Hur man hanterar konkurrensen

Konkurrens är en del av många situationer i livet, och kan till och med vara en motiverande kraft. Ohälsosamma konkurrensnivåer kan dock få dig att känna sig pressad, avundsjuk, ängslig och djupt frustrerad. Genom att skapa och följa riktlinjer för att komma bra med andra, och genom att öva goda tankar, kan du dock arbeta mer effektivt och mår bättre om dig själv.

Steg

Del 1 av 2:
Hantera andra
  1. Bild med titeln Deal med tävling Steg 1
1. Agera graciöst. Du kan inte garantera att du alltid kommer att lyckas, men du kan ta hand om hur du känner. Oavsett om du är på jobbet, i skolan, spelar sport eller i någon annan typ av konkurrensmiljö, fokuserar på att visa god karaktär. Var stolt över andras ansträngningar och din egen, oavsett vem som kommer ut på toppen. Till exempel:
  • Vara en bra sport. Efter att ha spelat ett spel, ta en stund att gratulera andra spelare och fira med en bra tid. Gör det här om du vinner eller förlorar.
  • Spela rättvist. Du kommer inte att känna dig helt bra om att lyckas med något om du inte spelar med reglerna.
  • Undvik skräp pratar andra i sport, skola, arbete mm.
  • Var inte en öm loser. Om du inte vinner ett spel, eller få den stora kampanjen på jobbet, eller få högsta betyg, behöver du inte klaga på det. Fokusera på att förbättra och uppnå dina mål i framtiden.
  • Bild med titeln Deal med tävling Steg 2
    2. Utöva empati. När du känner trycket av konkurrens, ta ett ögonblick att överväga hur andra känner också. De kan vara i samma situation som du. Genom att få vana att tänka utanför dina egna mål och bekymmer, kommer du att utveckla en hälsosammare inställning till konkurrens.
  • Att öva att se världen ur andra människors perspektiv, fråga dig själv enkla frågor som "Jag vet varför jag vill landa den här kampanjen - varför kanske John Doe vill ha det?"
  • Bild med titeln Deal med tävling Steg 3
    3. Använd din känsla för humor. Ofta kan trycket av konkurrens diffunderas med ett skämt. Skratta lite på dig själv när du gör ett misstag och fokusera på att förbättra i din egen takt.
  • Till exempel, om du spelar ett spel av basket och du saknar din tionde tre pekare i rad, säg något att peka lite roligt på dig själv, som "Wow, den bollen inte känner dig som att gå i nätet idag."Bara fortsätt, och då kan du träna några under fritiden om du vill.
  • Bild med titeln Deal med tävling Steg 4
    4. Undvik och erkänna dold konkurrens. Ibland är konkurrensen inte lika tydlig som kampen för att vinna ett spel eller ett pris. Istället kan människor uttrycka konkurrenskraftiga attityder mer subtilt genom de saker de säger. Denna hemlig, indirekt aggressiv typ av tävling kan vara lika stressande och är vanligtvis onödig.Du kan känna igen och undvika instanser av hemlig konkurrens.
  • Om din kollega får en kampanj som du verkligen ville, undvika indirekt aggressiva uttalanden som "Åh, trodde jag att de ville ha någon med mer erfarenhet."Istället, säg något positivt, som" bra, det låter som ett bra tillfälle för dig."
  • Om du får en kampanj och en kollega säger något hemligt konkurrenskraftigt för dig, svara med något som "Jag har jobbat väldigt svårt att få kompetens och erfarenhet för den här nya positionen."
  • Bild med titeln Deal med tävling Steg 5
    5. Hantera andra som spelar smutsiga. Hantera cheaters och regelbrytare kan vara mycket frustrerande när du försöker göra saker rättvist. Detta är speciellt så när insatserna är höga, som när du försöker vinna en titel eller tilldelning. Det finns några saker du kan göra individuellt som en del av en grupp för att minska fusk och bedrägeri, dock.
  • Förstärka meddelandet att fusk pågår. Du behöver inte "berätta" någon individuellt, men om du märker något fel pågår, föreslår att alla går över reglerna igen.
  • Även om du har definitiva bevis på att reglerna har brutits, kan det inte vara ditt jobb att ringa någon ut. Om du normalt rapporterar till en handledare, coach eller annan myndighetsfigur, låt honom / henne veta om problemet och bestämma vad du ska göra med det.
  • Skapa en "inget fusk" Pakt med dina lagkamrater, medarbetare, etc. Studier visar att pantsättning en hederskod minskar förekomsten av fusk.
  • Var en bra förebild. Fusk inte, och fördöm inte fusk. Du kanske inte kan stoppa all fusk hela tiden, men du kommer att må bra om att leva upp till standarder som du tror på.
  • Bild med titeln Deal med tävling Steg 6
    6. Håll lite information privat för att minska konkurrensen. I situationer där personlig konkurrens är hög, till exempel i skolor eller på jobbet, är det viktigt att komma ihåg att inte all information behöver delas. Att hålla lite information privat kan minska känslor av svartsjuka och ångest, och därmed ohälsosamma konkurrensnivåer. Till exempel,
  • Skolor som offentligt rapportera testresultat, till exempel på anslagstavlor, behöver inte använda studentnamn när du gör det. Istället kan varje elev ges en kod, och poäng kan skrivas ut bredvid varje kod. På det sättet kommer varje elev att känna till hans eller hennes poäng, men inte poängen av andra studenter.
  • På arbetsplatsen bör chefer bestämma vilka typer av information som ska vara privata för att minska konkurrensen, inklusive löner, information från recensioner och utvärderingar, etc.
  • Bild med titeln Deal med konkurrens Steg 7
    7. Skapa rätt typ av miljö. De som är involverade i ett konkurrensfält eller en situation har ofta befogenhet att välja den atmosfär de vill ha. Om människor arbetar samarbetigt istället för att konkurrera med alla kostnader, kan det finnas utrymme för både hälsosam konkurrens och tillväxt för alla. Till exempel:
  • Du kan utarbeta en uppsättning riktlinjer för konkurrens på din skola, arbetsplats, etc. Att alla kan komma överens om, som "ingen skräp pratar", "hålla löneinformation privat," etc.
  • Om du tränar i en sport som gropar en person mot en annan, till exempel spår och fält, arbetar med dina tränare och medarbetare för att utveckla samarbetande, peer training övningar där de med styrkor i ett visst område hjälper andra att förbättra sig.
  • Del 2 av 2:
    Hitta rätt inställning
    1. Bild med titeln Deal med tävling Steg 8
    1. Bestämma orsaken till konkurrens. Om du känner trycket av konkurrensen, kommer det att bidra till att bestämma roten till dessa känslor. Du kanske redan vet vad du vill uppnå, som att vinna en sportevenemang eller bli valedictorian. Även så, fråga dig själv varför du vill uppnå detta mål. Möjliga skäl att vilja konkurrera inkluderar saker som:
    • Materialvärde (få en kampanj betyder en höjning på jobbet)
    • Beröm (lärare eller föräldrar kommer att vara glada för dig om du får den högsta poängen på en tentamen)
    • Prestige (blir Valedictorian ökar dina chanser att komma in i en toppskola)
    • Ära (vinnande fler spel betyder att ditt lag kan få en sporttitel)
    • En liten tävling kan vara motiverande, men om du ständigt kämpar för validering, uppmärksamhet, acceptans eller tillhörighet, kan stress över en lång tid ha långsiktiga hälsoeffekter på din kropp.
  • Bild med titeln Deal med tävling Steg 9
    2. Bekräfta dina frustrationer och besvikelser. Om du vill hantera konkurrens och de känslor som det orsakar, hjälper det till att bestämma exakt vilken typ av stress du känner. Du kan möta tryck från andra, eller bara vara svåra på dig själv. När du känner byrån av tävling, sluta och försök att formulera dina känslor med specifika uttalanden som:
  • "Jag är besviken över att jag inte när spelet"
  • "Jag är frustrerad att andra fortsätter att bli befordrad över mig på jobbet"
  • "Jag känner att jag studerar hela tiden och får fortfarande inte de högsta betygen."
  • Bild med titeln Deal med tävling Steg 10
    3. Ange dina egna mål. När alla dina vänner körs för Valedictorian, kan du inte alla komma dit. För att hantera konkurrens på ett hälsosamt sätt är det viktigt att sätta mål som fungerar för dig, och att hålla fast vid dem oavsett vad som händer med andra människor. Till exempel kan du ställa ett personligt mål att examen med en 3.8 eller högre betygsgenomsnitt. Om det betyder att du blir valedictorian, så bra. Men om du möter ditt mål, oavsett vem som blir valedictorian, kommer du att känna dig framgångsrik.
  • Reframe ordet "konkurrens" Att betyda det varje morgon, vill du vara bättre än du var igår. Denna tillväxtminskning fokuserar på att bygga dina färdigheter, inte att få din validering från binäret med framgång / misslyckande.
  • Bild med titeln Deal med tävling Steg 11
    4. Förvänta dig att "vinna några, förlora några."Oavsett hur svårt du arbetar eller övar, kan du inte förvänta dig att alltid vinna varje spel, få högsta betyg, Excel på jobbet, etc. Att hantera konkurrens innebär att man utvecklar en hälsosam inställning till både att vinna och förlora. Var stolt när du är framgångsrik, och slå inte upp dig om du inte alltid stänger upp på toppen. När du är nere, fokusera på tidigare framgångar och en positiv önskan att förbättra i framtiden.
  • Det finns sätt att utveckla din tolerans för både vinnande och förlora. Försök till exempel spela några fler spel som är låga insatser eller kooperativa, som icke-konkurrenskraftiga lagsporter eller kooperativa brädspel.
  • Bild med titeln Deal med tävling Steg 12
    5. Fokusera på personlig tillväxt. Att hålla din långsiktiga tillväxt och övergripande tecken i åtanke är en viktig del av att hantera konkurrensen. I stället för att du inte kan göra något när du inte är omedelbart framgångsrik på det, sätt det i perspektiv.
  • Till exempel, om du är en bra basketspelare och bestämmer dig för att prova fotboll, var inte så svårt på dig själv om du inte vinner först. Kom ihåg att ditt långsiktiga mål är att diversifiera sporten du spelar och blir en bättre idrottsman övergripande.
  • Kom ihåg att det alltid kan vara tillfredsställande för att lära dig dina styrkor och sedan bygga på de styrkorna så att du fortsätter att bli utmanad.
  • Bild med titeln Deal med tävling Steg 13
    6. Slå konkurrens ångest. Om själva tanken på att behöva konkurrera med dig, kan du uppleva konkurrensangst. Detta uppstår ofta före stora konkurrensutsatta händelser, som spel och undersökningar. Om du börjar oroa dig för din prestation eller förmåga att lyckas före en sådan händelse, kan du avskräcka:
  • Spelar musik som gör att du känner dig energiserad och avfyrad.
  • Försöker andningsövningar, som andas in genom näsan och utandas långsamt genom munnen.
  • Undvika negativa eller självbedömande tankar, som "Jag kommer aldrig vara lika bra som John Doe."
  • Uppmuntra dig själv med positivt tänkande, som "Jag blir lite bättre på det här varje dag."
  • Bild med titeln Deal med tävling Steg 14
    7. Kontrollstressorer. Om du upplever stress i någon icke-konkurrensutsatt aspekt av ditt liv, kan det fortfarande störa din förmåga att utföra i ett spel på jobbet, i skolan, etc. Dessa stressorer kan inte alltid i din kontroll, som när du eller någon i din familj är sjuk. Du kan hantera stress och minimera dess effekt på konkurrensen av:
  • Påfrestande AndningsövningarAnklagelse
  • Kontrahera och koppla av dina muskler
  • Påfrestande Visualiseringstekniker
  • Praktiserande Mindfulness meditationstekniker
  • Utnyttja positivt självtalande, som "Jag kan göra det, oavsett vad!"
  • Bild med titeln Deal med tävling Steg 15
    8. Lär dig fördelarna med hälsosam konkurrens. Om du har problem med att hantera någon tävling alls, kan det vara till hjälp att påminna dig om hur det kan vara fördelaktigt. När tävlingen utförs och hanteras ordentligt kan det hjälpa dig att göra saker som:
  • Uppsatta mål
  • Lär dig begränsningar
  • Hantera förlust
  • Utveckla problemlösande färdigheter
  • Lär dig samarbete
  • Bild med titeln Deal med tävling Steg 16
    9. Erkänna ohälsosam konkurrens. Å andra sidan, när stressen av konkurrensen är för stor, har den en skadlig effekt. När du är inblandad i för många konkurrensaktiviteter, försök att vara bäst på allt, eller pressas för mycket av externa faktorer (tränare, föräldrar, etc.), du kan stöta på negativa känslor, som:
  • Förnedring
  • Påfrestning
  • Frustration
  • Ilska
  • Svartsjuka
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande