Hur man fiskar en jerkbait

Jerkbait är en liten, hård bete som används för att fiska efter bas. Betet har utformats för att flytta som en kämpande minnow, vilket gör att den rovbas reagerar och slår på betet. Jerkbaits är långa och smala, vanligtvis mellan 3-6 tum (7.6-15.2 cm) och har 3 diskantkrokar som danglar från deras undersida och svans. Dessa beten har också en proposition som sträcker sig från framsidan av betet som gör fisken dyk när en fiskare rullar det snabbt eller jerks hårt på linjen. Som namnet indikerar, när en Angler rullar en jerkbait tillbaka, kan de göra det rubba och dyka i vattnet genom att rycka på linjen.

Steg

Del 1 av 3:
Välja en stil och färg på jerkbaitTrött på annonser? Uppgradera till PRO
  1. Bild med titeln fisk en jerkbait steg 1
1. Fiskar en flytande jerkbait om du är nybörjare. Som namnet antyder, flyter flytande jerkbaits inte i vattnet tills de är ryckade. Så det är mycket osannolikt att en flytande jerkbait kommer att snurras upp i ogräs, buskar eller hinder under vattnet.
  • Flytande jerkbaits är också bra för att fånga bas i topp 3 meter (0.91 m) vatten.
  • Bild med titeln fisk en jerkbait steg 2
    2. Välj att suspendera jerkbaits att fiska på ett visst djup. Suspension av jerkbaits utgör den vanligaste kategorin av jerkbaits. Den här stilen av jerkbait sjunker till ett visst djup i vattnet och förblir sedan suspenderat vid det djupet. Även när du rycker betet, kommer det tillbaka till sitt angivna upphängningsdjup. Detta är användbart när du försöker fånga bass ett visst djup under ytan av vattnet.
  • Till exempel är vissa suspenderande jerkbaits utformade att sjunka endast till ca 4 meter (1.2 m), medan andra sjunker så djupt som 10 meter (3.0 m).
  • Prova några olika djup av att suspendera beten för att hitta som fungerar bäst på din lokala sjö.
  • Bild med titeln fisk en jerkbait steg 3
    3. Experimentera med sjunkande jerkbaits för att fånga bass djupt i en sjö. När du har fått lite erfarenhet som fiskar med flytande jerkbaits kan användningen gå vidare till mer krävande sjunkande beten. Dessa beten är viktiga så att de sjunker med en viss hastighet och stiger sedan upp när de ryckas. Olika sjunkande beteckningar innehåller olika mängder vikt så att de sjunker i olika priser.Prova några olika vikter för att ta reda på vilket fungerar bäst för dina nuvarande fiskeförhållanden.
  • Till exempel, om du fiskar på sommaren och basen gömmer sig djupt i sjön, kommer en snabb sjunkande jerkbait att ta ditt bete till fisken snabbare än en långsam sjunkande bete.
  • Bild med titeln fisk en jerkbait steg 4
    4. Börja med en naturfärgad jerkbait att locka i bas i klart vatten. Jerkbaits kommer i en mängd olika färger, allt från Natural Minnow nyanser (greener, blues och silver) till mer artificiella färger (röd, guld och apelsiner). I klart vatten kommer basen att se färgerna tydligt och kommer att vara benägna att slå färgfärgade beten som ser ut som verkliga minnows. Så, börja med en semi-genomskinlig, naturfärgad bete.
  • Jerkbait Fishing fungerar ofta bäst när du har en mängd olika jerkbaits att experimentera med. Innan din fiskeexpedition, besök din lokala fiskebutik eller sportartiklar och välja 5-7 olika jerkbaits.
  • Bild med titeln fisk en jerkbait steg 5
    5. Prova en artificiell-färgad jerkbait för att locka bas i molnt vatten. I lite molnigt vatten kan bas inte se färgerna på betet så tydligt. Faktum är att en ljus chartreuse bete kan uppmärksamma basen i molnigt vatten bättre än en naturfärgad bete skulle. Så, bryta ut de ljusa färgerna när de fiskar i molnigt vatten.
  • Alternativt, om basen inte är slående vid dina naturliga färgbaits i klart vatten, byt ut saker och använd en artificiell färgad bete. Fisk kan vara finicky, och vilken färg eller jerkbait de slår kan variera från dag till dag.
  • Även fisk med konstgjorda jerkbaits på sommaren. De ljusa färgerna kommer att fånga fiskens öga. Eftersom bas är mer energiska på sommaren kommer de att undersöka betet.
  • Del 2 av 3:
    Hitta idealiska förhållanden för att fiska en jerkbaitTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln fisk en jerkbait steg 6
    1. Fisk din jerkbait i kallt, statiskt vatten. Jerkbait är utformade för att efterlikna rörelserna av sårade baitfish (e.g., minnows) i mycket kallt vatten. Bas är medveten om hur dessa långsamma, bedövade minnows flyttar, och kommer mest sannolikt att slå på din jerkbait i kallt vatten. Så använd en jerkbait för våren (eller isfri vinter) fiske.
    • Men Jerkbaits mångsidiga nog att de kommer att göra ett anständigt jobb under de flesta årstider. Om du fiskar en jerkbait i varmt sommarvatten, förkorta längden på pauserna för att ge varm, aktiv bas mer av ett jakt.
    • Jerkbait skulle inte vara ett effektivt bete i en rörlig ström eller flod. Använd bara dem i statiskt vatten som sjöar eller reservoarer.
  • Bild med titeln Fisk En Jerkbait Steg 7
    2. Använd Jerkbait i klar, oklädd sötvatten. Eftersom betet kommer att sitta rörligt för en bra del av sin tid i vattnet, måste basen kunna se det tydligt. Till skillnad från andra typer av basbaits blinkar Jerkbait inte solljus ut i det omgivande vattnet. Så det är bäst att fiska i vatten som är klart för ett djup av minst 2 meter (0.61 m). Trål runt din lokala sjö tills du hittar en klar lapp och kastar där.
  • På det här sättet kommer en hungrig bas att kunna se (och kan slå till!) Jerkbait genom flera vertikala fötter av vatten.
  • Bild med titeln fisk en jerkbait steg 8
    3. Prova Jerkbait i öppet, vegetationfritt vatten. Fiske efter bas med en jerkbait fungerar bäst över öppet vatten, där det inte finns någon chans att beten fångas i undervattensfruktighet. Detta beror på att Jerkbait är ett relativt känsligt bete med relativt små krokar. Om du kämpar en stor bas genom tät vegetation, kommer fisken sannolikt att komma undan.
  • Så, undvik att kasta jerkbaiten nära stränder eller ledningar, där du kommer att hitta undervattensgräs, buskar och stubbar.
  • Bild med titeln Fisk En Jerkbait Steg 9
    4. Lägg över bas i djupa undervattenskanaler. Under dagens värme älskar Bass att samlas i stora skolor i undervattenskanaler. Dessa kan förekomma i naturliga eller konstgjorda sjöar och reservoarer. I klart vatten borde du kunna titta ner och se var kanalerna förekommer. Om du ser bas i vattnet, kasta din jerkbait över skolan och rulla in det.
  • Med en jerkbait är du bättre att hålla fast vid vatten som är minst 10 meter (3.0 m) djupt. Håll dig ur grunden om du inte vill riskera att förlora ditt bete bland tät undervattensgrönsaker.
  • Del 3 av 3:
    Reeling i JerkbaitTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln fisk en jerkbait steg 10
    1
    Kasta jerkbaiten över det område du vill fiska. När du har hittat en lapp av klart vatten, kasta ut din linje. Håll din stav ut till höger eller vänster sida av din kropp med ca 1 fot (0.30 m) av linje dangling från framsidan. Håll tummen på rullspolen. Sedan, i en snabb flytande rörelse, sväng stången rakt ut framför dig. När stången är direkt framför din kropp, ta bort tummen av hjulspolen och låt linjen flyga ut.
    • Syfte att kasta betet ca 40 meter (12 m), så det suger över det klara vattenområdet som du vill fiska. Då kommer du att vara beredd att rulla Jerkbait tillbaka över det område som basen kan bo i.
  • Bild med titeln Fisk En Jerkbait Steg 11
    2. Kasta med din jerkbait om du jagar en skola av bas. Bas i skolor tenderar att vara mer aggressiva jägare. Om du fiskar i klart vatten, kommer skolan att kunna se ditt bete från många meter. Det innebär att du kan ha en hel skola av bas som jagar och försöker slå på din bete. Om du kastar din jerkbait över (eller nära) en basskola, bör de visa intresse och slå betet.
  • Om du trövar runt en klar sjö och råkar se en bashögskola, börja fiska med din jerkbait.
  • Bild med titeln fisk en jerkbait steg 12
    3. Rycka linjen nedåt för att göra jerkbaiten dyka i vattnet. När du har kastat, håll din stav rakt ut från din kropp. Att rycka betet, doppa stångens spets skarpt ner. Detta kommer att gälla jerkbaitet framåt och nedåt med ca 1 fot (0.30 m) i vattnet. För att hjälpa till med rörelsen, visualisera händerna på en klocka. Börja med stången vid klockan 3, och rycka neråt till klockan 5.
  • På grund av Designen av Jerkbaats Bill, kommer den att doppa ner i vattnet när det ges. Detta bör locka bas som är djupt under vattnet.
  • Bild med titeln fisk en jerkbait steg 13
    4. Låt jerkbait sitter i 10-15 sekunder. När du har jerked betet, låt betet sitta statisk i vattnet. Denna viloperiod kommer att efterlikna en kall minnow i vila och borde orsaka att basen ska slå.
  • Du kan låta betet sitta i vattnet under en längre varaktighet om basen inte biter under 10-15-sekunders pauser. Spela runt med tidpunkten för pauserna och se vad som är mest effektivt för att locka i bas.
  • Till exempel, i kallt väder, kan fisk vara mer mottaglig om du låter betet sitta i vattnet i 30 sekunder.
  • Bild med titeln fisk en jerkbait steg 14
    5. Ge linjen 2 mer hårda jerks. Som tidigare, doppa spetsen på din stav skarpt nedåt för att rycka betet. Ge linjen 2 hårda jerks åtskilda ca 5 sekunder från varandra. Jerking på linjen två gånger i rad kommer att göra Jerkbait Dyk djupare än tidigare och gör sina rörelser mer sporadiska till dykbas.
  • De snabba dykarna och långa vilorna i Jerkbait kommer att göra basen att tänka att minnowen (din jerkbait) är bedövas av det kalla vattnet och kan inte röra sig ordentligt.
  • För faktiska minnows uppstår detta när vattnet i en sjö kommer ner till ca 40 ° F (4 ° C).
  • Bild med titeln fisk en jerkbait steg 15
    6. Låt betet sitta i ytterligare 20-30 sekunder. Kom ihåg att vara tålmodig under dessa tider när du låter betet vila i vattnet. Det kan tyckas som ett slöseri med tid, men det är faktiskt under det här vila att basen i sjön är mest sannolikt att slå ditt bete.
  • Om du befinner dig att få otålig och vill ha hjuls i betet innan 30 sekunder har gått, använd den andra handen på din klocka till resten.
  • Bild med titeln Fisk En Jerkbait Steg 16
    7. Upprepa processen tills du har dragit betet i. Fortsätt att rycka linjen, låta den vila, rycka det två gånger mer och spola det mellan jerks. Så småningom har du rullat Jerkbait hela vägen tillbaka till toppen av din stav. Vid denna tidpunkt, börja processen igen: kasta ut jerkbaiten och alternativa ryckande betet och låta det vila.
  • När du har fiskat över en lapp av vatten 4-5 gånger, ändra din plats och prova platsen från en annan vinkel. Eller flytta till en annan plats helt och hållet.
  • Bild med titeln fisk en jerkbait steg 17
    8. Haka en bas när den slås på betet 2 eller 3 gånger. Eftersom Jerkbaits har 3 diskantkrokar på dem, kommer du att koppla en bas mest effektivt om den har minst 2 av krokarna i munnen. En bas kommer vanligtvis inte att få betet djupt i munnen på den första strejken. Så snart du känner ett fast Strejk, jerk stången 45 ° till höger eller vänster för att fånga krokarna i basens käke.
  • När du har hakat basen, ska 2 eller alla 3 av diskantkrokarna vara inbäddade djupt i fiskens mun.
  • Bild med titeln Fisk En Jerkbait Steg 18
    9. Rulla basen in som den bär sig själv. Om du börjar spola för snabbt när du har hakat din fisk, kan den glida av betet eller snäppa din linje. Om basen är flailing runt i vattnet och du är oroad över att linjen kan bryta, släpp ut ytterligare 1-2 fot (0.30-0.61 m). Då, när basen har trött sig själv och tar en paus från thrashing, rulla in så mycket linje som möjligt. Bekämpa basen och fortsätt spola in den tills du har landat fisken.
  • Reeling i en stor bas kan vara en lång, intensiv kamp, ​​så var noga med att takt själv.
  • Tips

    Majoriteten av jerkbaits är fyllda med små kullager som sätter ut vibrationer i vattnet för att locka bas till strejk. Många är också målade med färger som kommer att dyka upp väl under vatten och locka i bas.
  • På de flesta gjuts kan en genomsnittlig jerkbait dyka till ett djup av 14 fot (4.3 m) under ytan av en sjö.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande