Hur man firar diwali

Diwali är Festival of Lights, en 5-dagars firande för att hedra triumfen av goda över onda och nya början. År 2020 går Diwali från 14-19 november, med varje dag med sina egna speciella betydelser och traditioner. Firande Diwali betyder däck ditt hus i ljus och färger, Ge Diwali-kort till din familj och vänner, Spendera tid med dina nära och kära, och njuter av god mat tillsammans - alla menade att välkomna i det hinduiska nyåret och uppskattar ljus och glädje.

Steg

Metod 1 av 3:
Dekorera ditt hem för Diwali
  1. Bild med titeln Fira Diwali Steg 1
1. Rengör ditt hus på eller före den första dagen i Diwali. Diwali är det hinduiska nyåret, och det är en firande av nya början. Det är traditionellt att städa upp ditt hem och företag på eller före den första dagen i Diwali som ett slags rengöringsritual, förbereda dig för en ny ny start. Gör din tvättstuga, neaten upp röriga områden och sortera ut räkningar och pappersarbete.
  • Tänk på denna rengöring som ett sätt att rena din miljö och göra plats för den färska, positiva energin i Diwali och det nya året.
  • Bild med titeln Fira Diwali Steg 2
    2. Dra fotspår att sprida sig genom ditt hem på den första dagen. Den första dagen i Diwali, Dhanteras, är en dag för att fira Lakshmi, Gudinnans gudinna. Ett traditionellt sätt att vänta på hennes ankomst är att spåra små fotspår i hela ditt hus. Du strö en blandning av rismjöl och vermillionpulver direkt på golvet, eller dra fotspår på papper, skära ut dem och placera dem runt huset.

    Visste du? Diwali börjar på den trettonde dagen efter Poornima, eller fullmånen. Dhanteras, den första dagen i Diwali, är en kombination av orden dhan, vilket betyder "rikedom" och tera, vilket betyder "trettonde dagen."

  • Bild med titeln Fira Diwali Steg 3
    3. Handla för nya kläder, smycken och redskap. En annan tradition i början av Diwali är att shoppa för nya kläder och hushållsartiklar, som köksredskap och dekorationer. Försök att köpa åtminstone ett par nya kläder och köksredskap att bära och använda under Diwali, ett annat sätt att fira den nya början på ett år.
  • Till exempel kan du köpa några nya skjortor eller byxor, en fin uppsättning tallrikar eller redskap, eller några smycken.
  • Bild med titeln Fira Diwali Steg 4
    4
    Dekorera ditt hem och dörröppningar med rangoli på den andra dagen. Narak Chaturdashi, den andra dagen i Diwali, är vanligtvis när människor pryder sina hem med ljusa, färgglada rangoli-mönster. Skissa ut din design på en del av transparent pergamentpapper, spruta sedan sand eller torkat ris över det. För att lägga till lite färg, köp färgat ris eller sand på en hantverksbutik eller färgar dina material med hjälp av matfärgning.
  • Rangoli är ett traditionellt konstverk och dekoration gjord i sand eller ris, som ofta visar vackra, symmetriska blommor som lotus och tusenskönor.
  • Rangoli Designs placeras vanligtvis bara inuti ditt hem, men känner dig fri att ställa upp dem någon annanstans också.
  • Du kan också måla eller rita dina Rangoli-design på papper eller trä, eller till och med köpa dem färdiga.
  • Dricks: Gör dina Rangoli design ännu mer festliga genom att placera stenar, speglar eller pärlor runt eller inuti dem.

  • Bild med titeln Fira Diwali Steg 5
    5. Lätta diyas och ljus runt ditt hem, särskilt i dörröppningarna. Diyas är små oljelampor formade som koppar med bomull, ljusliknande vek. För att välkomna gudinnan Lakshmi till ditt hem är det traditionellt att ljuga 4-6 diyas i rad nära dörrarna, ofta runt dina Rangoli-design. Du kan också använda små tealights istället.
  • Diyas och ljus placeras ofta på golvet, men du kan välja att placera dem högre om du har husdjur eller små barn.
  • Diwali är ljusets festival, så var god att placera ljus och diyas på andra ställen runt ditt hem också!
  • Du kan köpa Diyas online och till och med Dekorera dem med återvunna material.
  • Bild med titeln Fira Diwali Steg 6
    6. Hängsträng lyser runt ditt hem för att göra det ljust och festligt. För att fira ljusets festival, gör hela ditt hem ljus! Hängsträngljus i hela ditt hus, foder dem längs väggarna och sammanflätas dem genom bord och mantlar. Du kan också hänga upp ljus ute, längs ditt tak och staket.
  • Du kan hänga vanliga vita lampor eller gå med färgglada strängar.
  • Metod 2 av 3:
    Göra Diwali måltider och godis
    1. Bild med titeln Fira Diwali Steg 7
    1. Gör snacks och aptitretare som kebabs och yoghurtdopp. Det finns ingen traditionell måltid eller typ av mat för Diwali, så var god att experimentera eller gå med din familjs gamla favoriter. För snacks och aptitretare, prova alternativ som dahi kebabs och yoghurt dopp med chips eller bröd.
    • Du kan göra dahi kebabs genom att blanda ihop vanlig yoghurt, hackad koriander, hackad grön chilis, hackade lök, kikärmjöl och kumminfrön, sedan kyla dem i en timme. Forma blandningen i plana cirklar och steka dem i olja eller smör tills de är bruna på båda sidor.
    • För yoghurt dopp, kommer du att kombinera en strimlad, saltad gurka med helmjölk yoghurt, rödlök, limejuice och flera kryddor.
  • Bild med titeln Fira Diwali Steg 8
    2. Gå med en masala maträtt för en enkel, smaklig huvudrätt. Du kan inte gå fel med en god masala för din huvudrätt. "Masala" står för en blandning av kryddor som ofta används i indisk matlagning, och du kan göra massor av variationer av det, inklusive en vegetarisk paneer smör Masala, kikärter Masala, eller Chicken Tikka Masala.
  • För att göra din Masala, lagar du din huvudsakliga ingrediens (antingen måltid eller grönsaker) i en djup stekpanna med mjölk och kryddor som curry, koriander och kummin.
  • Dricks: Många väljer att gå eller förbli vegetarian för Diwali, men valet är upp till dig.

  • Bild med titeln Fira Diwali Steg 9
    3. Gör Pindi Chole för en kryddig maträtt. Indiska rätter är kända för att vara kryddig! Om du vill ha lite spark på din meny, piska upp några Pindi Chole, gjord genom att simma en blandning av kryddor och kikärter i en tjock, krämig sås. För att göra Pindi Chole med kikärter:
  • Cook pre-soaked garbanzo bönor i en tryckkokare med 3 svarta tepåsar tills de är kokta igenom, tappa sedan vattnet.
  • Med hjälp av en wok över medelvärme, torra grillat hela kryddor som svart kummin, carromfrön och torr granatäpple tills de är brunade, slipar dem sedan.
  • Saute vitlök ingefära pasta i wok i en minut, sedan tillsätt grön chilis, grön kardemumma, peppar och ett buktblad. Lägg till pulverformiga kryddor som kummin, korianderpulver och torrmangpulver och saute i 2 minuter.
  • Slutligen, häll i de kokta bönorna och kocken, täckt, i 5-7 minuter. Tillsätt vatten och koka tills dess absorberade, 4-5 minuter, tjäna sedan!
  • Bild med titeln Fira Diwali Steg 10
    4. Servera en krämig paneer Makhani för att lägga till ostliknande smak. Paneer Makhani är en tillfredsställande osträtt som är perfekt för en diwali firande. Paneer är bara en osaltad version av stektost, så du kan ersätta det om du vill. För att göra denna maträtt:
  • Saute röda chili, ingefära, vitlökpasta och hela kryddor som vikblad, kanel och kryddnejlika i 1-2 minuter i olja eller smör. Lägg till cashewnötter, vallmofrön och lök och saute tills löken är genomskinliga.
  • Lägg till tomater och rör om, täck sedan pannan och låt den laga tills tomaterna börjar bryta ner. Ställ in blandningen åt sidan för att kyla. Ta sedan bort så många hela kryddor som du kan och använd en nedsänkningsblandare för att blanda det tills det är en smidig pasta.
  • I samma panna, tillsätt smör, currypasta, garam masala pulver, chili pulver, gurkmeja, ketchup, salt och vatten. Ta med dig koka och sänk sedan det till en simma i 30 minuter.
  • Skär panören i bitar av bitar och rör den i blandningen.
  • Bild med titeln Fira Diwali Steg 11
    5. Servera bröd som naan på sidan. Denna lägenhet, indisk stil bröd är en favorit för alla åldrar. Det är den perfekta sidan att nibble på eller lugna ner dina smaklökar efter en kryddig maträtt. Du kan Gör din egen naan eller köp det i en butik. Värma det i mikrovågsugnen eller en brödrost först för att se till att det är varmt!
  • Bild med titeln Fira Diwali Steg 12
    6. Inkludera gott om godis och bakverk, som Barfi och Pudding. Så välsmakande som alla andra rätter är desserter är stjärnan under Diwali! Servera dina favorit bakverk och godis, som Barfi, en krämig behandling gjord av matlagning av kondenserad mjölk, socker och nötter tills de stelnar och sätter sedan och serveras i rutor. Du kan också prova en maträtt som kheer, beredd med blancherade mandlar och russin och förstärkt med någon saffran eller en traditionell peda.
  • Du kan prova din egen hand för att göra dessa rätter eller tillgodose en lokal indisk restaurang.
  • Metod 3 av 3:
    Firande med vänner och familj
    1. Bild med titeln Fira Diwali Steg 13
    1. Bjud in familj och vänner över på den tredje dagen av Diwali. Ingen diwali firande är komplett utan att spendera tid med dina nära och kära. Om du inte kan spendera tid tillsammans på varje dag i Diwali, försök att komma ihop på den tredje dagen, som anses vara den mest betydande dagen av festivalen. Bjud in dem för att njuta av en måltid och lite godis, ta tid att komma ikapp och njut av varandras företag.
    • På den tredje dagen samlas många familjer också för Lakshmi Puja, en bön till gudinnan Lakshmi och Ganesh, visdomens Gud och Kuber, Herren av rikedom.
    • Om du är borta för Diwali, skriv din familj och vänner att önska dem en bra fest och berätta för dem hur mycket du älskar dem!
  • Bild med titeln Fira Diwali Steg 14
    2. Lätta sparklers tillsammans. Fyrverkerier, firecrackers och sparklers är alltid en stor del av Diwali, speciellt på den tredje dagen, som samlar den festliga andan och ljusa, färgglada ljus på semestern. Om du kan, köp handhållna sparklers att lätta ute och njuta av med vänner och familj. Virvla runt dem försiktigt i luften för att göra vackra mönster och effekter!
  • Ställa in privata fyrverkerier och firecrackers är olagligt i de flesta regioner.
  • Varning: Använd alltid sparklers med extrem försiktighet. Håll en hink med vatten i närheten för att lägga ut dem när de börjar brinna ner och kassera dem efter instruktionerna på paketet.

  • Bild med titeln Fira Diwali Steg 15
    3. Byta gåvor på den fjärde dagen. Padwa, den fjärde dagen av Diwali, är den officiella första dagen i det nya året! På denna dag är det traditionellt att besöka din familj och vänner för att byta gåvor och hälsningar. Gåvorna behöver inte vara något stora-många familjer ger godis eller små föremål. Den viktigaste delen är helt enkelt uppskattande av varandra.
  • Bild med titeln Fira Diwali Steg 16
    4. Fira med syskon för den sista dagen i Diwali. Bahu-dooj, den femte och sista dagen i festivalen, är tillägnad bindningen mellan syskon. Traditionellt kommer bröder att besöka sina systrar, som kommer att lägga en "tilak" eller vermilion mark, på pannan för att symbolisera sin kärlek. Bröder, under tiden, kommer att ge sina systrar gåvor, godsaker och välsignelser.
  • Om du kan, besök dina syskon i person eller ge dem ett samtal för att checka in och visa din kärlek till varandra.
  • Bild med titeln Fira Diwali Steg 17
    5. Gå med i offentliga diwali firandet. Diwali firas över hela världen. Även om du inte kan vara på en av de stora firandet i Indien, Singapore, och andra sydasiatiska länder, är det vanligtvis firande i de flesta stora storstadsområdena. Titta online för festligheter nära dig och gå ut för att titta på fyrverkerier, njut av söta och salta godis och delta i firandet!
  • Du.S., Kanada, U.K., och Australien har alla stora Diwali firande.
  • Tips

    Förutom hinduismen är andra religioner som firar Diwali buddhism, jainism och sikhism.

    Varningar

    Använd alltid sparklers med omsorg. Ha en hink med vatten i närheten för att sätta dem ut och övervaka barn nära.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande