Hur man firar lunar new year

Lunar New Year, som vanligtvis äger rum på sen vinter eller våren, är en av de viktigaste semestern i många delar av världen, särskilt hela östasien. År 2020 kommer människor över hela världen att delta i firandet från 25 januari till 8 februari. Och medan varje kultur har sitt eget sätt att fira denna festsäsong, har de flesta Lunar New Year-festligheter några viktiga saker gemensamt, som att äta fantastisk mat, spendera tid med din familj och vänner, städning och utföra andra ritualer att välkomna lycka till ditt hem. Du kan också markera säsongen genom att ha på sig festliga kläder och dekorera ditt hem med traditionella symboler, som lyktor, blommor och apelsiner. Du bör också alltid bära rött, det är en lycklig färg.

Steg

Del 1 av 5:
Dekorera ditt hem
  1. Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 1
1. Rengör ditt hem före det nya året för att "sopa bort" otur. Innan början av det nya året, ta några dagar för att rengöra ditt hem noggrant. Delta i rengöring av sysslor Du kan försumma på en daglig basis, som att tvätta fönstren, sopa under och bakom stora möbler och röra upp gammal färg. Dessa rengöringsrituer anses hjälpa till att driva ut olycka och hjälpa dig att börja färskt för det nya året.
  • Undvik att göra någon svepande eller annan städning på nyårsdagen, eftersom många tror att det gör det kommer att få din nya lycka att bli svepad bort!
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 2
    2. Dekorera ditt hem med röda lyktor. Röda lyktor är en traditionell symbol för Lunar New Year. Köp några vackra röda papper lyktor att hänga i ditt hem, eller fira av gör din egen!
  • Vissa människor skriver önskningar på sina lyktor i hopp om att hjälpa sina drömmar för det nya året att bli sant.
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 3
    3. Fyll ditt hem med färgglada blommor. Blommor är ett underbart sätt att lysa upp ditt hem och symbolisera återfödelse och förnyelse för det nya året. Köp några fräscha blommor, krukväxter, eller till och med en liten persika eller apelsinträd och sätt dem runt hemmet för att ge det ett festligt utseende.
  • Olika blommor har olika betydelser för vad de kommer att ta in det nya året. Till exempel, narcissusblommor ger lycka till och välstånd, gladiolas är lycka till i karriärer, och krysantemum symboliserar livslängden och rikedom.
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 4
    4. Ställ ut apelsiner som en symbol för rikedom och lycka. Mandariner och apelsiner är symboler för lycka, framgång och rikedom i många asiatiska länder. Under Lunar New Year-festligheterna, lägg ut dekorativa skålar av apelsiner, införliva dem i dina måltider, eller byta dem som gåvor för att fira och uttrycka dina önskemål för ett välmående nytt år.
  • Om du besöker andra personer under det nya året semester, ta ett par apelsiner med dig för att ge dem som en present!
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 5
    5. Häng dekorationer på dina dörrar med goda önskningar för det nya året. För att välkomna det nya året, lägg upp röda pappersbanners bredvid och över din dörr. Dekorera dem med önskemål om hälsa, lycka och välstånd.
  • Du kan göra egna nyårsbannor med färgat papper och färg, eller köpa förhandlade online eller i butiker som säljer asiatisk inredning.
  • Del 2 av 5:
    Dressing för tillfället
    1. Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 6
    1. Bära nya kläder för att fira början av det nya året. Lunar New Year markerar en förnyelseperiod, så ta tillfället i akt att få några nya, festliga kläder! Överväg att få en formell outfit för att hjälpa dig att fira tillfälle med flare.
    • Till exempel, i Kina, Korea och Tibet, lägger folk på nybyggda traditionella kläder (till exempel en röd cheongsam i Kina eller en färgstark Hanbok i Korea) för att fira det nya året.
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 7
    2. Sätt på något sentimental för att hjälpa dig att ansluta till dina förfäder. Lunar New Year handlar om att fira de människor som kom före dig såväl som det som ligger framåt. Tänk på att ha en arv eller en hand-down från någon som är viktig för dig förutom din helt nya semesterkläder.
  • Till exempel kan du bära några smycken som tillhörde din mormor eller sätta på din pappas gamla hatt.
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 8
    3. Klä i rött för att symbolisera glädje och lycka. Röd är en symbol för glädje och passion i vissa asiatiska länder. Denna eldig färg anses också hjälpa till att avvärja olycka, så många människor klär sig traditionellt i rött för att fira Lunar New Year. Få festlig med några ljusa röda kläder och tillbehör!
  • Till exempel kan du köpa en ny röd tröja eller klänning för att fira det nya året.
  • I vissa länder, som Kina och Singapore, anses det särskilt tur att bära röda underkläder - speciellt om du kommer in i din zodiakår!
  • Tänk på att rött inte är en lämplig färg för alla Lunar New Year Celebrations. Till exempel, i Mongoliet, klär folk traditionellt och dekorera i vitt för det nya året istället för rött.
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 9
    4. Undvik att bära svarta kläder under några festligheter för att hålla bort otur. Färgen svart är förknippad med döden och sorg i flera asiatiska länder. Av den anledningen är det bäst att inte bära det under Lunar New Year. Istället hålla fast vid festliga färger som rött och guld.
  • I vissa länder, som Kina och Vietnam, anses vit också en symbol för dödsfall och sorg som bör undvikas under månens nyår. Men i andra länder, som Korea och Mongoliet, är White ofta införlivad i nyårskläder och dekorationer.
  • Del 3 av 5:
    Äta Lunar New Year Foods
    1. Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 10
    1. Besök asiatiska livsmedelsmarknader i ditt område för att få traditionella livsmedel. Särskilda livsmedel är en viktig del av nästan varje lunar nyårsfest. För att förbereda sig för de fester som markerar denna spännande tid på året, besök en asiatisk matmarknad i din stad för att få de ingredienser du behöver.
    • Om du inte är säker på var du ska gå, gör en sökning med hjälp av termer som "Korean Food Store nära mig" eller "Kinesisk matmarknad Toledo."
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 11
    2. Har fisk som en symbol för mycket och välstånd. I många länder är fisk en traditionell del av Lunar New Year Cuisine. Ät fisk att bjuda in välstånd i ditt hem, eller helt enkelt för att njuta av den läckra smaken!
  • Många familjer i Kina firar det nya året genom att äta hela ångad fisk eftersom ordet för fisk låter som "överskott."
  • Om du firar den vietnamesiska nyårsfestivalen, Tet, prova karp kokad i lera krukor eller kött kokta i fisksås, två av de mest populära rätterna för semesterperioden.
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 12
    3. Ät riskakor för renhet och lycka till. Riskakor är ett populärt nytt årsrätt över Asien. Du kan äta dem i soppa eller som en god sida med ditt nyårsfest.
  • I Korea är att äta riskaka soppa en viktig tradition som markerar övergången från det gamla året till det nya. De vita kakorna är tänkt att föra renhet och lycka.
  • I Okinawa firar folk med söta, färgglada, klibbiga riskakor, kallade Muchi, inslagna i palmblad.
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 13
    4. Göra och äta dumplings för att symbolisera enighet och rikedom. Dumplings är en häftklammer av Lunar New Year-kök i länder som Kina, Singapore och Tibet.Gör dumplings tillsammans är ett underbart, traditionellt sätt att binda med din familj, vänner och grannar i de dagar som leder fram till det nya året.
  • I Tibet är speciella dumplings fyllda med olika föremål som är avsedda att reflektera din förmögenhet för det kommande året, som en peppar, en bit av kol eller ull eller en böna.
  • Del 4 av 5:
    Firande med vänner och familj
    1. Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 14
    1. Ta dig tid att hedra dina äldste och förfäder. Hedra dina äldste är en viktig del av ett nytt årsfirande. Göra tid att besöka med dina äldre familjemedlemmar och visa din respekt för dem, eller bjuda in dem i ditt hem för att fira med dig. Det är också en bra tid att sluta och reflektera över dina familjemedlemmar som har gått bort.
    • Till exempel kan du visa din respekt genom att böja till dina morföräldrar, ge dem kort eller gåvor, eller se till att de äter först på semestermåltider.
    • Du behöver inte hålla dig för att hedra dina egna släktingar. Överväga att besöka en äldre granne och föra dem en gåva och några goda önskningar för det nya året. Om du har barn, få dem inblandade för att hjälpa dem att lära sig värdet av att behandla sina äldste med vänlighet och respekt.
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 15
    2. Ge små gåvor av pengar i röda kuvert till barn i familjen. Presenter av pengar symboliserar önskemål för välstånd i det nya året. Om det finns några barn eller unga, ogifta vuxna i din familj, ge dem lite pengar i ett rött kuvert eller en liten silke- eller bomullspåse.
  • Använd om möjligt Crisp, helt nya räkningar.
  • Tillsammans med pengarna, erbjuda goda önskningar för det nya året. Till exempel kan du önska mottagaren lycka till med sina studier i skolan, eller för sina egna drömmar och vill bli sanna.
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 16
    3. Besök med dina grannar. Lunar New Year är inte bara om familjen - det handlar också om samhället. Ta dig tid att besöka dina grannar med gåvor eller goda önskningar för året, eller bjuda in dem i ditt eget hem för att laga mat och chatta, äta eller spela spel om det är säkert att göra det.
  • Om du inte känner till dina grannar är det nya året ett bra tillfälle att träffa dem. Presentera dig själv och önskar dem ett gott nytt år!
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 17
    4. Gör traditionella semestermat med din familj och vänner. Matlagning tillsammans är ett speciellt sätt att binda med dina nära och kära under Lunar New Year. I dagarna fram till den stora semesterfesten, sitta ner med familj och vänner för att laga dina favorit traditionella nyårsrätter. Få alla i den berörda familjen, unga och gamla.
  • Göra mat läckra tillsammans, och dela den med dina gäster, anses vara lyckad.
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 18
    5. Ställ av firecrackers tillsammans för att köra bort otur. Firecrackers är en viktig del av Lunar New Year-festligheterna i många asiatiska länder. Köp några Firecrackers och sätt av dem med dina nära och kära för att göra lite ljud, fira och skrämma bort olycka för det kommande året.
  • Du kan också dekorera ditt hem med röda och guldfirecracker dekorationer.
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 19
    6. Spela spel tillsammans. Ha kul och fira med dina nära och kära genom att spela spel. Dessa kan inkludera brädspel, kortspel eller tärningsspel.
  • Om du firar Lantern Festival, gör ett spel av det genom att fästa gåtor till lyktorna. Ha det roligt att utmana dina vänner och familjemedlemmar att svara på dem korrekt.
  • I Vietnam och Thailand njuter människor spel under Lunar New Year festligheter som en symbol för rikedom och lycka. Vissa tror också att resultaten av spelen kan ange vad deras lycka kommer att bli som det kommande året.
  • Del 5 av 5:
    Att delta i parader och festivaler
    1. Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 20
    1. Titta online för Lunar New Year festligheter i ditt område. Parader, Lantern-Lighting Festivals, musikaliska föreställningar, fyrverkerier, och andra offentliga festligheter är alla roliga sätt att fira Lunar New Year. För att ta reda på vilka typer av festligheter som händer i ditt område, gör en sökning online eller kontrollera konst och underhållning av din lokala tidning.
    • Använd sökvillkor som "Lunar New Year Celebration Near Me."
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 21
    2. Titta på en parad på TV eller online om du inte kan delta i person. Om det inte finns några större festligheter i ditt område, kan du fortfarande fånga dem på tv eller online. Ställ in på TV eller kolla in en YouTube live-ström av några av de stora firandet som händer i ditt land eller runt om i världen.
  • Till exempel, i U.S., Det finns stora Lunar New Year Parades som äger rum i större städer som New York och San Francisco, och dessa är typiskt tv. Dessa parader har ofta medlemmar av ett brett utbud av asiatiska amerikanska samhällen, inklusive kinesiska, filippinska, koreanska och vietnamesiska grupper.
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 22
    3. Delta i en lejon eller drake dans. Lion och Dragon Dances, liksom en mängd andra danser och akrobatiska föreställningar, är några av de mest fantastiska och ikoniska formerna av Lunar New Year Celebration. Titta online för att ta reda på om en av dessa fantastiska danser händer i ditt samhälle.
  • Lion och Dragon Dances involverar grupper av människor som utför akrobatiska danser inuti utarbetade, multi-person kostymer. Dessa danser är tänkt att föra lycka till samhället.
  • Bild med titeln Fira Lunar New Year Steg 23
    4. Delta i en lyktafestival. Lantern Festival markerar slutet av Lunar New Year Celebration Season i många delar av Asien. Under denna roliga och vackra festival, folk parade ute med elaborately dekorerade papper lyktor. Kolla online för att ta reda på om det finns en lyktafestival i ditt område och ta reda på hur du kan delta.
  • I U.S., Lanternfestivalen motsvarar ofta andra typer av fester och festligheter, som parader och danser.
  • Lanternfestivalen är vanligtvis förknippad med det kinesiska nyåret, men det firas också i en mängd andra länder, som Korea, Indonesien, Malaysia och Vietnam.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande