Hur man komposterar

Kompostering är ett av de enklaste sätten att du kan göra en positiv inverkan på miljön. I stället för att kasta mat och trädgårdsskrot i ditt papperskorgen lägger du bara till dem i din kompostkorg. För att komma igång, välj en plats för din komposthög, köp sedan eller bygga en kompostkorg. När du lägger till skrotar, vrid komposten regelbundet för att hjälpa allt att sönderdelas jämnt. Använd sedan din komposterade jord för att växa friska krukväxter, landskapsarkitektur, eller till och med din egen veggie trädgård!

Steg

Metod 1 av 5:
Samla in köksskrot
  1. Bild med titeln Kompost Steg 19
1. Bestäm hur köksskrot kommer att användas. Innan du börjar samla dina köksskrot, behöver du veta om du kommer att använda dem för en personlig kompostkorg eller om de kommer att gå till ett kommunalt komposteringsprogram. Att göra denna skillnad är viktig eftersom du kan kompostera mer matvaror i ett kommunalt komposteringsprogram än du kan hemma.
  • För ett kommunalt program kan du ofta samla alla biologiskt nedbrytbara köksskrapor, inklusive kött och mejeri.
  • Bild med titeln Kompost Steg 20
    2. Få en liten kompostbehållare för inomhus. Ha en mini kompostkorg inomhus som du håller nära ditt måltidsberedningsområde. Det borde vara något som är lätt att fylla, transportera dagligen till kompostfacket och håll rent. Du kan överväga en liten plastbehållare (det finns roliga små skräpburkar med lock) eller använd något så enkelt som en keramisk skål med en tallrik över den.
  • Leta reda på din kompostfack någonstans som är lätt att komma åt, så att du och familjemedlemmar kommer att uppmuntras att använda den.
  • Bild med titeln Compost Steg 21
    3. Samla alla frukt och grönsakskrot. De bästa köksskraporna för att lägga till din komposthög är de frukt- och grönsakskrot eftersom de bryter ner snabbt och lockar inte gnagare och insekter på samma sätt som animaliska produkter gör. Lägg till alla dina frukt- och grönsaksskrot, inklusive de som har kokats.
  • Bild med titeln Kompost Steg 22
    4. Använd endast välj animaliska produkter i hemkompostering. Medan alla animaliska produkter som används i köket kan gå in i kommunala komposteringsfack, finns det bara några som du borde lägga till i dina hemfack. En av de få animaliska produkterna som lägger till är äggskal, eftersom dessa lägger till kalcium till komposten, vilket hjälper dina växter att växa.
  • Bild med titeln Kompost Steg 23
    5. Vet vad som inte ska kompostera. Det finns en mängd olika biologiskt nedbrytbara föremål som inte kan komposteras hemma av hälso-, hygien- och oförmåga att bryta ner. Dessa inkluderar:
  • Kött och köttskrot
  • Ben
  • Fisk och fiskben
  • Olja eller fett
  • Husdjur eller mänskliga avföring (förutom gödsel av växtätande varelser som kaniner och hästar)
  • Metod 2 av 5:
    Ställa in en komposthög i din gård
    1. Bild med titeln Kompost steg 1
    1. Välj en plats för din komposthög. Din kompost bör vara på en plats som inte är för nära ditt hem, så att alla dofter som produceras inte kommer att störa dig och så att några gnagare som besöker det inte kommer att migrera till ditt hem. Det kan vara i solen eller skuggan, men förstå att kompostfacken i solen kommer att bryta ner snabbare men kommer sannolikt att behöva mer vatten tillsatt. Se också till att högen är i ett område där det finns utrymme att vända det.
    • Det är bäst att ha en komposthög på ett område av mark några meter från växter, inte på ett däck eller uteplats, så att det blir lätt att vända och flytta komposten.
  • Bild med titeln Kompost Steg 2
    2. Köp en färdig kompostkorg. Om du vill ha ett snabbt och enkelt sätt att starta din komposthög, finns det en mängd olika lager som kan köpas hemma förbättringsbutiker eller genom många lokala kommuner. Dessa är ofta svarta plaströr med lock på toppen och en öppen botten. De är vanligtvis billiga att köpa och lätt att ställa in och använda direkt.
  • De solidsidiga svarta plastkompostkorna ger också lite skydd mot gnagare eller andra djur som kommer in i din komposthög, medan öppna toppade eller sidiga behållare inte.
  • Bild med titeln Kompost Steg 3
    3. Konstruera en bina För din kompost. Om du har en specifik form eller storlek på bin du vill, är det enkelt för dig att göra din egen anpassade kompostfack. De flesta hemkompostkorgar har en ram av trä och sidor som antingen kan vara trä- eller trådnät. Beroende på dina behov, sikta på att facket är minst 1 kubikgård eller 1 kubikmeter, eftersom det kommer att ge dig en anständig mängd kompost medan du inte tar upp för mycket utrymme i din gård.
  • En 1 kubik gårdskompost kommer att vara ca 3 meter (0.91 m) lång och sidorna kommer att vara 4 meter (1.2 m) bred.
  • Bild med titeln Kompost steg 4
    4. Överväg att göra en stapel precis på marken. Medan kompostbehållare håller komposten och kan hjälpa till att hålla gnagare och andra djur i bukten, är det också bra att göra en komposteringstuga precis på marken. Allt som krävs är ett angivet utrymme där din gårdsskräp och köksskrot kan staplas upp.
  • Medan du har en behållare kommer att hålla Process Neater och hjälper till att avskräcka djur om du är komposterande matskrot, kommer en enkel stapel att göra och bibehålla komposten snabbare och lättare.
  • Bild med titeln Compost Steg 5
    5. Delta i kommunal kompostering om du inte kan göra din egen hög. Medan du har en komposthög hemma kan du göra och använda kompost, kan du fortfarande undvika att slösa bort dina köksskrot genom att sätta dem i en kompostbehållare som samlas in och används av din stad. Många städer har nu dessa program, som samlar kökskrot och lägger till dem till industriella komposteringsprocesser.
  • Förutom att inte låta dina skrot gå till avfall, sätta köksavfall i en kompostbehållare istället för soporna hjälper dig att spara mycket utrymme i din skräpburk.
  • Kontakta din lokala kommun för att se om de kommer att samla trädgårdsavfall för kompostering.
  • Hur köksavfall samlas in av städerna varierar. Vissa kommuner har du lägger till den i din gårdsavfallsbehållare, medan andra har separata behållare för köksskrapor.
  • Metod 3 av 5:
    Fyller din kompostkorg
    1. Bild med titeln Kompost Steg 6
    1. Skikt botten med lätt brunt material, om möjligt. För att börja den faktiska högen, lägg till löv eller andra torra gårdsskräp som du har tillgång till. Helst bör detta lager vara några inches djupt och kommer att ge högen en bra, solid bas.
    • Om du inte har något brunt material att använda, kan du fortfarande starta din hög. Du kan också använda en ljus sprinkling av trädgårdsjord eller nyligen färdig kompost för att starta högen, vilket kommer att introducera de korrekta bakterierna.
  • Bild med titeln Kompost Steg 7
    2. Samla gröna komposteringsmaterial. Gröna material, som är höga i kväve, används för att aktivera värmeväxlingen i din kompost. Några perfekta värmegenererande material inkluderar: unga ogräs (innan de utvecklar frön), comfrey löv, yarrow och gräsklippningar.Andra gröna föremål som kompost väl inkluderar frukter och grönsaker, frukt och grönsaksskrot, kaffebryggor, teblad (inklusive tepåsar med häftklammeret borttaget) och kyckling, kalkon, ko eller hästgödsel.
  • Speciellt undvik komprimering av stora mängder gröna material tillsammans, eftersom de snabbt kan bli anaeroba. Det betyder att det inte kommer att finnas tillräckligt med syre för de mest fördelaktiga mikrober att trivas och sönderdela dina kompostmaterial.
  • Bild med titeln Kompost Steg 8
    3. Använd många bruna material. Bruna material, som är höga i kol, tjänar som "fiber" För din kompost. Bruna material inkluderar fall (höst) löv, döda växter och ogräs, sågspån, halm, gamla blommor (inklusive torkade blommor, minus plast / skumfäste) och hö.
  • Bild med titeln Kompost Steg 9
    4. Lägg till andra objekt i din fack. Andra saker som kan komposteras inkluderar: pappershanddukar, papperspåsar, bomullskläder (torn upp), äggskal och hår (mänsklig, hund, katt etc.).Använd dock alla dessa objekt i måttlighet.
  • Bild med titeln Kompost steg 10
    5. Layer en mängd olika material i din behållare. Den perfekta komposthöget är mellan 3 delar bruna material till 1 del grön till hälften och hälften, beroende på vilka material du har till hands. Dessa föremål ska komma i kontakt med varandra och bör läggas ner i tunna lager som bara är några inches djupa.
  • Bild med titeln Compost Steg 11
    6. Täck din behållare eller begrava matskrapor under ett lager av Allmänt Yardavfall. Om du vill inkludera matskrot i din komposthög, måste du vara försiktig med att locka djur och insekter och skapa dåliga luktar. För att stoppa dessa problem, täcka hela facket med ett lock eller helt enkelt täcka köksskrapor omedelbart med ett lager av gårdsskräp.
  • Om du inte har nya gårdsklipp eller skräp för att lägga till, ta bara dina köksskrapor under det befintliga toppskiktet i kompostfacket.
  • Metod 4 av 5:
    Omsorg för din kompost
    1. Bild med titeln Kompost steg 12
    1. Håll din kompost fuktig. För att biologiskt nedbrytbara föremål ska bryta ner snabbt måste de vara i kontakt med fukt. Det enklaste sättet att göra detta är att strö varje lager lätt med vatten när du bygger högen. Tillsätt vatten eller våta, gröna material om högen verkar torr. Tillsätt dock torra, bruna material om högen verkar för våt.
    • I torrt väder fyller du din komposthink med vatten varje gång du dumpar det i komposthöget. Detta hjälper till att lägga till nödvändig fuktighet.
    • Din hög bör vara ungefär lika fuktig som en svamp som har vrickit ut.
  • Bild med titeln Kompost Steg 13
    2. Krossa kompostmaterial i små bitar för att påskynda processen. För att hjälpa kompostbrottet snabbare, strimliga löv och andra gårdsskräp och krossa äggskal. Eftersom det tar längre tid för större bitar att bryta ner, kommer det att påskynda den tid det tar att göra kompost.
  • Bild med titeln Kompost steg 14
    3. Hjälp stapeln uppvärmning. Du vill att komposten ska vara varm så att mikrober kommer att trivas och bryta ner det organiska materialet du har samlat in. Täcker komposten med en svart trädgårdsduk eller annat svart täckning under kallt väder hjälper till att höja temperaturen.
  • Temperaturen hos komposthöget är mycket viktig och är en indikation på den mikrobiella aktiviteten hos sönderdelningsprocessen. Det enklaste sättet att spåra temperaturen inuti heap är att känna det med din hand. Om det är varmt eller varmt, sönderdelas allt som det borde. Om det är samma temperatur som den omgivande luften har den mikrobiella aktiviteten saktat ner och du måste lägga till fler material som är höga i kväve (gröna material) till facket.
  • Täcker toppen av behållaren kommer också att komposthallen se näsaren.
  • Bild med titeln Kompost steg 15
    4. Blanda komposten. Flytta materia från insidan till utsidan och från topp till botten. Bryta upp allt som är klumpigt eller mattat. Om du fortfarande lägger till högen, ta chansen medan du vänder den för att introducera den nya frågan och blanda det bra med den äldre frågan.
  • Du kan vända stapeln med hjälp av en pitchfork och flytta hela högen till den klara platsen. Blanda upp det och flytta den tillbaka till facket. Blanda stapeln på detta sätt hjälper till att hålla luft som flyter inuti högen, vilket uppmuntrar sönderdelningar.
  • Du kan också få ett verktyg som är speciellt gjord för blandningskompost. Denna kompostblandare är en pol med ett handtag på 1 ände och blandning av tänder på den andra. Du skjuter helt enkelt tänderna ner i komposthöget och vrid sedan handtaget för att mixa.
  • Bild med titeln Compost Steg 16
    5. Vänd din stapel en gång i veckan eller 2. Det är en bra idé att mixa din kompost regelbundet, speciellt om du lägger till köksskrapor som kan bli illaluktande om det inte är blandat i. Att vrida högen hjälper till att uppmuntra tillväxten av rätt typ av bakterier och gör en fin, söt luktande hög som kommer att sönderdelas snabbare.
  • Bild med titeln Kompost Steg 17
    6. Bestäm om komposten är klar. Vid någon tidpunkt kan du behöva sluta lägga till komposten för att låta den "avsluta." Du kommer att veta att din kompost är klar för användning när det inte längre är varmt och det är en djup brun färg hela.
  • Det tar vanligtvis ca 2 till 3 månader för kompost som ska göras, beroende på väderförhållandena och innehållet i din hög.
  • Mycket färsk kompost kan växa växter, men det kan också råna kvävejorden när den fortsätter att bryta ner. Om du tror att din kompost inte är helt klar, lämna komposten i facket en stund längre eller sprida den i din trädgård och låt den sitta där i några veckor innan du planterar någonting i det.
  • Bild med titeln Kompost Steg 18
    7
    Använda sig av din kompost. Om allt går bra, kommer du så småningom att hitta att du har ett lager av bra kompost i botten av din behållare. Ta bort det och sprida det på eller gräva det i dina trädgårdsängar.
  • Du kanske vill sikta det via en grov mesh-skärm eller använda dina händer eller pitchfork för att ta bort några större bitar som ännu inte har brutit ner.
  • Kompostering fungerar nästan magiskt och snabbt. Om du börjar med en kubikgård av lämpliga material, håll det fuktigt och vrid det varje vecka, det är möjligt att få flera stora satser av kompost varje år.
  • Metod 5 av 5:
    Undvik vanliga misstag
    1. Bild med titeln Kompoststeg 24
    1. Förvänta komposten att värma upp. Vissa människor som skapar en komposthöghet blir orolig när de vänder sin kompost och de upptäcker att det är varmt i mitten. Även om det inte är absolut nödvändigt, kommer en komposthög som arbetar med sin snabbaste att värma upp.Om du har skapat en bra mix kan du märka att det är väldigt varmt inuti, även ångande på en kall morgon.Detta är ett gott tecken.
  • Bild med titeln Kompost steg 25
    2. Bestäm om du vill lägga till långsamma ruttna föremål. Det finns några typer av gårdsavfall som kan gå i komposten, men de kommer att ta lång tid att biologiska, som tuffa grenar, kvistar och häckklipp. Du kanske vill kompostera dem separat eftersom de tar längre tid att bryta ner, särskilt i ett kallt klimat med en kortare komposteringsäsong, än andra föremål.
  • Shred tunga material, om du kan, för snabbare sönderdelning.
  • Bild med titeln Kompost Steg 26
    3. Var försiktig med att lägga till ogräs till din komposthög. Du kan sätta ogräs i din kompost men det finns risk för att detta kan sprida dem runt din gård. Om du är säker på att de inte redan har gått till frö, så är de helt säkra på kompost. Men om de har gått till frö, är det säkraste att göra att lägga dem i din gårdsskräp i stället för din kompostkorg.
  • Bild med titeln Kompost Steg 27
    4. Håll animaliskt avfall ut ur din kompostfack. Medan det är tekniskt möjligt att kompostera hundfekor, får detta bara försökas under mycket speciella förhållanden i kommunalt sanktionerade kompostfack - vanligtvis finns det i lokala parker. Använd inte denna kompost i eller nära grönsaks- och fruktträdgårdar. Kontrollera med din lokala kommun för mer information.Uppmuntra din kommun att leverera dessa lager i parker och på hundvandringsleder.
  • Gödsel av något djur som äter kött borde aldrig läggas till. Medan växtätande djurs gödsel kan vara bra för kompostering kan gödseln av en gris, hund, katt eller annan köttätare / omnivore förorena din kompost och växter med matburna sjukdomar.
  • Bild med titeln Kompost Steg 28
    5. Lägg inte till komposterbara behållare i ditt hemkompostkorg. Det finns en mängd olika matbehållare som används idag som är markerade som komposterbara. Men de är vanligtvis endast komposterbara i industriella komposteringsprocesser. De kommer inte att bryta ner ordentligt i en hemkompostkorg eftersom temperaturerna inte blir tillräckligt höga där.
  • Kan du blanda kompost med jord?

    Titta på den här Premium Videoupgrad för att titta på denna Premium VideoMet Råd från en branschexpert i denna Premium-video

    Ben BarkanBen Barkangarden & Landscape Designer

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Överväg att dela en komposteringsanläggning om du bor i ett lägenhetskomplex.
  • För att påskynda processen att göra kompost kan du lägga worms till facket. Det här är specialmaskar som kan köpas online. Men om du använder en kompostkorg med öppen botten, kommer maskar förmodligen att komma in i din komposthög på egen hand.
  • Du kan också göra kompostte Med din kompost, som är ett gödselmedel som du gör genom att täcka en liten mängd kompost med vatten, så att det blötlägger i en vecka eller 2, som slänger vätskan ut och sedan vattnar växterna med vätskan.
  • Saker du behöver

    • En plats för din komposthög
    • En kompostfack eller behållare
    • Kökskrot, gårdsavfall och andra kompostmaterial
    • En pitchfork eller annat verktyg för att vända komposten
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande