Hur man äter fisk hållbart

Fisk är utsökt - det är ingen tvekan om det! Men med överfiske, stigande havstemperaturer och livsmiljöförstörelse, är många av våra oceaniska arter i fara för att gå utdöd. Men det betyder inte att du aldrig kan njuta av skaldjur igen. Om du käller din fisk och gör lite forskning om var den kom ifrån, kan du äta skaldjur hållbart och etiskt.

Steg

Fråga 1 av 5:
Är det miljövänligt att äta fisk?
  1. Bild med titeln Ät fisk hållbart steg 1
1. Beroende på källan kan det vara! Fisk fångad lokalt av en liten fiskare eller fisk som fångas på en linje i stället för ett stort nät är vanligtvis okej att äta. Det bästa sättet att äta fisk är hållbart att ta reda på var fisken fångades, hur fisken blev fångad och hur hotade arten
  • Försök leta efter fisk märkt med den marina stewardship Council-logotypen. De har en lista över över 5000 fisk- och fiskprodukter som de har certifierat som hållbara.
  • Bild med titeln Ät fisk hållbart steg 2
    2. Om du äter fisk som har blivit överfiskad eller hotad, nej. Många fiskpopulationer minskar på grund av överfiske och livsmiljöförlust. Att äta fisk som minskar bidrar till överfiske och kan till och med leda till utrotning.
  • Det kan variera beroende på det område du bor i. Vissa fiskarter kan äventyras i ett område men blomstrande i en annan. Det betyder att du måste undersöka vilka fiskarter som är utrotningshotade eller överfiskade i ditt område innan du köper fisk om du vill vara hållbar. Denna information tillhandahålls online av organisationer som rådet Marine Stewardship och National Oceanic and Atmospheric.
  • Fråga 2 av 5:
    Vad är hållbart med fisk?
    1. Bild med titeln Ät fisk hållbart steg 3
    1. Fisk som har fångats med artiviteten hos arten i åtanke. Detta betyder vanligtvis linjefiske i stället för nettofiske och fånga fiskarter som inte äventyras. Detta kan också innehålla gård eller kläckeri fisk, vilket innebär att de uppföds i en anläggning och släpps sedan i det vilda.
    • I USA krävs fiske enligt lag för att följa hållbarhetsstandarderna. De tar hänsyn till fiskarterna, antalet fisk, hur hotade de är, och vilka områden de fiskar i.
    • Om en produkt har Eurine Stewardship Council-logotypen på det, vet du att det blev fastsatt hållbart.
    • När du handlar för färsk fisk på en marknad eller deli, fråga personen bakom disken om deras källa. De kan berätta mer om hur fisken fångades och om det är hållbart eller inte.
    Fråga 3 av 5:
    Vad är den mest hållbara fisken att äta?
    1. Bild med titeln Ät fisk hållbart steg 4
    1. Bivalves, Makrill, Pollack, Halibut eller King Crab. Dessa fiskar och undersea critter arter är inte i fara för att gå utdöda, och de är vanligtvis lättillgängliga. Beroende på hur nära du bor i havet kan du hitta fler av dessa arter än andra.
    • Tänk på att listan över hotade fiskarter ständigt förändras. Vad som är okej att äta kan det inte vara okej om några år på grund av överfiske.
    Fråga 4 av 5:
    Vilken fisk ska du aldrig äta?
    1. Bild med titeln Ät fisk hållbart steg 5
    1. Ål, vilda sardiner, svärdfisk, rödspätta och bigaye tonfisk. Dessa arter är notoriskt överfiskade och kommer förmodligen inte från hållbara källor. Om du kan hitta dem från gårdar eller kläckerier, är det förmodligen bra.
    • Några av detta beror på det område du bor i, också. Om du bor i Storbritannien och kan hitta sardiner från Cornwall, de är bra att äta.
  • Bild med titeln Ät fisk hållbart steg 6
    2. COD är mycket vanligt, men dess befolkningsnivåer går ner. Nya studier har visat att de flesta torskarter är överfiskade, särskilt utanför den östra kusten i Nordamerika. Även om COD är billigt, kanske du vill undvika det tills befolkningen stiger igen.
  • Torsk från gårdar eller kläckerier är bra att äta.
  • Fråga 5 av 5:
    Hur vet du om fisken är hållbar?
    1. Bild med titeln Ät fisk hållbart steg 7
    1. Kontrollera det via NOAA eller MSc. National Oceanic and Atmospheric Administration, eller NOAA, har en fiskdatabas som du kan söka för att se hur hållbar en art är. Marine Stewardship Council, eller MSc, har också en databas som du kan titta igenom.
  • Bild med titeln Ät fisk hållbart steg 8
    2. Ladda ner en app för att kontrollera fisken på språng. Om du är i mataffären, kanske du snabbt kontrollera en fiskarter. Du kan ladda ner en app som Seafood Watch, Fishphone eller Safe Seafood för att söka arten medan du är ute och om.
  • Dessa appar är vanligtvis vanligtvis uppdaterade med ny information regelbundet som vetenskapsförändringar.
  • Tänk på att vissa appar kan ha olika information beroende på deras källor. Du kan jämföra och kontrastera olika appar eller kontakta en fiskdatabas om du har tvivel.
  • Bild med titeln Ät fisk hållbart steg 9
    3. Fråga verksamheten om fisken är hållbar. De flesta livsmedelsbutiker borde veta hur och var deras fisk kom ifrån, så de kan i allmänhet ge dig ett svar. Om du är på en restaurang kan du fråga huvudkocken om sina leveranser.
  • Detta är en bra "sista utväg", så att säga, om du har kontrollerat databaser och appar men du kan inte hitta någon info.
  • Tips

    Att äta fisk är ett bra sätt att skydda det marina livet och återställa oceaniska livsmiljöer.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande