Hur man rengör en kniv

Knivar av alla slag måste regelbundet rengöras för att hålla dem skarpa, rostfria och fria från bakterier. De kräver speciell hantering och vård, beroende på typ av kniv och deras olika användningsområden.

Steg

Metod 1 av 3:
Rengöring av kökskniv
1. Torka kniven ren strax efter varje användning. Köksknivar kommer att vara svårare att rengöra om du tillåter skräp att fastna på. Efter att ha använt en kniv, kör snabbt kniven under vatten. Låt någon mat eller skräp borsta och dränera ner diskbänken. Om det finns något som fastnar på kniven, torka snabbt ner med en svamp eller skålhandduk. Ställ kniven åt sidan tills du är redo att göra rätter.
  • 2. Ren med bladet spetsigt från dig. När du är redo att rengöra kniven, använd en mild diskmedel. Var försiktig med att rengöra kniven med bladet som pekar bort från dig för att undvika skada.
  • Skor en svamp i varmt, tvålvatten. Med bladet pekar bort från dig, rengör du försiktigt kniven tills du tar bort all mat och fläckar.
  • Var försiktig så att du inte skrubbas för fort. Om du skrubbar kraftigt eller snabbt, kan kniven glida och du kan sluta klippa. Vissa människor känner sig mer bekväma att ligga kniven på en platt bänkskiva och skrubbar sidorna en i taget. Detta kan göra skada mindre sannolikt.
  • 3. Suga kniven i en minut eller två om maten är fast på. Ibland kommer mat att sluta fast på en kökskniv trots dina bästa ansträngningar. I det här fallet, suga bladet i grunt vatten i en minut eller två. Därefter borde du kunna skrubba bort maten. Blöt inte en kniv längre än en eller två minuter eftersom det kan orsaka rost.
  • 4. Torka kniven. Torka alltid din kniv med en torr, ren handduk omedelbart efter rengöring. Knivar ska inte lufttorka eftersom det kan orsaka rost. Torka kniven med bladet vänd bort från dig, precis som du gjorde när du tvättade kniven.
  • Metod 2 av 3:
    Rengöring av en fickkniv
    1. Bild med titeln Rengör en kniv Steg 5
    1. Använd gummihandskar. Vid rengöring av en fickkniv bör du alltid bära gummihandskar. De skyddar dina händer från att klippas av bladet. Du kommer också att använda vissa oljor eller städare som kan orsaka hudirritation. Du kan köpa gummihandskar på de flesta stormarknader.
  • Bild med titeln Rengör en kniv Steg 6
    2. Samla nödvändiga material. Du behöver vissa leveranser för att rengöra en fickkniv. Få materialen klara innan du börjar rengöringsprocessen.
  • För den ursprungliga tvätten, använd mjukt diskmedel. Tvålen du använder för den dagliga maträtten är förmodligen bra. Använd bara inte diskmedel som är avsedd att användas i en diskmaskin som den är för hård för knivar och kan orsaka rost och annan skada.
  • Du behöver någon form av hushållsmiljö för att ta bort rost. WD-40 tenderar att fungera bra på fickknivar. Du behöver också hushållsolja för att smörja kniven efter tvätt. Du borde kunna hitta hushålls smörjmedel och olja på en hårdvaruaffär.
  • Du behöver en mjuk svamp eller en tandborste för den ursprungliga tvätten. För att hantera rost är en nylonplatta nödvändig. Du behöver också en mjuk, ren trasa för att torka kniven när du slutar rengöring.
  • 3. Öppna kniven helt. När du är redo att rengöra en fickkniv, öppna kniven helt. Vissa fickknivar, som schweiziska arméknivar, kan ha flera redskap bifogade. Se till att kniven är helt öppen så att alla portioner är rengjorda.
  • 4. Skrubba kniven med diskmedel. Först, plats, rengör kniven med vanligt diskmedel och en svamp. Skölj svampen i varmt, tvålvatten och städa av knivens blad. Om du märker något som fastnar på kniven, kan Squirt Dish Rengöringsmedel direkt på plats, låt det sitta i några minuter och sedan återuppta skrubbning.
  • 5. Ta bort rost. Om du har rost som behöver ta bort, använd hushållsmiljö. Spruta alla rostiga områden och låt smörjmedlet sitta i en minut. Då, ta din nylonplatta och skrubba bladet tills rosten försvinner. Du kan behöva lägga till ytterligare hushållsmiljö på envis fläckar. När du är klar, skölj kniven av med rent rinnande vatten.
  • 6. Torka kniven och applicera smörjmedel. Torka din kniv med en ren trasa. Därefter tillsätt några droppar av hushållsmiljö till kniven. Gnugga in med en annan torr trasa tills kniven är glänsande och ren i utseende.
  • Metod 3 av 3:
    Att veta grundläggande knivunderhåll
    1. Bild med titeln Clean a Knife Steg 11
    1. Lämna inte knivar i diskbänken. Du borde aldrig lämna en kniv i diskbänken. Det är en säkerhetsfråga som du kan klippa in i disken. Knivar är också mottagliga för skador och rost om de nedsänktes i vatten för länge. Placera smutsiga knivar bredvid diskbänken.
  • Bild med titeln Rengör en knivsteg 12
    2. Torra knivar omedelbart efter tvätt. Som sagt, lämnar knivar våta kan öka sin sannolikhet att rosta. Torka alltid dina knivar omedelbart efter att ha rengjort dem.
  • Bild med titeln Rengör en kniv Steg 13
    3. Undvik diskmaskinen, särskilt på dyra knivar. Knivar gör inte bra i diskmaskinen. Bladet kan bli dinged och skadat under tvättcykeln. Diskmaskinens rengöringsmedel är också mycket surt och kan orsaka för tidig rostning.
  • Bild med titeln Rengör en knivsteg 14
    4. Spara kvalitetsknivar i sitt eget utrymme separat från redskapslådan. Kvalitet Köksknivar bör inte lagras i redskapslådan. De kan stöta på andra silvervaror, vilket orsakar repor och andra skador. Investera i ett köksbräda för att lagra dina knivar eller hålla dem i en separat låda. Om du lagrar dina knivar i redskapslådan, täck dem i lädermantlar.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Knivar som har rost på då kan det vara mycket svårt att rengöra, och du kan skada dig själv.
  • En fickkniv är svår att hålla ren eftersom den används vid udda tider, och stängs sedan snabbt, utan att någonsin ta dig tid att rengöra det. Göra tid att städa din ficka kniv regelbundet.
  • Kockens knivar och andra verktyg som skär knivar måste förbli skarpa och släta. Skärpa regelbundet dina knivar.
  • För antika knivar kan det vara bäst att få dem att rengöras professionellt eftersom de ofta är gjorda av äldre material som kräver särskild vård. Om du inte har mycket specifik kunskap om antika knivar, och förstå hur du ordentligt rengör dem, ta antikviteter för professionell städning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande