Hur man slutar en kort historia

Korta historier, när de dras ihop effektivt, är uppfriskande små pinnar som kan ge en värdefull flykt från vardagliga rutiner utan att behöva begå sig till en stor roman. Om du har din historia som alla räknas fram till slutet och inte vet vad du ska göra nästa, kom ihåg att även de bästa författarna slog ett block ibland.

Steg

Del 1 av 4:
Utvärdera din berättelse (hittills)
  1. Bild med titeln slutar en kort historia steg 1
1. Läs om vad du har skrivit av historien hittills. Detta uppdaterar ditt minne och låter dig utvärdera vad du redan har, och vad du behöver lägga till. När du läser, fråga dig själv några frågor:
  • Vad är historiens mål? Med andra ord, vad vill du att dina läsare ska ta sig bort från det?
  • Vill du ha en överraskning som slutar? En plötslig slut? En otillräcklig eller öppen avslutad slut? En lycklig någonsin - efter avslutad?
  • Bild med titeln slutar en kort historia steg 2
    2. Betrakta vad typ av berättelse du har skrivit. Är det litterär fiktion? Science fiction? Romantik? Genren av din berättelse kan hjälpa dig att bestämma vilka typer av slut som är mest lämpliga. Din slut ska vara relaterad till vad resten av din berättelse har lovat dina läsare.
  • Om du inte är säker på vilka typer av ändringar som är mest konventionella för den genre du har valt, välj en populär författare (som Stephen King för skräck eller Flannery O`Connor för litterär fiktion) och läs ett par av sina berättelser. Du kan lära dig mycket från att läsa hur andra författare slutar sitt arbete.
  • Bild med titeln slutar en kort historia steg 3
    3. Skapa en skiss av din berättelse. Skriv korta beskrivande meningar som sammanfattar varje scen eller en viktig plotpunkt. Till exempel: "Larry går till affären för att köpa bröd, men glömmer sin plånbok. Han återvänder till huset och upptäcker en främling som sitter på sin veranda." Denna skiss hjälper dig att räkna ut "ben" av din berättelse: Vad händer, med vem, etc., som kommer att vara till nytta när man försöker bestämma sig för ett slut.
  • Del 2 av 4:
    Få det ner på papper
    1. Bild med titeln slutar en kort historia steg 4
    1. Brainstorm möjliga idéer. Denna del behöver inte ha formen av kompletta, polerade meningar än än. Ditt mål är att producera en massa möjligheter, så skriv ner några och alla dina idéer, oavsett hur vag, dum eller okonventionella de kan tyckas. Det finns många sätt att brainstorma dina idéer, så prova några tekniker och se vad som fungerar bäst för dig!
    • Det kan vara till hjälp att dra en "Mind Karta," antingen med penna och papper eller på en dator. Börja med vad du vet om din berättelse - tecken, evenemang, inställningar - och tilldela varje element sin egen bubbla. Börja lägga till detaljer och frågor, ritning av anslutningslinjer mellan bubblor för att visa hur dina idéer relaterar till varandra.
    • Du kan också försöka skriva ner några nyckelord på indexkort eller små bitar av papper. Försök sätta dina kort tillsammans i olika kombinationer och se om du gillar vad som händer!
  • Bild med titeln slutar en kort historia steg 5
    2. Undersök vad du har producerat. När du överväger dina idéer, leta efter teman, mönster och repetitioner. Finns det idéer eller tecken som verkar särskilt viktiga? Din slut kommer sannolikt att behöva hantera dem.
  • Om du har problem med att välja en riktning, försök att göra en lista över vad dina karaktärer vill ha. Tecken med starka önskemål eller behov är mer övertygande för din publik. Berömd författare Kurt Vonnegut sa det en gång "Varje karaktär ska vilja ha något, även om det bara är ett glas vatten." Fråga dig själv: Har dina karaktärer uppnått sina önskningar, eller inte? Vad kan vara konsekvenserna av var dina karaktärer är nu?
  • Om du fortfarande är fast, försök att räkna ut vilka problem eller teman som din berättelse har introducerat. Om det finns ett problem, hur kan det lösas? (Du kan tänka på något som Harry Potter Böcker här: Om problemet är Voldemort som vill ta över världen, vad är resolutionen?)
  • Bild med titeln slutar en kort historia Steg 6 1
    3. Free-write. När du har tänkt på vilken riktning du vill ha din historia att ta och brainstormed några idéer, sitta ner och frigöra i 30 minuter eller så utan att stoppa. Försök att skissa ut slutet från början till slut, men oroa dig inte för att få meningarna bara rätt och korrigera stavning ännu. Fokusera på att få dina idéer för tillfället.
  • Du kan hitta det till hjälp att ställa in en timer. När din tid är uppe, ta en paus och kom tillbaka till vad du har skrivit.
  • Hitta en lugn, låg distraktionsplats för att skriva så att du kan fokusera på ditt skrivande.
  • Försök skriva under hela 30 minuter utan att stoppa till självredigering. Vad du producerar kommer förmodligen att vara rörigt, men det är användbart att få dina idéer ut på en gång utan att bryta ditt skrivflöde.
  • Del 3 av 4:
    Sätta ihop allting
    1. Bild med titeln slutar en kort historia Steg 7
    1. Välj dina favoritidéer från din brainstorming och free-writing. Se till att dina idéer är förenliga med resten av vad du har skrivit - till exempel, en lycklig någonsin efter avslutning kan fungera för en romansk historia men kanske inte för en skräckhistoria.
  • Bild med titeln slutar en kort historia steg 8
    2. Jämför din potential som slutar med historiens skiss som du skrev i del 1. Se till att din valda slutar berättar för dina läsare vad de vill veta. Lämna inte några lösa trådar som hänger - till exempel, om en av dina karaktärer skulle ha kirurgi i mitten av berättelsen, kommer dina läsare förmodligen vilja veta vad som hände med henne.
  • Bild med titeln slutar en kort historia steg 9
    3. Respektera din läsare. Som författare rekommenderade Kurt Vonnegut, "Använd tiden för en total främling på ett sådant sätt att han eller hon inte känner att tiden var bortkastad." Slutar som "allt var en dröm" eller "De var döda alla" är vanligtvis en dålig idé, eftersom de nästan aldrig löser konflikter eller ger en logisk slutsats, och det kan få din läsare att känna att de lurades.
  • Undvika Deus Ex machina(bokstavligen, "Gud i maskinen") slutar, där något råkar inträffa i tiden för att hjälpa ett tecken att övervinna ett svårt hinder: till exempel löser en detektiv i en spänningshistoria bara mysteriet eftersom han ringer från en mystisk person som har alla svar.
  • Bild med titeln slutar en kort historia steg 10
    4. Se till att din slut följer den interna logiken du har etablerat i berättelsen. Försök att inte "ändra reglerna" på din läsare. Så, till exempel om din hjältinna aldrig har velat gifta sig och hon ändrar sig i slutet av din berättelse, se till att hennes orsaker till det beslutet visas i hela berättelsen, snarare än att bara ha det plötsligt hända.
  • Bild med titeln slutar en kort historia Steg 11 1
    5. Skriv ut de sista händelserna i korta meningar. Till exempel: "Millie gick till garderoben. Hon lyssnade på den skrapa inom och försökte övervinna sin rädsla. Plötsligt grep hon handtaget och öppnade dörren. En liten mus sprang ut ur garderoben, och hon skrattade." På så sätt vet du exakt Vad händer-du kommer tillbaka och polera språket i del 4.
  • Håll ett öga på längden. En bra slut kommer att stå i proportion till resten av berättelsen.
  • Del 4 av 4:
    Utjämning av kinks
    1. Bild med titeln slutar en kort historia steg 12
    1. Lägg till beskrivande språk till den passage du bara skrev. Fokusera på konkreta och sensoriska detaljer. I det ovanstående exemplet kan du beskriva vad den skrapa låter som, och vad millie föreställde sig kunde vara inom garderoben som rörde sin rädsla.
  • Bild med titeln slutar en kort historia steg 13
    2. Återläsa slutet. Se till att du har fått tillräckligt med information om tecken "tankar, känslor och reaktioner. I det ovanstående exemplet kan slutningen avslöja att Millie verkligen var rädd för rädsla själv, och att träffa musen gjorde henne inse sin egen silliness.
  • Bild med titeln slutar en kort historia steg 14
    3. Läs om historien från början till slut. Se till att du är konsekvent överallt, du vill inte ha en historia där en del är gruntvis beskriven medan resten av berättelsen beskrivs i även de flesta minuts detaljer.
  • Bild med titeln slutar en kort historia steg 15 1
    4. Utföra en "Global Edit" av hela din historia. Här är där du kan göra alla sista tweaks och ändringar för att få din historia att läsa smidigt. Korrekturläsning försiktigt, se till att allt din grammatik är korrekt och polera upp några oklara eller besvärliga fläckar på ditt språk.
  • Bild med titeln slutar en kort historia steg 16
    5. Dela din berättelse med en vän! Eftersom du har spenderat så mycket tid och ansträngning att skriva historien kan du ha ett mycket olika perspektiv av det än andra läsare. Att ha en vän Läs din berättelse hjälpa dig att upptäcka om det finns några platser som verkar förvirrande eller av plats för läsare. Du kan också ta reda på att din vän tycker att det är fantastiskt precis som det är!
  • Tips

    Ibland om du är blockerad när det gäller att skapa idéer, hjälper det till att göra en web av dina karaktärer. Rita linjer mellan ett par tecken och föreställ dig ett sätt som de kunde känna varandra.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande