Hur man matar fisk

Foder fisk är enkel när du vet hur. Se bara till att den torra mat du använder är väl lämpad för fiskarterna, som beskrivs nedan. När du väl har hittat en mat som fungerar bra och matar fisken rätt mängd, börja komplettera kosten med insekter, grönsaker eller andra näringsrika livsmedel beroende på vilken typ av fisk.

Steg

Metod 1 av 3:
Välja en torr fiskmat
  1. Bild med titeln Feed Fish Steg 1
1. Forskning dina fiskarter. Människor i affären där du köpte din fisk borde kunna hjälpa dig att välja en fiskmat om du inte kan hitta information som är specifik för din art online. Ta reda på om din fisk är växtätare, köttätare, eller omnivores, och helst det exakta% av proteinet som fiskarterna kräver i sin kost. Vissa exotiska arter kräver speciella dieter, men de flesta fiskar kan matas grundläggande "fiskmat" flingor eller pellet. Men, gå inte med att rusa till djuraffären än.
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 2
    2. Hitta en fiskmat som är specifik för din fisk om möjligt. Många akvariefiska matas med en allmän fiskmat, eller en avsedd för en bred kategori som "tropisk fisk." Så länge du läser det här avsnittet noggrant kan din fisk göra bra med rätt typ av allmän mat. Men om du kan hitta en fiskmat som är specifik för dina fiskarter eller grupp av relaterade arter, kommer din fisk sannolikt att vara friskare och lyckligare. Dessa bör märkas tydligt som "ciklidmat," "betta mat," etc.
  • Det är fortfarande en bra idé att följa de andra stegen i det här avsnittet för att kontrollera en fiskmats lämplighet innan du köper den.
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 3
    3. Välj mat som flyter, sänker eller långsamt sänker beroende på din fiskens munform. Du kan fråga en Aquarium Store-anställd för råd om det behövs, men ofta tittar på din fisks beteende eller munform kommer att räcka för att ta reda på vilken typ av mat som ska köpas. Bottenmatare som havskatt spendera tid längst ner på tanken, med sina nedåtvända eller undersidan munnar som söker efter mat. Mid-feeders har munnar som pekar rakt framåt och sök efter mat i mitten av tanken. Ytmatare har uppåtvända munnar och kluster mot ytan när de matas. Om du är osäker på vilken typ din fisk är, försök bara ut en mat och se om de framgångsrikt hittar och äter det - lite fisk kanske inte är begränsad till ett område.
  • Flaga matflottor, och är endast lämplig för ytmatare.
  • Korn, granulat eller pellet mat kan flyta, sjunka långsamt eller sjunka snabbt. Försök hitta mer information på etiketten innan du köper.
  • Rån mat sänker till botten, och är vanligtvis för stor för att vara "stulna" av ytmatare.
  • Läsplatta mat kan släppas till botten av tanken, eller, ibland fastnat på akvariens insida för att ge mat till mid-feeders.
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 4
    4. Kontrollera proteininnehållet i fiskmat. Använd resultaten av din forskning för att begränsa typen av fiskmat att köpa. Herbivores och Omnivores kräver fiskmat gjorda mest från vegetabiliskt material, som Spirulina. Beroende på arter bör deras fiskmat innehålla var som helst från 5% till 40% protein, så undersöker arten noggrant för att begränsa dina alternativ. Köttätare, å andra sidan kräver en diet mellan 45% och 70% protein, beroende på art. Se till att fiskmat du köper matchar dina fiskares behov.
  • Bettas är köttätare och ytmatare. Deras mat bör innehålla minst 45% protein, flyta och vara tillräckligt liten för att passa i Bettas mun. Betta mat säljs ofta i form av små pellets.
  • Guldfisk är omnivores, och kräver 30% protein som vuxna, eller 45% som ung fisk. Akvatiska växtproteiner är enklaste för dem att smälta. De är ytmatare, så flingor är ett bra val.
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 5
    5. Se till att din mat är liten nog för att din fisk ska äta. Många fisk sväljer maten hela, vilket innebär att de inte kan bryta ihop stora flingor eller pellets som inte passar inuti sin mun. Om maten du ger din fisk är orörd, eller om den ser större ut än din fiskens mun, krossa den i bitar innan du matar eller hittar en mindre typ av mat.
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 6
    6. Titta upp fiskmat företag online. Innan du köper en torr fiskmat, sök efter varumärket och recensioner. Väl respekterade företag som får bra recensioner från akvariet hobbyister är mer benägna att göra högkvalitativ fiskmat.
  • Metod 2 av 3:
    Matar din fisk torr mat
    1. Bild med titeln Feed Fish Steg 7
    1. Mata i små portioner. Medan många har hört att fisk kräver en "nypa" av flingmat varje utfodring, vilket ger dem för stora en nypa kan ge fiskens matsmältningsproblem eller göra tanken smutsig och ohälsosam. Oavsett vilken typ av torrmat du använder, läggs bara in så mycket mat som din fisk kan äta på 3 till 5 minuter. Om du lägger för mycket mat i tanken, skopa det med ett bra nät.
    • Varning: Betta fisk ska matas mycket mindre än de kan äta på 5 minuter. Två eller tre små pellets per betta är tillräcklig.
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 8
    2. Suga pelletsmat innan du matar. Eftersom många akvariefiska har små magar, kan pellets som absorberar vatten och expandera i storlek orsaka matsmältningsproblem eller uppblåsthet i din fisk. Blötta pelletsna i vatten i 10 minuter innan de matas så att de expanderar innan fisken äter den, snarare än i fiskens mage.
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 9
    3. Mata fisken en eller två gånger om dagen. Eftersom det är mycket lättare att övermatas mest fisk än att ge dem för lite mat, kan en matning en dag vara säkrare. Men om du är försiktig med att ge dem små mängder mat som beskrivits ovan, kan du mata fisken två gånger om dagen. Vissa akvariägare föredrar detta eftersom fisken blir mer aktiv och intressant att titta på under utfodring.
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 10
    4. Leta efter tecken på övermatning. Om ett spår av poop hänger från din fisk, kan deras tarmar delvis blockeras på grund av övermatning eller fel typ av mat. Om vattnet blir smutsigt nog att du behöver Gör en vattenförändring Mer än en gång i veckan kan du överfekta fisken, eller tanken kan vara överbefolkad. Minska mängden mat per portion eller antalet portioner per dag för att se om problemet går bort inom några dagar. Fråga en akvariebutik medarbetare eller fiskhöjande hobbyist för råd om det inte gör det.
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 11
    5. Sprida ut maten så att alla får några. Även inom samma art, får den större eller mer aggressiva fisken inte lämna tillräckligt med mat för den andra fisken. Minska chansen att detta händer genom att dividera maten och lägga till den till mer än ett område av tanken, eller genom att sprinka det jämnt över hela vattenytan.
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 12
    6. Titta på problem om du har flera typer av fisk. Om du har fisk i din tank som matar i olika områden i tanken, eller på olika typer av mat, kommer du sannolikt att behöva köpa mer än en fiskmat. Titta på mixed-art tankar nära under utfodring när du börjar dem på en ny mat. Du kan behöva hitta olika kombinationer av mat eller matningstider om fisken på ytan äter all mat som är avsedd för fisken i botten. Om en del av din fisk är aktiva under dagen och andra på natten, kan mata dem vid två olika tider hjälpa till att se till att varje fisk får tillräckligt med mat.
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 13
    7
    Tänk på dina alternativ medan du är borta på semester. Att lämna vuxna fiskar ensam utan mat i några dagar är nästan alltid säker, och om du undersöker dina fiskarter på nätet kan du upptäcka att de kan överleva utan allvarlig risk för en eller två veckor. För längre resor, eller för ung fisk med mer brådskande livsmedelsbehov, behöver du ett sätt att mata dem medan du är borta. Välj mellan en av följande lösningar:
  • Använd en automatisk matningsdispenser för att avge mat med jämna mellanrum. Se till att du levererar tillräckligt med mat för hela tiden du kommer att vara borta och sätt dispensern för att släppa mat en eller två gånger om dagen.
  • Testa ett matarblock eller gelmatare innan du lämnar. Dessa block av torr eller gel-täckt mat lämnas i tanken och ätas långsamt. De torra blocken kan emellertid orsaka farliga kemiska förändringar, medan gel sorten ibland ignoreras. Testa antingen variation i några dagar innan du lämnar så du kan vara säker på att det inte finns några problem.
  • Ha en vän eller granne mata dem sin vanliga flingmat en gång varannan eller tre dagar. Eftersom oerfarna matare ofta ger för mycket mat, är det bäst att placera varje nypa mat i en pillbox eller annan behållare med veckodagen noggrant markerad på den. Gör det klart för vaktmästaren att övermatning kan döda din fisk.
  • Metod 3 av 3:
    Kompletterar torrmat för att bilda en komplett kost
    1. Bild med titeln Feed Fish Steg 14
    1. Få dessa kosttillskott från säkra källor. Insekter, maskar och annan djurmat är mest säkert erhållen på en djuraffär eller akvariebutik, medan växtmeddelandet bör vara organiskt odlad från vägarutsläpp. Om en lokal Aquarium Expert berättar att samla djur eller växter från utomhus är säker i ditt område, då kan du följa hennes råd. Annars förstår att samla dessa kosttillskott själv har risk för sjukdom, parasiter eller skadliga kemikalier.
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 15
    2. Foder köttätande fisk levande eller frysta djur. En till tre gånger i veckan, ge dina fisk frusna eller levande insekter och andra djurmat istället för sin vanliga utfodring. Alltid Forskning dina fiskarter "behöver eller fråga en expert innan du väljer en mat, eftersom vissa livsmedel kan överföra sjukdom eller orsaka matsmältningsfrågor när de matas till vissa arter. Vanliga livsmedel som finns på husdjursbutiker inkluderar blodmaskar, tubifexmaskar, daphnia och saltlösning. Som med någon matning, ger bara små mängder mat - tillräckligt för att äta inom 30 sekunder kan vara tillräckligt för vissa arter.
  • Varning: Frystorkade livsmedel är ett annat alternativ, men bör endast användas ibland på grund av matsmältningsfrågorna kan stora mängder orsaka i vissa arter, som bettas.
  • Undvik Live Tubifex-maskar, även som säljs hos husdjursaffärer och uppvuxna på fiskodlingar. De är kända för att orsaka sjukdomar i många arter, även om den frusna sorten är vanligtvis säker.
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 16
    3. Foder de flesta fiskgrönsaker eller alger. Herbivores och Omnivores kommer sannolikt att vara friskare och mer färgstarka om du kompletterar sin kost med enstaka växtfrågor, och även många köttätande arter kan äta växter för användbara näringsämnen. Som alltid, undersöka dina fiskarter online innan du matar den en ny mat. Du kan bifoga en bit vegetabilisk inuti tanken med ett vegetabiliskt klipp, eller skära den i små bitar för att mata till din fisk. Var noga med att ta bort några oegentliga grönsaker inom 48 timmar, eller det börjar ruttna i din tank.
  • Morötter, zucchini, gurkor, morötter, sallad och ärter är bara några av de grönsaker som din fisk kan njuta av. Mata en gång om några dagar eller som rekommenderas för din art.
  • Använda spirulina pulver, infusoria, alger eller andra växtämnen som säljs på akvariebutiker är ett annat alternativ, och en nödvändig för liten, ungfisk för liten för att äta vegetabiliska bitar. Så länge tankens yta eller väggar inte blir övervuxna med alger, kan du lägga till den enligt instruktionerna en eller två gånger om dagen.
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 17
    4. Foder din fisk En rad olika kosttillskott för större hälsa. Olika djur eller grönsaker ger olika vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Växla mellan två eller tre typer av djur eller kött (för köttätande fisk) eller grönsaker (för annan fisk) för bättre chans att ge alla krav på frisk fisk.
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 18
    5. Ge raka vitaminer eller mineraler om du märker problem. Om dina fiskares ljusa färger bleknar blir de mindre aktiva, eller du märker andra tecken på dålig hälsa, kan din fisk saknas vissa näringsämnen. Det är bäst att söka expertråd för att få en bättre uppfattning om vilka vitaminer eller mineraler som dina fisk behöver, eller att identifiera andra problem. Fisk kan behöva dessa kosttillskott under stress tider, som när ny fisk introduceras till tanken.
  • Om du ökar levande mat själv, eller köpa levande mat från djuraffärer, kan du mata dem mineral- eller vitamintillskott som sedan blir smält av rovdjursfisken. Denna teknik kallas "Gut Loading."
  • Bild med titeln Feed Fish Steg 19
    6. Sök specifika råd för att höja nyfödda fiskar. Nyfödd fisk, eller fiskfry, är ofta för små för att äta vanlig fiskmat. Eftersom deras kostbehov ofta är annorlunda än den vuxna fisken, och de kan kräva matning varje par timmar är det viktigt att söka specifika råd baserade på arten. Forskningsinformation online för att se till att din fiskfrys har den bästa chansen att överleva.
  • Tips

    Om du har ett stort akvarium kan det vara en bra idé att köpa flera havskatt eller bottenmatare. Om du oavsiktligt överfeed, brukar de rengöra akvarietens botten, ta bort överflödig mat och hålla ditt akvarium städat.
  • Om du överfeed, och din fisk ser uppblåst, låt dem gå utan mat för en dag eller två. Om de fortfarande är uppblåsta, mata dem bitar från insidan av en ärta för att hjälpa digestion.
  • Om du ska handfoder, Placera maten i handen och låt fisken simma och plocka maten ur din hand. Fortsätt inte försöka om fisken är blyg och har problem med att äta - vissa fiskar kan betonas av ditt försök.
  • Varningar

    Var försiktig så att du inte överfeed! Fisk kan dö om du låter dem äta för mycket.
  • Vissa livsmedel som kötthjärta är höga i fetthalt. Din fisk kommer att älska dessa, men de bör bara ges ibland eller att odla fisk.
  • Mata inte en fisk en ny typ av mat (som insekter eller grönsaker) utan att kontrollera om det är säkert för den arten. Vissa arter kan fånga sjukdomar från vissa livsmedel eller ha andra hälsoproblem.
  • Om du matar din fisk levande mat, Du bör se till att maten är frisk och parasitfri.
  • Vissa fiskar kommer inte att äta flakad mat om den redan har blivit blöt i vatten i förväg.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande