Hur accepterar du din autism

Att vara autistisk kan vara grov. Medan du kanske hör negativa saker om autism, är det inte den fulla bilden. Den här artikeln hjälper dig att komma överens med din autism så att du kan fokusera på att vara den underbara människa som du är.

Steg

Metod 1 av 3:
Ser autism annorlunda

Medan autism är en funktionshinder, kommer det också med styrkor och quirks.

  1. Bild med titeln Laptop på Neurodiversity webbplats.jpg
1. Lär dig om autism från autistiska människor. För ofta skriver icke-autistiska människor om autism utan att konsultera riktiga autistiska människor. De kan komma med felaktigheter, skratta missuppfattningar, eller extremt negativa synpunkter på skillnader som inte skadar någon. Autistiska människor kan ge dig en mer exakt och väl avrundad vy.
  • De Autistisk gemenskap beskriver ofta autism i ett neutralt eller positivt ljus. Detta kan hjälpa dig att få en mer holistisk känsla av autism, i motsats till att se bara negativen.
  • Bild med titeln Strong Girl Posing.jpg
    2. Läs om styrkorna i samband med autism. Autism är ett komplext neurologiskt tillstånd som medföljer flera välsignelser tillsammans med sina nedskrivningar. Faktum är att det finns ett växande samhälle av autistiska människor som tror att det bara är en form av mångfald - inte en störning. Du kan uppleva några eller alla följande:
  • Djupt passionerade intressen. Dessa kan leda till enorm expertis, och eventuellt en mycket framgångsrik karriär eller rolig hobby.
  • Hjälpsam. Autistiska människor, i allmänhet, har en hög känsla av socialt ansvar, eller viljan att lösa problem och hjälpa andra.
  • Precision. Det noteras ofta att autistiska människor fokuserar på de små delarna, snarare än den stora bilden. Detta kan leda till anmärkningsvärt detaljorienterat arbete, där en neurotyp person kanske inte kan fokusera så tydligt på de enskilda aspekterna av något.
  • Visuell intelligens. Autistiska människor har testat högre på visuella och icke-verbala intelligensprov.
  • Uppriktighet. Autistiska människor tenderar att betyda vad de säger, och fungerar som en "förnuftets röst" Utan blir ledad i sociala komplexiteter. Din ärlighet och äkta ande kan känna sig uppfriskande till andra.
  • Kreativitet och ett unikt perspektiv. Autistiska människor kan lära sig på ovanliga sätt. Detta ger insikter att neurotypiska kan aldrig inse, och kan bli en stor tillgång i samarbete.
  • Bild med titeln ung autistisk kvinna med book.jpg
    3. Läs om framgångsrika autistiska människor. Massor av kända personer har diagnostiserats eller trodde att vara autistiska. Starka speciella intressen, fokus och ett unikt perspektiv kan leda till innovation och kreativitet.
  • Historiskt sett, Einstein, Thomas Jefferson, Emily Dickinson, Mozart och fler människor ansågs vara autistiska.
  • Berömda autistiska människor är idag Tim Burton, Susan Boyle, Adam Young (från Owl City), Temple Grandin och mer.
  • Bild med titeln avslappnad kille läser.jpg
    4. Tänk på dina speciella intressen. Särskilda intressen är en tydlig uppåtstående av autism: du har ett otroligt minne om dessa fakta, intensivt fokus och förmågan att agera som en gångcykelopedi av information närhelst du vill. Du får också mycket roligt att göra de saker du älskar.
  • De flesta icke-autistiska människor skulle vara avundsjuk på hur du kan komma ihåg och diskutera information.
  • Bild med titeln Person nämner disability.jpg
    5. Läs om den sociala modellen av funktionshinder. Den sociala modellen innehar att funktionshinder inte orsakas av defekter i hjärnan eller kroppen, utan genom samhällets misslyckande att tillgodose och acceptera en viss variation.
  • Till exempel är de flesta närsyntade människor inte funktionshindrade: de är fullt upptagna inom samhället (glasögon, kontakter) och har samma möjligheter som icke-närsynt personer har. Deras kropp kan inte göra samma saker, men tekniken gör det, så det är inte ett problem.
  • Metod 2 av 3:
    Hjälpa dig själv
    1. Bild med titeln Autistic Teen Flaps Händer i Delight.jpg
    1. Kom ihåg att det är okej att vara annorlunda. Om alla var som alla andra, skulle världen vara tråkig. Dina quirks är en del av det som gör dig minnesvärd, och du behöver inte censurera dig själv eller försöka titta "vanligt." Det är absolut okej att vara inaktiverat och att se inaktiverat offentligt.
    • Ta lite tid att lära dig om dina egna begränsningar och prata om de med folket i ditt liv. På det sättet förväntar de dig inte att du gör saker du inte kan göra.
  • Bild med titeln terapeut i green.jpg
    2. Hitta Terapier och behandlingar det fungerar för dig. En bra terapi kommer att lämna dig bättre än du var förut, och du kommer att få färdigheter för att hjälpa dig att bli mer väljusterad. Du kan också lära dig hanteringsmekanismer, alternativa metoder för att göra svåra uppgifter och hur man kapitaliserar på dina styrkor.
  • Alternativen inkluderar sensorisk integrationsterapi, pratsterapi, arbetsterapi, speciella dieter, beteendeterapi och ser en psykolog för känslomässiga problem.
  • Kontrollera alltid med en läkare innan du ändrar din kost eller försöker en alternativ behandling.
  • Var försiktig med beteendeterapier. Vissa terapier är baserade på överensstämmelse och kan skada mer än att hjälpa. Om din terapeuts mål är att göra dig mer normal (snarare än mer bekväm eller mer kompetent), eller om du känner dig upprörd och angelägen om att se dem, hitta en bättre terapeut.
  • Bild med titeln Jewish Guy säger nej 2.jpg
    3
    Sluta försöka göra saker det är för hårt. Med media ständigt uppmuntrar människor till "gör ditt bästa," Ibland glömmer folk att det är okej att sluta. Du behöver inte lägga 110% ansträngning hela tiden - det kan leda till utbrändhet. Om något dränerar din energi eller lägger till mycket stress i ditt liv, sluta göra det. Ibland säger "jag slutar" frigör.
  • Funktionshinder betyder inte bara att det finns några saker du inte kan göra. Det kan också innebära att vissa saker är smärtsamma eller extremt dränering för dig. Ge dig själv tillåtelse att sluta eller hitta ett alternativt sätt.
  • Bild med titeln kärleksfull person med hjärtan.jpg
    4. Fokusera på dina färdigheter och karaktärsstyrkor. Detta hjälper dig att spendera mindre energi som sorgar din funktionshinder, och mer energi på att göra positiva saker och njuta av ditt liv.
  • Spendera tid på dina hobbyer och saker som du är bra på. Njut av känslan av kompetens och expertis.
  • Gör en lista över dina positiva drag. Tänk på både personlighetsdrag och färdigheter. Placera listan någonstans där det blir lätt att se när du känner dig ledsen om dig själv.
  • Hjälpa andra människor. Förbered mat för den hungriga, öka medvetenheten om viktiga orsaker, eller skriv om ditt speciella intresse för WikiHow. Att åstadkomma en positiv förändring i världen kommer att distrahera dig, hjälpa andra, och få dig att känna dig lyckligare om dig själv.
  • Bild med titeln Person och Golden Retriever Ta en Walk.jpg
    5. Öva självvård. Att vara funktionshindrad kan vara svårt, och det är viktigt att behandla dig bra. Klipp ut energi dränerar från ditt liv så att du kan fokusera på vad som är mest viktigt för dig.
  • Att driva dig själv för att möta icke-autistiska standarder kommer bara att ta en vägtull på din hälsa. Det är okej att be om akademiska boende, ta extra pauser, eller sluta göra saker som är för stressiga att uppnå.
  • Var uppmärksam på allmän hälsovård: Sova i minst 8 timmar, äta frukt och grönsaker, begränsa skräpmat, minimera stress och träna regelbundet (ta promenader räkningar). Självvård är extra viktigt för dig, att mildra stress och hjälp Minska smältning och avstängningar.
  • Om du har problem med självomsorg, är det okej att be om hjälp. Assisted Living, en grupp hemma eller bor med familjen kan vara bättre för dig. Prata med en läkare, socialarbetare eller terapeut om du kämpar. Det finns ingen skam när du uppfyller dina behov, och det kommer att frigöra tid för saker du älskar.
  • Bild med titeln Asexuell tonåring och lång kvinna talk.jpg
    6. Få en mentor (eller två). Leta efter personer i ditt liv vars dom du litar på: föräldrar, äldre syskon, släktingar, rådgivare, prästerskap, vänner, etc. Att bo i en neurotypisk värld kan vara förvirrande, så det är användbart att få folk att be om råd. Du kan ställa frågor från "Är det här outfit bra för en utmärkelsesceremoni?" till "Den här personen får mig att känna mig hemskt - vad gör jag?"
  • Bild med titeln Autistic Teen in Purple Finger Flicking.jpg
    7. Sluta be om ursäkt för att vara autistiska. Du har rätt att be om boende, stim offentligt och göra vad du behöver göra för att kunna fungera. Toning ner ditt beteende är ditt val-Not något som ska skjutas eller tvingas ut ur dig. Du är inte skyldig att agera mer neurotypisk bara för att alla andra är vana vid det.
  • Försök att sluta maskera när du kan. Maskering är kopplad till psykiska hälsorisker. Försök att vara dig själv oftare.
  • Bild med titeln kille med glasögon anser favorit saker.jpg
    8. Känna igen att autism är bara en del av vem du är - ett slag, omtänksamt och älskvärt människa. Människor kan älska dig och din autism. Du kan älska dig själv och din autism. Du är inte en mindre person.
  • Bild med titeln kvinna konsoler osäker autistisk vän.jpg
    9. Prata med någon om du är överväldigad av självhat. Ångest, depression och självkänsla problem är tyvärr vanliga i autistiska människor. Identifiera någon du litar på och förklara för dem hur hemskt du känner.
  • Om du tror att du kan ha ångest och / eller depression, försök att planera en doktors utnämning. Läkaren kan ge dig en screening och kanske lite hjälpsam medicin.
  • Du är inte självisk eller tungt genom att dela negativa känslor. Människor kan förmodligen berätta om du känner dig hemskt - de kanske inte vet hur man hjälper. Om du berättar för dem, är det till hjälp för dem, för då kan de veta vad de ska göra och oroa sig mindre.
  • Metod 3 av 3:
    Hitta samhället
    1. Bild med titeln Diverse Group of People.jpg
    1. Omge dig med positiva människor. Leta efter folket i ditt liv som bygger dig och lämnar dig bättre än du gjorde tidigare. Göra ett försök att spendera mer tid med dem. Fråga om de skulle vilja få lunch med dig, eller om du kunde komma ihop i helgen.
    • Om du vanligtvis känner dig dålig om dig själv efter att ha spenderat tid med någon, det är ett viktigt mönster att vara medveten om. Ta reda på varför du känner det sättet, och om förhållandet är värt att behålla.
  • Bild med titeln hand och telefon med konversation.jpg
    2. Uppfylla autistisk gemenskap. Detta kan göras genom att kontakta en vänlig supportgrupp, eller genom en sökning online. Lär dig vad autistiska människor måste säga om sig själva, deras symptom och hur de interagerar med världen. Autistiska människor, i allmänhet, är mycket välkomna till nyligen diagnostiserade eller självdiagnostiserade människor.
  • Autistiska människor kan erbjuda råd och tips till de som behöver (och ofta gör det, särskilt online)
  • Den allmänna positiviteten hos den autistiska samhället kan hjälpa dig att må bättre när du känner dig ledsen eller har låg självkänsla.
  • Bild med titeln Autistic Teen Feeling Inadequate.jpg
    3. Undvik människor och organisationer som avser dig. Vissa människor och grupper tror att höjningen "medvetenhet" för autism gör det okej att säga hemska saker. Du har känslor, och du förtjänar att bli behandlad som en lika stor människa. Slösa inte tid på människor som vägrar att respektera dig.
  • Använd blockknappen på sociala medier om ett konto påverkar ditt humör eller mental hälsa negativt.
  • Det är okej att skära giftiga människor ur ditt liv, även om de är familj. Du behöver inte negativitet, och du är mycket bättre utan dem. Du är inte skyldig att argumentera för att din existens är värt, och det är okej att bestämma att inte slösa bort din tid och energi på dem.
  • Om du fastnar med dessa människor kan du antingen utbilda eller undvika dem. Utbildning av dem kan göras genom att berätta om autism och göra en överklagande till deras önskan att vara en bra person. Om du försöker detta och misslyckas, eller om du vet att de inte svarar på anledning, är det bättre att undvika att spendera tid med dem och undvika autismrelaterade samtal. Du förtjänar inte att lyssna på giftiga idéer om din existens.
  • Bild med titeln Tonåringar vid Autism Acceptance Event.jpg
    4. Bli involverad i positiva autismrelaterade organisationer. De hjälper dig att förstå dig själv bättre och bidra positivt till världen.
  • Många självförlovningsgrupper har en stor online-närvaro. Du behöver inte fysiskt gå någonstans för att bli involverad.
  • Om du inte hittar in-persons autismorganisationer som är något bra, prova allmänna handikappgrupper. Det kan enormt lindras för att spendera tid med en grupp där den är inaktiverad ses som "norm".
  • Bild med titeln Autistic Teens Chatting.jpg
    5. Gör autistiska vänner. Tillsammans med de vanliga fördelarna med vänskap kan du dela copingstrategier, diskutera autism tillsammans, och vara dig själv utan rädsla.
  • Leta efter autistiska människor i Autism Acceptance Advocacy Groups, Special Education (Om du åker dit) eller Handikapp / Autismklubbar.
  • Tips

    Kom ihåg att även om autism är en del av dig, definierar den inte hela din existens. Autism är en betydande del av vem du är, men det är inte er alla. En diagnos är helt enkelt en etikett. En integrerad del av din identitet, men en etikett ändå. Du är så mycket mer än autism, så omfamna dina icke-autistiska relaterade styrkor också.

    Varningar

    Vissa tror att autism är en börda. Du förtjänar inte att dehumaniseras av någon oförskämd eller dömande.
  • Om du kämpar med ihållande känslor av ilska, ledsen eller skuld relaterad till din diagnos, berätta för någon. Prata med någon du litar på, som dina föräldrar, en familjemedlem eller en läkare eller terapeut.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande