Hur man odlar guldfisk

Uppfödning guldfisk är inte lika lätt som det låter. Skapa den rätta miljön för din guldfisk, hitta bördiga kompisar, uppmuntra förekomsten och säkerställa rätt inkubation och ägg är alla viktiga steg i uppfödning av guldfisk. Det kan vara tidskrävande och dyrt, så det är svårt att göra en vinst på sådana satsningar. Men om det görs korrekt kan du bara överraska dig själv. Liksom många uppgifter är nyckeln uppmärksamhet på detaljer och tålamod.

Steg

Del 1 av 3:
Fastställa de rätta förutsättningarna för avel
  1. Bild med titeln Cure Goldfish Dropsy Steg 11
1. Planera tillräckligt långt i förväg. Det tar lång tid att skapa rätt miljö för parning. Köp din fisk nästan ett år i förväg. Juli och augusti är de bästa månaderna att köpa din fisk, som guldfisk gillar att odla under våren. Du vill att din guldfisk ska anpassas ordentligt till deras livsmiljö och stressad före avelsäsong, så försök att planera tillräckligt långt i förväg!
  • Det första du vill göra (förutsatt att du redan har en mindre tank som kan hålla minst 4 gallon eller 15 liter) är att rengöra dina nyinköpta uppfödare. Genom att lägga till 80 ögondroppar formaldehyd, 6 droppar kopparsulfat och bara 1 liten mått på terramycin, kommer du att kunna rengöra guldfisken och tanken för att hålla alla friska.
  • Bild med titeln Vård för en Fantail Goldfish Steg 6
    2. Skapa rätt tankmiljö. Tanken du planerar att odla dem borde hålla minst 20 liter (75.7 liter) vatten. Dessutom, lägg till de nödvändiga rekvisita för en naturlig guldfisk livsmiljö. Detta inkluderar normalt naturliga eller konstgjorda buskiga växter eller fertila, sprawlingfibrer.
  • När kvinnor lägger sina ägg, förankrar de vanligtvis dem till något solidt. Om du ska låta dem odla naturligt, kommer du definitivt att ha en frodig miljö. Om du kommer att odla dem konstgjort, är inga växter nödvändiga, även om de förbättrar livskvaliteten (och fungerar som ett utmärkt vattenfilter) när fisken inte uppföds.
  • Överväga att investera i gyningsmops. Spawningsmops är gjorda av flytande nylonsträng i vilka honor skickar sina ägg. Du behöver inte gyningsmops om du har gott om pensel, växter eller annat fibröst material, men de är ett enkelt, effektivt sätt att skydda dina guldfiskägg, som vuxna guldfisk tenderar att äta några osäkrade ägg.
  • Bild med titeln Vård för en Fantail Goldfish Steg 5
    3. Börja förbättra kosten för din guldfisk. Utan att plötsligt ändra kosten för din guldfisk, börja med att introducera icke-pelletsmat, som saltlösning eller levande svarta maskar, i sina tankar. Detta simulerar vårens naturliga bounty när guldfisk gillar att odla. Ett par tips på matning av din guldfisk i allmänhet:
  • Mata din guldfisk i små mängder men ofta. Mata dem tre gånger om dagen, var försiktig så att de inte övermatas dem. Många guldfiskägare gör misstaget att mata sin fisk för mycket - de kvarvarande skraporna förblir oätade, sjunker till tankens botten, sönderdelande och förstör vattnet.
  • Oavsett vad du matar dem, se till att du smälter upp det tillräckligt lite för att passa i munnen.
  • Bild med titeln Vård för en Fantail Goldfish Steg 2
    4. Simulera fjäder genom att släppa temperaturen, så gör den gradvis varmare. Guldfiskras på våren, så du vill replikera uppvärmningen av vattnet. För att göra detta, släpp först temperaturen till mellan 10 ° C (50 ° F) och 12 ° C (54 ° F). Därefter, när du är redo att odla, höja temperaturen med 2 ° C per dag, tills temperaturen är mellan 20 ° C (68 ° F) och 23 ° C (74 ° F).
  • Bild med titeln Cure Goldfish Dropsy Step 5
    5. Se till att du cyklar ut vatten varje dag. En partiell vattenförändring är viktig för den allmänna välbefinnandet av din fisk och i stimulerande avelsförhållanden specifikt. Ta bort så mycket som 20% av vattnet i din tank dagligen, var noga med att inte överstiga detta belopp.
  • Kom ihåg att lägga till vattenkonditionering till det vatten du cyklar i tanken. Balsam neutralisera kemikalier som är skadliga för din fisk, såväl som att ta bort klor och motverka kloraminer.
  • Del 2 av 3:
    Kön och isolering av din guldfisk
    1. Bild med titeln berätta om din guldfisk är ett vuxen steg 6
    1. Vet vad en kvinnlig guldfisk tenderar att se ut. Sexing din guldfisk är förmodligen den enskilt viktigaste uppgiften i uppfödning - självklart, om du lägger en massa män tillsammans eftersom du inte kan berätta för dem, kommer du inte att sluta med avkomma. Här är vad kvinnorna tenderar att se ut:
    • Titta på formen av deras ventilation. Ventilen är en liten öppning mellan anus och analfen där fisken utsöndrar ägg eller spermier, beroende på kön. Kvinnliga ventiler är avrundade och konvexa, som en outie.
    • Känna buken. Buken, mellan bäcken och analfenor, är mycket mjuk och rörlig för kvinnor.
    • Titta på pectoral fenorna. Kvinnans pectorala fenor är runda och korta.
    • Sammantaget tenderar kvinnlig guldfisk att vara lite mindre och rounder än manlig guldfisk, som tenderar att vara längre och pekare. Detta är dock ett mindre tillförlitligt sätt att berätta de två.
  • Bild med titeln berätta om din guldfisk är ett vuxen steg 7
    2. Vet vad en manlig guldfisk tenderar att se ut. Manlig guldfisk tenderar att vara lite mindre än sina kvinnliga motsvarigheter. De kan också särskiljas genom att titta på följande drag:
  • Förekomsten av små vita stjärnor eller tubercles. Tubercles är små stötar som visas på fenorna, huvudet och till och med gills av män när de är redo att odla.
  • En konkav eller innie, ventilera. Män har en ventil som skivar inåt istället för utbuktningar utåt.
  • Känna buken. Människans buk är mycket styva och svåra än de av honor.
  • Titta på pectoral fenorna. Pectorala fenor av män är pekare och längre jämfört med de korta, runda pectorala fenorna av kvinnorna.
  • Bild med titeln introducera en pleco till en guldfisk tank steg 8
    3. Titta på guldfisks beteende för att berätta för varandra män och kvinnor. Under uppfödningssäsongen börjar män jaga runt kvinnor, trögt först och med ökande fervor. Introducera en känd kvinna i tanken och leta efter reaktionen av den andra fisken: män kommer visa mycket intresse, medan honor kommer att visa någon!
  • Bild med titeln Vård för en Fantail Goldfish Steg 10
    4. Överväga isolerande män och kvinnor i några veckor före avel. Många uppfödare separerar män och kvinnor minst några veckor före avel för att skapa en större önskan att odla. Precis som med människor, gör frånvaro hjärtat växer fonder!
  • Del 3 av 3:
    Avel din guldfisk
    1. Bild med titeln berätta om din guldfisk är ett vuxen steg 1
    1. Välj dina bästa uppfödare. Ung robust guldfisk är idealisk på grund av deras höga fertilitet och sexkörning. För en kvinnlig guldfisk, leta efter de med stora bakre och pectorala områden - för män, hitta en stor kompis (ungefär var som helst från 4 till 6 tum) som också är en snabb simmare. Manspersoner med många små tubercles bakom huvudet på sina gills är ett tecken på en idealisk kompis.
    • För en idealisk blandning av uppfödare, försök att isolera din tre bästa manliga och två bästa kvinnliga guldfisk.
  • Bild med titeln Cure Goldfish Dropsy Steg 15
    2. Introducera de fem guldfisken i samma tank och leta efter naturlig gyning. Du kommer att märka att den manliga guldfisken kommer att bära en lättare nyans runt magen och simma snabbt runt tanken, som vanligtvis jagar kvinnorna. Honan kommer att släppa ägget över en av plantorna, när den manliga guldfisken distribuerar spermier över ägget för att befrukta dem. Om du saknar prestationsmomentet, men se ägg i plantorna, har de troligen blivit befruktade.
  • Bild med titeln Återuppliva ett guldfisk Steg 4
    3. Artificiellt inseminat, om naturlig gawning visar sig misslyckad. Introducera en man och en kvinna tillsammans i en grund tank. Håll försiktigt den manliga guldfisken och gnuggar lätt hans ventil, rensa den av spermier. Virvla runt spermierna i vattnet och upprepa samma process med kvinnans ventil, släppa sina ägg. Virvla runt vattnet igen för att kombinera spermierna och äggen.
  • Var mycket ingefära med artificiell insemination. Din guldfisk kan blåsa lätt, så applicera mycket lätt tryck när de rensar sina ventiler.
  • Du behöver inte hålla din guldfisk under vatten när du klämmer upp sina ventiler. Guldfisk, som andra fiskar, kan andas utanför vatten, men inte lika bra. Var noga med att hålla dem ur vatten i högst 30 sekunder i taget.
  • Bild med titeln Höj Goldfish Fry Steg 11
    4. Separera dina uppfödare från dina ägg. Tyvärr har guldfisk i fångenskap en tendens att äta nästan alla sina ägg. Detta gör det nödvändigt att skilja föräldrarna från sina ägg nästan omedelbart för att säkerställa att en fullständig sats av ägg är kläckt framgångsrikt. Befruktade ägg bör kläcka inom 4 till 7 dagar, beroende på temperaturen på vattnet.
  • När äggen äntligen kläcker strax efter att de befruktas, kan du mata dem samma mat som du matar de vuxna. Bara se till att de är i ännu mindre biter än den vuxna maten, så deras mindre mun och halsar kan intag.
  • Försök hålla ägget i samma vatten som de föddes i. Transplantation endast på egen risk.
  • Bild med titeln Höj Goldfish Fry Steg 4
    5. Var tålmodig medan din fisk utvecklas och når mognad. Snart kommer du att ha en hel kull av ung guldfisk som simmar runt din tank. Se till att tanken är tillräckligt stor för att rymma alla unga guldfiskfry.
  • Varningar

    Hantera inte guldfisken om det inte är nödvändigt. Hantering av dem kan orsaka inte bara stress, men kan skada sina vågar.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande