Hur man undviker ett sjunkande skepp

Oddsen för dig som fångas på ett sjunkande fartyg är extremt låga tack vare dagens framsteg inom säkerhet och teknik. Det finns dock fortfarande tillfälliga katastrofer som med bil och passagerarfartyg. Några av dessa olyckor kan uppstå när du reser i ett land vars säkerhetsstandarder har tillämpats mindre strängt. Om du någonsin ska hitta dig själv i den här livshotande situationen, här är några förslag som hjälper till att förbättra dina odds för överlevnad, bara i fall.

Steg

Del 1 av 2:
Lär dig grunderna: Innan du ställer in segel
  1. Bild med titeln Fly ett sjunkande fartyg Steg 1
1. Förstå mekanikerna bakom ett sjunkande fartyg. Även om detta huvudsakligen är för nyfikenhetens skull, förstå hur ett skeppssänkor kan vara användbara och ge dig en känsla av vad som händer om du någonsin fastnar i situationen att vara på ett sjunkande fartyg. Varje typ av fartyg kommer att reagera på att ta på sig vatten och sjunka annorlunda beroende på skrovets form, tyngdpunkten och orsaken till olyckan. Ingen uppsättning regler fungerar på alla fartygstyper.
  • Vatten går ofta in i den lägsta punkten på ett fartyg först, The Lugge-området. Bilarna är gropar i den lägsta delen av ingenjörsdelen. Det är väldigt normalt för fartyg att ha vatten som läcker in i bilgarna. Det kommer in genom havskistor, axelager eller ventilförsegling. Fartyg har länspumpar för att ta bort det här vattnet när det når en viss nivå. De är i bilgarna att attackera eventuella översvämningar så tidigt som möjligt på lägsta möjliga nivå. Detta är dock inte alltid en livskraftig lösning. Fartyg kan sjunka från att slå ett annat skepp, ett objekt som ett isberg, ett brutet havsbröst eller en attack. I fallet med den grekiska kryssningsfodret Mts oceanos Vattnet inleddes genom en bristad överbords avloppsventil långt från bilgarna och utbröt i skeppet genom commodes, sänkor och duschar. Det fanns inget sätt som pumparna kunde ha hjälpt. De Titan- hade sömmar poppade och split startade ca 50 meter (15.2 m) från styrbordets båge och översvämmade 6 fack. Resten är historia. Det var bara för mycket vatten för pumparna att ladda ur. De Lusitania torped och exploderade två gånger. Både MS Sea Diamond och den COSTA CONCORDIA sprang på grund och sjönk efter att ha slagit väl märkta rev under segling i gott väder. Det finns många andra kända exempel.
  • Små båtar kommer att reagera annorlunda än större fartyg. De är normalt byggda, så mycket som möjligt, av flytande material. Anledningar till varför en båt kan sjunka inkluderar en lågtransom, saknade avloppspluggar, kylsystemsläckor eller öppningar antingen felaktigt stängda eller brutna dörrar (t.ex. på en bil färja). De trasiga dörrarna är det som sjönk bilfärjan Estland.
  • Bild med titeln Escape A Sinking Ship Steg 2
    2. Lär dig hur Estland sjönk. Stabiliteten hos ett fartyg beror delvis på dess tyngdpunkt. I fallet med Estland Bilfärjan tog på sig vatten genom en trasig dörr. I den händelsen saktade rockningen, vilket är ett dåligt tecken eftersom en färja som inte rockar inte kan stabilisera sig själv. Med trans-oceanic-fartyg är konfigurationen annorlunda. Enligt forskaren Steve Zalek vid University of Michigan Naval Architecture och Marine Engineering Department, Marine Hydrodynamics Laboratory, visar studier gjort att om tyngdpunkten är låg kommer fartyget att rocka snabbt. Passagerare kommer att bli sjösjuk, last kan bryta lös, och behållare kan läggas in i havet, men om tyngdpunkten är högre kommer fartyget att rocka långsammare. Passagerare kommer att vara bekvämare, lasten kommer inte att bryta lös, och behållare är inte påskyndade överbord. Rocking för mycket kan orsaka ett fartyg att köl över i tunga hav. Idealet är att fartyget skulle hänga över till högst 10 ° på något sätt i ordning när hjulet kastas hårt för att upprätthålla stabiliteten.
  • Bild med titeln Fly ett sjunkande fartyg Steg 3
    3. Kontrollera efter platsen för personliga flotationsenheter. Se till att du gör det så snart du har ombord på något havsfartyg. Oavsett om du åker på en kort resa över hamnen, en dagsutflykt eller en kryssning, kan du, veta platsen för den personliga flotationsanordningen i förväg, spara ditt liv.
  • När du går på kryssning kommer en del av den vanliga säkerhetsborren i början att inkludera att du ska kontrollera att din PFD är i stugutrymmet. Var noga med att kontrollera efter spädbarn eller barn PFD om det behövs och varna besättningen omedelbart om det inte är på plats. Dessutom, leta efter de livbåtar som ligger närmast din stuga, tillsammans med några uppenbara markörer som kan leda dig till båtarna om synlighet blir dålig - som med flygplan, kommer det ofta att vara lampor som betecknar var säkerhetsutgångar är.
  • Läs anvisningarna för att sätta på den personliga flotationsanordningen och använda den. Om du har några frågor, fråga skeppets besättning.
  • Om du reser på ett skepp där besättningen talar ett annat språk från din egen, hitta personer som kan ge dig råd direkt på vad man ska göra i händelse av en nödsituation. Det är försiktigt att söka den här informationen även innan du går ombord på skeppet.
  • Bild med titeln Escape a Sinking Ship Steg 4
    4. Tänk på din känsla av etikett. Även om filosofisk i naturen är frågan: Vad ska du göra om push kom till shove? Skulle du förvänta dig att se kvinnor och barn först, då män? Eller är det alla för sig själva? Detta beror faktiskt på lagen om vad nationellt vatten fartyget är i första och flaggregistret eller nationen av ägande sekund. Kvinnor och barn ombord på livbåtar från Titan- Eftersom hon var i internationella vatten och flaggade i England, vars lagar krävde en sådan handling - och de hade tid att gå ombord. i alla fall, Lusitania sjönk på 18 minuter, vilket gav ingen tid att gå ombord.
  • Del 2 av 2:
    Evakuera, om sjunker är överhängande
    1. Bild med titeln Escape a Sinking Ship Steg 5
    1. Skicka ut en mayday om du är ansvarig för det sjunkande skeppet. Läsa Hur man ringer mayday från ett marint fartyg Att lära sig hur man gör det här.
  • Bild med titeln Fly ett sjunkande fartyg Steg 6
    2. Lyssna på evakueringssignalen. Detta är standard - 7 korta hornblaster följt av en lång. Kaptenen eller andra besättningsmedlemmar kan också använda intercom-systemet för att prata med alla andra besättning och passagerare.
  • Bild med titeln Escape a Sinking Ship Steg 7
    3. Sätt på din personliga flotationsanordning (PFD). Var lika beredd att lämna fartyget som tiden tillåter. Om du har tid att ta några ytterligare överlevnadsposter, gör det. Men bara om det inte kommer att äventyra ditt liv eller andras liv.
  • Om du har tid, sätt på alla vattentäta redskap, som huvudbonader, jacka och handskar. Om det finns en nödöverlevnadskostnad och tid tillåter, lägg den på. Observera att medan överlevnadspassar ökar dina chanser att överleva i kallt vatten, är de osannolikt att de tillhandahålls på passagerarfartyg. För besättning som har tillgång till sådana kostymer, kommer de vanligtvis att krävas att träna på denna kostym inom 2 minuter.
  • Delta i alla spädbarn, barn och husdjur efter att du har förberett dig själv.
  • Bild med titeln fly ett sjunkande fartyg Steg 8
    4. Följ anvisningar. Detta kan vara det viktigaste steget i alla. Om du inte vet hur man kommer till säkerhet, kommer kaptenen eller en av besättningsmedlemmarna att berätta för dig hur. Shipets besättningar är mycket utbildade i räddningsoperationer på många fartyg och kommer att få en bättre förståelse än vad du behöver göra för att säkerställa din säkerhet. Du bör bara försöka fly själv om det inte finns någon myndighet som är närvarande för att ge riktiga riktningar. Ett välskött skepp kommer att ha en "möbelstation" där alla behöver samlas för att förbereda evakuering. Om du fick en säkerhetsborrning i går till en station, försök att följa det.
  • Om du inte kan höra eller förstå riktningarna (till exempel är det inte ditt språk), håll en sak i åtanke - huvudet upp och av skeppet. Rubrik till båtens centrum eller inre nivåer är inte klokt men bli inte förvånad om människor gör det som ett resultat av panik.
  • Om kaptenen tilldelar dig med uppgifter, tala upp om du inte känner att du kan följa. Annars gör du bäst för att hjälpa till.
  • Bild med titeln Escape A Sinking Ship Steg 9
    5
    Hålla sig lugn och inte panik. Det kan låta som en oundviklig cliché, men ju mer du panik, desto längre kommer det att ta för att komma till en livbåt. Studier har visat att endast cirka 15 procent av människor lyckas inte vara panik, med en hel del 70 procent som lider av försämrad resonemang och 15 procent blir irrationell. Således är det lugnt för att hantera andra passagerare, såväl som att hjälpa till att hålla ditt eget sinne fokuserat på att göra vad du kan för att överleva. Om andra runt dig panikar, försök så bästa du kan för att lugna dem, eftersom deras handlingar bara kommer att sakta ner och eventuellt äventyra din evakuering. Tyvärr är panik på kryssning något som kan äventyra alla på grund av mängden involverade och det kan leda människor att driva och skjuta varandra, vilket orsakar skador innan människor ens har lämnat skeppet.
  • Var medveten om att det motsatta spektret av panik kan sparka in - det för att bli bedövas och kan inte svara alls.
  • Om du ser någon frusen med rädsla, skrik på dem. Detta är vad flygledare är utbildade att göra för att få passagerare att lämna ett brinnande plan, och kan anpassas till en båtsituation.
  • Försök att fokusera på att hålla din andas under kontroll. Om du är van vid andning för yoga, pilates eller liknande avkopplingstekniker, använd dessa för att lugna dig, såväl som tillgripa att andas på det här sättet om du hamnar i vattnet som försöker överleva.
  • Bild med titeln Escape A Sinking Ship Steg 10
    6. Fokusera på att fly från den snabbaste vägen, inte den kortaste vägen. Att komma ut snabbt är viktigare att det går ut genom att gå det kortaste sättet som kanske leder till mer fara. När fartyget börjar luta, ta det som du kan för att hjälpa dig att förbli upprätt och kunna nå din destination, till exempel räcken, rör, krokar, ljusbeslag mm.
  • Ta inte hissen. Precis som du bör undvika hissar när du släpper en eld, gäller detsamma här - alla elektriskt drivna föremål är misstänkta. Den sista platsen du vill vara på ett sjunkande fartyg är strandsatta i en hiss, Så använd det bara som en sista utväg om trappan är översvämmade.
  • Medan du fortfarande är i de inre däckområdena, titta på för katapultande eller flytande föremål som kommer på dig. Stora saker som slår du kan knacka dig omedvetet eller döda dig.
  • Bild med titeln fly ett sjunkande fartyg Steg 11
    7. Ta vägen till däck. Därifrån, gå till din nödstation eller närmaste livbåt tillgänglig. De flesta av dagens kryssningsfartyg kör säkerhetsborrningar och procedurer innan de avgår på resor så att passagerare vet var de ska gå i händelse av en nödsituation. Om inte, gå till var det verkar som besättningen hjälper passagerare att fly. Besättningen brukar vara det sista att överge fartyget, eftersom det är deras plikt att få alla andra från skeppet till möjlig säkerhet först.
  • Spela inte hjälten genom att stanna tillbaka medan besättningen är ombord. Gör vad som behöver göras för att säkerställa att överlevnad av dig själv och dina nära och kära är inte äventyras. Det här är inte filmerna.
  • Bild med titeln Escape a Sinking Ship Steg 12
    8. Hitta en livbåt. Det allra bästa scenariot är att komma in i en livbåt utan att bli våt. Det ögonblick du är våt, riskerar du att få hypotermi eller lidande av kall chock (se nedan). Om livbåtar redan är utplacerade, gå till det bästa stället att gå in eller hoppa in i dem, efter anvisningarna för besättning om det är relevant.
  • Om det inte finns några livbåtar, försök att hitta en livsföresvarig ring eller liknande flotationsanordning och kasta den i vattnet. Varje flotationsanordning är bättre än ingen, även om dina överlevnadskanser minskar dramatiskt när du är tvungen att spendera tid i vattnet.
  • Du kan behöva hoppa av fartyget, eller i vissa fall, helt enkelt gå av en lutning. Om det finns en livbåt i närheten, simma till det, vinka dina armar och skrika för att locka uppmärksamhet.
  • Om hoppa, se alltid först. Det kan finnas människor, båtar, bränder, propellrar, etc., i vattnet under det kan du slå eller vara nedsänkt i. Det idealiska scenariot blir rakt in i en livbåt.Om inte, är nästa bästa scenario att hoppa så nära en räddningsbåt som möjligt och ta dig in i det omedelbart.
  • Bild med titeln Fly ett sjunkande fartyg Steg 13
    9. Håll dig lugn i livbåten. Följ anvisningar och vänta på räddning. Väntar ensam i det öppna havet utan att det är tvivelaktigt att vara skrämmande, men ha tålamod. Hjälp är på väg.
  • I en livbåt, använd rationer sparsamt. Använd endast flares när det är klart att det kommer att resultera i att en räddare ser dig. Huddle tillsammans för att hålla sig varm. Ordna utkiksklockor. Samla regnvatten och drick inte havsvatten eller urin. Behandla eventuella skador som möjligt du kan.
  • Förbli målmedveten. Berättelser om överlevande till sjöss är ett testamente att det är den mest bestämda som överlever hårda väntetillstånd som leder till räddning.
  • Om du inte kunde hitta en livbåt, leta efter de bästa bästa sakerna, som en livflotta eller bobbing föremål från skeppet (flotsam) som förblir flytande.
  • Bild med titeln Escape A Sinking Ship Steg 14
    10. Förvänta några hårda realiteter. Om du inte hamnar i en livbåt, antingen genast eller ganska snabbt, förvärrar din överlevnad odds en hel del. Havet är kallt och om det är grovt, kommer även de starkaste simmarna att ha svårt att besegra det kalla och havet sväller. Otillräckliga mängder livbåtar eller förlorade livbåtar innebär att det kan finnas fler människor än utrymme, vilket orsakar mer panik och till och med äventyra de återstående livbåtarna som människor desperat klamrar sig mot dem eller klättrar på.
  • Att vara i kallt vatten kommer att orsaka hypotermi. Hypotermi kommer att få dig att vilja sova. Om du somnar eller faller omedvetet, riskerar du drunkning.
  • Kall chock är den typ av chock som kommer från att slå på kallt vatten och inte kunna kontrollera din andning medan din hjärtfrekvens och blodtryck går upp, omedelbart inte kapaciterar dig. Kall chock kan få dig att ta ett ofrivilligt andetag, vilket ofta får dig att ta i vatten. Medan de som är vana vid ett kallt vatten kan tolerera detta för de första några minuter som krävs för att återfå dina sinnen, kan många inte göra det och drunkna. Detta kalla chockfenomen uppstår innan hypotermi sätter in.
  • Chock kan sätta in, vilket gör att allt blir surrealistiskt och förhindra att du gör ditt bästa för att överleva. Om chock inte sitter i är mental nöd en mycket sannolik möjlighet, med ingenting annat än vatten överallt, rätt till horisonten, och inte veta när räddning kommer att komma fram. Försök att förhindra detta genom att fokusera på att överleva, med tanke på spel, räkna, tänka på andras behov, etc.
  • Dina händer och fingrar kommer att bli numb mycket snabbt, vilket gör att det är svårt att göra en livejacket, om inte omöjligt.
  • Även i gott väder, värmeslag, solbränna och dehydrering blir snart ett problem. Försök att täcka dig så gott du kan och ration vattenförsörjning noggrant.
  • Om du överlever, var redo för verkligheten att några av folket på livbåten med dig kanske inte. Söka rådgivning för posttraumatisk stressyndrom om det behövs.
  • Tips

    Om möjligt, ta gott om mat, vatten, filtar och en kompass tillsammans med dig i livbåten. Dessa kommer att vara viktiga grundläggande överlevnadsverktyg om du befinner dig strängt längre än några timmar.
  • Även om diagrammen indikerar "3 timmar till obestämd" Överlevnadstid i 70-80 ° vatten har studier visat att människokroppen förlorar värme 3 gånger snabbare i vatten än i luften. 72 ° är den magiska mötesplatsen där människokroppen korsar tröskeln till hypotermi på 72 timmar.
  • Hjälpa varandra ut för att överleva. Du kan inte alltid överleva själv.
  • Försök att hålla ihop. Det hjälper dig att behålla moralen och ge varandra med stöd.
  • Om du är en konstant havsresenär för arbete eller nöje, överväga att förbereda en "överge skepp" väska (även känd som en "dike", eller a "flyväska"). Medan inte billigt, kan en sådan väska öka dina chanser att överleva. Se till att det är vattentätt och har en armbandsanslutning. Inkludera sådana saker som vatten, mat, ficklampa, etc. Det borde kunna flyta när den är fullt packad, och bör också vara vattentät.
  • Följande tabell beskriver din överlevnadstid i vatten:
  • VattentemperaturUtmattning eller medvetslöshetFörväntad överlevnadstid
    70-80 ° F (21-27 ° C)

    3-12 timmar

    3 timmar - på obestämd tid

    `60 -70 ° F (16-21 ° C)

    2-7 timmar

    2-40 timmar

    50-60 ° F (10-16 ° C)

    1-2 timmar

    1-6 timmar

    40-50 ° F (4-10 ° C)

    30-60 minuter

    1-3 timmar

    32.5-40 ° F (0-4 ° C)

    15-30 minuter

    30-90 minuter

    <32 ° F (<0 ° C)

    Under 15 minuter

    Under 15-45 minuter

    • Råttor kan inte berätta för framtiden - de överger skeppet ur rädsla, helt enkelt för att de råkar leva där vattnet först börjar fylla fartyget. Ändå, om råttorna hoppar, är det ett tecken på båtens tar på vatten!
    • Gör en nödflotationsanordning. Om du inte har tid att kasta på en flytväst, gör din egen personliga flotationsenhet enligt följande: Ta bort dina byxor och knyta dem i ändarna (botten av benen). Vinka dem i luften ovanför så att de fyller med luft. Tryck midjan änden under vattnet. Detta kommer att fälla luften inuti och skapa en flotationsanordning som du kan hänga på. Även om det är bättre än ingenting, är den här enheten beroende av dina bärbyxor, som är tillräckligt starka för att ta bort dem och hålla dem upp och havsvattnet är inte för kallt eller grovt.
    • Att samla regnvatten till sjöss: Sprid ett vattentätt ark eller tarpa över livbåten eller flottan för att samla regnvatten och dagg.
    • Om inga livbåtar lämnas, kom till en högre del av fartyget.
    • När fartyget är i en mycket snedställd vinkel ska du alltid ta tag i något som är anslutet till skeppet. Eller ta på sig på räcken och använd den som en stege.
    • Se till att du kan simma för att komma till livbåtarna.

    Varningar

    Alltid närvara på att redo dig innan du hjälper barn. Rationalen är att om du är lämpligt klädd och kan flyta, etc., Du har större styrka för att hjälpa barn som behöver hjälp. Äldre barn kan hjälpa yngre barn, speciellt om du är lugn och ger order metodiskt som en del av ett lagarbete för att förbereda sig för flykten.
  • Shark attacker i det öppna havet är sällsynta - den enda anledningen till att hajattacker gör media rubriker är att de är så sällsynta. Om hajar cirklar eller stöter på din livbåt, undviker panik som det är mycket osannolikt att det är mer än nyfikenhet.
  • Saker du behöver

    • Personlig flotationsanordning
    • Överge fartygsäck
    • Livbåt eller livflotte
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande