Hur börjar man skriva en bok

Har du någonsin funnit dig själv som vill börja skriva en bok, men du var inte säker på var du ska börja? Har du startat en bok men känner dig förlorad eller off-track? Att läsa informationen nedan ger dig några bra idéer för att organisera, utveckla och skriva din nya bok.

Steg

Del 1 av 7:
Kommer upp med en idé
  1. Bildtiteln Börja skriva ett bok steg 1
1. Komma på en idé. Innan du börjar skriva din bok måste du ha en idé. Detta är fröet från var din bok växer. Att komma med konceptet kan dock vara svårt. Idéer kommer att komma när du öppnar dig själv till fler upplevelser, så det bästa sättet att få en idé för en bok är att gå ut och göra saker.
  • Startkoncept kan ta många former. Du kan ha en idé för den allmänna tomten, du kan ha en bild av en miljö, en skiss för huvudpersonen, eller till och med mindre, mindre utvecklade idéer. Det spelar ingen roll hur grovt det är, någon aning kan bli en hel historia.
  • Bildtiteln Börja skriva en bok Steg 2
    2. Forskning ditt koncept. När du har ett vagt koncept, börja undersöka för att få fler idéer.Till exempel vill du skriva en bok om barn som spelar ett futuristiskt videospel. Gör lite forskning genom att gå till arkader, läsa upp de senaste spelinnovationerna och spela några spel själv. När du gör dessa aktiviteter kan du se eller uppleva saker som ger dig idéer för vad historien kan handla om eller kan inkluderas i en historia.
  • Bildtiteln Börja skriva en bok Steg 3
    3. Utveckla ditt koncept. Med några idéer om vad som kan ingå i en historia, vill du utveckla ditt koncept. Gör konceptet mer komplext genom att följa det till sin logiska slutsats, tänker på vad som kan bero på uppsättningen omständigheter, eller något annat för att göra det till en mer komplex idé. Att ha ett mer utvecklat koncept hjälper dig att bygga din plot.
  • För vår historia om videospel kan vi till exempel utveckla konceptet genom att fråga oss som gjorde det futuristiska videospelet. Varför gör de det? Vad händer med dem som spelar?
  • 4. Tänk på din publik. När du kommer med och utvecklar ditt koncept måste du överväga din publik. Vem skriver du den här boken för? Olika människor är i olika saker och det finns särskilda uppsättningar av erfarenheter och förkunskaper för att gå med de olika demografierna. Du måste överväga detta så du förstår hur du fortsätter med tomten, tecknen och hur boken är skriven.
  • Försök skapa en falsk annons för din bok. Inkludera en sammanfattning, en omslagside och titeln. Detta hjälper dig att tänka på sätt att göra boken tilltalande. Bildtiteln Börja skriva ett bok steg 4
  • Känn inte begränsad: Det finns ingen anledning att en bok om barn som spelar videospel kan inte vara roligt för äldre som aldrig spelat videospel. Men om du tänker skriva en bok som syftar till människor som aldrig har upplevt det du skriver om, kommer du sannolikt att behöva ge gott om bakgrundsinformation och göra ett enastående jobb för att beskriva karaktärernas erfarenheter.
  • Del 2 av 7:
    Organisera din plot
    1. Bildtiteln Börja skriva en bok Steg 5
    1. Välj en struktur. I början av stadierna av att skriva en bok, vill du organisera din plot. Det är okej att lämna ett utrymme för rörelse när du börjar skriva, men skriver din historia utan någon vägkarta som sällan fungerar. Det bästa stället att börja är med att välja en struktur som fungerar för dig. Att skriva teori lär att det finns flera klassiska strukturer, som de flesta fungerar faller i, men de flesta är inte ömsesidigt exklusiva och kan kombineras. De två huvudstrukturerna är:
    • ACT-struktur: ACT-strukturen, som vanligtvis är förknippad med spel och film, kan enkelt tillämpas på romaner. Denna teori om struktur säger att berättelser gör det bra när de är uppdelade i tydligt identifierbara sektioner. Det normala antalet sektioner är tre men två och fyra är vanliga. I den klassiska treaktsstrukturen introducerar den första lagen de viktigaste och sekundära tecknen, inställningen, problemet som ska erövras, och ofta omfattar ofta en del bakgrundsinformation (denna akt vanligtvis cirka 25% av historien). Den andra lagen rör sig igenom och utvecklar konflikten i berättelsen, som vanligtvis innehåller en plotpunkt där huvudpersonen står inför ett stort bakslag. Detta är köttet och potatisen i historien och består vanligtvis ungefär 50% av innehållet. Den tredje lagen är slutsatsen, där hjälten står inför skurken och historien når sitt klimax, följt av en givande eller, åtminstone, mindre spännande slutscen eller serie scener. Var och en av dessa handlingar kan ofta kokas ner i tre underavsnitt, var och en med sin egen båge eller mini-story.
    • Monomyh eller hjältes resa: Denna teori om berättelsestrukturen var berömd av Joseph Campbell. Det står att nästan varje historia med en hjälte kan kokas ner i en huvudserie av arketyper. Detta börjar med en hjälte som kallas till äventyr, men han vägrar initialt bördan. Hjälten får lite hjälp innan han korsar från världen, han / hon har alltid känt in i äventyret (där hjälten känner sig förlorad och ensam först). Hjälten genomgår då en serie försök, under vilka de ofta kommer att stöta på hjälpare, i slutet av vilken hjälten går igenom någon betydande personlig förändring. Hjälten konfronterar sedan historiens främsta antagonist och återvänder hem, berikad med visdom och skatt.
  • Bildtiteln Börja skriva ett bok steg 6
    2. Välj din konflikttyp. Du kanske vill tänka på vilken typ av konflikt du vill ha i din berättelse. Detta kan hjälpa dig att utveckla en tomt, liksom leder dig till andra liknande historier för att få inspiration. Det finns många teorier om typerna av konflikt i berättelser, men de viktigaste källorna är:
  • Man mot naturen: Det här är en historia där din huvudperson står mot några naturfenomen. Ett exempel skulle vara berättelser där huvudpersonen försvinner i öknen eller antagonisten är ett djur. Ett exempel på denna typ av historia skulle vara filmen 127 timmar.
  • Man mot den övernaturliga: det här är en historia där din huvudperson står mot varelser som spöken och demoner, Gud själv eller andra varelser som inte är av denna värld. Skinnet är ett bra exempel på denna typ av konflikt.
  • Man mot Man: Det här är den mest grundläggande historikkonflikten, där din huvudperson står inför en annan person. Den underbara trollkarlen av oz är ett klassiskt exempel.
  • Man mot samhället: I den här typen står din huvudperson mot reglerna för ett samhälle eller samhällsnormer. Ett exempel skulle vara den nya Fahrenheit 451.
  • Man mot Själv: Det här är en historia där din huvudperson står mot sina egna inre demoner eller sin egen interna konflikt. Ett exempel på detta skulle vara bilden av Dorian Gray.
  • Bildtiteln Börja skriva en bok Steg 7
    3. Tänk på dina teman. Oavsett om det är avsiktligt eller inte, kommer din historia att sluta ha ett tema. Det här är vad historien handlar om. Genom att skriva om detta tema kommer du att sluta göra något uttalande om vad du tycker på ämnet. Tänk på teman i din bok eller det kan vara i din bok och vad du vill säga om dem. Detta kan hjälpa dig att utveckla en tomt, genom att skapa situationer som presenterar dina idéer.
  • Frank Herbert`s Dune (till exempel) handlar inte om en kille som försöker hämnas sin familj. Det handlar om imperialismens faror och Herbert gör det klart att han tror att västerländska krafter har blivit hopplöst intrasslade i en situation där de inte hör till vilka de inte kan hoppas kunna kontrollera.
  • Bild med titeln Börja skriva ett bok steg 8
    4. Planera dina plotpunkter. Plotpunkter vänder poäng i din berättelse, viktiga händelser som ändras kursen måste din karaktär ta. Du måste planera vad de kommer att vara och försöka rymma dem jämnt. Det finns en plotpunkt, som tjänar till att övertyga din karaktär att de måste gå på sitt äventyr. Det här är en punkt där all din karaktärs planer för att hantera sitt problem går rätt ut genom fönstret och sedan lite klimax som uppmuntrar den sista kampen.
  • Bildtiteln Börja skriva ett bok Steg 9
    5. Översikt. När du väl vet var du går och hur du kommer att komma dit, skriv ner hela saken. Detta kommer att vara din färdplan och är avgörande för en smidig skrivprocess. Skriv ner grunderna i varje scen, vilket syfte scenen tjänar, vilka tecken är i scenen, där de är, vad de tänker och känner, etc. Varje minuscule detalj av händelsens sekvens bör också skrivas ner för varje scen. Detta är det bästa sättet att förhindra att crippling författares block, eftersom du fortfarande kan täcka grunderna i en scen, även om du kanske inte känner att det är perfekt.
  • Del 3 av 7:
    Utveckla dina karaktärer
    1. Bildbeteckningen börjar skriva ett bok steg 10
    1. Välj antal tecken. När du planerar din bok vill du tänka på hur många tecken du vill inkludera. Vill du bara det minsta antalet möjligt, skapa en minimalistisk, ensam känsla? Eller vill du inkludera en stor mängd tecken som tjänar till att skapa en utarbetad värld i din bok? Detta är viktigt, eftersom du måste planera dina karaktärer runt varandra för att skapa balans.
  • Bild med titeln Börja skriva ett bok steg 11
    2. Balansera dina tecken. Ingen är bra eller bra på allt, och utan fel (en alltför perfekt karaktär kallas ofta a "Mary Sue"). Att ge dina karaktär verkliga kamp och fel kommer att göra dem mer realistiska och hjälpa dina läsare att identifiera med karaktären. Kom ihåg: dina läsare har fel, så dina karaktärer borde också.
  • Din karaktärs fel kommer att ge dig det utrymme som är nödvändigt för att förbättra dem under historiens gång. Det här är det som gör en berättelse bra: din karaktär som genomgår utmaningar för att göra dem bättre människor i slutet. Det här är vad din publik vill läsa om, eftersom det hjälper dem att tro att de också kan vara bättre människor i slutet av sina kamp.
  • Bildbeteckningen börjar skriva ett bok steg 12
    3. Lär känna dina karaktärer. När du väl har ett balanserat tecken, lära känna dem. Tänk på hur de skulle reagera i olika situationer (även om dessa situationer aldrig skulle vara i din bok). Tänk på vad som krävs för att få dem att nå olika känslomässiga punkter, vad deras förhoppningar och drömmar är, det som gör dem gråta, som är viktigast för dem och varför. Att veta dessa saker om dina karaktärer kommer att låta dig bättre förstå hur de skulle agera i de situationer du lägger dem in, vilket leder till en mer konsekvent, mer realistisk karaktär.
  • Bildbeteckningen börjar skriva ett bok steg 13
    4. Utvärdera dina tecken. När du är ganska långt ifrån karaktärsutvecklingsprocessen kanske du vill stå tillbaka och utvärdera dina karaktärer. Se till att de är riktigt viktiga för tomten. Om de inte är, kanske du vill överväga att skära dem. Att ha för många tecken, speciellt tecken som aldrig skiljer sig, kan förvirra läsare och skada din bok.
  • Del 4 av 7:
    Utforma din miljö
    1. Bildtiteln Börja skriva ett bok steg 14
    1. Visualisera din miljö. Tänk på var din bok äger rum. Tänk på vad arkitekturen ser ut, hur städer är utlagda, vad den naturliga miljön ser ut, etc. Skriv nu allt det. Detta gör det möjligt för dig att (först och främst) vara konsekvent i dina beskrivningar, men också mer detaljerade, vilket skapar rikare mer realistiska miljöer.
    • Du kan berätta för någon att himlen är grön, du måste bara få dem att tro det genom att berätta för dem hur vid solnedgången bleknade från den ljusgröna av ett blads mage till en rik grön som gjorde allt som är tråkigt i jämförelse innan mörkret satte sig i en nästan iriserande färg som en kråkaens fjädrar. Få dem att se det genom att förstå det bra nog att du kan förklara det.
  • Bilden med titeln Börja skriva ett bok steg 15
    2. Överväga logistik. Säg att du skriver om ett band av äventyrare som försöker nå en berömd stad på andra sidan ett berg. Toppen. Problemet är att det tar lång tid att korsa ett berg. Saker är bundna att hända under korsningen av ett berg. Du kan inte helt enkelt ha dem kors på två dagar som om det inte är något stort problem. Om de måste korsa en kontinent till fots måste du tilldela tiden för det i din plot.
  • Bilden med titeln Börja skriva ett bok steg 16
    3. Förstå sinnena. Du måste vädja till alla dina publikens sinnen om du vill att de ska vara helt nedsänkt i texten. Berätta inte bara vad dina karaktärer åt. Berätta för dem hur köttet av köttet sprängde som de biter in i det och smaken är en blandning av fettet och röken från elden. Berätta inte bara för dem att en klocka ringde precis ovanför din karaktärs huvud. Berätta för dem om hur ljudet var så högt att det genomborrade varje tanke tills bara en medvetenhet om ringen kvarstod.
  • Del 5 av 7:
    Välja ett skrivutrymme
    1. Bildtiteln Börja skriva en bok Steg 17
    1. Välj ditt skrivmedium. Tänk på hur du vill skriva din bok. När tekniken utvecklas blir antalet val större och större. Du måste välja en metod som fungerar bäst för dig, men kom ihåg att det kan påverka hur du går om att publicera ditt arbete.
    • Du kan skriva texten med en penna och ett papper, skriv på en skrivmaskin, skriv på en dator eller använd ett program som registrerar din röst när du pratar och översätter den i typad text. Olika medium fungerar bäst för olika människor.
  • Bild med titeln Börja skriva ett bok steg 18
    2. Hitta ett skrivutrymme. Du behöver ett acceptabelt utrymme, vilket gör att du kan arbeta utan avbrott. Det måste tillgodose din valda skrivmetod och vara bekväm och inte distraherande.Vanliga alternativ inkluderar ett kaffehus, kontor eller bibliotek. Det är till hjälp att ha tillgång till verktyg och material som du kan behöva som ordböcker, tesauruser, artiklar om ditt ämne, raderare, etc.
  • Bildtiteln Börja skriva ett bok Steg 19
    3. Täcka dina varelser. Du kommer att vilja vara säker på att du inte blir distraherad när du skriver så har allt du behöver. Många människor utvecklar en specifik sak, som de inte kan skriva utan, till exempel en viss mat eller sittande vid en viss stol. Se till att dessa behov är uppfyllda innan de fortsätter.
  • Del 6 av 7:
    Ställa in ett skrivschema
    1. Bildtiteln Börja skriva ett bok Steg 20
    1. Förstå dina skrivvanor. Lär känna dig själv och hur du skriver. Skriver du bättre på en viss tid på dagen eller på ett visst ställe? Kanske skriver du bäst efter att du har slutat läsa någon annans bok. Att veta hur du skriver kan berätta om hur du ska gå vidare och vad du ska undvika - du kan bygga ditt skrivschema runt de vanor du känner dig själv.
  • Bildtiteln Börja skriva ett bok Steg 21
    2. Skriv på samma gång. När du bestämmer vilken tid på dagen fungerar bäst för dig och utgör någon form av skrivschema, håll dig till det schemat. Ha en tid som bara är för skrivning och skriv alltid under den tiden. Du kan använda den för att frigöra eller planera din roman, men du bör alltid använda tid för att skriva. Detta hjälper dig att komma in i vanan och vara mer produktiv.
  • Bildtiteln Börja skriva ett bok Steg 22
    3. Arbeta via författarens block. Det kan ibland bli svårt att skriva, men du borde inte sluta och ignorera problemet. Detta leder ofta till oavslutade böcker. Göra saker för att inspirera dig själv och fortsätta att arbeta, även om det är långsamt och mycket svårare. Du kan alltid återvända till en sektion senare när du känner dig mer inspirerad.
  • Del 7 av 7:
    Få specifika råd
    1. Bildtiteln börjar skriva ett bok steg 23
    1. Börja skriva din bok! Du har nu slutfört alla trappor och vridningar som behövs för att planera din bok, men nu är det dags att skriva det. WikiHow erbjuder flera olika hur man skriver om att skriva böcker som du ska använda som referenser:
    • Hur man skriver en bok
    • Hur man skriver en självbiografi
    • Hur man skriver en bok som tonåring
    • Hur man skriver en barnbok
    • Hur man skriver en trovärdig fantasihistoria
    • Hur man själv publicerar en bok
    • Hur man publicerar en ebook
    • Hur man skriver en kort historia
    • Hur man skriver en roman
    • Hur man skriver en kort roman
    • Hur man skriver ett slutet av en roman
    • Hur man planerar en roman
    • Hur man skriver ett grovt utkast
    • Hur man förbereder sig för att skriva en bok
    • Hur man skriver din livbok

    Skriva hjälp

    Provskrivningsschema

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Prov NanowriMo Brainstorm

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Prov NanoWrimo utdrag

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Community Q & A

    Sök
    Lägg till ny fråga
    • Fråga
      Jag känner att mina meningar är hakiga och korta. Hur fixar jag det här?
      Samhällsansvar
      Samhällsansvar
      Kombinera två meningar tillsammans. Till exempel kan du vända "Hon sprang hem. Just efter hoppade hon på uteplatsen." till "Hon sprang hem och hoppade upp på uteplatsen medan hennes hjärta trummade i bröstet tungt." Lägg lite mer, och det kommer inte vara så hakigt.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte hjälpsam 2helpful 50
    • Fråga
      Vad ska jag göra om någon förolämpar min bok och gör min känsla hemskt att skriva?
      Samhällsansvar
      Samhällsansvar
      Detta händer med många författare, och det kan vara mycket nedslående. Försök att se personens förolämpningar konstruktivt. Om de inte kommer att hjälpa ditt arbete alls, ignorera bara dem - personen kan bara vara en avundsjuk mobbning. Kom ihåg att det kommer att finnas minst en person där ute som stöder ditt arbete. Ge aldrig upp något du älskar att göra på grund av en dålig kritik.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte hjälpsam 4helpful 67
    • Fråga
      Ska jag skriva eller skriva för hand?
      Samhällsansvar
      Samhällsansvar
      Bra böcker-böcker som många människor vill läsa - är vanligtvis skrivna och omskrivna genom flera redigeringssteg.Om ditt mål är att få din bok publicerad, och du är ny att skriva, kan du göra det bra att skriva ditt första utkast för hand. Det finns flera giltiga skäl för att göra detta: din hjärna saktar ner när du skriver för hand, ger riktigt kreativitet mer utrymme att dyka upp. Det är lättare att vara fokuserad utan pings och sociala medier varning popup-fönster av en dator. Det är svårare att redigera när du går. Målet med det första utkastet är att få historien skriven, ful som det kan vara. När du har skrivit det första utkastet, byt sedan till din dator och börja redigera!
      Tack!
      Ja Nej
      Inte hjälpsam 5helpful 68
    Se fler svar

    Tips

    Se till att du alltid har en penna eller penna och anteckningsblock eller elektronisk anteckningsblock redo så att du kan leta ner dina idéer. Idéer kommer till dig i mycket slumpmässiga tider och platser, var alltid redo!
  • Var inte rädd för att fråga andra människor för hjälp. Det är alltid en bra idé att få någon att berätta vad de tycker om boken, som ibland kan det vara svårt att berätta att det inte är riktigt bra.
  • Ta alltid någon att läsa din bok (ett kapitel i taget kan vara enklare). Deras åsikter kan vara annorlunda än din men överväga dem ändå.
  • Din bok kommer sannolikt att sälja om det är cirka 200-250 sidor.
  • Ge inte din bok ett namn innan du är klar, eftersom en bra titel är mest sannolikt att komma till dig när du läser hela boken för att självkontrollera den. "Kwik" Kan inte vara en bra titel för en bok, först, så klibbar inte det desperat. Någonstans på vägen kan en ny titel visas, till exempel "Flomonaug".
  • Ge dina karaktärer personligheter som är olika, kom ihåg att vara kreativa och alltid hålla en journal med dig om en ny idé dyker upp i ditt huvud när du inte kan skriva.
  • Ett användbart sätt runt författarens block sätter dina karaktärer i scenarier separerade till boken. Du behöver inte inkludera dessa scenarier i den faktiska historien, de behöver inte ens vara anslutna till tomten. Bara genom att skriva en eller flera av dina karaktärer i ett annat scenario, kan du komma runt blocket eller möjligen bilda nya idéer att använda i din roman.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande