Hur man gör scenbelysning

Stegbelysning för teater, dans, musikaler, konserter och andra föreställningar är en konst i och av sig själv. Gjort bra, det kommer att förbättra prestanda för publiken. För att kunna använda lamporna behöver du lite utbildning och praxis för att bli bekant med de tekniska aspekterna av scenbelysning. Det finns emellertid några grundläggande principer och koncept som du behöver följa för att behärska den komplexa konsten av scenbelysning och hjälpa till med alla prestationer till liv.

Steg

Metod 1 av 3:
Besluta vilken belysning som ska användas
  1. Bild med titeln gör scenbelysning Steg 1
1. Välj din belysning baserat på prestationsgenren. Varje genre av prestanda har några enkla principer bakom belysningen den genren. Gör lite forskning för att lära sig vad dessa principer är att hjälpa dig att bestämma vilken typ av scenbelysning som ska användas för din kommande prestanda.
  • Till exempel har ett standardspel mycket dialog. En publiks förmåga att förstå dialog är direkt kopplad till sin visuella förbindelse med högtalarna. Du kommer att vilja ha mycket frontbelysning med fokus på skådespelarnas ansikten.
  • Dans är där kroppens rörelse är viktigast. Ljus från sidorna är det som belyser fluidrörelser det bästa. Använd sidoljus med olika höjder och vinklar.
  • Konserter handlar om färger, effekter och atmosfär. Ibland kanske du vill ha en enda strålkastare som följer dina artister runt, men de flesta andra belysning kommer att vara för färg, rörelse och specialeffekter. Tänk symmetri, djärva färger och tvätta ljus.
  • Musikaler är en kombination av drama och dans, eftersom de innehåller element av båda. Vanligtvis införlivas principer för båda i belysningsdesignen för musikaler.
  • Bild med titeln gör scenbelysning Steg 2
    2. Undersök arenan för att bestämma hur många lampor du behöver. Titta på storleken på arenan och där du kan placera ljus. Kontrollera var belysningsstängerna ska få en uppfattning om var du kan hänga saker. Utvärdera om du kan lägga ljus på stativ på golvet, eller rigg vertikalt rör och häng dem från sidorna.
  • Det finns 5 grundläggande belysningsställen för dig att tänka på när du undersöker din plats: frontbelysning, sidljus, högsidig belysning, bakbelysning och ned belysning.
  • Grundljuspositioner

    Frontbelysning: Detta är den främsta källan till belysning. Det används för att lysa upp ansikten och bli av med skuggor.
    Sidljus: Detta belyser kropparna och sidorna av ansikten av dina artister. Det är särskilt användbart för dansföreställningar.
    Hög sida belysning: Detta belyser bara den övre delen av artisters kroppar.
    Bakbelysning: Detta gör att artister eller rekvisita sticker ut från bakgrunden och verkar mer 3d.
    Ner belysning: Detta används för att belysa hela steget i en tvättvätska genom att överlappa strålarna på lyktor i ett gallermönster.

  • Bild med titeln gör scenbelysning Steg 3
    3. Använd en ellipsoidal reflektor spotlight (ers) för att belysa ett ämne. Dessa strålkastare skapar en skarp, fokuserad ljusstråle. Använd dem för att belysa ett enda ämne, till exempel en skådespelare ansikte eller en enda sångare på scenen.
  • Du kan också använda en ers för att projicera bilder och mönster som heter "gobos."Det här är rostfritt stål eller glasskivor, med mönster, som du kan placera över linsen för att projicera bilden på en bakgrund på scenen.
  • Ers används vanligtvis för att projicera lättmedium till långa avstånd.
  • Bild med titeln gör scenbelysning Steg 4
    4. Använd en fresnel spotlight för att belysa ämnen och skapa starka skuggor. En fresel spotlight är en mjukare strålkastare än en ers (tänk de stora strålkastare du ser på film premiärer). Zooma fresneln i en liten diameter för att skapa en strålkastare, eller zooma ut den till en bred diameter för att skapa en strålkastare.
  • Fresneller används vanligtvis för att projicera kort till medelstor.
  • Bild med titeln Do Stage Lighting Steg 5
    5. Använd par strålkastare eller par burkar, för bakgrundsbelysning eller sidljus. Par burkar skapar en smal eller bred oval ljusstråle. De är väldigt lätta att använda och är en häftklammer för många olika typer av föreställningar, från bakgrundsbelysning för konserter till sidljus för dansföreställningar.
  • Parburkar är vaggan och rullbranschen. De ger dig inte mycket kontroll över strålens storlek (det beror på linsens storlek), men skapa en stor mängd ljus som är bra för belysning av konserter.
  • Bild med titeln gör scenbelysning Steg 6
    6. Ljus upp breda, plana områden med hjälp av bandljus, kantljus eller markrader. Det här är alla typer av ljusarmaturer som innehåller flera lampor. Använd dem för att tända bakdrag, gardiner eller för grundläggande belysning ovanför ett stadium.
  • Du kan också använda bandbelysning för att ändra bakgrundsfärger genom att blanda lampans färger och intensiteter.
  • Bild med titeln gör scenbelysning Steg 7
    7. Använd Följ fläckar för att följa en artist runt scenen. En följdplats är en ljus, mobil strålkastare som behöver manövreras manuellt. Använd dem för att följa runt en soloartist när de flyttar runt scenen.
  • Du behöver en annan person som är dedikerad till att fungera följd om du planerar att använda en.
  • Bild med titeln gör scenbelysning Steg 8
    8. Fråga vad belysningsbeståndet är tillgängligt på arenan. De flesta arenor har en bas lager av belysningsutrustning som du kommer att kunna välja dina lampor. Se till att du gör din forskning så att du vet vad de är och vad de gör.
  • Stegbelysning kan generellt beskrivas med dess intensitet (hur ljus eller dimlamporna är), färg, distribution (ljusets riktning) och rörelse (hur ljuset ändras över tiden).
  • Metod 2 av 3:
    Skräddarsy din belysning till prestanda
    1. Bild med titeln Gör scenbelysning Steg 9
    1. Rådfråga med direktören eller personen som ansvarar för showen. Prata om skriptet, koreografi eller konsert typ för att samarbeta och komma med en belysningsdesign som fungerar för showen. Fråga om vad regissören, koreografen eller bandet vill att publiken ska se och fokusera på att bestämma hur du kommer att tända prestanda.
    • Föreställ dig din belysning som om det var en kamera och ditt jobb var att filma och markera prestanda för publiken.
    • Tänk på humör, rörelse, struktur och naturalism (saker som om du visar dag mot natt).
    • Till exempel kan du experimentera med olika belysningar för att markera en snabb, kaotisk scen vs. En långsam, seriös scen i ett spel. Du kan också använda varmare eller kallare belysning för att förmedla förändringar i tid på dagen eller temperaturen på en scen.

    Dricks: Delta eller titta på inspelningar av andra föreställningar och ta anteckningar på scenbelysningen för inspiration.

  • Bild med titeln gör scenbelysning steg 10
    2. Bestäm vilka vinklar du behöver placera dina lampor på. Få ett litet riktlampa, som en stark ficklampa och titta på hur skinnande det från olika riktningar på scenen skapar en annan atmosfär. Titta på hur olika vinklar kommer att komplettera prestanda och tänka på när du kommer att använda dem under showen.
  • Vinklar är mycket viktiga i scenbelysning - du kommer att vilja använda olika vinklar för olika typer av föreställningar. Till exempel, om du lyser ett spel och du vill spotlight Performers ansikten, så behöver du frontbelysning vänd nedåt på scenen i 45-graders vinkel.
  • Om du belyser en konsert, måste du fokusera mer på bakgrundsbelysning för att göra utövarna pop ut från bakgrunden, liksom speciella effekter och färgad belysning för att skapa rätt humör för konserten.
  • Bild med titeln Gör scenbelysning Steg 11
    3. Använd färgade lampor för att hjälpa dig att skapa ett humör och atmosfär. Använd djupa blues för nattscener och gul för varma soliga scener. Använd galen kombinationer av färger för stora spännande stunder i en konsert. Ta allt du redan har ansett och lägga till lite färgad belysning till mixen för att verkligen göra prestanda pop.
  • Du borde kunna få en färgfyllnadsbok från någon teaterutrustning, från vilken du kan välja dina färger för att ställa in de lampor du ska använda.
  • Metod 3 av 3:
    Ställa in dina lampor
    1. Bild med titeln Do Stage Lighting Steg 12
    1. Vinkel framljus i 45 graders vinklar till vänster och höger om ämnet. Varje ämne som du vill markera kommer att behöva 2 framljus placerade till vänster och höger framför dem och vinklade ca 45 grader ner på dem. Detta är den vanliga 3-punkts belysningsteknik som de flesta visar användningen.
    • Detta belysningssystem eliminerar mörka skuggor samtidigt som 3D-definitionen tillhandahålls i form av ämnet.
  • Bild med titeln Do Stage Lighting Steg 13
    2. Vinkel ett bakljus i en 45-graders vinkel direkt bakom motivet. Detta är det tredje ljuset i standard 3-punktssystemet. Placera ljuset direkt bakom motivet och vinklade ner ca 45 grader på dem.
  • Du kan experimentera med belysningen för att skapa olika effekter om du vill ha något mindre konventionellt. Till exempel kan enkelpunktsbelysning, med bara 1 frontlampa, användas för att efterlikna solens effekt och skapa dramatiska skuggor. 2-punktsbelysning, med bara 1 frontlampa och 1 bakljus, kan också användas.
  • Bild med titeln Do Stage Lighting Steg 14
    3. Dela scenen i ett rutnät och lock med överlappande ljus för att skapa en tvätt. Dela scenen i zoner som är ca 8 ft (2.4 m) i diameter. Du måste täcka varje zon med en ljus fixtur för att skapa allmän belysning som belyser hela scenen.
  • Till exempel, om ditt stadium är 25 ft (7.6 m) med 25 ft (7.6 m), då skulle du dela den i 9 8 ft (2.4 m) zoner och täcka vardera med en annan belysningsarmatur för att skapa den allmänna belysningen för scenen.
  • Du behöver fortfarande ytterligare ljus för att tända bakgrund, landskap eller markera andra saker som inte omfattas av områdesbelysningen.
  • Bild med titeln Do Stage Lighting Steg 15
    4. Rita ett diagram över scenen och där du lägger lamporna. Var noga med att inkludera platsen för eventuella fasta belysningsstänger som du planerar att använda för att hänga ljus i diagrammet. Var specifik om vilka lampor, var, där de kommer att peka, vilken färg de kommer att vara och någon annan relevant info.
  • Om du har faciliteterna kan du lägga till fler fasta barer eller användningsställen på golvet för att lägga till extra ljus.
  • Om din plats inte har tillräckligt med ljus, kolla in företag som kan hyra dig ytterligare ljus.
  • Bild med titeln Do Stage Lighting Steg 16
    5. Häng dina lampor och anslut dem till en dimmerställ. Dimmer Racks ger dig möjlighet att blekna lamporna in och ut med hjälp av ett belysningsbord eller konsol. Du behöver träning om hur du använder belysningsbordet eller konsolen om du inte har någon erfarenhet av att göra det.
  • Du kan också ställa in en DMX-kontroller efter att du har hängt dina lampor om de är kompatibla med DMX. En DMX-kontroller gör att du kan förprogrammera ljusinställningar och effekter som du enkelt kan övergå mellan med en enda skjutreglage på belysningskonsolen. Anslut lamporna via en DMX-kabel och programmera de ljusa scener du vill så att du snabbt kan skapa olika scener under prestanda.
  • Kom ihåg att dubbelkontrollera positionen och vinklarna på alla dina lampor före varje prestanda, om något blev av misstag flyttat. Du vill inte inse att ett ljus inte fungerar ordentligt i mitten av prestationen!
  • Dricks: Du behöver lite teknisk erfarenhet och kunskap för att säkert och ordentligt hänga och ansluta alla dina lampor. Det är där formell träning, eller arbetar med någon som upplevs, kommer att vara av stort värde för dig.

    Tips

    Om du verkligen vill vara bra på scenbelysningsdesign, finns det ingen ersättning för formell träning och övning. Du kommer inte att kunna sitta bakom en kontrollkonsol och använda lamporna utan åtminstone någon förkunskap om de tekniska aspekterna.

    Varningar

    Var försiktig när du arbetar med el. El kan vara dödlig om den används slarvigt. Se till att du arbetar med någon som har en förståelse för strömförsörjning och elektrisk säkerhet.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande