Hur man odlar fisk

Avelfisk i ett hem akvarium är inte lika enkelt som helt enkelt klibbar en man och en kvinna av samma art tillsammans och hoppas på det bästa - det kräver noggrann förberedelse och övervakning. När du har undersökt de specifika parningsvanorna och föredragna levnadsvillkoren för de arter du försöker sprida, är ditt första steg att välja en hälsosam förälderkandidat av varje kön. Du måste då noggrant konstruera viktiga tankförhållanden som vattentemperatur, pH-nivå, belysning och omgivande flora för att göra dem mer gynnsamma för parning. Dessa miljöförändringar hjälper "Ställ in humöret" för förälderfisken och säkerställer en lyckad koppling.

Steg

Del 1 av 3:
Välja förälderfisken
  1. Bild med titeln ras fisk steg 1
1. Välj en hälsosam vuxen fisk av varje kön. För att odla fisk är ditt första steg att bestämma deras biologiska kön. Till skillnad från vissa andra djur blir det trickigare än att leta efter skillnader i deras könsorgan. De biologiska skillnaderna mellan arter kan variera kraftigt, men det finns några vanliga egenskaper att leta efter. Kvinnliga ciklider tenderar till exempel att ha avrundade kroppar och mindre uttalade ventiler, medan män brukar visa mer livlig färgning och ibland ha en liten hump på huvudet.
  • Se till att du bara odlar fisk av samma art. Även om det kan vara möjligt för två olika arter att reproducera, finns det en bra chans att den resulterande hybriden blir svag, deformerad eller steril.
  • Passera över fisk som verkar sjuka, skadade eller deformerade. De är mindre benägna att producera hälsosamma avkommor.
  • Om du är med en förlust för hur man differentiera fiskens kön, ta dem till en vattenlevande veterinär eller avelsspecialist för att få dem undersökt av en expert.
  • Bild med titeln ras fisk steg 2
    2. Placera förälderfisken tillsammans i en separat tank. Denna tank är ofta känd som en "gytbehållare."Isolering av föräldrafisken i en gytbehållare krymper parningspoolen till 2, vilket gör dem mer benägna att koppla till än de kan vara annorlunda. Det låter dig också tinker med förhållandena inuti tanken utan att vara störande för en större koloni av icke-parande fisk.
  • För de flesta fiskarter, behöver du en gytbehållare med en kapacitet på minst 5-10 liter (19-38 l).
  • När du först transplanterar föräldrafisken till en ny tank är det bäst att hålla villkoren så nära sin gamla tank som möjligt och göra nödvändiga justeringar mycket gradvis för att hjälpa dem bli acclimated.
  • Bild med titeln ras fisk steg 3
    3. Villkor fisken för att göra dem mer robusta. Mata förälderfisken en näringsrik, högprotein diet medan du uppmuntrar dem att kompisera. Korrekt näring hjälper dem att blomstra och öka sin fertilitet. Kom ihåg: Den hälsosamma föräldrarna är, den hälsosamma barnen kommer att vara.
  • De flesta medelstora akvarieart som Bettas och Angelfish föredrar en levande diet av färsk eller frusen saltlösning, vita maskar eller daphnia.
  • Det är bäst att skicka fisk i ungefär 2 veckor innan de börjar parating.
  • Lär dig om dina moderarter "naturliga kost för att veta vilka typer av livsmedel du ska mata dem i de tidiga faserna av avel. De flesta fiskar bäst med en balans av färsk örtväxter, liksom levande erbjudande som saltlösning.
  • Del 2 av 3:
    Skapa gynnsamma parningsförhållanden
    1. Bild med titeln ras fisk steg 4
    1. Forskning de fiskvanor som du försöker odla. Innan du försöker sätta 2 fisk av det motsatta könet tillsammans, göra ett försök att lära sig om deras instinktiva reproduktiva beteenden. Att veta vad en viss art söker i en kompis och hur de lägger sina ägg, liksom det exakta sättet som de copulerar, låter dig noga efterlikna avelsförhållanden i det vilda.
    • Läs upp på dina arter i en fisk Encyclopedia. Du kan också hitta böcker och manualer som dyker djupare in i akvarieluppfödningens specifika.
  • Bild med titeln ras fisk steg 5
    2
    Optimera villkoren för vattnet i tanken. Applicera din nyfunna kunskaper om dina föräldraarter för att göra sina omgivningar mer gästvänliga. Faktorer som temperatur och kemikalie- och mineralbalansen av vatten kan påverka huruvida fisken bestämmer sig för att kompisera. Det kan vara nödvändigt att använda ett separat värmeelement för att värma tanken eller mjukna vattnet för att ändra sin grundläggande komposition.
  • För att diskus och besläktade arter ska börja avel, måste vattnet i tanken tas till mellan 82-88 ° F (28-31 ° C), med en pH-nivå av 6-7 och måttligt till lågt ljus.
  • Om du måste göra en betydande anpassning till vattnet i gytanken, gör det lite med lite. Vattentemperaturen bör till exempel endast höjas eller sänkas 3-5 grader under ungefär en vecka. För drastiskt en förändring i för kort tid kan agitera eller ens skada förälderfisken.
  • Bild med titeln ras fisk steg 6
    3. Simulera den regniga parningssäsongen. Det här är när de flesta fiskar börjar odla i högsta antal. Använd ett vattenburk eller cirkulerande sprutsystem för att skapa effekten av ett ljusdämpning på ytan av vattnet. Ändra vattennivån genom att tömma tanken halvvägs och långsamt påfyllning det kan också trick fisk att tro att det är den perfekta tiden att befrukta och lägga ägg.
  • När du först sänker vattennivån i tanken, lämna den grunda i några dagar så att fisken har tid att vänja sig på skillnaden. Därefter returneras vattnet till sin ursprungliga nivå under ungefär en vecka, med vatten som är 2-3 ° F (-17 - -16 ° C) kallare än vad som redan finns i tanken.
  • För en mer övertygande simulering, försök att dämpa lamporna i rummet och byta en ficklampa på och av nära tanken för att göra "blixtnedslag."
  • Bild med titeln ras fisk steg 7
    4. Inkorporera bekanta fysiska egenskaper. Lägg till element som stenar, växter och konstgjorda tunnelstrukturer till tanken för att approximera de naturliga förhållandena under vilka förälderfisken föredrar att kompisera. Cichlids, till exempel, typiskt kompis på plana stenar, medan andra arter retreat till säkerheten hos grottor eller drifter närmare ytan av vattnet. En mer igenkännlig miljö kommer att sätta dem lugna och uppmana dem att öka sina nummer.
  • Att bygga den ideala fysiska miljön för avel att äga rum kommer i stor utsträckning att vara en fråga om att veta hur fisken väljer en kompis och lägger sina ägg.
  • Dessa strukturer kommer också att ge en plats för den kvinnliga fisken att deponera sina ägg.
  • Bild med titeln ras fisk steg 8
    5. Outfit tanken med ett lågkraftfilter. Om det behövs, stäng av det filter du för närvarande har i din gytbehållare för en med mindre sugning. Höghastighetsfilter kan övercirka vattnet, skapa starka strömmar som kan sopa bort små ägg eller ens suga upp dem.
  • Svampfilter rekommenderas vanligtvis för akvariumuppfödning.
  • Att använda ett mindre kraftfullt filter kan göra det nödvändigt att rengöra eller byta ut vattnet i tanken oftare (upp till 15-20% av den totala volymen var 1-2 veckor, beroende på hur dunky det är).
  • Del 3 av 3:
    Skydda och bry sig om stek
    1. Bild med titeln Breed Fish Steg 9
    1. Ta bort moderfisken från gytanken. När kvinnan har lagt sina ägg eller fått levande födelse, återvända båda föräldrarna till sin ursprungliga tank, där de snabbt kommer att acklimatisera sina vanliga miljöförhållanden. Detta skyddar ägget från att drabbas av tillräckligt länge för Fry (nyfödd fisk) för att kläcka. Behåll villkoren i tanken samma. Det kan nu användas som en plantskottstank för att bakom steken.
    • Med undantag för några vårdande arter är det inte ovanligt för vuxna fisk att sluka sina egna ägg.
    • Om det inte är möjligt att ställa in en annan tank för stek, lägg till ett överflöd av växter och andra fysiska strukturer för att ge dem en plats att gömma sig när de är kapabla att simma.
  • Bild med titeln ras fisk steg 10
    2. Begränsa mängden ljus som kommer in i tanken. Täck tanken på 3 sidor med papper eller krossa tyg tillräckligt med för att blockera det mesta av ljuset från utsidan. Ägg och nykläckt fisk är ofta känsliga för ljuset för mycket kan stunt deras utveckling eller till och med döda dem. När de fortsätter att växa kommer deras tolerans att öka och du kan återvända akvariet till sina ursprungliga ljusnivåer.
  • Var noga med att blacka ut de sidor som får den mest direkta ljusexponeringen. Lämna en av de större sidorna upptäckta för observation.
  • Du kan till och med lämna tanken helt täckt med ett ark när du inte matar eller kontrollerar steken.
  • Bild med titeln Breed Fish Steg 11
    3
    Byt tankvatten dagligen. Få vana att tömma tanken med 25-50% och ersätta den med färskt vatten samtidigt varje dag. Rent vatten är ett måste medan steken lär sig att andas och filtrera på egen hand.
  • Rita från samma källa varje gång du fyller på tanken. Det är viktigt att det nya vattnet har samma grundläggande sammansättning som den gamla.
  • Bild med titeln ras fisk steg 12
    4. Mata den unga fisken flera gånger om dagen. När Fry först kläcker, är de utrustade med en stor gul äggsäck som ger näring i några dagar. När den här äggsäsen försvinner, måste du börja matar dem själv. Flytande äggulor, krossade fiskflingor, plankton och alger är alla exempel på mat som används för att njuta av stek.
  • Leta efter de livsmedel och kosttillskott du behöver hos husdjursaffärer som säljer specialfiskar. Som alltid, gör dina läxor för att ta reda på vilka livsmedel som är lämpliga för fry av de arter du har valt för avel.
  • Mindre arter som tetras och regnbågfisk, till exempel, kommer inte att kunna hantera kommersiellt beredda livsmedel så snart efter kläckning, och måste matas flytande infusoria eller liknande kosttillskott som de kan smälta lätt.
  • När steket växer större kan de examinera till mer betydande levande livsmedel som saltlösning och mikrovågor.
  • Tips

    Tankdelare kan komma till nytta om du inte har möjlighet att ställa in en separat gyte- eller barntank.
  • Täcka botten av tanken med ett tungt substratmaterial som lösa stenar eller marmor. Ägg som deponeras av spridande fiskarter kommer att ligga i utrymmet mellan substratet, hålla dem off-gränser för att avlägsna vuxna.
  • Cull svag och sjuka stek från varje gröda av avkommor så att den friska unga är inte tvungen att konkurrera om resurser.
  • Att sälja din fisk till husdjursaffärer och akvarier kan vara ett bra sätt att återhämta kostnaden för utrustning och leveranser när du har blivit en erfaren uppfödare.
  • Guppies, mollies, platies och endlers är några av de enklaste fisken att odla. De är bra för att hjälpa nybörjare att hänga på det.
  • Varningar

    Tänk på att när antalet fisk går upp, går mängden ledigt tankutrymme ner. Tänk noga på om du har möjlighet att stödja en omfattande koloni innan du fattar beslutet att börja avel.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande