Hur man tränar efter karpaltunnelkirurgi

När du har haft Carpal Tunnel-kirurgi är det viktigt att börja träna din handled. Det är dock viktigt att ta saker långsamt och lätta tillbaka till din handled. Ta det vecka för veckan för att säkerställa att du inte överåter din handled och orsaka skador.

Steg

Del 1 av 3:
Under den första veckan efter operationen
  1. Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 1
1. Följ en doktor rekommenderad rehabiliteringsplan. Denna plan kommer att innebära läkning av dina mjuka muskler, vilket förhindrar handledsstyvhet och reparerar dina nerver och senor. Du kommer sannolikt att behöva checka in med din läkare och / eller fysioterapeut regelbundet för att se till att allt går enligt plan.
  • Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 2
    2. Håll din handled förhöjd så mycket som möjligt. Detta är särskilt viktigt under de första fyra dagarna efter operationen för att begränsa svullnad. Du kan använda en armsling medan du står eller flyttar för att hålla din armband förhöjd.
  • När du sitter eller ligger, är din handled på en kudde så att din hand och handled är förhöjd ovanför bröstet. Att göra detta kommer att bidra till att begränsa svullnad, vilket också kan begränsa smärtan du upplever.
  • Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 3
    3. Flytta fingrarna. Försiktigt och långsamt flytta fingrarna, förlänga dem så att de är raka så mycket som möjligt. Efter att ha förlängt fingrarna, böj dem på knogarna för att försöka röra botten av din handflata med fingertopparna. Upprepa denna process 50 gånger inom en timme. Att göra detta kommer att bidra till att stärka dina försvagade senor.
  • Växla mellan dessa fingerrörelse övningar tills du känner att du kan göra dem relativt lätt utan stress av smärta.
  • Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 4
    4. Gör fingret bortförande och adduktion. Det här är en enkel övning som syftar till att träna fingrarna för att flytta med Flexor-senorna. Att göra detta kan också bidra till att minska svullnad. Att göra denna övning:
  • Öppna din hand och håll fingrarna raka. Öppna fingrarna så breda som du kan, sedan klämma tillbaka dem tillsammans.
  • Upprepa denna övning tio gånger.
  • Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 5
    5. Använd din hand för enkla vardagliga aktiviteter. Medan övningar är mycket fördelaktiga, helt enkelt med din hand för att göra vanliga saker, kommer det att ge det ett bra träningspass. Använd dock inte handen under långa perioder, speciellt om aktiviteten innebär tryck på handlederna som att skriva på din bärbara dator.
  • Som en påminnelse bör du inte återvända till jobbet i minst två veckor efter operationen så att dina handledsmuskler och senor kan läka. Om du tvingar dig att börja skriva igen, kommer din smärta att bli utlöst igen och dina svaga senor blir irriterad.
  • Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 6
    6. Applicera is för att lindra smärta eller svullnad. Applicera is rutinmässigt, varje dag, särskilt under de första fyra dagarna efter operationen. Den kalla temperaturen kommer att bidra till att minska svullnad och smärta, eftersom förkylningen stärker dina blodkärl.
  • Wrap Ice eller en kall komprimera i en handduk så att du inte applicerar isen direkt till din hud, eftersom applicering av is för länge kan en tidsperiod orsaka hudskador. Lämna den kalla komprimeringen på din handled i 15 till 20 minuter.
  • Del 2 av 3:
    Under den andra veckan efter operationen
    1. Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 7
    1. Har efterkirurgisk dressing borttagen. Du kommer att få ett tungt band-hjälp för att täcka stygnen. Du måste ersätta bandet som det blir smutsigt - när du tar bort det, ta dig tid att rengöra din handled och runt dina stygn.
    • Medan du nu kommer att kunna ta en dusch och få din handled, bör du inte dunk din handled i en pool eller skål fylld med vatten.
  • Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 8
    2. Bära en handledsbas. Din läkare kommer att ge dig en handledsbase att bära under din andra vecka efter operationen. Du borde bära den under dagen, och när du sover på natten. Brace är avsett att hålla din handled säker och i en fast position.
  • Du bör ta bort bunten när du tar en dusch och när du gör de övningar som anges i följande steg.
  • Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 9
    3. Introducera tummen flexion övningar i din tidigare rutin. Fortsätt att utföra de tidigare fingerrörelsövningarna - de borde vara mycket lättare att utföra den här veckan. Lägg till i "Thumb Flexion". Gör detta genom att öppna dina händer och förlänga fingrarna. Placera din palm uppåt, böj sedan tummen och försöker nå basen på ditt minsta finger till andra sidan av din hand. Returnera det tillbaka till sin ursprungliga position.
  • Upprepa denna process ungefär tio gånger.
  • Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 10
    4. Gör en tumme stretch övning. En övning som heter "Thumb Stretch" görs genom att öppna din handpalm, räta ut alla fingrarna och vända din handflata. Ta tag i tummen ute så att den dras tillbaka.
  • Räkna till fem sedan släpp. Upprepa denna process tio gånger.
  • Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 11
    5. Prova en underarm extensor övning. Denna övning kan göras genom att förlänga armen framför dig, samtidigt som du håller din armbåge rakt och din palm pekar mot marken. Använd din andra hand för att hålla fingrarna av den förlängda armen och tryck försiktigt ner den tills du känner en sträcka. Detta kommer att bidra till att sträcka dina muskler i underarmen och baksidan av din handled.
  • Håll den här positionen i fem sekunder. Upprepa denna process fem gånger hela dagen.
  • Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 12
    6. Utföra en underarms flexor övning. Denna övning kan göras genom att förlänga armen framför dig, samtidigt som du håller din armbåge rakt och din palm som pekar på taket. Använd den andra handen för att hålla fingrarna av den utökade armen och tryck försiktigt tills du känner en sträcka. Dra fingrarna mot din underarm. Håll den här positionen i fem sekunder, släpp sedan. Upprepa denna process fem gånger.
  • Övergång till nästa del av denna sträcka. Peka din Palm ner och använd din andra hand för att ta tag i fingrarna. Flytta dem upp mot din underarm tills du känner en sträcka. Räkna till fem och släpp sedan. Upprepa denna process fem gånger.
  • Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 13
    7. Gör några handledskrullar. Den här är klar med hjälp av ett bord, stol eller med din andra hand. Förlänga armen framför dig och göra en näve. Placera din underarm på bordet och häng din hand av kanten. Möta din palm ner mot marken.
  • Flytta din hand upp och ner genom att böja din handled - gör det väldigt försiktigt. Upprepa den här processen tio gånger och rotera sedan armen så att dina palm pekar mot golvet. Flytta din hand upp och ner ytterligare tio gånger.
  • Du kan använda din andra hand, snarare än ett bord, för att stödja din armbåge.
  • Del 3 av 3:
    Under den tredje veckan efter operationen
    1. Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 14
    1. Få dina stygn borttagna. Gå till doktorns kontor för att få dina stygn ut. Du får suga din handled i vatten tre till fyra dagar efter att dina stygn har tagits bort. Du måste vänta så att de små sömna hålen kan läka och stänga.
    • Använd lotion eller grädde för att gnugga på de ärr som stygnen kan ha lämnat. Att göra detta hjälper till att läka ärrvävnad som kan ha bildats. Använd inte parfymerad lotion, eftersom det kan irritera det område där stygnen var.
    • Massera området med lotion i fem minuter, två gånger om dagen.
  • Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 15
    2. Använd gradvis din armbandsslag mindre och mindre. Du behöver inte längre bära din handledsflykt på natten men du borde fortfarande bära den under dagen. Du kommer snart att kunna begränsa den tid du bär den till när du gör fysiska aktiviteter.
  • Om du bestämmer dig för att gå tillbaka till jobbet, bör du fortsätta att bära din stag i ungefär sex veckor efter att du återvände till jobbet.
  • Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 16
    3. Börja förstärkningsövningar, till exempel underarmtextören och handleden. Gör en näve med din hand för att öka trycket på din handled och sträcka sig i underarmen när du utför extensorövningen som beskrivs i föregående avsnitt. Detta kommer att fördjupa träningen och göra det mer givande.
  • Handledskrullarna som beskrivs i det föregående avsnittet kan förbättras genom att hålla en lätt vikt, som en vattenflaska eller tennisboll. Denna extra vikt kan öka kraftens intensitet genom att öka motståndet på din handled.
  • Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 17
    4. Prova en ulnar glid motion. Denna övning görs genom att sitta med ryggen rakt och ser fram emot. Böj huvudet mot sidan motsatt den drabbade armen, höja din drabbade arm till din sida i din axellinje. Bilda "okej" tecken med din hand genom att trycka på tummen och pekfingret tillsammans.
  • Höj armen och böj den sedan mot huvudet medan du lyfter din armbåge så att cirkeln som görs av din tumme och pekfingret är placerad bredvid ditt öga. De andra tre fingrarna ska placeras på ditt ansikte och öra. Applicera tryck på ditt ansikte med din handled för att helt förlänga din handled. Räkna till fem, upprepa sedan tio gånger.
  • Bild med titeln övning efter karpaltunnelkirurgi Steg 18
    5. Arbeta med några greppövningar. Grip övningar görs vid denna tid för att bygga upp och stärka dina muskler på underarm, handled och greppområde. De kan göras med en stol. Du kan lägga till några vikter på stolen för att öka träningsintensiteten och ge dig mer utmanande övningar.
  • Ligga på golvet på magen framför stolen så att om du förlänger dina armar kan du ta tag i sina första två ben. Håll dem täta med händerna medan du håller dina armbågar raka och vilar på golvet.
  • Den första träningen är att försöka höja stolen upp i luften i tio sekunder utan att göra det att röra golvet igen och sedan returnera det tillbaka till golvet, den andra träningen är densamma men med att lyfta stolen i 30 till 40 sekunder, Du borde ha minimal vila mellan varje övning och den andra så mycket som möjligt för att kunna arbeta på alla underarms muskelgrupp.
  • Den tredje övningen görs genom att höja stolen i två sekunder, sedan sänka den snabbt utan att få det att nå golvet och sedan höja det igen i två sekunder och sänka det och så vidare, orsaken till de två sekunder som du inte gör vill utföra mycket snabba upp och ner.
  • Den sista övningen görs när du gör vridningsrörelse som behöver mer stabilitet och styrka från dina muskler, bara höja stolen ovanför golvet i ungefär tjugo till trettio sekunder medan du gör en vridningsrörelse som tar det lite snabbt och vänster.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du ska ha en dusch, linda en plastpåse runt din handled för att förhindra att vatten når din dressing.
  • För att förhindra att plastpåsen avskräcker, var noga med att vrida vattnet på lågt för att undvika en kraftfull ström av vatten som slår din arm / hand och rippa av plasten.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande