Hur man matar tropisk fisk

Tropisk fisk är ett roligt och färgstarkt tillägg till ditt hem, och kommer att trivas med rätt vård. Detta inkluderar att hålla tanken ren och till rätt temperatur, och naturligtvis matar dem ordentligt. Matning är inte en svår process när du känner din fisk och de bästa typerna av mat för dem. Så länge du undviker några enkla misstag, kommer du att kunna hålla din fisk glad och välmatad.

Steg

Del 1 av 3:
Lär dig om din fiskens kost
  1. Bild med titeln mata tropisk fisk steg 1
1. Ta reda på hur din fisk äter. Olika typer av fisk som deras mat på olika nivåer av tanken. Deras munnar är utformade för att närma sig mat på ett visst sätt, så du behöver veta deras föredragna sätt att mata. Titta på din fiskens mun för att bestämma var det tycker om att äta mat.
  • Ytmatare har uppåtvända munnar för att nå upp till ytan av vattnet. Hatchetfish och gouramier är vanliga ytmatare. Dessa fiskar som att ha maten som flingor eller flytande pellets.
  • Mellannivåmatare, som barbs och tetras, har framåtriktade munnar och kommer att föredra mat som sänker sig från ytan, men inte nödvändigtvis når tanken på tanken. Dessutom kan de föredra tabletter som kan fastna vid sidan av tanken, vilket gör att de äter i full bild och alla du vill se din fisk.
  • Bottom feeders har nedåtvända munnar och gillar att beta på mat som sitter i botten av tanken. Plescos och Cory Catfish är populära bottenmatare. Om du har bottenmatare, se till att du får tyngre pellets eller annan mat som sjunker till botten av tanken.
  • Bild med titeln mata tropiska fisksteg 2
    2. Lär dig vad din fisk kommer att äta. Det finns många olika arter av tropiska fiskar, och medan de kan ha specifika dieter i naturen, kommer de i allmänhet att passa in i tre kategorier beroende på vilken mat de äter. Om du är osäker på vilka typer av fisk du har, kontrollera med djuraffären du köpte dem från eller en veterinär.
  • Köttätare. Dessa fiskar som en stor, proteinrik diet. De kommer mest sannolikt att ha stora munnar fulla av skarpa tänder för att riva sin mat från varandra. Om du har Predator Fish, var försiktig med den andra fisken i din tank, eftersom de kan försöka äta andra, mindre fisk.
  • Växtätare. Dessa fisk har mindre magar och plana tänder för slipningsanläggningsmaterial. De vill ha växt- och grönsaksfråga, och du måste mata dem i små mängder och med mer frekvens.
  • Omnivores. Detta täcker de flesta akvariefiska, och de kommer att äta ett brett utbud av mat. På grund av den här sorten är de i allmänhet lättare att ta hand om.
  • Bild med titeln Foder tropisk fisk Steg 3
    3. Få rätt typ av mat. Medan många fiskar har specifika dieter när de är ute i det vilda, kommer de flesta livsmedel som finns i en djuraffär att ge dina husdjur med de nödvändiga näringsämnena. Medan det finns många specifika märken och typer av livsmedel, kommer de i allmänhet att passar in i flera kategorier. Prata med djuraffären om de bästa alternativen för den fisk du har.
  • Torrt livsmedel. Dessa är de vanligaste typerna av livsmedel, och kan komma i olika former, inklusive flingor, pellets, tabletter och pinnar. Om du använder flingor behöver du förmodligen använda ganska lite av dem för att se till att din fisk får nog att äta. Du kan också få större tabletter som sjunker till botten av tanken för bottenmatare och scavengers.
  • Frusna livsmedel. Dessa är blandningar av mat som kan ge olika näringsämnen, även om du måste variera dem ännu mer än med torra livsmedel för att kompensera för brister. Du kan lagra frysta livsmedel i frysen, och bara släppa dem i tanken. Tankens varma vatten kommer att tina ut maten för din fisk. Undvik mat som har tinas och refrozen.
  • Levande livsmedel. Vissa fiskar, speciellt rovdjur, njuter av att jaga ner maten. Små maskar och loppor är vanligast, även om större maskar som regnmaskar och måltidsmaskar är populära med större köttätare. Du kan också leta efter små varelser som saltlösning och krill. De flesta husdjursaffärer lagrar inte stora leveranser av levande livsmedel, så du måste få en separat leverantör eller vara beredd att höja din egen.
  • Du kan också komplettera dina fiskares diet med grönsaker från ditt hem. Ta en liten bit av morot, potatis eller gurka, och sätt den på botten av tanken över natten för din fisk att beta på. Kom bara ihåg att ta bort vad som är kvar nästa morgon.
  • Del 2 av 3:
    Ge fisken sin mat
    1. Bild med titeln mata tropisk fisk steg 4
    1. Strö i mat. Den faktiska processen att mata din fisk är ganska lätt. Stänk maten i tanken och se din fisk gå på den. Din fisk ska avsluta sin mat på cirka 5 minuter. Allt längre än det skulle vara övermålande, eller lämna dig med extra mat för att städa upp.
    • Du kan också mata din fisk med en apparat eller tillbehör. Det finns automatiska matare som släpper en mängd mat vid förinställda tider. Du kan också få ringar, rör och tang som hjälper dig att hålla kontroll över mat för enklare rengöring. Innan du får ett matningsrör eller ring, se till att din fisk kommer att äta lugnt tillsammans och inte komma in i slagsmål.
  • Bild med titeln mata tropisk fisk steg 5
    2. Mata din fisk en gång om dagen. Eftersom fisken är kallblodig, är deras metabolism bunden till vattentemperaturen i tanken. Med tankens temperatur hålls runt 74-78 grader, tar det ca 16-24 timmar för din fisk att helt smälta maten. En matning per dag är tillräckligt för att se till att de får rätt del och har tid att smälta det ordentligt.
  • Du kan mata mer än en gång om dagen. Om du gör det, borde det dock vara i mindre portioner.
  • Undvik övermatning. Detta är det vanligaste misstaget som människor gör med förutom att lämna extra mat för att städa upp, äter för mycket kommer att få din fisk att bli uppblåst. Om din fisk har blivit överfödad, kommer de att flyta till toppen och simma upp och ner. Dessutom kommer de förmodligen att producera mer avfall, vilket gör det svårare att rengöra tanken.
  • Bild med titeln mata tropisk fisk steg 6
    3. Ignorera tigger fisk. När din fisk är bekant med sin miljö kan de simma nära ytan för att be om mat. Ge inte in, oavsett hur söt du tycker det ser ut. Håll sina matningar till en eller två gånger per dag. Kom ihåg att en hungrig fisk är en hälsosam fisk.
  • Om din fisk verkligen är underfed, kommer de att se emaciated och slåss mot varandra oftare under matningar.
  • Bild med titeln Foder tropisk fisk Steg 7
    4. Rengör tanken. När din fisk har slutat, ta bort allt överskott av mat från tanken. Kvarvarande mat kommer sannolikt inte att bli ätit senare. Istället kommer det att odla bakterier och smutsiga upp din tank. Se till att du blir av med vad din fisk inte äter för att hålla tanken ren.
  • Del 3 av 3:
    Undvik misstag
    1. Bild med titeln Foder tropisk fisk Steg 8
    1. Diversifiera dina fiskares måltider. Se till att du varierar typerna av mat. Livsmedel ger en mängd olika näringsämnen, så fler typer av livsmedel betyder mer näringsämnen. Också olika livsmedel kommer att hjälpa till att hålla din fisk att bli uttråkad. Om de är uttråkade, kommer de inte att äta så mycket, vilket givetvis inte är så bra.
    • Även en en gång i veckan behandla, som några saltlösningsräka utöver flingor, kan vara ett bra sätt att diversifiera dig fiskar "diet och hjälpa din fisk att vara frisk, stark och färgstark.
  • Bild med titeln mata tropisk fisk steg 9
    2. Mata unga fisk oftare. Ung fisk, som är fisk under tre månader gammal, bör matas oftare, men i mindre måltider. Om din fisk är mindre än en månad gammal kan du behöva mata den så många som sex måltider om dagen. Du måste titta på dem mer noggrant, men ger små portioner för sina mage att hantera.
  • Bild med titeln mata tropisk fisk steg 10
    3. Lämna detaljerade instruktioner för andra. Om andra människor ska ta hand om din fisk, se till att de vet exakt hur du gör matningen. Det kan vara lättare att dela upp maten för dem i förväg så allt de behöver göra är att lägga det i tanken och städa upp efteråt.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Äldre fisk kan gå upp till 4 dagar utan att äta, så du behöver inte panik om du saknar en matning, eller går på en kort semester.

    Varningar

    Se till att du vet exakt vilken typ av mat din fisk äter. En tillfällig omnivös flingmat som matas till en köttätare kommer inte att döda dem, men de kan bli underernärda om de inte får maten som är specifik för sina arter.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande