Hur man delar upp och transplanterar liljor

Liljor är vackra fleråriga blommor som kommer tillbaka för att blomma varje sommar, men över tiden kan de bli överfulla när deras glödlampa är för stor. Lyckligtvis kan du gräva upp dina liljor i slutet av växtsäsongen för att dela och plantera dem igen. När du har skiljat liljökarna kan du antingen plantera dem tillbaka i marken eller i en behållare. Se till att vattna glödlamporna så snart du planterar dem så att de kan växa bra nästa år!

Steg

Metod 1 av 3:
Gräva upp och dela liljorna
  1. Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 1
1. Dela dina liljor på hösten var 3-4 år för att förhindra överbeläggning. Efter 3-4 år kommer dina liljor att ha utvecklat en stor glödlampa under jord och kan börja bli trångt i din trädgård. Vänta tills hösten när stammarna och lämnarna vänder sig från gult till brunt innan du gräver lamporna. På det sättet kommer du inte att skada några växter medan de blommar.
  • Du kan också försöka transplantera i början av våren, men dina liljor kan inte blomma också eller producera så många blommor.
  • Undvik att gräva upp glödlamporna på en varm, solig dag eftersom du kan skada glödlamporna.
  • Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 2
    2. Lossa jorden runt dina liljor i en cirkel för att pry dem. Starta din spade ca 3-4 i (7.6-10.2 cm) från basen av dina liljor och kör det rakt ner i marken. När du väl har spetsen på din skovel 6 tum (15 cm), dra handtaget mot dig för att pry upp lamporna.
  • Om dina liljor inte pry ut ur marken direkt, dra sedan din spade ut ur marken och gå på motsatt sida av dina liljor och driva din skovel igen. Fortsätt lossna jorden runt liljorna i en cirkel tills du kan lätta dem ur jorden.
  • Starta inte din spade för nära liljorna eftersom du kan skada glödlamporna.
  • Du kan också använda en trädgårdsgaffel om du inte har en spade.
  • Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 3
    3. Dra ihop glödlamporna för hand och organisera dem efter storlek. Sätta på ett par trädgårdshandskar för att skydda din hud mot eventuell irritation. Ta tag i lampans lampstruktur och borsta av så mycket jord som du kan hitta var glödlamporna fastnar ihop. Dra försiktigt lamporna för att skilja dem från varandra. Sätt glödlamporna i högar baserat på deras storlekar eftersom större glödlampor kommer att blomstra snarare än små.
  • De största liljamporna som du gräver upp kommer att blomma under nästa säsong.
  • Medelstora glödlampor tar cirka 2 växande årstider innan de producerar blommor.
  • De minsta glödlamporna tar 3-4 årstider innan de gör blommor.
  • Dricks: Om du inte kan dra glödlamporna åt sidan, använd sedan en liten trädgårdskniv för att skära dem ifrån varandra. Tvätta bladet efter varje glödlampa så att du inte sprider några infektioner eller sjukdomar.

  • Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 4
    4. Kasta bort några glödlampor som har sjukdom eller ruttna på dem. Inspektera lamporna när du gräver dem för alla mjuka fläckar eller svart mögel växer på dem. Rengör så mycket jord som möjligt så du kan se några sjukdomar på glödlampan. Kasta de dåliga glödlarna i ditt skräp så att du bara planterar friska blommor igen.
  • Lägg inte sjuka lökar i en kompostkorg eftersom du kunde sprida sjukdomen till andra växter i din kompostkorg.
  • Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 5
    5. Vrid stammen tills den skiljer sig från lampan. Ta tag i botten av stammen på toppen av lampan med din dominerande hand. Rotera glödlampan, antingen medurs eller moturs med din nondominerande hand tills stammen bryts förlorar av lampan. Fortsätt att ta bort resten av de döda stammarna och lämnar från de friska lökarna.
  • Om du delar dagslilier, skär sedan stammarna så att de är 6-8 tum (15-20 cm) långa. Ta bort bladen och andra lövverk från stammarna.
  • Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 6
    6. Lägg lampor du inte kan plantera direkt i en plastpåse med sphagnummos. Plantera dina glödlampor så snart du kan så kan de vara friska och torka inte ut. Men om du inte kan plantera lamporna Höger, fyll en plastpåse med fuktig sphagnummos och placera lamporna inuti. Håll påsen i ditt kylskåp tills du kan plantera dem igen.
  • Du kan hålla lamporna i ditt kylskåp i upp till 8 veckor om du behöver.
  • Håll inte liljorna i en låda med andra frukter och grönsaker eftersom de kunde frigöra gaser som kan påverka framtida blommor.
  • Metod 2 av 3:
    Replanting dina glödlampor i marken
    1. Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 7
    1. Hitta en plats som har full sol och väldränering av jord för att plantera lamporna. Söka efter en plats i din gård som får sol i ca 8-10 timmar per dag så dina liljor kan växa till sin fulla potential. Kontrollera dräneringen av din jord genom att gräva ett hål som är 1 fot (30 cm) bred och 1 fot (30 cm) djupt och fyller den med vatten. Om vattennivån går ner med minst 2 tum (5.1 cm) per timme, då är det ett bra ställe för dina liljor.
    • Du kan också plantera dina liljor på samma plats om du inte vill hitta nya platser för dina lökar.
  • Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 8
    2. Gräva ett hål som är 3 gånger djupare än lampans höjd. Använd din spade för att gräva ett hål som är minst 3 gånger djupare än lampans höjd och 2 gånger bredare än dess diameter. På det sättet kommer din lilja att få utrymme att växa och det blir tillräckligt djupt för att det ska vara säkert genom vintern.
  • Om du transplanterar dagslilier, gräva sedan ditt hål så det är 3 tum (7.6 cm) djupare än lampans höjd.
  • Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 9
    3. Ändra jorden med 2 i (5.1 cm) av kompost. Sprid komposten längs hålets botten tills du har gjort en 2 i (5.1 cm) lager. Se till att kompostens topp är jämn för att ge en fast bas för lamporna. Komposten kommer att bidra till att ge näringsämnen till lampan för att förstärka sin tillväxt så att den inte dör före nästa säsong.
  • Till exempel kan du använda organisk trädgårdskompost eller en perlitblandning.
  • Du kan antingen göra din egen kompost eller du kan köpa en kompostblandning från din lokala trädgårdshandel.
  • Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 10
    4. Placera 3-5 lampor i hålet /2 i 1.3 cm) ifrån varandra med spetsen slutar. Ställ de liljalökar du planterar i mitten av hålet så de spetsiga ändarna som hade stammar som växte från dem möter toppen. Tryck lamporna ordentligt i komposten för att packa rötterna i det så att det kan växa starkt och hälsosamt. Lämna åtminstone /2 tum (1.3 cm) mellan glödlamporna så att de har utrymme att växa.
  • Om du planterar dagslilies, se till att det spetsiga änden med skott är bara 1 tum (2.5 cm) under markens yta.
  • Plantera alla glödlampor av samma storlek i ett liknande område istället för att blanda dem tillsammans. Annars ser dina liljor inte så fulla.
  • Dricks: Håll dina kluster av glödlampor åtskilda 8-18 tum (20-46 cm) från varandra så att de inte överskrider och har utrymme att expandera.

  • Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 11
    5. Fyll i hålet med jord och markera sin plats. Täcka toppen av lamporna med vänstermark från ditt hål och fortsätt fylla tills det är nivå med resten av marken. Tryck lätt ner på jorden för att komprimera den så att den är tätt runt lamporna. Sätt en liten post eller trädgårdsmarkör i marken så att du inte glömmer var du begravde dina lökar.
  • Du kan också blanda 1 delkompost med var 4: e mark för att göra det mer näringsrika för dina växter.
  • Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 12
    6. Vatten jorden så snart du planterar dem. Fyll en vattenburk eller använd en slang med duschkabin för att vattna jorden där du bara begravde lamporna. Fortsätt vattna området tills jorden 6 tum (15 cm) under ytan är våt för att säkerställa att lamporna får vatten.
  • Håll din jord fuktig genom vintern om du inte får något snöskydd.
  • Metod 3 av 3:
    Transplanterande liljor i behållare
    1. Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 13
    1. Få en kruka som är minst 3-4 gånger höjden på den största lampan. Mäta storleken på din största glödlampa så att du kan hitta en kruka som är tillräckligt stor för det. Leta efter en kruka som är minst 2-3 gånger bredare än lampans diameter och det är 3-4 gånger höjden för att du ska plantera glödlamporna tillräckligt med. Se till att potten har dräneringshål så att vatten inte sitter i jorden för länge eller får dina glödlampor att ruttna.
    • Planera att få 1 kruka för varje 3-5 lampor du har.
  • Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 14
    2. Fyll botten av potten med 2-3 tum (5.1-7.6 cm) av kompost. Sätt en bit av trasig kruka över dräneringshålen så att komposten inte faller ut. Hitta en bra kompostblandning från din lokala trädgårdshandel eller använd din egen. Täcka botten 2-3 tum (5.1-7.6 cm) av krukan med blandningen och packa ner den lätt så att du har en jämn yta. Packa inte komposten för hårt, annars kan rötterna ha problem med att växa när dina liljor är i säsong.
  • Du kan använda saker som ekologisk trädgårdskompost, matskrot eller en förpackad perlitblandning.
  • Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 15
    3. Placera 3-5 lampor /2 i 1.3 cm) ifrån varandra i komposten så de spetsiga ändarna uppåt. Ställ lamporna ca 1 tum (2.5 cm) från kanten av potten i ett cirkulärt mönster. Lämna om /2 tum (1.3 cm) mellan varje glödlampa så att de har tid att växa utan att bli för trångt. Se till att de spetsiga ändarna av glödlamporna är uppåt eller annars kommer din växt inte att växa.

    Dricks: Använd de största lamporna i dina krukor om du vill ha blommor under nästa växtsäsong. Annars tar det några år att se några blommor.

  • Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 16
    4. Täcka toppen av lamporna med 6-8 i (15-20 cm) jord. Använd en vanlig pottningsjordblandning eller en kompostblandning för att fylla resten av din kruka. Fortsätt fylla potten med ytterligare 6-8 tum (15-20 cm) av jorden och nivån av den nära toppen. Packa smutsen i lätt så det komprimerar runt lamporna och främjar en sund tillväxt.
  • Rör inte smutsen för hårt, annars kommer blommorna att ha problem med att växa och blomstra.
  • Bild med titeln DIVIDE OCH TRANSPLANT LILIES STEG 17
    5. Vattna glödlamporna och håll dem i ett område med 8-10 timmars sol per dag. Använd en vattenburk eller en slang för att dämpa jorden. Fortsätt att vattna dina glödlampor tills jorden är våt 6 tum (15 cm) under ytan. Ställ lamporna i ett område som får 8-10 timmars solljus dagligen så att glödlamporna har tid att etablera sig före växtsäsongen.
  • Du kan hålla potten ute om det inte finns ett område i ditt hem som får full sol.
  • Håll jorden i potten fuktig hela vintern så att dina glödlampor får vatten.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Ge extra lilja lökar till dina vänner som gåvor så att de också kan plantera dem i sin trädgård!

    Varningar

    Använd trädgårdshandskar medan du hanterar lamporna för att förhindra någon form av hudirritation.

    Saker du behöver

    Gräva upp och dela liljorna

    • Skovla eller trädgårdsgaffel
    • Trädgårdshandskar
    • Plastpåse
    • Sphagnum mossa

    Replanting dina glödlampor i marken

    • Skyffel
    • Kompost
    • Vattenburk eller trädgårdsslang

    Transplanterande liljor i behållare

    • Stor pott (3-4 gånger högre än lampans höjd)
    • Kompost
    • Planteringsjord
    • Vattenkanna
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande