Hur man frågar någon att vara din mentor

Att hitta en mentor kan vara mycket fördelaktig när man gör stora akademiska, karriär eller livsval.Men identifiera och be någon att vara din mentor kan tyckas vara en skrämmande eller till och med besvärlig process.Du kan dock säkra en mentor som kan hjälpa dig att uppnå dina mål om du gör rätt forskning, gör en anslutning och gör din roll för att främja ett hälsosamt och ömsesidigt fördelaktigt förhållande.

Steg

Del 1 av 3:
Upprätta en anslutning
  1. Bilden med titeln Be någon att vara din mentor Steg 1
1. Välj din mentor försiktigt.Vid val av en potentiell mentor, var noga med att välja med omsorg.Sök efter någon vars arbete är nära med egna karriärmål om du letar efter en professionell mentor.Om du letar efter någon att ge mer generellt stöd, leta efter individer med stark moralisk karaktär som lever liv som du hoppas kunna emulera.Överväg att göra en lista med två eller tre namn.
  • Till exempel, om du vill få mentorskap i ditt mål att bli en marinbiolog, se om det finns någon lokal för dig, på ditt universitet, eller om dina vänner eller familj har några anslutningar till någon i den här karriären.
  • För mer allmän livsmentorskap kan du välja någon du beundrar från ditt samhälle eller plats för dyrkan.
  • 2. Gå till nätverkshändelser och konferenser. Om du letar efter en karriär mentor, kan du till nätverkshändelser hjälpa dig att göra anslutningar. Dessa händelser kan ge ett bra tillfälle att träffa andra som är i (eller försöker komma in i) ditt valda fält, och några av dessa människor kan vara potentiella mentorer.
  • Om du är i gymnasiet eller högskolan kanske du kan delta i karriärmässor eller nätverkshändelser som är värd för din skola, eller gå med i en studentklubb som är relaterad till dina intressen.
  • Om du redan arbetar, leta efter möjligheter att delta i konferenser eller nätverkshändelser i ditt fält.
  • Om du ansluter till någon, var noga med att byta kontaktinformation. Skicka ett uppföljnings-e-postmeddelande som du vet att du tyckte om att träffa dem och lämna dörren öppen för vidare kommunikation.
  • Bild med titeln Be någon att vara din mentor Steg 2
    3. Gör din forskning om personen. När du har valt din potentiella mentor, gör din forskning på dem.När du slutligen ansluter, kommer du att vara mer självsäker och har mer att prata om. Du kommer också att göra ett bra intryck på din potentiella mentor genom att låta dem veta att du har bekant med sitt arbete och känner igen sina prestationer i deras fält. Ta reda på vilket arbete de har gjort tidigare, alla utmärkelser eller utmärkelser de har fått, och deras allmänna livbanor som ledde dem till denna punkt.
  • Du kan göra en enkel Google-sökning för att hitta den här informationen.Du kan också titta på deras sociala medier eller webbplatser för deras nuvarande eller tidigare arbetsgivare eller skolor.
  • Bilden med titeln Be någon att vara din mentor Steg 3
    4. Upprätta ett förhållande. Kanske den person du hoppas kommer att mentorera dig är din professor eller den övre nivån personalen där du arbetar.Börja upprätta ett förhållande med dem i små men meningsfulla sätt.Besök kontorstid och prata om din forskning.Hitta sätt att interagera med din potentiella mentor på jobbet, till exempel genom att delta i utbildningar som de är ledande eller andra funktioner som de kan delta.
  • Målet är att börja bygga ömsesidig förtrogenhet: När du lär känna din potentiella mentor, ska de också lära känna dig.
  • Del 2 av 3:
    Diskutera mentorskapet
    1. Bild med titeln Be någon att vara din mentor Steg 4
    1. Skicka ett kortfattat email.Alltför långa meddelanden tenderar att ignoreras oftare än kortfattat formulerade.Skicka dem en kort och till den punkts e-post som introducerar dig själv, hänvisar till ett visst arbete som du beundrar, frågar efter vad du vill ha från dem och begär ett möte eller ett telefonsamtal.
    • Din e-post kan läsa "Kära Dr. Locklear, jag når ut för att låta dig veta att jag är fascinerad med ditt arbete med dialekter av North Carolina.Jag hoppas att göra arbete som är mycket lika en dag och jag hoppas att hitta någon hjälpa mig i den här resan.Jag undrade om du skulle överväga att vara min mentor och i så fall kunde vi träffas i 15-20 minuter i veckan eller nästa?"
    • Var noga med att känna till deras titel.Ring inte dem från fru. Om de är en dr.
  • Bild med titeln Be någon att vara din mentor Steg 5
    2. Göra ämneslinjen iögonfallande.Innan du skickar e-postmeddelandet, se till att ämnesraden är uppmärksam.Undvik generiska och vaga e-postämnen som "hej" eller "från en fläkt."Använd denna möjlighet att skapa något iögonfallande så att det inte kommer att ignoreras.
  • Ett exempel kan vara "inspirerat av din forskning om kulturellt anslag".
  • Bilden med titeln Be någon att vara din mentor Steg 6
    3. Rymma deras schema.Det kommer att vara upp till dig att omorganisera ditt schema för att få det här mötet att hända.Om de bara kan träffas efter 17:00, men du gillar inte att träffa det sent, kan du bara behöva bita kula i det här fallet.Det är mycket troligt att din potentiella mentor har ett packat schema, så att de gör något utrymme för dig, bör fira.
  • Gå till deras kontor - fråga inte att de kommer till dig.
  • 4. Var ödmjuk och respektfull. Om du kommer ut som alltför behövande, med titeln, eller självcentrerad, kan din potentiella mentor vilja avstå från dig. Var försiktig med att undvika följande fallgropar, vilket kan alienera en potentiell mentor:
  • Vara alltför behövande.
  • Krävande för mycket av sin tid, eller inte låta dem veta att du värdesätter sin tid.
  • Vara otrolig eller gå överbord med komplimanger och beröm.
  • Göra förhållandet ensidigt. Din mentor kommer att vara mer intresserad av att hjälpa dig om du har något av värde att erbjuda i gengäld.
  • Bilden med titeln Be någon att vara din mentor Steg 7
    5. Kom till mötet förberedt.När du går in i mötet, oavsett hur kort det är, var beredd och var noga med att ha anteckningar med frågor du kan ha.Skaka handen ordentligt, kom väl klädd och försök att tala långsamt och assignellt.
  • Undvik att rambling och inte avbryta dem när de talar.
  • Du kommer att känna dig mer självsäker, verkar mer seriös och vara mindre benägna att slösa din egen och din mentors tid om du förbereder dig för mötet i förväg.
  • Bilden med titeln Be någon att vara din mentor Steg 8
    6. Komma till punkten och undvik oändligt litet tal.När du är i mötet, upprepa och prova på dina önskemål för dem att mentorera dig.Prata om dina intressen och mål och hur och hur mycket du beundrar sin forskning, arbetsetik eller andra positiva egenskaper som du vill framhäva.
  • Du kanske säger "Tack igen så mycket för att komma överens med att träffa mig.Som jag nämnde i min email märker jag hur människor verkligen gravit till dig och hur väl respekterade du är i samhället. Jag skulle verkligen vilja vara mer så som jag växer.Jag hoppas att du kan mentor mig och att vi kanske kan ställa upp en lunch eller möte en gång per månad?"
  • Bild med titeln Be någon att vara din mentor Steg 9
    7. Prata om hur de kan hjälpa dig.Diskutera konkreta sätt som du vill för att de ska kunna styra dig i ditt liv eller karriärbanor.Kanske söker du råd om de bästa läkarskolorna att ansöka om och hur man lyckas under hela dina studier.Berätta det här.Diskutera också några sätt som du kanske kan hjälpa dem med sitt arbete.
  • Bilden med titeln Be någon att vara din mentor Steg 10
    8. Håll det kort.Även om du är säker på att spränga med idéer och frågor, hedra det dags engagemang som du bad om, om inte de ber dig att stanna längre.Du vill inte hålla dem från andra uppdrag eller möten som de måste delta.
  • Bära en klocka för att hålla koll på tid eller sätt ett larm på din telefon.
  • Del 3 av 3:
    Göra det mesta av förhållandet
    1. Bilden med titeln Be någon att vara din mentor Steg 11
    1. Uppföljning.När du har träffat dem, skicka dem ett mail och inkludera ett tack. Du kan också nämna en påminnelse om några nästa steg som de två diskuterade, hur de hjälpte dig, och eventuella resurser som du nämnde.
  • Bilden med titeln Be någon att vara din mentor Steg 12
    2. Planera för din engagemang.Om de har gått med på att fungera som din mentor, måste du nu börja formalisera ditt förhållande.Tänk på hur mycket tid och engagemang du och din mentor har.Kanske kan du be om ett lunchmöte som varar en timme per månad eller ett trettio minuters telefonsamtal varje par månader.
  • Bilden med titeln Be någon att vara din mentor Steg 13
    3. Gör jobbet och följ igenom.När du börjar träffa din mentor eller tala med dem regelbundet, kommer de sannolikt att börja ge ovärderligt liv och karriärrådgivning till dig.Hedra sin tid och visdom genom att följa deras råd.Om de känner att du aldrig tar de råd att de ger dig, kommer de inte att känna att deras roll som mentor är mycket effektiv och kanske vill sluta göra ansträngningen.
  • Bilden med titeln Be någon att vara din mentor Steg 14
    4. Fråga vad du kan göra för dem.Vissa mentorer kan komma rätt ut och fråga dig om saker som hjälp med sina sociala medier.Men andra kanske inte är bekväma att fråga men kan lätt acceptera hjälp om erbjuds.När du får hjälp från din mentor, glöm inte att ge dem hjälp i gengäld.Fråga alltid "Finns det något som jag kan göra för att hjälpa dig?"Eller" Vill du ha lite hjälp med det?"
  • Om du godkänner att göra något för dem, bör du följa igenom ditt löfte så att de ser dig som flitig, pålitlig och pålitlig.
  • Bild med titeln Be någon att vara din mentor Steg 15
    5. Använd dem som en resurs.Om du är i korsningen i din akademiska, karriär eller livsresa, använd dem för råd om hur du fortsätter.Kanske överväger du att ta ett gapår till ryggsäck genom London eller överväger att stänga av en sommar praktik.Få sin feedback om eventuella viktiga beslut som du kan göra och låta dem verkligen mentorera dig.
  • Bild med titeln Be någon att vara din mentor Steg 16
    6. Tacka dem.Arbetet och tiden för en mentor kan verkligen gynna dig på sätt som andra relationer inte kan.Tacka dem för all hjälp, råd och anslutningar som de har gett dig och inser att du kanske inte har den framgång som du har utan dem.Tacka dem varje gång du pratar med dem och överväger att skriva dem ett kort en gång om året eller så att du visar din uppskattning.
  • Bilden med titeln Be någon att vara din mentor Steg 17
    7. Hound inte dem.Kanske har du hittat en bra match i ditt mentorförhållande och är mycket nöjda med din dynamiska.Men kanske de aldrig mailade dig tillbaka efter att du skickat ett uppföljningsemail eller de uttryckte att de inte vill vara din mentor.Tryck inte på dem för att ändra sig eller träffa dig.Hitta en annan mentor som kommer att vara villig att hjälpa.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande