Hur man kontrollerar för hudcancer

Tidig upptäckt av hudcancer är viktigt och kan vara livräddande, speciellt för vissa typer av hudcancer, såsom melanom och skvamouscellkarcinom. Det beräknas att 76 380 nya fall av melanom kommer att diagnostiseras 2016 och över 13 000 kommer att dö från hudcancer. Med tanke på att timing är så avgörande för att diagnostisera och behandla hudcancer, bör du följa några enkla steg för att lära dig hur man detektera hudcancer på din hud.

Steg

Del 1 av 2:
Undersöker dig själv för hudcancer
  1. Bild med titeln Kontrollera för hudcancer Steg 1
1. Utföra en hudundersökning. Det bästa sättet att kontrollera dig själv för hudcancer är att göra självundersökning eller undersökning. När du utför din hudundersökning väljer du en viss dag under månaden och noterar den på kalendern. Utvärdera varje område av din hud, lämna ingen del osynlig. När du har tittat på alla de lätt sett områdena, använd en spegel för att utvärdera könsorganen, analområdet, mellan tårna, ryggen och något annat svårt att se området. Det kan vara till hjälp att ha en bild av ett kroppschema och kolla bort områden som du kontrollerar dem på dig själv, liksom notera eventuella moler eller markeringar du hittar.
  • För att undersöka din hårbotten, få hjälp av en vän, partner eller make / maka. Dela ditt hår i små sektioner som ser och känner sig för erosioner, vågar eller missfärgade skador.
  • Med tillkomsten av garvningsbåtar och fullkroppsskor kan du hamna med hudcancer på vulva och penis. Ta din hudundersökning på allvar och lämna ingen yta unexamined. Det bästa sättet att på ett adekvat sätt utföra denna undersökning är att veta vad varje annan typ av hudcancer ser ut.
  • Bild med titeln Kontrollera för hudcancer Steg 2
    2. Se upp för basalcellkarcinom. Basal cellkarcinom är den vanligaste formen av hudcancer. Det finns oftast i de solskyddade områdena i huvudet, inklusive öron och nacke.Det är erosivt i naturen, vilket innebär att den lokala hudens invasion av cancer äter i den vävnad den påverkar. Det metastasiserar eller sprider sig till andra platser på kroppen. Riskfaktorer för detta inkluderar solens exponering, solbränning, tendens att fräscha, rättvis hud, antal blåsande solbränna i din livstid och rökning.
  • Lesionerna är plana eller något upphöjda, rosa eller köttfärgade, blöder lätt och har en typ av hål i dem. De har utseende av eroderat kött och kan se ut som en öm eller lesion som oser, skorpa och läker inte. Lesionerna sträcker sig vanligtvis i storlek från 1 till 2 cm.
  • Bild med titeln Kontrollera för hudcancer Steg 3
    3. Känna igen melanoms egenskaper. Tidig detektering är särskilt viktig med melanom. Det är den mest dödliga av alla hudcancer. Melanom kan botas om den är fångad tidigt under scenen. När cancer utvecklas till sent scencancer är överlevnadsgraden i mer än några år mindre än 15%. De hudskador som är förknippade med melanom har vissa egenskaper som kan ses efter när du kontrollerar dig för hudcancer, som är baserade på en Abcde schema.
  • A står för den typiska asymmetrin i hudregionen, där en halv inte matchar den andra halvan.
  • Du bör också leta efter en Border, som kommer att vara oregelbunden, ragged eller notched, jagged, och inte skarp eller skarp.
  • De COLOR kommer också att förändras över hudområdet med en slags tie-färgeffekt med svarta, bruna och blues.
  • Du måste också leta efter DIameter av lesionen. Det kommer sannolikt att vara större än sex mm, eller bara lite över en 1/4 tum i storlek.
  • Du kommer också att märka molen eller lesionen Evolve, eller ändra, dess utseende över tiden.
  • Människor med mörkare hudfärg måste vara medveten om att de är i riskzonen för cancer, särskilt en farlig form av melanom som inte orsakas av solexponering, kallad Acral Lentiginous Melanom (ALM). Det finns vanligtvis på handflatorna, sålar av fötterna, eller till och med under naglarna.
  • Bild med titeln Kontrollera för hudcancer Steg 4
    4. ANMÄRKNING SQUAMOUS CELL CARCINOMA (SCC). Squamous cellkarcinom börjar med en precancerös lesion som kallas aktinisk keratos (AK), vilket är en lesion som inte är en cancer. En AK-lesion framträder som scaly kött eller en rosa färgad lesion och finns oftast i huvudet, nacken och stammen av kroppen. De är ofta grova eller skaliga till beröring. Dessa utvecklas till SCC-lesioner, som är små plågor som är uppvuxna, platåerade och smärtfria med släta kanter. Det kan verka ensam eller i kluster. De är typiskt mindre än 2 cm i storlek. De kan klåda, blöda lätt och visas som icke-helande sår som inte kommer att gå bort men också växa inte.
  • Lesioner större än 2 cm har en 10 till 25% chans att vara aggressiv och spridning. De lesion som är mest benägna att sprida är de som börjar på näsan, läpparna, tungen, örat, penis, tempel, hårbotten, ögonlocket, skrotum, anus, panna och händer.
  • I de med flera AK-lesioner är chanserna att minst en kommer att fortsätta konvertera till SCC är mellan 6% till 10%.
  • Det finns flera kategorier av människor som är i riskzonen för SCC, inklusive de individer med kroniskt skadad eller sjuklig hud. Du är också i fara är att du har överexponering till UVA- eller UVB-strålar, joniserande strålning, kemiska karcinogener och arsenik. Du är också i fara om du har en infektion med HPV-virus 6, 11, 16 och 18, leukemi eller lymfom, akne eller ta immunosuppressiva läkemedel.
  • Bild med titeln Kontrollera för hudcancer Steg 5
    5. Håll koll på lesioner. När du utför din kroppssökning och märker någon av de tre olika sorters lesioner, håll reda på dem. Varje misstänkt lesion ska fotograferas och markeras i rött på din kroppskarta. När du gör din examen nästa månad, leta efter ändringar. Ta en annan bild och jämför de två.
  • Om det finns några ändringar, även subtila, följa upp med din hudläkare. Ta med din kroppskarta och foton till mötet så att du kan visa dem exakt vad som har gått på.
  • Del 2 av 2:
    Diagnostisera hudcancer
    1. Bild med titeln Kontrollera för hudcancer Steg 6
    1. Få klinisk diagnos. När du har märkt lesionerna på din kropp måste du ha det kliniskt kontrollerat av en hudläkare. Det här är så att du kan räkna ut de indikerar hudcancer och, om så är fallet, vilket stadium det har nått. När den specifika typen bestäms baserat på dina lesions fysiska egenskaper, kommer din läkare att diskutera dina alternativ med dig, beroende på din speciella situation. Läkaren kan bestämma om kirurgisk excision omedelbart om det är säkert att din cancer behöver det. Om läkaren är mindre säker kan de välja att utföra en dermatoskopi, vilket är ett förfarande där lesionen granskas under högkvalitativt mikroskop.
    • Tänk på att det finns många hudförändringar - inklusive nya och förändrade moler och lesioner - det är inte cancer. Endast en erfaren läkare kan utvärdera och hjälpa dig att bestämma om ytterligare utvärdering eller behandling behövs, så alltid fel på sidan av försiktighet och bli checkad ut.
    • Din läkare kan också använda en confocal scanning lasermikroskopi (CSLM), som är en icke-invasiv bildstudie som ger bilder av epidermis och papillärdermis i realtid. Detta kommer att bidra till att skilja godartad från maligna lesioner.
    • Din läkare kan också välja en biopsi. Även om det är ett bra test som fortfarande används, är en biopsi inte alltid 100% viss.
    • Dessa tekniker gör det möjligt för din leverantör att känna igen ett melanom och skilja kliniskt mellan andra svårt att diagnostisera lesioner.
  • Bild med titeln Kontrollera för hudcancer Steg 7
    2. Behandla precancerösa lesioner. Om du upptäcker att du har en aktinisk keratos (AK) lesion, måste du behandla det så att du inte utvecklar skvätt cellkarcinom. Om en enda AK-lesion existerar är det lätt att behandla - men om du har flera AK-lesioner kan det bli mindre effektivt och kostnadseffektivt att behandla dem. Istället kan du bara hålla koll på dem. Observera kluster av AK-lesioner ett tag innan du väljer en metod för att ta bort dem.
  • Du kan ta bort en singulär AK-lesion med kryoterapi, vilket är när doktorn fryser av lesionen med flytande kväve. Du kan också välja elektrodissektion med curettage, vilket är cauterization och avlägsnande av lesionen med en skalpell. Du kan också prova laser resurfacing eller applicering av fluorouracil för att också ta bort en enda lesion.
  • Bild med titeln Kontrollera efter hudcancer Steg 8
    3. Ta hand om andra hudcancer. Den primära behandlingen för andra hudcancer är kirurgisk behandling. Läkaren kan utföra en operation där tumören eller lesionen skärs ut all den sjuka huden med tydliga kirurgiska marginaler. Ett annat populärt kirurgiskt behandlingsalternativ är Mohs-kirurgi. Detta är en mikrografisk kirurgi som används för icke-melanom hudcancer (NMSC), basalcells karcinom och squamous cell carcinom.
  • Dessa cancerformer växer i det lokaliserade området av den primära tumören, endast ibland metastasize-emellertid kan de vara lokalt aggressiva och erodera den lokala vävnaden och ofta återkommer. Dessa är de karcinom som oftast behandlas med Mohs mikrografisk kirurgi som säkerställer att ett malignt fokus inte är kvar på excisionsplatsen, vilket kan vara ansvarigt för återkommande.
  • Bild med titeln Kontrollera för hudcancer Steg 9
    4
    Förhindra framtida hudcancer. För att förhindra framtida hudcancer kan du ta några försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv. Eftersom solens exponering är den främsta orsaken till hudcancer, använd ett brett spektrum solskyddsmedel med både UVA och UVB-skydd plus barriärskydd på våra mest sårbara områden när du går ut. Dessa sårbara områden är huvud och nacke. Du kan också bära en hatt.
  • Det är en vanlig missuppfattning att människor med mörk hud inte behöver bära solskyddsmedel. Använd solskyddsmedel och träna andra solskyddade vanor, oavsett hudfärg.
  • Du bör också undvika solarium.
  • Kom ihåg att slemhinnor som läppar och tunga kan påverkas av SCC och bli aggressiv och spridning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande