Hur man kontrollerar någons kreditpoäng

Kontroll av kreditpoäng är en viktig del av det ekonomiska ansvaret.Oavsett om du är en potentiell arbetsgivare eller hyresvärd, lånepresentant eller individ, finns det flera fördelar med att granska kreditrapporter och poäng.En kreditrapport och poäng är en bra indikator på professionellt och personligt ansvar.

Steg

Metod 1 av 3:
Begär en kreditrapport för någon annan
  1. Bild med titeln Kontrollera någon
1. Få skriftligt tillstånd. Individer och företag måste få skriftligt tillstånd från den person vars kredit de söker.Förutom skriftligt tillstånd måste personen också ge sitt personnummer och nuvarande adress. Att erhålla en kreditrapport utan personens tillstånd är olagligt.Det kan straffas med en rejäl böter eller till och med fängelse.
  • Samhället för Human Resource Management (SHRM) ger provformulär för att få tillstånd att göra en bakgrundskontroll och få en konsumentkreditrapport för sysselsättningsändamål.
  • E-hyresgäst ger gratis formulär för hyresvärdar, inklusive a Konsumentrapporter Upplysningar, som hyresgästen måste logga in för att ge hyresvärden tillåtelse att göra en bakgrundskontroll och få en kreditrapport.
  • Bild med titeln Kontrollera någon
    2. Kontakta ett av tre kreditrapporteringsbyråer.Tre nationella kreditrapporteringsbyråer gör kreditkontroller på individer.Dom är Equifax, Expert och Transunion.Att gå igenom en av dessa byråer är det enda legitima sättet att få någons kreditrapport.Kreditrapporten innehåller detaljerad information om sysselsättning, kredithistoria, tidigare hyresgäster och aktuella skulder.
  • Bild med titeln Kontrollera någon
    3. Få en kreditrapport från TransUnion.TransUnion tillåter hyresvärdar och arbetsgivare att kontrollera kreditrapporter om uthyrning eller anställningsanvändare.Hyresvärdar använder TransUnion SmartMove.Arbetsgivare kan köpa en utvärderingsrapport för transunion (Peer) genom en tredje part som anställer lösningsleverantör.
  • SmartMove ger hyresvärdar ett snabbt, säkert och pålitligt sätt att kontrollera en hyresgästs kredit online.Hyresvärden registrerar sig för ett konto.För $ 25 kommer hyresvärden att ha tillgång till en kreditskärmsrapport, en insättningsrekommendation, ett hyresgästsvärde och en nationell brottsrapport.För ytterligare $ 10 kan hyresvärden också se en fullständig kreditrapport och en nationell sökning.När hyresvärden har kontot ingår hyresökarens namn och e-postadress.SmartMove kontaktar hyresökaren på hyresvärdens vägnar och begär tillstånd att bevilja tillgång till denna information till hyresvärden.
  • En peer bakgrundskreditkontroll är utvärderingsrapporten före anställningsutvärderingen som är utformad av transunion.Arbetsgivare kan köpa dessa från tredje part som anställer lösningar företag som kommandot eller Usafakt.Peer-rapporten ger arbetsgivare ett objektivt redogörelse för sökandens finansiella information, inklusive kredithistoria.
  • Bild med titeln Kontrollera någon
    4. Få en kreditrapport från Expert.Sväva över fliken Småföretag och välj Kontrollera kredit på en person.Du kommer att landa på en sida som låter dig öppna ett konto med sin Experian Connect-tjänst.När du har ett konto kan du få tillgång till andras kreditinformation.
  • Denna tjänst fungerar lite annorlunda.Den person vars kredit du vill visa kan köpa en kreditrapport för $ 14.95 och ge dig fri tillgång till rapporten i 30 dagar.
  • För att öppna ett konto med Experian Connect, ger du ditt namn, adress och personnummer, och du väljer ett användarnamn och lösenord för kontot.Systemet kommer att verifiera din identitet genom att ställa frågor från din kredithistorik, för vilken du bara skulle veta svaren.När du har passerat säkerhetsfrågorna öppnas ditt konto.
  • När du har kontot kan du skicka en förfrågan för att se en persons kredit från din Experian Connect Dashboard.Allt du behöver är personens namn och e-postadress.
  • Experian kontaktar personen på dina vägnar.Om personen håller med, köper han rapporten själv för $ 14.95 genom experian.Då ger han dig tillåtelse att visa rapporten gratis i 30 dagar.
  • När personen har beviljat dig tillgång till kreditrapporten, meddelar Experian dig.Du kan se rapporten på din Experian Connect Dashboard.
  • Bild med titeln Kontrollera någon
    5. Få en kreditrapport från Equifax.Equifax erbjuder verifieringstjänster för hyresvärdar och arbetsgivare. Dessa tjänster tillåter hyresvärdar och arbetsgivare att verifiera identiteten och visa ett kreditrapportkort för potentiella hyresgäster eller arbetssökande.
  • Hyresvärdar använder tjänsten Equifax Identitetsrapport för hyresvärdar.Denna tjänst tillåter hyresvärdar att verifiera identitet och visa en högkvalitativ kreditöversikt och kreditpoäng sortiment för potentiella hyresgäster.Hyresvärdar kan begära rapporten genom att mata in eget namn och e-postadress och namn och e-postadress för den potentiella hyresgästen.Equifax kontaktar sedan hyresgästen.Om hyresgästen håller med, beviljas hyresvärden tillgång till identitetsrapporten.Rapporten kostar $ 9.95, och antingen hyresvärden eller hyresgästen kan betala för det.
  • Arbetsgivare använder Equifaxs anställningsverifieringssystem som kallas arbetsnummer.Denna tjänst ger arbetsgivare tillgång till datasapparater för potentiella anställda som listar personens anställningshistoria och information om deras kredit.För att använda denna tjänst måste arbetsgivare bevisa att de har uppfyllt FCRA och erhållit skriftligt tillstånd från potentiella medarbetare för att se deras kreditinformation.
  • Metod 2 av 3:
    Läser och analyserar någons kreditrapport
    1. Bild med titeln Kontrollera någon
    1. Känn kategorierna av information.Varje kreditrapporteringsbyrå har ett unikt format för sina rapporter.Men de rapporterar alla samma kategorier av information.Dessa kategorier inkluderar att identifiera information, information om kreditkonton och kreditförfrågningar, offentliga rekord och samlingar, tillfredsställande konton och negativa föremål.
  • Bild med titeln Kontrollera någon
    2. Förstå att identifiera information.Detta inkluderar personens namn, personnummer, födelsedatum och sysselsättningsinformation.Om personens namn har förändrats av någon anledning, som ett äktenskap eller skilsmässa, kommer tidigare namn att listas här.Dessutom kommer några smeknamn eller variationer på personens namn att inkluderas.Nuvarande och tidigare adresser är också listade.
  • Bild med titeln Kontrollera någon
    3. Lär dig om personens kreditkonton.Dessa kallas också handelslinjer.Långivare rapporterar all information om kreditkonton.Denna information innehåller typ av konto, det datum som kontot öppnades, kreditgränsen, lånebeloppet, kontosaldo och personens betalningshistorik.Tre olika typer av kreditkonton finns.
  • Hypotekskonton inkluderar första och andra inteckningar, bostadslån och andra lån som är säkrade av fastigheter.
  • Revolverande konton är debitera konton med en kreditgräns som måste betalas varje månad.Kreditkort är ett exempel på roterande konton.
  • Avbetalningskonton är kreditkonton där beloppet och antalet betalningar är förutbestämda i ett fast belopp.Billån är avbetalningskonton.
  • Bild med titeln Kontrollera någon
    4. Förstå skillnaden mellan hårda och mjuka kreditförfrågningar.En hård utredning uppstår när personen begär ett lån och borgenären kontrollerar personens kreditpoäng.En mjuk utredning uppstår när en långivare inte granskar personens kredit för att bevilja ett lån.Exempel på mjuka förfrågningar inkluderar en person som begär sitt egen kreditpoäng och kreditkontroller som gjorts av företag i enlighet med kampanjer.Kreditförfrågningar kan ha en negativ inverkan på en persons kreditpoäng.
  • Bild med titeln Kontrollera någon
    5. Lär dig offentlig rekordinformation.Kreditrapporten innehåller information i den offentliga rekordet.Statliga och länsbanor och samlingsbyråer rapporterar information om förfallna skulder.Exempel på offentlig rekord Finansiell information omfattar konkurser, avskärmning, lien och domar.
  • Bild med titeln Kontrollera någon
    6. Tolka positiva och negativa saker på kreditrapporten.Alla tre kreditrapporteringsbyråer separerar positiva och negativa föremål på kreditrapporter.Detta gör det lättare att tolka informationen.I avsnittet Detaljerade negativa föremål hittar du information om sena betalningar.Detta inkluderar när en sen betalning inträffade, hur sent det var, balansen på kontot, och om kontot skrevs eller skickades till samlingar.
  • Bild med titeln Kontrollera någon
    7. Förstå kreditrapportformat och koder.Varje kreditrapporteringsbyrå har sin egen uppsättning koder för betalningshistorik, offentliga rekord och kreditkontrollhistorik.Förstå dessa koder gör det lättare att tolka kreditrapporten.
  • Besök Meritkreditmotor att lära sig om Expert, Transunion och Equifax Kreditrapportformat och koder.
  • Metod 3 av 3:
    Att veta om du är berättigad att kontrollera någons kreditpoäng
    1. Bild med titeln Kontrollera någon
    1. Förstå Fair Credit Reporting Act (FCRA).FCRA är en federal lag som styr hur kreditrapporteringsbyråer hanterar din kreditinformation.Dess mål är att skydda individernas integritet och identitet.Det skyddar också din rätt att komma åt och korrigera eventuella felaktigheter i din kreditrapport.Slutligen anger det vem som kanske eller inte får en kreditrapport om någon annan.
    • Under FCRA kan du bara få andras kreditrapporter om du behöver det för att kvalificera dem till ett jobb, försäkring, statliga fördelar eller hyra.Också, med fullmakt gör det lagligt för att du ska se den personens kreditrapport.
  • Bild med titeln Kontrollera någon
    2. Kontrollera kreditpoängen för en potentiell anställd.Enligt CNN.Com, 2010, nästan 60 procent av arbetsgivarna sprang kreditkontroller på potentiella nya anställningar.De ser det som en viktig del av anställningsprocessen, som att kontrollera någons referenser.
  • Vissa arbetsgivare kontrollerar sökandes kredit på grund av arten av det jobb som de tillämpar.Till exempel vill banker, mäklare, regeringen och andra finansinstitut anställa personer med en beprövad förmåga att hantera sin personliga ekonomi.
  • Andra arbetsgivare använder kredithistorier som ett sätt att läcka ut svaga sökande.De ser förekomsten av hög skuld eller kreditavvikelser som en eventuell distraktion som kan påverka arbetsprestanda.
  • Federal Law tillåter arbetsgivare att se en ändrad kreditrapport för arbetssökande eller anställda.Detta kallas ibland som en kreditrubrik. Det utelämnar kontonummer för att skydda integritet.Om en arbetsgivare beslutar att inte anställa någon som bygger på en kreditrapport, måste sökanden ges en kopia av kreditrapporten och berättas om deras rätt att utmana det under FCRA.
  • Bild med titeln Kontrollera någon
    3. Lär dig om kredithistoria av potentiell hyresgäst.Som hyresvärd vill du ha hyresgäster som betalar sin hyra och tar hand om fastigheten som om det var deras egna.Hyresvärdar kontrollerar potentiella hyresgästernas kreditrapporter som ett sätt att bedöma deras förmåga att göra detta.Envägs hyresvärdar undviker att hyra till Deadbeats är genom att kontrollera potentiella hyresgästernas kredit.De kan köra kreditrapporten själva, eller de kan anställa en tjänst för att köra en kredit- och bakgrundskontroller.
  • Bild med titeln Kontrollera någon
    4. Vakt mot identitetsstöld om din make har dött.En persons identitet är särskilt mottaglig för stöld i månaderna efter döden.Enligt den interna intäktstjänsten (IRS) ökar problemet eftersom identitetsinformation om den nyligen avlidne är så lätt att få.
  • Regeringen publicerar namn och sociala trygghetsnummer för den nyligen avlidne på socialförsäkringsverkets hemsida för att förhindra välfärdsbedrägerier.Men identitetstjuvar behöver bara ladda ner den här Excel-filen från webbplatsen.
  • Några släktforskningswebbplatser publicerar socialförsäkringsnummer och flicknamn på den avlidne.
  • Det kan ta upp till ett år för att lösa en persons angelägenheter som har dött.Under denna tid fortsätter räkningar att komma in och fordringsägare meddelas om döden.Identity Thieves Tänk några extra kreditkortsräkningar i personens namn är inte troligt att det blir märkt.
  • Bild med titeln Kontrollera någon
    5. Ta reda på om ditt barns kredit har äventyras.Om ditt barn får kreditkortsupprättelser i posten, kanske du vill kolla på bedrägeri.Identitet tjuvar mål minderåriga eftersom de tror att det inte kommer att bli märkt.Också, om du och ditt barn delar samma namn, är det möjligt för en del av din kreditinformation att bli rapporterad på sin kreditrapport.Du vill kolla ditt barns kreditrapport och ta itu med några problem innan han blir 18 och börjar ansöka om studielån eller ett kreditkorts konto.
  • Vanligtvis kan du inte dra en Minor`s Credit Report Online.Du måste ringa upp kreditrapporteringsbyrån direkt.
  • Bild med titeln Kontrollera någon
    6. Kolla på ekonomierna för åldrande föräldrar.Senior medborgare är ofta mål för bedrägeri.Leta efter ovanligt höga saldon på kreditkort eller krediter för vilka de inte undertecknade.Tjuvar övertygar ibland äldre till cosign på lån.När lånet inte får betalt blir Cosigner ansvarig för skulden, och det kan negativt påverka en kreditpoäng.Även om en äldre person lider av demens, kan han slumpmässigt ansöka om kredit eller använd kredit oansvarigt.
  • Du kommer att behöva fullmakt eller en domstolsinställd förmyndarskap för att få en föräldrars kreditrapport.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande