Hur man blandar mat säkert

Bländare är en mycket användbar köksapparat. Men som med någon motoriserad köksapparat med kniv, var försiktig och korrekt användning för att förhindra skador på användaren, såsom bladskärningar eller uppvärmda livsmedelsexplosioner. För att undvika eventuella problem när du använder en mixer finns det några grundläggande försiktighetsåtgärder och förnuftiga användningsregler för att följa dig själv och mixern gör vad det är tänkt att göra - blandning och inget mer.

Steg

Metod 1 av 6:
Förberedelse före användning av mixern
  1. Bild med titeln Blanda mat säkert steg 1
1. Läs bruksanvisningen från omslaget till omslaget. Många fel med köksapparater händer eftersom ägaren misslyckades med att läsa de specifika instruktionerna som åtföljer manualen. När det gäller knivar, hög hastighet och potential att explodera, är du skyldig att du ska läsa bruksanvisningen.
  • Kolla efter den önskade watt. Om watten är annorlunda än ditt hus, få rätt adapter för att omvandla det säkert.
  • Kontrollera efter specifikationer om blästens blad. Vet hur de fungerar och vilka säkerhetsmekanismer den har, om någon.
  • Vet vad varje del av din mixer kan när det gäller styrka och eventuella svagheter - Instruktionerna kommer att förklara något som är relevant för din modell.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 2
    2. Tillåta endast ansvariga personer att driva mixern. Barn ska inte använda en mixer tills du anser att de är ansvariga nog att ha en fullständig förståelse för att säkert använda den. Detta inkluderar direkt undervisning och visar barnet hur man använder mixern ordentligt och för att känna till alla säkerhetsfrågor.
  • Övervaka någon användning av en blender av barn. Låt inte barn använda en blender ensam, alltid ha någon som finns i samma rum och övervakning under sin verksamhet.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 3
    3. Vet vad som inte kan blandas. Det finns några livsmedel som inte bör blandas eftersom de kan skada mixerns blad kan orsaka skada. Livsmedel som aldrig ska blandas inkluderar:
  • Hårda kryddor, såsom svarta pepparkorn, muskotnöt, kanelpinnar: peppar damm kan skada din förmåga att andas och sticka dina ögon. De andra två kryddorna, när hela, kan bryta eller skada bladen. Använd en kryddkvarn eller en mortel och pestle istället. Det är okej att lägga till markspice till en drink eller mat som blandas.
  • Kaffebönor: Bländare är inte gjorda för att mala, vilket är den metod som krävs för kaffebönor. En gång kan kaffe läggas till blandaren för milkshakes mm.
  • Potatismos: Bländaren kommer inte att kunna klara av den gluggiga konsistensen av potatiserna och kommer att göra en röra, inte en mos.
  • Rock hårda frysta livsmedel: Detta inkluderar is och hårda frysta frukter, bär och grönsaker, eftersom de kommer att skada bladen och kan orsaka att små missiler exploderar ut. Även att ha bara frusen mat i mixern kan orsaka "kavitation", en luftficka runt knivarna som förhindrar korrekt skärning. Tina frysta livsmedel halvvägs innan blandning och låt isbitar mjukna bara lite först.
  • Ingefära: Färsk ingefära bör hakas med hand eller mark med hjälp av en mortel och pestle.
  • Kokande varm vätska: Som kommer att förklaras nedan, lägg aldrig kokande varm soppa, dricka, vätska i burken. Låt det alltid svalna lite först (se nedan).
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 4
    4. Klipp mat för att passa blenderburken. Låt inte maten sticka ut förbi burken. Skär istället den färsk mat så att den passar in i hälften av burken.
  • Metod 2 av 6:
    Allmän säkerhet när du använder en mixer
    1. Bild med titeln Blanda mat säkert steg 5
    1. Håll fingrarna och händer ut ur en mixer. När bländaren är upprättad för användning är det viktigt att undvika att sätta händerna eller fingrarna i mixern. Bladen är väldigt skarpa och när de rör sig, kan du klippa din hud, muskler och ben med lätthet.
    • Lägg aldrig fingrarna eller händerna i någon mixer som fungerar, oavsett vilken hastighet.
    • Lägg aldrig fingrarna eller händerna i mixern medan den är ansluten till väggen. Någon liten bump eller knack på startknappen kan orsaka att den börjar, med allvarlig skada en hög möjlighet.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 6
    2. Var försiktig med att hålla dangling kläder eller smycken ur vägen när du blandar. Saker som kan fångas på knivarna inkluderar halsband, armband, långa örhängen, slipsar, halsdukar, etc. Håret kan också fångas om det är dangaterat, som flätor, ponytails, långt och löst hår, etc. Stift tillbaka ditt hår och avlägsnas danglande kläder eller smycken.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 7
    3. Lägg inte något i mixern medan den är i bruk. Om du försöker lägga till mat eller vätska medan du blandar, kan det flyga överallt. Stäng av bländaren först, lägg till objekten och börja med att blanda igen.
  • Det är farligt att lägga till skedar, spatler eller något annat omrörningsobjekt - det kan splittras på knivarna eller stoppa bladen och orsaka att motorn överhettas och bryts.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 8
    4. Använd bara bländaren för en kort blandningstid. Detta är särskilt viktigt om din mixer inte har en avstängningsbrytare om motorns överbelastning (billigare och äldre modeller kan sakna en sådan automatisk avstängning). Bländare är utformade för kort användning, inte långvarig blandning. Om du behöver blanda mycket, ge bländaren en paus mellan varje kort blandning spurt.
  • Om du luktar eller ser rök, eller luktar motorns bränning, har du överarbetat motorn. Sluta omedelbart! Motorn kan vara skadad, så få det checkat ut innan du använder den igen.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 9
    5. Ta bort blenderburken eller kanna från blenderbasen innan du tar locket av någon blandad mat. Detta säkerställer att du inte av misstag kan stöta på mixern i arbetsläge, vilket kan orsaka en olycka. Det förhindrar också att den blandade maten av misstag slänger in i mixerns motordel, vilket kan skada den.
  • Metod 3 av 6:
    Blandning varm mat
    1. Bild med titeln Blanda mat säkert steg 10
    1. Låt maten cool lite. En 5-minuters eller så vänta kan göra hela skillnaden mellan en livsmedelsexplosion eller en väsentlig blend.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 11
    2. Fyll blandaren till inte mer än halvvägs. Helst är en tredjedel till en halv optimal för blandning av livsmedel och vätskor, speciellt om det är varmt.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 12
    3. Ta bort mitten av bländarlocket. Detta är känt som bländarlocket eller stoppet. Om det inte existerar på ditt bländares lock, lyft upp ett hörn av bländarens lock.
  • Observera att det är skapandet av ett vakuum som orsakar explosiv varm mat eller flytande problem i en mixer.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 13
    4. Placera locket på. Den här gången kommer det att vara utan matarhatten. Dubbelkontroll att den är på plats säkert.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 14
    5. Placera en ren kökshandduk över bländarlocket. Innan du lägger till det, vika det tjockt och se till att det täcker bländarlocket i sin helhet.
  • Bild med titeln blandning mat säkert steg 15
    6. Håll på locket för att säkerställa att det förblir på plats säkert. Blanda endast på lägsta hastighet som är möjlig. Denna hastighet kan gradvis dyka upp när du blandar och kan se allt är säkert.
  • Metod 4 av 6:
    Blandning av heta vätskor
    1. Bild med titeln Blanda mat säkert steg 16
    1. Do inte Blanda kokande varmvätska. Det betyder inte att du inte kan blanda varm vätska - det betyder att du behöver vänta minst 5 minuter efter att ha kokat en vätska innan den överför den till blandaren. Några minuter med väntan kan innebära all skillnad mellan en säker blandning och en skållupplevelse.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 17
    2. Överför den tillräckligt kylda heta vätskan till blandaren. Fyll inte mer än halvvägs uppblandningen.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 18
    3. Lyft upp ett hörn av bländarens lock. Till skillnad från mat är det inte en bra idé att ta bort matarhatten när du blandar heta vätskor. Den öppna delen ska vara motsatt där du är belägen.
  • Observera att det är skapandet av ett vakuum som orsakar explosiv varm mat eller flytande problem i en mixer. Det är därför att lyfta locket lite är viktigt.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 19
    4. Sätt en ren, vikad tehandduk eller liten handduk över locket. Håll på plats försiktigt (för att inte stänga det något ajar locket) och blanda på den lägsta möjliga nivån. Blanda bara några gånger för att börja med, och gradvis bygga upp blandningen när du kan se den fungerar bra och säkert.
  • Metod 5 av 6:
    Blanda hårda livsmedel säkert
    1. Bild med titeln Blanda mat säkert steg 20
    1. Förbered de hårda eller frusna maten på lämpligt sätt. Klipp eller bryta för hand (med kniv, rullpinne, etc.) de hårda maten först, att bryta ner dem i små bitar eller delar, så mycket som möjligt. Tina frusna livsmedel halvvägs som minimum Innan du lägger dem till blandning. Låt isbitar mjukna bara lite först. Att göra detta kommer att hjälpa bländaren att klara av maten utan skada.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 21
    2. Säkerställa en bra balans av vätska tillsammans med den hårda eller frusna maten. Det måste alltid finnas flytande närvarande vid blandning av hårdare livsmedel - vätskan är väsentlig för att säkerställa att den hårda eller frusna maten inte gitter mot bladen.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 22
    3. Placera hårda livsmedel i sist. Lägg till den hårda maten andra om du blandar med mjuka livsmedel. Med andra ord, lägg till vätskor, krämer, vana och färska (icke-hårda) grönsaker, (icke-hårda) frukter och bär innan du lägger till de hårda eller halvfrysta livsmedlen. Fyll inte mer än halvvägs.
  • Bild med titeln Blanda mat säkert steg 23
    4. Använd en kommersiell bländare om det ofta blandar hårda frusna is eller hårda eller helt frysta matbitar. Endast en kommersiell klassblender kan hantera sådana hårda livsmedel säkert och utan att skada bladen när de används dagligen. Eller en riktigt high end, dyr konsumentblandare med en kraftfull motor (1000 watt) behövs. Om du behöver använda isbitar, låt dem mjukna lite först för en vanlig mixer eller knivarna kommer att slita ut snabbt om de används ofta med hårda isbitar.
  • Billiga bländare tenderar att inte kunna klara sig bra med frekvent blandning av sådana livsmedel som nötter, rå morötter och rå broccoli. Kokade eller halvkokta grönsaker är vanligtvis bra, och om du krossar nötterna först, kan en billigare bländare förmodligen klota - ju mindre varan är innan blandning, desto bättre.
  • Läs alltid bruksanvisningen för din mixer. Om det klart anges att det kan användas för att krossa is eller frysta livsmedel, är det förmodligen okej, men försök att ta reda på hur ofta tillverkaren rekommenderar att det är okej (skicka dem ett meddelande till deras hemsida eller facebook-sida om manuellt klargör inte detta). Om handboken antingen varnar mot detta eller misslyckas med att nämna det, anta att det inte är en bra idé att använda mixern för hårda eller frysta livsmedel.
  • Metod 6 av 6:
    Lagra mixern
    1. Bild med titeln Blanda mat säkert steg 24
    1. Förvara mixern ordentligt. Det finns flera viktiga aspekter på rätt lagring av mixer-apparaten:
    • Koppla ur mixen när den inte används. Det finns inget behov av att lämna en blender permanent ansluten till elströmbrytaren.
    • Håll bländaren ren. Om det inte hålls rent, matpartiklar som fastnar i det kan gå möglig, odla bakterier eller bladen kan göra rostiga. Om bakterier, mögel eller rost överförs till din mat, är det inte särskilt säkert eller friskt. Alltid rengör efter varje användning, med varmt vatten och mild maträtt. Våt aldrig motorns motordel (bas) - döpa inte denna del i vatten.
    • Håll blandaren på ett säkert ställe. Placera det så att bländaren inte kan slås av en bänk eller hylla. Separera bländardelarna om detta visar sig vara strängare och säkrare under lagring.

    Tips

    Vissa blandare kan komma med speciella ventiler för att frigöra värme och ånga, men det rekommenderas fortfarande att ta all lämplig vård.
  • Läs anvisningarna som åtföljer din mixer med omsorg - Instruktionerna informerar dig vanligtvis om vad som är specifikt nödvändigt för att vara medveten om i förhållande till exakt modell du har.
  • Fråga ditt favoritmatlagningsforum för förslag på de senaste bländare som kan hantera de typer av mat du behöver blanda hela tiden.
  • Varningar

    Det här rådet gäller en standardblandare. Allt som har förmåga att blanda men är formad eller stylad annorlunda och avser att göra olika saker än att vara en mixer kan behöva behandlas annorlunda - läs de instruktioner som åtföljer den relevanta apparaten!
  • Oavsett vad du gör, gör inte någonsin blanda kokande varmvätska. Det är absolut farligt och människor har fått mycket allvarlig tredje grad bränner när vätskan exploderar överallt och träffar sin hud.
  • Om bländarlocket flyger och den varma maten eller vätskan "explodera" Överallt, det finns en stor risk för skållning, ögonskada och annan skada. Därför är det viktigt att använda all vård innan du försöker blanda heta livsmedel eller vätskor.
  • Om Skald eller Burnt, se en läkare eller akutcenter för omedelbar hjälp.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande