Kan du konvertera plast till gödselmedel? Fakta vs. Fiktion

Avfallsplast kan vara extremt skadligt för miljön. Skulle det inte vara trevligt om du kunde konvertera den plasten till gödselmedel för växterna i din trädgård? Tyvärr kan du inte riktigt bryta ner den stora majoriteten av plast hemma. Men om du har plast som är formulerad för att vara hemkompostabel, kan du lägga till den i din kompost och använda den som gödselmedel för din trädgård. Här har vi sammanställt svar på några av dina mest pressande frågor om att omvandla denna skadliga avfallsprodukt till näring för dina växter.

Steg

Fråga 1 av 11:
Kan plast användas som gödningsmedel?
  1. Bild med titeln Konvertera plast till gödsel steg 1
1. Ja, men det beror på typen av plast. Komposterbar plast, som faktiskt är gjorda av växter, kan omvandlas till gödningsmedel. Annan biologiskt nedbrytbar plast bryts ner, men mikropärlor av plast kvarstår som inte är säkra för användning i gödselmedel.
  • För petroleumbaserad plast är processen svårare. Även om ett experimentellt behandlingssystem uppfanns 2017 som skulle användas vid avloppsreningsverk, finns det inget effektivt sätt att omvandla petroleumbaserad plast till gödselmedel hemma.
Fråga 2 av 11:
Vilka typer av plast kan jag konvertera till gödselmedel hemma?
  1. Bild med titeln Konvertera plast till gödselmedel Steg 2
1. Plast märkt som "hemkomponenter" kan omvandlas till gödselmedel. Titta direkt på plasten för en stämpel eller klistermärke som kommer att berätta hur materialet kan återvinnas. Om plasten är komposterbar, kommer det att säga det.
  • Annan biologiskt nedbrytbar plast kan delvis bryta ner i kompost, men mikroplastpartiklar skulle fortfarande vara i din kompost, vilket gör det osäkert att använda som gödningsmedel.
  • Det finns inga specifika standarder som en plast måste mötas för att vara säker för kompost i en hemmiljö - så i huvudsak, du tar plastproducenten på deras ord. Standarder som styr kompostiteten för biologiskt nedbrytbar plast gäller för kommersiell eller industriell kompostering.
Fråga 3 av 11:
Kan jag lägga någon biologisk nedbrytbar plast i kompost?
  1. Bild med titeln Konvertera plast till gödsel steg 3
1. Nej, bara plast märkt specifikt som "hemkomponenter." Det finns många olika sorter av biologiskt nedbrytbar plast, och vissa är säkra för hemkompost medan andra inte är. Om etiketten säger att det är säkert för industriell kompost, lägg det inte i din hemkomposthög.
  • Om etiketten helt enkelt säger att det är komposterbart, antar att detta hänvisar till industriell kompostering. Industriella kompostanläggningar använder högre temperaturer och kompost under olika förhållanden än de som finns i ditt hemkompostkorg.
Fråga 4 av 11:
Hur kan jag ställa in en kompostkorg?
  1. Bild med titeln Konvertera plast till gödsel steg 4
1. Köp en fack på nätet eller på en hårdvaruaffär eller göra din egen. Det finns gott om kommersiella kompostkorgar tillgängliga, liksom "Starter kit" som du kan använda för att få kompost bearbeta. Kommersiella förrätter är dock inte riktigt nödvändiga, så länge du har en bra blandning av ungefär lika stora delar grönt och brunt material som du sprayar med vatten för att hålla fuktig. Om du är mer av DIY-sorten kan du använda någon plastfack eller bygga en behållare med trä utanför.
  • Grönt material är vanligtvis vått och inkluderar trädgårdsutklipp och skrapor, vegetabiliska sticklingar och köksskrapor (med undantag av kött, mejeri eller stora mängder bakverk).
  • Brunt material är torrt och innehåller torra löv, kvistar, hö och strimlad papper.
Fråga 5 av 11:
Hur får jag plasten redo för kompost?
  1. Bild med titeln Konvertera plast till gödsel steg 5
1. Bryta plasten i små bitar för att öka ytan. Även komposterbar plast är svårare att bryta ner än mjukare material, så du vill ge det en början. Bryta det ihop, begrava bitarna djupt i mitten av komposten så att hela ytan är omgiven av organiskt material.
  • Om du lägger till en bra mängd plast till din kompost, kanske du vill lägga till mer brunt och grönt material för att balansera det. Det finns ingen specifik formel, så bara eyeball det. Err på sidan av försiktighet och fortsätt och lägg till mer organiskt material om det är tveksamt.
Fråga 6 av 11:
Vad behöver jag göra för att behålla min kompost?
  1. Bild med titeln Konvertera plast till gödsel steg 6
1. Håll stapeln fuktig och vrid den med en rake eller spade varje 2 veckor. Ta en handfull material från din hög och pressa det - om inget vatten droppar, måste det vattnas. Om din hög är djupare, håll slangen ner i mitten så att du vattnar hålet, inte bara toppen. Vänd stapeln inuti och ute, så att materialet på höftens kanter hamnar i mitten.
  • Om du lägger till material i högen, kontrollera balansen. Om det finns mer brunt material, är din stapel torktumlare och tar längre tid att kompostera. Du kan lägga till grönt material för att balansera det tillbaka.
  • Bryta ner allt i komposthögen - inte bara din plast-innan du dumpar det där för att påskynda processen.
Fråga 7 av 11:
Hur kan jag göra mitt eget gödningsmedel?
  1. Bild med titeln Konvertera plast till gödselmedel Steg 7
1. Ställ in en kompostkorg hemma och använd komposten som gödselmedel. Backyard Composting är vanligtvis den enklaste lösningen, men du kan också köpa en speciell bin online eller på din lokala hårdvaruaffär för inomhuskompostering. Kom ihåg att regelbundet fukta och vända din komposthög så att det inte kommer att lukta dåligt eller locka skadedjur.
  • Om du inte vill kompostera hemma, ta reda på om staden eller staden där du bor har ett komposteringsprogram. Om så är fallet kan du samla kök och trädgårdsskrot och ta dem till den lokala komposteringsanläggningen.
Fråga 8 av 11:
När kommer min kompost att vara redo att använda?
  1. Bild med titeln Konvertera plast till gödsel steg 8
1. Casual Composting kräver minst ett år för material att sönderdelas. Om du håller en kompostkorg eller hög hemma och lägger till det regelbundet (en process som är känd som "långsam" eller "tillfällig" kompostering), det tar ett tag för allt att bryta ner ordentligt.
  • Om du använder heta komposttekniker kan din kompost vara klar på 2-3 månader. Men denna komposteringsteknik kräver att du vänder och fuktar stapeln ofta och underhåller specifika temperaturer - en underhållsnivå De flesta människor har dock inte tid eller energi att hantera hemma.
  • Hemkomponenterbar plast tar vanligtvis cirka 6 månader för att sönderdelas helt, så det är bäst att vänta så länge även om du är varm kompostering.
Fråga 9 av 11:
Vilka andra material kan användas som gödningsmedel?
  1. Bild med titeln Konvertera plast till gödsel steg 9
1. Använd matskrot, gödsel eller begagnade kaffebryggare som gödningsmedel. Vissa material, som begagnade kaffebryggare, kan sprinklas direkt på jorden runt dina växter. Matskrot blandas bäst i kompost, spred sedan över jorden för att ge näringsrik mat för din trädgård. Komposten hjälper också din jord att behålla fukt, så dina växter kommer att få massor av vatten även om det är varmt och torrt.
  • Eftersom du behöver veta vilka näringsämnen din jord saknas innan du befruktar, jordtest är ett måste! Välj sedan de organiska ingredienserna som innehåller de näringsämnen som dina växter behöver.
  • Till exempel, om du försöker odla växter som kräver sur jord, som tomater eller blåbär, kan du ströa använda kaffeplatser direkt över ytan för att göra din jord mer sur.
Fråga 10 av 11:
Vilket enzym bryter ner plast?
  1. Bild med titeln Konvertera plast till gödsel steg 10
1. Ett enzym kallas "Petas" kan bryta ner plast på mindre än en dag. Enzymet, upptäckt i 2019, bryter ner plast med en mycket snabbare takt än andra enzymer som används i processen. Företaget ansvarar för genombrott planerar att samarbeta med stora producenter av avfallsplast, inklusive Nestlé och Pepsico.
  • Processen bryter ner plast i sina primära kemiska byggstenar, som sedan kan användas för att göra andra produkter och producera energi.
  • Det finns ett annat super-enzym som bryter ner plast på samma sätt som Petase, men fungerar vid rumstemperatur (Petase kräver värme). Utvecklarna hoppas att länka enzymerna tillsammans för att producera ännu starkare enzymer som är kapabla att helt återvinna plast.
Fråga 11 av 11:
Är det möjligt att vända plast i olja?
  1. Bild med titeln Konvertera plast till gödselmedel Steg 11
1. Ja, petroleumbaserad plast kan omvandlas tillbaka till flytande bränsle. Kemiska ingenjörer vid Purdue University utvecklade en hydrotermisk bearbetningsteknik som använder vatten vid extremt höga temperaturer och tryck för att bryta ner plast och konvertera den till olja. Även om denna teknik inte kunde användas hemma, har den potentiella kommersiella användningsområden.
  • Oljan som produceras genom hydrotermisk bearbetning är faktiskt en blandning av olika kolväteföreningar. Det kan dock omvandlas till gas och andra bränslen med vidare bearbetning.
  • Preliminära resultat visar att omvandlingsprocessen använder mindre energi och producerar färre utsläpp än antingen smältning eller mekaniskt återvinning av plast.

Tips

Varningar

Placera inte plast i din kompost om det inte är specifikt märkt som hemkomponent. Även om plast kommer att bryta ner i mikroplaststycken som kan vara osynliga för det blotta ögat, är dessa bitar plast - de biologiska inte längre. Om spridning på marken i gödsel, kommer de att förorena jorden och vattnet.
  • Lägg aldrig biologiskt nedbrytbar plast med petroleumbaserad plast för återvinning. Det kommer att förorena den andra plasten och störa återvinningsprocessen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande