte mycket bra tills det är i händerna på de rätta människorna. Du kan ha slutfört denna genomförbarhetsrapport bara för din egen skull-att lära dig själv om din idé var användbar.
  • Ändå vill du ha dina resultat tydligt organiserade och skrivna för din egen framtida referens, och det är ganska troligt att dina potentiella investerare kommer att vilja studera din rapport också.
  • Om du hade till uppgift att slutföra denna studie för någon annan - kanske av ditt företag eller av en stadsavdelning, måste du se till att det kommer till rätt personer i tid.
  • Om det är ditt ansvar att rapportera om dina resultat, se till att du tränar din presentation och har professionella utseende och / eller visuella hjälpmedel så att publiken tydligt kan följa din process och se hur du kom fram till din slutliga slutsats.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande