Hur man kämpar med höfeber

Höfeber, även känd som allergisk rinit, är en typ av allergi som orsakas av utomhus eller inomhusallergener som damm, mögel, sällskapsdjur och pollen. Dessa allergener orsakar kall-liknande symtom som rinnande näsa, kliande ögon, nysning, sinuspress och nasal trängsel. Hay Feber orsakas inte av ett virus och är inte smittsam. Även om det inte finns ett botemedel, finns det några steg du kan följa för att hjälpa till att styra din höfeber och må bättre.

Steg

Metod 1 av 3:
Identifiera och undvika höfebertriggare
  1. Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 1
1. Övervaka pollenräkningen. Eftersom pollen är en av de viktigaste orsakerna till att feberreaktioner, bör du övervaka pollenräkningen varje dag, särskilt i pollen säsong. Du bör försöka stanna inomhus när pollenräkningen är i topp. För att komma åt pollenräkningen kan du besöka flera online-källor för att spåra vad pollenantalet är varje dag..
  • De flesta lokala tv-väderprognoser inkluderar också pollenantal. Rapporterna kommer vanligtvis att ange om pollenantalet är lågt, måttligt, medium eller högt. Se till att du undviker att gå ut om räkningen sägs vara hög.
  • Om du är extremt känslig och mycket allergisk mot pollen, kan du överväga att stanna inomhus även om räkningen är måttlig.
  • Du kan prata med din läkare om din känslighet för pollen.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 2
    2. Bära en pollenmask. Om du planerar att göra gårdsarbete, bör du använda en pollenmask, till exempel NIOSH-rated 95-filtermasken. Detta inkluderar aktiviteter som att klippa gräsmattan, rakande löv eller trädgårdsarbete. Dessa typer av masker kan köpas online eller på det lokala apoteket.
  • Om en N95-mask inte är tillgänglig kan du använda vanlig kirurgisk mask eller en näsduk. Dessa kommer inte att filtrera luften så mycket som N95-masken, men förhindrar att några av pollen inandas och landar på näsan.
  • Om din allergi är svår, överväga att ha någon annan klippa din gräsmatta.
  • Du kan också bära glasögon eller solglasögon för att undvika att få allergenerna i dina ögon. Dina vanliga glasögon eller solglasögon ska vara tillräckliga, men du kan också köpa säkerhetsglasögon i en hårdvaruaffär eller online.
  • När du kommer in från utsidan, ta en dusch och tvätta dina kläder. Om det inte kan göras direkt, tvätta ditt ansikte och ändra dina kläder tills du kan.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 3
    3. Skölj dina bihålor. En billig metod för att lindra höftfeber symptom är att stiga dina nasala passager med en Neti-kruka eller saltlösning. En saltlösning är lättare att använda eftersom det bara kräver sprutning av varje näsborre med saltlösningen. Neti krukor, å andra sidan, kräver att du blandar din egen saltlösning.
  • Om du väljer den här metoden kan du göra din egen saltlösning genom att blanda 3 teskedar av jodfritt salt och 1 tesked bakpulver. Därefter tillsätt 1 tesked av denna blandning till 1 kopp eller 8 uns ljummet destillerat eller flaska vatten. Använd inte kranvatten om det inte har kokats.
  • Se till att du sköljer bevattningsanordningen efter varje användning med destillerat eller flaskvatten och lämnar det till lufttorka. Detta hjälper till att förhindra bakteriell tillväxt.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 4
    4. Begränsa allergenerna i ditt hem. Om du vill hålla utanför allergener ut ur ditt hem, bör du stänga dina fönster och slå på luftkonditioneringsapparaten i ditt hus och bil, särskilt med pollenantal är höga. Se till att AC-enheterna har rengjorts före användning och köper HEPA-filter som är speciellt utformade för den enhet du äger.
  • Se tillverkarens instruktioner eller butiken där du köpte enheten för att ta reda på vilket filter att använda.
  • Om möjligt, använd vakuum med HEPA-filter också. HEPA-filtren fäller allergener som vakuum sugar luften och omgivande dammpartiklar. Se tillverkarens instruktioner när de ska ersätta dem, även om de vanligtvis ersätts efter ett par användningsområden.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 5
    5. Håll fuktigheten mellan 30-50 procent. I ditt hem bör du hålla fuktighetsnivåerna mellan 30-50% för att begränsa din exponering mot mögel. Du borde få en hygrometer för att mäta varje rums fuktighet. Du placerar bara enheten i ett rum och det läser fuktighetsnivåerna i rummet som en termometer läser temperaturen.
  • Du kan köpa den här enheten online eller i butiker. Läs tillverkarens instruktion om hur man använder den ordentligt före användning.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 6
    6. Köp mite-korrekt täcker. För att minska på allergener i dina tyger och på dina möbler, bör du köpa omslag för dina kuddar, madrasser, täcken och täcken som är mite-bevis. Detta kommer att hjälpa till att skära ner på mite och allergenöverföring på tygerna, vilket kommer att hålla din höfeber i bukten.
  • Du bör tvätta ditt sängkläder och täck ofta i varmt vatten.
  • Du kanske vill minska mängden kuddar, filtar eller fyllda djur i dig eller ditt barns rum.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 7
    7. Undvik att använda vissa fönsterbehandlingar. Det finns vissa typer av fönsterbehandlingar som kan dra pollen och mögel i ditt hus samt ackumulera damm. Tunga draperier och torra rena endamaterial lockar mer damm och allergener jämfört med lätt att vakuum eller maskin tvättbara draperier. Du kan också använda syntetiska persienner eftersom de är lätta att torka och rena.
  • Häng inte kläder utanför för att torka eftersom allergener skulle samlas på kläderna.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 8
    8. Rengör badrum och köket ofta. Mögel är en annan stor utlösare för höfeber. Att skära ner på mögelackumulering i ditt hem, bör du rengöra dina badrum och kök ofta så mögel eller mögel kommer inte att växa där. Du kan använda rengöringslösningar med blekmedel eftersom det kommer att döda mögel och andra allergener i dessa områden.
  • Du kan också göra din egen bleklösning genom att blanda 1/2 kopp blekmedel med 1 gallon (3.8 liter) vatten.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 9
    9. Använd fuktiga rengöringsverktyg. När du städar ditt hus, bör du använda verktyg som är fuktiga för att fånga det mesta mängden allergener och dammpartiklar i ditt hem. Du bör dämpa dina dammdukar, moppen och kvasten när du städar ditt hem.
  • Detta är mycket effektivare att hålla damm från spridning jämfört med torrdammning och svepning.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 10
    10. Undvik växter och blommor. Eftersom pollen är en höfeberutlösare, bör du undvika att ha levande växter i ditt hem. Istället köpa falska blommor eller gröna växter för att leva upp dina vardagsrum. Dessa kommer att hjälpa till att lysa upp dina vardagsrum utan att bidra med pollen till luften i ditt hus.
  • Även om det finns några konstgjorda växter som ser falska, kan du hitta några som ser riktigt ut. Försök att få växter som ser så verkliga som möjligt så att de inte kallar för mycket uppmärksamhet åt det faktum att de är falska.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 11
    11. Undvik PET-triggare. Det finns många sätt att undvika djurutlösare. Om du vet att du är allergisk mot en viss typ av djur, undvik att få en av dessa djur som ett husdjur. Om du är allergisk mot alla djurdander, behåll dina husdjur ute istället för inuti ditt hus. Om det inte är möjligt, försök att hålla dem vårt sovrum så du behöver inte andas av dander på natten. Du bör också få en luftrenare med HEPA-filter och placera det i de områden där husdjuret spenderar mest av hennes tid.
  • Om du kommer i kontakt med ett husdjur, tvätta händerna efteråt för att ta bort dander.
  • Om möjligt, ta ut vägg-till-vägg mattor eftersom mattan håller i husdjuret dander. Om detta inte är möjligt, vakuum ofta för att förhindra ackumulering av sällskapsdjur eller päls. Många dammsugare levereras med speciella bilagor eller filter för att minska päls och dander.
  • Du borde brudga och bada dina husdjur åtminstone varje vecka för att förhindra överdriven shedding. Det är bäst om du låter någon annan bada djuret så att du inte reagerar på hela dander och päls.
  • Vissa hundar eller katter är kända för att vara "hypoallergena", vilket innebär att de är mindre benägna att orsaka allergier. Dessa kan vara ett bra val för dig om du verkligen vill ha ett husdjur.
  • Metod 2 av 3:
    Att se en allergiker för att bestämma höfeberutlösare
    1. Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 12
    1. Få ett skraptest. Om du har försökt att eliminera alla faktorer i ditt liv som kan innehålla triggers som pollen, mögel och damm, men du har fortfarande problem, måste du se en allergiker. Hon kan köra test för att bestämma orsaken till din höfeber. Ett av de mest populära testet är ett hudtest som kallas repet, eller prick, test. Detta test varar i 10 till 20 minuter och involverar att administrera små droppar av eventuella allergener på prickad eller repad hud. Sjuksköterskan kommer att observera platserna för reaktioner på huden.
    • Vissa reaktioner är omedelbara. Om det finns en allergisk reaktion, kommer huden där ett specifikt allergen applicerat kommer att höjas och kommer att se ut som en myggbett.
    • Sjuksköterskan kommer att mäta och notera reaktionen och doktorn kommer att tolka resultaten.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 13
    2. Ta ett intradermalt test. Din allergiker kan också utföra ett hudtest som kallas intradermaltestet. I stället för att lägga allergen på repad eller prickad hud, injiceras allergenerna under huden av din läkare med en tunn nål. Detta test är typiskt känsligt än skraptestet.
  • Detta test varar i ca 20 minuter.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 14
    3. Ta ett blodprov. För att ytterligare stärka hudtestresultatet kan din allergiker också köra ett blodprov, kallat radioallergosorbenttest (RAST). Rasten mäter mängden allergiska orsakande antikroppar i blodet, kända som immunoglobulin E (IgE) antikroppar. Detta berättar doktorn som allergitar din kropp reagerar på av nedbrytningen av antikropparna i ditt blod.
  • Resultaten av detta test tar vanligtvis några dagar att komma tillbaka eftersom blodprovet skickas till ett laboratorium för bearbetning.
  • Metod 3 av 3:
    Ta mediciner för att bekämpa höfeber
    1. Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 15
    1. Ta nasala kortikosteroider. Om det inte är möjligt att undvika triggers är det inte möjligt att lätta symptomen nästa bästa sak för att kämpa med höfeber. Du kan ta nasala kortikosteroider. De förhindrar och behandlar näsinflammation, nasal klåda och rinnande näsa som orsakas av höfeber. Dessa är vanligtvis säkra långsiktiga behandlingsalternativ för de flesta. Biverkningar kan innehålla en obehaglig lukt eller smak och näsirritation, men effekterna är sällsynta.
    • Några av dessa mediciner måste ordineras av din läkare, men några är nu tillgängliga över-the-counter. De brukar fungera bäst när de tas varje dag, åtminstone under årstiderna eller tiderna när du kommer att ha allergy symptom. Kontrollera med din läkare eller apotekspersonal för att räkna ut vilket är ett bra val för dig.
    • Populära märken inkluderar Flonase, Nasacort AQ, Nasonex och Rhinocort.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 16
    2. Använd antihistaminer. Du kan också ta antihistaminer för att hjälpa till med dina högfeber symptom. Denna medicinering kan komma i piller, oral, flytande, tuggbar, smälta bort, näspray och ögonfallsformer. De hjälper till med klåda, nysning och rinnande näsa genom att blockera histamin, vilket är en kemikalie som släpps av ditt immunsystem som också orsakar tecken och symtom påhay feber. Piller och näsprayer kan lindra nasala symptom medan ögat faller hjälp lindra ögonklåda och ögonirritation orsakad av höfeber.
  • Exempel på orala antihistaminer inkluderar Claritin, Alavert, Zyrtec Allergy, Allegra och Benadryl. Du kan också få receptbelagda antihistamin nasala sprayer som Astelin, Astepro och Patanase.
  • Konsumera inte alkohol och lugnande medel när du tar antihistaminer.
  • Använd inte eller kombinera mer än en antihistamin om de inte är ordinerade till dig av din läkare eller allergiker.
  • Undvik att använda tunga maskiner och använd försiktighetsdrivning när du tar antihistaminer. Undvik att ta lugnande antihistaminer om du kör. De flesta kan säkert köra om de tar icke eller lågsänkande antihistaminer, som Zyrtec, Allegra och Claritin.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 17
    3. Överväga decongestants. Du kan få decongestanter som över diskmedicin som Sudafed och Drixoral. Du kan också få dem som receptfria vätskor, piller eller näsprayer. Det finns många orala decongestant recept som du kan få, men varnas de kan orsaka ökat blodtryck, sömnlöshet, irritabilitet och huvudvärk.
  • Decongestants bör endast användas tillfälligt och inte varje dag.
  • Decongestant näsprayer inkluderar neo-synefrin och afrin. Du bör inte använda dessa i mer än två eller tre dagar i taget eftersom de faktiskt kan förvärra din trängsel.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 18
    4. Fråga din allergiker om leukotrienmodifierare. Leukotrienmodifieraren även känd som Singulair är en kontrollermedicinering och bör tas innan några symptom uppstår. Det kan också minska astmasymtom. En vanlig bieffekt är huvudvärk, men i sällsynta fall har det kopplats till psykologiska reaktioner, såsom agitation, aggression, hallucinationer, depression och självmordstänkande.
  • Denna medicinering kommer i tablettform.
  • Det är viktigt att du söker medicinsk råd direkt för någon ovanlig psykologisk reaktion som du märker när du är på denna medicinering.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 19
    5. Försök atrovent. Atrovent, även kallad nasal ipratropium, är en receptbelagd nasalspray som hjälper till att lindra en svår rinnande näsa. Vissa biverkningar inkluderar nasal torrhet, näsblod och ont i halsen. Men sällsynta biverkningar inkluderar suddig syn, yrsel och svår urinering.
  • Människor med glaukom och en förstorad prostata bör inte använda detta läkemedel.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 20
    6. Använd oral kortikosteroid. Denna medicinering, även känd som prednison, används ibland för att lindra allvarliga allergiska symptom. Men du måste vara försiktig när du använder denna medicin, eftersom långvarig användning kan orsaka allvarliga biverkningar som katarakt, osteoporos och muskelsvaghet.
  • Detta läkemedel föreskrivs endast under en kort tidsperiod och kan kräva avsmalnande doser.
  • Bild med titeln Fight Hay Feber Steg 21
    7. Få ett allergy skott. Om allergiska reaktioner inte svarar på andra läkemedel, och du kan inte undvika exponering för allergenerna, kan din läkare rekommendera Allergy Shots, även känd som immunterapi. I stället för att bekämpa de allergiska reaktionerna ändrar skotten istället immunsystemet för att sluta reagera på allergenerna. Skotten består av utspätt allergiskt extrakt som administreras ofta i ökande doser tills en dos hittas som hjälper dig att behålla dina allergier. Dessa ges sedan med större tidsperioder däremellan. Serien av skott äger rum under en period av tre till fem år.
  • Målet med denna medicin är för din kropp att vänja sig på allergenerna som orsakar allergiska reaktioner så att du så småningom inte reagerar på dem längre.
  • Allergivanden säkra med mycket små biverkningar. Den vanligaste är rodnad eller svullnad på injektionsstället, och kan hända direkt eller inom de första timmarna. Dessa bör gå bort inom 24 timmar efter injektionen. Du kan också få milda allergiska reaktioner som liknar dem som du normalt lider av på grund av din höfeber.
  • I sällsynta fall kan du ha en allvarlig allergisk reaktion första gången du får skottet och igen med senare doser. Patienter övervakas alltid när de får allergy shots. Symptomen på en allvarlig reaktion, känd som anafylaxis, innefattar väsen eller andningssvårigheter, nässelfeber eller svullnad i ansiktet eller kroppen, oregelbunden eller snabb hjärtslag, hals eller brösttäthet, yrsel, medvetslöshet, och i extremt svåra fall, dödsfall.
  • Om du upplever någon av dessa svåra reaktioner, ring 911 och sök omedelbart läkare.
  • Tips

    Håll dessa läkemedel utom räckhåll för barn.
  • Innan du tar några läkemedel, berätta för din läkare om du är gravid eller avser att bli gravid, ammar, har glaukom eller en förstorad prostata, du är sjuk, du har andra medicinska problem, allergier mot läkemedel eller tar andra läkemedel.
  • Ta aldrig någon annans medicinering.
  • Om dina ögon är kliande och svullna, placera en fuktig, kall vävnad eller tvättduk över varje öga. Detta kommer att hjälpa till att lugna kliaget.
  • Oavsett hur kliande dina ögon kan vara, skrapa inte eftersom det bara gör klibben värre och svårare att lugna.
  • Undvik att röka eller begagnad rök om du har allergier.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande