Hur man väljer ett solskydd

Överdriven eller oskyddad exponering för solen kan leda till solbränna, rynkor, huddegenerering och till och med hudcancer. Det är viktigt att du skyddar din hud från solens exponering för att förhindra skador på din hud. Det finns många olika typer av solskydd som är tillgängliga som utsetts av solskyddsfaktorn (SPF), ingredienser, motståndskraft mot vatten och om de blockerar UVA- eller UVB-strålar. Att välja rätt typ av solskydd för din användning och typ av hud är viktigt för att upprätthålla en frisk hud.

Steg

Del 1 av 3:
Välja specifikationer
  1. Bild med titeln Välj ett Sunblock steg 1
1. Välj ett SPF-nummer. SPF-numret berättar vilken procentandel av UVB-strålarna absorberas av solskyddet. Exempelvis absorberar SPF 30 cirka 97 procent av UVB-strålar, medan SPF 50 absorberar cirka 98 procent av UVB-strålar, medan SPF 100 kan blockera nästan 99 procent av UVB-strålar. På grund av detta är SPFs ganska missgynnade. Du kanske tror att om du spenderar mer på en SPF 100-produkt, kommer du att vara helt säker i solen, när det i verkligheten är skydd mot UVB-strålar är bara 2 procent högre än SPF 30.
  • SPF hänvisar endast till att blockera UVB-strålar, inte UVA-strålar, och båda dessa kan skada din hud. Höga SPF har visat sig låta fler UVA-strålar nå din hud medan de inte ger ett mycket bättre skydd mot UVB-strålar. Dessutom håller höga SPF-skivor inte längre än lägre SPFS.
  • Bild med titeln Välj ett solskyddssteg 2
    2. Undvik parabener och skadliga ingredienser. Se till att du skyddar dig själv till andra skadliga element för att skydda din hud från solen. Många solskyddsmedel innehåller parabener, vilket kan öka bröstcancerhastigheter och underlätta utvecklingen av melanom! Oxybenson kan bryta ner huden och orsaka nässlor och andra problem. Retinylpalmitat kan öka risken för cancer när den utsätts för solen. Se upp för ingredienser som de som ska se till att din solskyddsmedel inte gör mer skada än bra.
  • Överväg att använda mineralbaserade ingredienser, såsom zinkoxid eller titandioxid. Dessa sitter på toppen av huden istället för att absorberas. Dessa ingredienser kan reflektera UV-strålar och har visat sig vara säkra och effektiva ingredienser för att förhindra negativa effekter av solen. De tenderar att vara effektivare än kemiska solskyddsmedel.
  • Om du använder kemikalier, välj de som skyddar mot både UVA och UVB-strålar. Mexoryl SX, Mexoryl XL och Parsol 1789 är några kemikalier som skyddar mot UVA-strålar. Oktinoxat, oktisalat och homosalat är kemikalier som skyddar mot UVB-strålar. Leta efter ett solskydd som innehåller dessa kemikalier för det bästa övergripande skyddet från båda typerna av strålar.
  • Undvik solskydd som innehåller extrakt av frukter eller nötter. De har inte visat sig blockera solen och många av dem kan orsaka allergiska reaktioner.
  • Bild med titeln Välj ett solskyddssteg 3
    3. Leta efter brett spektrum solskyddsmedel. "Bred spektrum" betyder att den skyddar från både solens UVA och UVB-strålar. UVA strålar orsakar skrynkelse och åldrande av huden, medan UVB-strålar orsakar solbränna, men både UVA och UVB orsakar hudcancer. Det är bäst att skyddas från båda, men många solskydd skyddar bara mot UVB-strålar. Letar du efter ett solblock märkt "Bred spektrum" hjälper dig att undvika detta.
  • Bild med titeln Välj ett solskyddssteg 4
    4. Använd vattenbeständig solskyddsmedel om du ska simma. Solblock är inte längre tillåtna att vara märkta "vattentäta" eftersom de alla tvättar i vatten efter ett tag. Men vattenbeständig solskyddsmedel kan du stanna i vattnet i ca 80 minuter innan du behöver återanvända. Om du planerar att simma eller svettas, kommer du förmodligen att ha ett solskydd som är vattenbeständigt. Men kom ihåg att det måste återställas precis som alla andra solskyddsmedel.
  • Bild med titeln Välj ett solskyddssteg 5
    5. Undvik solskyddsmedel och välj krämer istället. Sprayer och krämer är inte samma. Försök att undvika solskyddsmedel sprayer och välj en grädde istället. Med Sprays, är det väldigt lätt att sakna en plats och de ger också oro över att inhalera produkten. Krämer är mer benägna att säkerställa full täckning och du riskerar inte att inandning av dem.
  • Bild med titeln Välj ett solskyddssteg 6
    6. Hitta ytterligare sätt att skydda din hud. Medan ett bra solskydd är en viktig åtgärd för att skydda din hud, är det bara en del av detta. Vissa människor tycker att så länge de tillämpar ett solskydd, är de fria att gå njuta av solens strålar utan några konsekvenser. Men en studie visade att människor som använde solskyddsmedel var med högre risk för att utveckla melanom. Detta beror troligt på ökad tid som sola vid applicering av solskyddsmedel. Ingen solskyddsmedel kan skydda från alla solstrålar. För att verkligen ta hand om din hud, begränsa din sol exponering och skydda dig med kläder, hattar eller paraplyer.
  • Del 2 av 3:
    Hitta vad som är rätt för dig
    1. Bild med titeln Välj ett Sunblock Steg 7
    1. Tänk på hur mycket tid du kommer att spendera i solen. Din solskyddsmedel för en dag på stranden mot en snabb 15 minuters promenad har inte samma krav. För långvarig sol exponering, som du bör försöka undvika, se till att du använder en högre SPF och att återanvända ofta. Det finns inget behov av att gå över SPF 50, men se till att det är brett spektrum att skydda mot alla UV-strålar. För en lättare solskyddsmedel kan du gå så låg som SPF 15 om du bara kommer att vara ute i solen i några minuter.
    • För att begränsa din solexponering, försök att ta pauser. Till exempel, om du ska till stranden för en dag, spendera en timme simning och sedan gå in någonstans att äta lunch och återanvända solskyddsmedel.
  • Bild med titeln Välj ett solskyddssteg 8
    2. Tänk på vilka aktiviteter du ska göra. Leta efter ett vattenbeständigt solskydd om du planerar att vara i vattnet eller om du svettar mycket. Det kan ta ca 80 minuter för ett vattenbeständigt solskydd att tvätta av dig. Ett vattenbeständigt solskydd kommer att se till att du har skydd mot solen även när du är omslagen i vatten. Om du inte kommer att bli utsatt för vatten, överväga andra faktorer av dina aktiviteter, som höjd. Om du är hög i bergen skid eller vandring, behöver du en högre SPF på grund av ökad solexponering, även om det är kallt!
  • En annan faktor att komma ihåg är din plats. Om du är i Mexiko mot Kanada, kommer din sol exponering att vara ganska annorlunda! Skydda dig själv.
  • Bild med titeln Välj ett solskyddssteg 9
    3. Var uppmärksam på din hudtyp. Medan alla hudtyper drar nytta av solskyddsmedel, kan rättvis hud vara speciellt cancer som är benägen. Om din hud är lätt, använd en starkare solskyddsmedel som bred spektrum SPF 50. Men även om du enkelt slår eller har mycket mörk hud, är du fortfarande i riskzonen för solskador! Bara för att du inte brinner, betyder inte att din hud är säker. Skydda dig själv med hjälp av en lägre SPF.
  • Vissa hudtyper är mer utsatta för hudcancer. Rättvis hud med lätt hår eller rött hår tenderar att vara mest utsatta för solbränna och cancer. Var försiktig om några familjemedlemmar har haft hudcancer. Se till att skydda dig med lämpliga solskyddsmedel och andra skyddsåtgärder som mörka kläder.
  • Bild med titeln Välj ett Sunblock steg 10
    4. Faktor i åldern. Detta är särskilt viktigt för unga barn. Det rekommenderas inte att barn använder solskyddsmedel, solskyddsmedel med oxybenson, eller solskyddsmedel som innehåller nanopartiklar. Solskyddsmedel med metalloxider, såsom zink och titan är säkraste. Hitta de som är bredspektrum för bästa UV-skydd. Använd SPF 30-50 för säkert, kvalitetsskydd.
  • För mycket unga barn, de som är under 6 månader, rekommenderas solskyddsmedel. Skydda dem istället genom att hålla dem i skuggan, vilket begränsar deras solexponering och att de har en hatt och skyddskläder.
  • Bild med titeln Välj ett solskyddssteg 11
    5. Tänk på eventuella hudkänsligheter. Om du känner till ingredienser som irriterar din hud, undviker definitivt dem i solskyddsmedel. Om din hud är akne benägen, leta efter oljefria solskyddsmedel. Om du inte är säker på om en solskyddsmedel kommer att irritera dig, försök applicera lite på ett litet område innan du applicerar det på hela kroppen. Vänta några minuter och om någon irritation uppstår, vet du att du inte använder den. Dessutom förbättrar inte frukt och mutter och dofter inte UV-blockering och kan orsaka irritation.
  • Bild med titeln Välj ett Sunblock steg 12
    6. Tänk på några andra förebyggande åtgärder du kommer att använda. Detta är ett av de viktigaste sätten att skydda din hud och kommer också att påverka ditt val i solskyddsmedel. Genom att begränsa din solexponering, bär skyddskläder, sitter under ett paraply eller träd och bär en hatt och solglasögon, kan du i hög grad hjälpa din hud och du behöver inte så stark av en solskyddsmedel. På så sätt kan du tänka på solskyddsmedel som en del av att skydda din hud istället för att förlita sig på det ensam. Detta är viktigt för ett väl avrundat tillvägagångssätt för säker hud.
  • Försök att begränsa tid i solen mellan 10:00 och 16:00 när strålarna är starkaste.
  • Del 3 av 3:
    Beslut
    1. Bild med titeln Välj ett Sunblock steg 13
    1. Gå till en butik. Du kan prova en stormarknad eller en hudvårdsaffär. Du kan även titta på butiker online. Detta ger dig tillgång till ett brett utbud av solskyddsmedel så att du kan bekanta dig med dina alternativ.
    • Om du inte är säker på var du ska börja, försök titta på en allmän marknad som Amazon.com. De har många solskyddsmedel och listar också ingredienserna så att du kan lära dig om dem.
  • Bild med titeln Välj ett Sunblock steg 14
    2. Jämför många olika solskydd. Titta inte bara på hur de annonserar sig, men tar dig tid att läsa igenom varje ingrediens. Vara på utkik efter eventuella skadliga ingredienser och för hjälpsamma. Ett solskydd är inte lika bra som etiketten - det är lika bra som dess ingredienser. Tänk på vilka ingredienser du vill ha i förväg så att du inte kommer att gå vilse läslistan efter listan över obetalda kemikalier. Kanske letar du efter något med zinkoxid och ingen oxybenson. Fokusera din sökning på dessa kriterier för att hitta det bästa solskyddet för dig.
  • Om du hittar en som du gillar, men du är inte redo att köpa den, skriv ner sitt namn så att du kan läsa upp det senare. Detta kan hjälpa dig att göra ett ännu mer informerat beslut.
  • Bild med titeln Välj ett Sunblock steg 15
    3. Bestämma vilken som bäst passar dina behov. Efter att ha minskat din sökning, hitta vilken som är närmast anpassat med dina behov. Det kommer sannolikt att vara minst ett par alternativ som uppfyller dina kriterier. Ta dig tid att titta på dessa närmare och faktor i andra krav som du kan ha. Vilken är vattenbeständig? Vilken är bred spektrum? Vilken har färre kemikalier? Vilken kostar mindre? Titta på några aspekter som är viktiga för dig och det kommer troligen att vara en som står ut.
  • Om det finns några som verkar vara lika, fortsätt och bara välja en och ge det ett försök. Om du har tillräckligt med pengar, överväga att köpa två så att du kan prova dem båda och se vilka du föredrar.
  • Bild med titeln Välj ett solskyddssteg 16
    4. Fatta ett välgrundat beslut. Vad du än gör, se till att utbilda dig själv innan du väljer en solskyddsmedel. Detta är ett viktigt beslut som kan skydda dig från cancer! Välj inte bara det billigaste försöket att hitta den produkt som är högsta kvalitet och bäst för dig. Detta är en viktig förebyggande åtgärd som kan spara mycket pengar och smärta på lång sikt genom att undvika cancer.
  • Om du behöver en solskyddsmedel omedelbart och inte ha tid att genomföra mycket forskning, gå till en kräm som är SPF 30, bredspektrum, parabenfri, med zinkoxid och ingen oxibenson eller retinylpalmitat.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du inte är säker på vilket Sunblock bäst passar dig, köp ett par och prova dem. Ibland är rättegång och fel det bästa sättet att hitta en produkt precis rätt för dig.

    Varningar

    Sunblock är bara en del av ekvationen! För att skydda mot hudcancer, begränsa din solexponering och använda andra skyddsåtgärder förutom solskydd.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande