Så här kontrollerar du din kreditpoäng

Oavsett om du tänker köpa en bil, hyra ett hem, eller öppna ett nytt kreditkort, är det en bra idé att känna till din kreditpoäng. Det lilla numret kan ge långivare, hyresvärdar eller till och med potentiella arbetsgivare en känsla av hur säker eller riskabelt det kan vara att göra affärer med dig. Köp din poäng direkt från ett kreditrapporteringsbyrå eller få det gratis från ditt bank- eller kreditkortsföretag. För att förstå var din poäng kommer ifrån och vad det betyder, glöm inte att kolla din gratis årliga kreditrapport också.

Steg

Metod 1 av 4:
Gratis kreditpoäng
  1. Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 1
1. Kolla igenom ditt bank- eller kreditkortsföretag. Om du har ett lån eller kreditkort, kolla ditt senaste uttalande eller logga in på ditt konto online. Du kan hitta information om hur du får tillgång till din kreditpoäng där, eller din poäng kan skrivas ut direkt på ditt uttalande.
  • Vissa banker och kreditföreningar kan också erbjuda denna tjänst, även om du inte har ett lån eller kreditkort med dem.
  • Din bank kan ge dig ditt FICO-poäng eller din vantagescore. Båda poängen skapas med hjälp av information från de 3 huvudkreditrapporteringsbyråerna, men det finns små skillnader i hur de beräknar din poäng. Till exempel påverkas din vantagescore av lågbalanssamlingar (under $ 100), medan FICO utesluter dem.
  • Om du inte är säker på om ditt bank- eller kreditkortsföretag erbjuder kredit värderingsinformation, ring kundservice och fråga dem.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 2
    2. Besök Kredit Karma gratis Veckovisa poäng. Kredit Karma är en av de mest populära gratis kreditpoängtjänsterna där ute. För att få din gratis kreditpoäng, besök https: // kreditkarma.com / och klicka på länken "Anmäl dig gratis" längst upp till höger på sidan. Följ anvisningarna och ge den begärda informationen för att bekräfta din identitet.
  • När du har anmält dig kan du se dina poäng från både TransUnion och Equifax, och du får gratis veckovisa uppdateringar.
  • Du behöver inte ge ett kreditkortsnummer eller göra några betalningar när du registrerar dig. Om du registrerar dig för eventuella finansiella tjänster som rekommenderas av kreditkarma, får de en provision från banken eller långivaren du anmälde dig till.
  • 3. Prova kredit sesam för personliga finansiella tips. Kredit Sesam är en annan välrenommerad webbplats som erbjuder gratis kreditpoäng. För att få din gratis poäng från TransUnion, plus realtidsövervakning av eventuella ändringar i din poäng, gå till https: // creditsesame.com / och klicka på knappen Gul "Anmäl dig" längst upp på sidan.
  • Du får också ett kreditresultatrapportkort och personlig finansiell rådgivning baserat på din nuvarande poäng och kreditanvändning.
  • Medan kredit sesam erbjuder dessa grundläggande tjänster gratis kan du också anmäla dig till ett betald medlemskap för att få ytterligare fördelar, som en månadskreditrapport från de 3 stora kreditbyråerna.
  • 4. Använd kredit.com att få ett gratis två veckor och rapportkort. Kreditera.com erbjuder gratis kreditpoäng från Experian, plus en översikt över alla faktorer som kan påverka din kredit. Du kan få din poäng helt gratis. Att anmäla sig, gå till https: // kreditera.com / och klicka på den gröna "Registrera" -knappen längst upp till höger på sidan.
  • Din kreditpoäng kommer att uppdateras två gånger i veckan.
  • Du kan också anmäla dig till en betald prenumeration, kallad "extracredit" för att få extra fördelar som kreditreparationstjänster och rapporter från de stora kreditbyråerna.
  • 5. Utforska andra gratis webbplatser för att hitta en som uppfyller dina behov. Om du inte är galen om kreditkarma, kredit sesam eller kredit.com, det finns många andra alternativ där ute. Kolla in webbplatser som Wallethub, Mint, Lendtree och Quizzle. Jämför de tjänster de erbjuder för att räkna ut vilken man som fungerar bäst för dig, eller registrera dig för mer än en tjänst för att få den mest fullständiga möjliga bilden av din kredit gratis.
  • Läs det fina trycket och var försiktig med att använda webbplatser som ber dig att ge din kreditkortsinformation. Du kan fastna med en överraskning månadsavgift efter din kostnadsfria försök!
  • Olika platser kan använda olika poängmetoder (som FICO, VANTAGESCORE eller något mindre vanligt poängsystem), så läs användarvillkoren noggrant eller fråga en kundservice om du har frågor om hur din poäng beräknades.
  • Metod 2 av 4:
    Betalda alternativ
    1. Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 4
    1. Köp din poäng direkt via FICO för att få poängen som de flesta långivare ser. Med så många sätt att få din kreditpoäng gratis, finns det vanligtvis inget behov av att ta ut några pengar. Men om det är väldigt viktigt att du ser de exakta poängen som de flesta långivare tittar på, överväga att köpa en poäng från Fair Isaac Corporation (FICO). Besök https: // myfico.com / att köpa en kopia av din poäng.
    • FICO får sina data från de 3 huvudkreditrapporteringsbyråerna (CRES), TransUnion, Equifax och Experian.
    • Du kan begära olika typer av FICO-poäng beroende på dina behov. Till exempel, om du försöker få ett billån, be om en FICO Auto Score 8, 5 eller 2. Det här är de poäng som auto långivare är mest sannolikt att titta på.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 5
    2. Få din vantagescore också att täcka alla dina baser. Inte alla långivare använder FICO, så du kanske också vill få din vantagescore. Denna poäng skapas också med data från de viktigaste 3 cras, men med små skillnader i hur poängen beräknas. Köp din vantagescore direkt från Experian, eller få det gratis från tjänster som kreditkarma, kreditkort.com eller jämförelse.
  • Vantagescore är särskilt populär bland kreditkortsutgivare, så du kanske vill få både din vantagescore och din FICO-poäng om du ansöker om ett nytt kreditkort.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 3
    3. Arbeta med en ideell kreditrådgivare för att ta reda på din poäng. Icke-vinstdrivande kreditrådgivare kan se upp din kreditpoäng för dig. Dessutom kan de granska din kreditrapport med dig och ge dig råd om hur du förbättrar din poäng. Även om det här är lite mer komplicerat än många av dina andra alternativ, kan det vara en bra satsning om du är oroad över din kredit eller försöker göra ett stort ekonomiskt beslut. Om du bor i U.S., Leta efter en godkänd kreditrådgivningsbyrå i ditt område med U.S. Institutionen för justitiedаta: https: // rättvisa.GOV / UST / List-Credit-Counseling-byråer-godkända-enligt 11-USC-111.
  • Bostadsrådgivare kan också hjälpa dig att få din kreditpoäng. Använd U.S. Institutionen för bostads- och stadsutvecklingskatalog för att hitta en i ditt område: https: // apps.hud.gov / kontor / hsg / sfh / hcc / hcs.cfm.
  • Vem som helst kan få hjälp från en ideell kreditrådgivare, oavsett vad din ekonomiska situation är. De kan erbjuda vissa tjänster, till exempel att kontrollera din poäng eller ge dig grundläggande rådgivning, gratis. En välrenommerad rådgivare bör ge gratis information om de tjänster de erbjuder och eventuella avgifter de tar ut.
  • Att bara få information från en kreditrådgivare kommer inte att skada din kreditpoäng. Men om du anmäler dig till en tjänst som en skuldhanteringsplan, kan din kredit drabbas av några tillfälliga motgångar eftersom det ofta innebär att man stänger kreditkonton.
  • Metod 3 av 4:
    Förstå din poäng
    1. Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 6
    1. Kontrollera ditt 3-siffriga poäng för att avgöra om din kredit är dålig, rättvis eller bra. Din kreditpoäng är ett 3-siffrigt nummer mellan 300 och 850. Ju högre din poäng desto bättre är din kredit. Titta på din poäng och se om den faller in i ett av följande intervall:
    • 300-579: Scores i detta sortiment anses vara fattiga. En poäng i detta sortiment kan göra det mycket svårt för dig att bli godkänd för lån eller kreditlinjer.
    • 580-699: Scores i detta sortiment är rättvisa. Du kan kanske kvalificera dig för lån och kreditlinjer, men till högre räntor än vad du får med en bättre poäng.
    • 670-739: Dessa poäng är bra. Med bra kredit kan du kvalificera dig för en bredare mängd lån eller krediter.
    • 740-850: Scores i detta sortiment är mycket bra till utmärkt. Med dessa typer av poäng får du en bra chans att bli godkänd för de flesta lån, och kommer förmodligen också att kvalificera sig för lägre räntor.
  • 2. Titta på en kredit snapshot för att förstå vad som påverkar din poäng. Många webbplatser och tjänster som ger kreditpoäng kommer också att ge dig en allmän översikt över din ekonomi och hur du använder din kredit. Om du inte är säker på varför du har en viss poäng, ta en närmare titt så att du har en känsla av vilka områden som behöver arbete.
  • Till exempel kan en kredit snapshot från din bank eller kreditkortsföretag visa att din poäng har tagit en träff eftersom du använder det mesta av din tillgängliga kredit.
  • Andra faktorer som kan påverka din poäng inkluderar hur mycket obetald skuld du har, hur många sena betalningar är på din post, och om du nyligen har öppnat några nya kreditkort.
  • 3. Jämför poäng från olika företag för en mer komplett bild. Om du har fått poäng från mer än en källa (som din bank och en gratis kreditpoängens webbplats), kanske du märker att de inte är samma. Detta beror på att det finns flera olika poängmetoder där ute, och olika finansinstitut får sina data från olika källor. För att få en tydligare känsla av de siffror som potentiella långivare kan se, titta på poäng från flera olika källor.
  • När du använder en kreditpoängrapporteringstjänst, läs det fina utskriften eller prata med en specialist om hur poängen beräknas. På det sättet kommer det inte att bli några överraskningar.
  • Metod 4 av 4:
    Årlig kredit rapport
    1. Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 7
    1. Gå till AnnualcreditReport.com att beställa din rapport. Om du behöver veta mer om ditt kreditpoäng, beställ en gratis kreditrapport från en eller alla de tre huvudkorgarna. Du har rätt till en gratis rapport från varje CRA en gång om året. I stället för att spåra din poäng med varje CRA separat kan du få dem alla på ett ställe. Gå till https: // årskreditering.com och navigera till "begäran din nu!"Länk.
    • Du kan också utforska annan information om kreditrapporter, till exempel hur man begär en rapport under speciella omständigheter, genom att gå till fliken "Allt om kreditrapporter".
    • Eftersom så många människor lider av ekonomiska svårigheter på grund av coronaviruspandemin, erbjuder alla 3 CRAs för närvarande gratis veckovisa rapporter till och med april 2021.
    • Din kreditrapport gör inte Inkludera din kreditpoäng! Om du behöver din poäng måste du få det separat.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 8
    2. Fyll i en blankett med din identifierande information. För att starta processen med att begära din kreditrapport (er), klicka på den röda "Begär dina kreditrapporter" -knappen. Du kommer att riktas till en kort form. Fyll i följande information:
  • Ditt fullständiga namn
  • Din födelsedatum
  • Ditt personnummer
  • Din nuvarande adress
  • Din tidigare adress, om du har bott på din nuvarande adress i mindre än 2 år
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 9
    3. Välj vilken rapport (er) du vill titta på. Därefter har du möjlighet att välja 1, 2 eller alla 3 av dina rapporter. Markera rutan bredvid varje rapport som du vill visa.
  • Kom ihåg att du bara kan få varje rapport gratis en gång om året, så du kanske vill sprida dem om du inte ska göra ett stort köp (som att köpa en ny bil).
  • Bild med titeln Kontrollera din kreditpoäng Steg 10
    4. Svara på några fler frågor för att verifiera din identitet. Innan du kan se din rapport måste du svara på några fler frågor. Dessa kommer att vara lite tuffare att svara, eftersom de är avsedda att skydda din identitet. Håll dina ekonomiska dokument till hands om du får en fråga som du inte kan svara enkelt från minnet.
  • Du kan till exempel få en fråga om en adress där du brukade bo eller datum när du öppnade ett specifikt ekonomiskt konto.
  • Frågorna är flera val, så om du har problem med att svara, börja med att eliminera några svar du vet är fel.
  • Om du inte kan svara på frågorna, kontakta årlig kreditrapport eller den enskilda CRA du försöker få en rapport från. De kan begära att dokument hjälper till att bevisa din identitet.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 11
    5. Granska och spara din gratis kreditrapport. När du svarar på säkerhetsfrågorna får du din rapport! Titta på det och spara en kopia till din hårddisk. Eller skriv ut det så att du har en kopia för dina poster.
  • Den kostnadsfria kreditrapporten kommer inte att innehålla ditt kreditpoäng, men det kommer att ge information som kan hjälpa dig att förstå var din poäng kom ifrån.
  • Om du har begärt mer än en rapport måste du upprepa verifieringsprocessen för varje separat rapport.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 12
    6. Ring eller mail i ett formulär om du inte vill göra en förfrågan online. Om du har problem med onlineformuläret eller föredrar att få din rapport ett annat sätt, har du alternativ. Ring 1-877-322-8228 för att begära din rapport via telefon. Om du behöver TTY-tjänst, ring 711 och fråga operatören att ansluta dig till 1-800-821-7232.
  • Du kan också fylla i ett formulär och maila det till:
  • Årlig kreditrapport Request Service
  • PO Box 105281
  • Atlanta, GA 30348-5281
  • Du kan hitta begäran formuläret här: https: // konsument.FTC.GOV / Articles / PDF-0093-årsrapport-förfrågan-formulär.pdf.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 13
    7. Granska din detaljerade rapport för att förstå vad som påverkar din poäng. För att få en känsla av var din poäng kommer ifrån, och hur man ska förbättra det, Ta en titt på din kreditrapport. Din rapport kommer att innehålla en mängd detaljer som hjälper cras och långivare bestämmer hur bra din kredit är. Dessa kan innefatta:
  • Din totala nuvarande skuld
  • Vilka typer av lån eller konton du har öppnat
  • Hur mycket av din totala kredit du använder för närvarande
  • Din betalningshistorik, inklusive eventuella sena betalningar
  • Någon historia av konkurs, rättegångar eller arresteringar
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 14
    8. Titta noga på felaktigheter och fel. Tyvärr är det helt möjligt för fel att dyka upp på din kreditrapport - och dessa fel kan röra upp din poäng! Kolla din rapport noga och leta efter något som inte verkar rätt.
  • Till exempel, kanske du betalat av en skuld, men det är fortfarande listat som aktivt på din rapport. Eller det kan finnas konton som listas under ditt namn som inte faktiskt hör till dig.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 15
    9. Rapportera eventuella fel till CRA och det företag som gav informationen. Om du ser ett problem, tveka inte att rapportera det! Om du kan få det fixat, kommer det att bidra till att öka din poäng. Du måste skriva ett brev som handlar om informationen till den aktuella CRA, liksom vilken institution som lämnats in fel information till CRA.
  • Till exempel, om ditt kreditkortsföretag misslyckades med att rapportera att du betalade av ditt kort, måste du kontakta både dem och kreditrapporteringsbyrån som visar problemet med din rapport.
  • Du kan hitta en provbrev här: https: // konsument.FTC.GOV / Artiklar / 0384-Prov-Letter-Disputing-Fel-Din-Kreditrapport.
  • Du kan också behöva ge information för att säkerhetskopiera din tvist, till exempel ett kvitto för en betalning som inte återspeglas i din kreditrapport.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du inte någonsin har använt ett kreditkort innan, eller lånat pengar i någon kapacitet, är det troligt att du inte har någon kredit-det är, du har helt enkelt ingen kreditpoäng än. Du måste upprätta kredit För att få en poäng.
  • Om du behöver förbättra ditt kreditpoäng, överväga att schemalägga dina fakturabetalningar så du betalar varje vecka istället för månadsvis. Detta kan bidra till att öka din kreditpoäng snabbare.
  • Varningar

    Var försiktig med bedrägerier när du får gratis rapporter eller poäng! Forskar alltid ett företag som erbjuder dessa tjänster och se till att de rekommenderas av källor du kan lita på, som konsumentens ekonomiska skyddsbyrå.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande