Hur man botar en bagerens cyst

En bagerens cyst (även känd som en poplitealcyst) är en fluidfylld sac (cyst) bakom knäet som orsakar täthet, smärta eller knästyvhet som kan förvärras när du flyttar benet runt eller under fysiska aktiviteter. En ackumulering av synovialvätska (som smörjer din knäled) orsakar svällning och bulgar för att bilda en cyste på knäets baksida när de är under tryck. De viktiga stegen att behandla en bagerens cyste kommer att vila det drabbade benet och behandla eventuell bakomliggande orsak, såsom artrit. Om du tror att du har en bagerens cyste är det viktigt att du besöker din läkare för att utesluta mer allvarliga lidanden, som en blodpropp eller arteriell obstruktion.

Steg

Metod 1 av 3:
Behandla din cyste hemma
  1. Bild med titeln Cure A Baker
1. Känna skillnaden mellan en bakers cyst och något mer allvarligt. Även om du kanske kan behandla din bakers cyste hemma, vill du se till att det i själva verket är en bagerens cyste och inte något som kräver läkarvård, såsom djup vene trombos eller arteriell obstruktion. Om du upplever svullnad orpurplish märken i tårna och fötterna, bör du se en läkare direkt.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    2. Vila ditt drabbade knä. Du borde vila ditt knä tills det inte längre gör ont för att sätta på det. Observera eventuell smärta som du specifikt känner dig runt eller bakom knäet medan du böjer och förlänger benet. Du borde vila ditt knä så ofta som möjligt i minst en dag eller två.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    3. Is knäet runt cysten. Du borde isa din knäskada så snart som möjligt. Isbildning hjälper till att minska svullnad och inflammation runt skadan, vilket också kommer att hjälpa till att lindra lite av smärtan. Lämna bara isen på knäet i femton till tjugo minuter åt gången. Låt området värmas till rumstemperatur (ytterligare femton till tjugo minuter) innan du använder isen. Detta kan hjälpa till att minska svullnad och smärta för den första dagen eller två efter den första skada, och du kan ist så ofta som du vill under den här perioden.
  • Linda en påse med is (eller något fryst, som en väska med en handduk (aldrig direkt till huden) innan du applicerar den.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    4. Använd en komprimering. En komprimering hjälper till att minska svullnad till det skadade området, och det bidrar också till att stabilisera ditt knä. Binda ett elastiskt bandage (ace wrap), tränare tejp, en stag eller till och med en klädesplagg runt skadan.
  • Binda det noga för att stabilisera ditt knä men inte så tätt att du skär av cirkulationen.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    5. Höja ditt ben. Förhöjning av ditt ben hjälper också till att minska svullnaden, och det återvänder blod till hjärtat. När du lägger ner, höjer du benet ovanför nivån på ditt hjärta (eller så högt som möjligt utan att orsaka smärta). Om du inte kan höja det skadade benet, försök att hålla det åtminstone parallellt med marken.
  • Försök också placera kuddar under dina ben när du sover för att hålla dem förhöjda.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    6. Ta en över-the-counter (OTC) smärtstillande läkemedel. Du kan ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som ibuprofen, acetaminofen, aspirin och naproxen, för att minska smärta och svullnad. Följ dosen på etiketten och stanna inom rekommenderad dagpenning. Ta mediciner med måltider och vatten.
  • Aspirin bör inte ges till barn eller ungdomar under 19 på grund av möjligheten till reye syndrom (hjärn- och leverskada), speciellt om barnet har kyckling eller influensa. Prata med din läkare innan du ger aspirin till ditt barn.
  • Medicinska proffs rekommenderar att du hör din läkare innan du tar NSAID om du har lever, njure eller magfrågor.
  • Metod 2 av 3:
    Ser din läkare
    1. Bild med titeln Cure A Baker
    1. Låt din läkare utvärdera skadan. Du borde få din läkare att undersöka och behandla den bakomliggande orsaken till cysten. Orsaker kan innefatta knä trauma, reumatoid artrit, artros och brosk eller sena trauma för att nämna några. Låt din läkare undersöka dig så att de kan göra en ordentlig diagnos.
  • 2. Gå tillbaka för en checka om din cyst blir större. En förstorad cystor kan orsaka svullnad i ditt underben, eftersom det kan komprimera de närliggande venerna. På grund av detta är det viktigt att se din läkare om din cyst växer. Låt din läkare undersöka dig, följ sedan deras behandlingsråd.
  • När du ringer för att göra avtalet, berätta för doktorns kontor att du är oroad över att din cyste växer.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    3. Kontakta din läkare om cysten brister. Även om du redan har hört din läkare för en behandlingsplan, bör du återvända om du misstänker att cysten har brutit eller stött på andra komplikationer. Om din bakverkscyst brister, kommer vätskan att läcka in i kalvområdet i benet, vilket kan leda till:
  • Känslan av vatten som går ner i kalven
  • Rödhet och svullnad
  • Blåmärken som sprider sig från knäets baksida till din fotled
  • Skarp smärta på grund av den läckta vätskan och efterföljande inflammation, som kan leda till blodproppar.
  • Eftersom dessa symtom kan likna de av en blodpropp, är det viktigt att du ser en läkare omedelbart i händelse av att du måste behandlas för en clot. Däckta blodproppar kan leda till livshotande förhållanden. Om din läkare bestämmer att du inte är i riskzonen för komplikationer på grund av bristningen, kommer ditt ben att reabsorbera vätskan var som helst från en till fyra veckor, och din läkare kommer att rekommendera eller ordinera en smärtstillande läkemedel.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    4. Fråga din läkare om steroidinjektioner. En klinisk studie har visat att svullnad, smärta och rörelseområde som alla förbättras efter direkt injektion av kortikosteroider i cysten för patienter som lider av osteoarthritisinducerad bakverkscyster. Din läkare kommer att injicera en nål med kortikosteroider direkt i cysthålan. Steroiderna bidrar till att minska inflammation och svullnad på platsen.
  • Din läkare kan också använda en ultraljudsmaskin för att visualisera cysten och hjälpa till att styra nålen.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    5. Be din läkare om att dränera cysten. Din läkare kan också ta bort vätskan i själva cysten. Om du har sekundära cyster (vätskansackumulering från framsidan och baksidan av knäet), kan din läkare också ta bort vätska från framsidan eller sidan av knäet. Detta möjliggör större komfort genom att minska smärta och svullnad och låta dig flytta knäet mer fritt. Din läkare kommer att använda en ultraljud för att korrekt injicera en nål i vätskan och drar tillbaka på kolven för att suga ut det.
  • Din läkare kommer att använda en 18- eller 20-gauge nål på grund av den tjocka vätskan inom cysten (erna).
  • Din läkare kan också behöva utföra proceduren mer än en gång beroende på mängden vätska närvarande eller eftersom vätskan har ackumulerats som flera platser.
  • Det är vanligt att din läkare utför både en aspiration (dränering) följt av en steroidinjektion. Flera studier har visat minskning av symptom och bättre funktion av knäet efter båda förfarandena.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    6. Diskutera kirurgisk excision av cysten. Detta är en sista utväg om symptom kvarstår, andra behandlingar har misslyckats, eller cysten har blivit mycket stor. Medan du är under anestesi, kommer din kirurg att göra små (tre till fyra millimeter) snitt runt cysten för att tömma vätskan. Kirurgen får inte ta bort hela cysten eftersom det vanligtvis kan lösa sig själv. Kirurgen kommer att sticka snittet när cysten har dränerats.
  • Förfarandet tar vanligtvis en timme (eller kanske mindre baserat på storleken på cysten). En större cyste tar längre tid eftersom svullnaden kan ha lindat den runt nerver och blodkärl.
  • Du kan förvänta dig att få smärtstillande läkemedel efter behov.
  • När du är hemma följer du risbehandlingsmetoden (vila, is, kompression och höjd).
  • Din kirurg kan föreslå kryckor eller en sockerrör för att hålla vikt utanför området i flera dagar.
  • Metod 3 av 3:
    Underhålla gemensam och muskelstyrka med en bagerens cyste
    1. Bild med titeln Cure A Baker
    1. Se en fysioterapeut. Inflammation till området av en bakers cyst kan orsaka muskeltäthet och gemensam styvhet. Du bör utföra smärtfri flexibilitet och stärkande övningar för att hjälpa till att rehabilitera området och hålla leder och muskler aktiva. Detta kommer att bidra till att förhindra framtida svaghet och / eller förstyvning av de omgivande musklerna och lederna.
    • Du bör fokusera på dina quadriceps, hamstrings, skinkor och kalvmuskler.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    2. Utför stående hamstringsträckor. Hitta en avföring eller ett objekt som är ca 1.5 meter (50 cm) hög. Vila foten av ditt uninjured ben på avföringen med knäet något böjd. Luta sig framåt och nedåtgående ryggen - tills du känner en sträcka i låret. Håll positionen i trettio sekunder.
  • Utför tre repetitioner två gånger dagligen, såväl som före och efter annan övning.
  • Om du inte känner mycket av en sträcka, försök luta dig något till sidan av benet som sträcker sig såväl som framåt.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    3. Prova en liggande hamstringsträcka. Ligga platt på ryggen. Böj ditt knä på benet du vill sträcka. Placera en hand på baksidan av låret och den andra på baksidan av din kalv. Dra ditt ben mot dig med dina händer, håll ditt knäböjt runt 20 °. Du borde känna en sträcka på baksidan av låret. Håll positionen i trettio sekunder.
  • Upprepa tre gånger per session två gånger dagligen utöver före och efter träning.
  • Om du inte kan nå ditt ben för att dra det, försök att placera en handduk runt ditt ben. Du kan då uppnå samma sträcka genom att dra på handduken istället.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    4. Utföra sittande hamstringsträckor. Sitta ner på kanten av en stol för denna övning. Böj ditt goda ben i normalt sittande läge och placera ditt skadade ben framför dig med ditt knäböjda. Luta sig framåt från denna position (hålla ryggen rakt och huvudet uppåt) tills du känner sträckan runt baksidan av låret. Förbli i denna position i trettio sekunder.
  • Gör tre repetitioner per session två gånger dagligen eller före och efter träning.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    5. Använd knäböjningar. Medan du sitter, växlar mellan böjning och rätning ut knäet så långt du kan utan att orsaka ytterligare smärta. Denna övning hjälper dig att behålla ditt normala rörelseområde.
  • Utföra en gång om dagen med upp till tjugo repetitioner om du inte känner någon smärta.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    6. Prova statiska quadriceps sammandragningar. Placera en rullad handduk under knäet med ditt ben ut rakt. Skjut knäet ner mot handduken för att dra åt dina lårmuskler (quadriceps). Placera fingrarna på din quadriceps för att känna muskeln att dra åt när du kontrakt.
  • Håll varje repetition i fem sekunder och upprepa tio gånger så hårt som möjligt utan att producera smärta.
  • Tips

    Om du är överviktig, rekommenderas att du går ner i vikt efter att din cyste läker, eftersom övervikt kan lägga mycket på ditt knä och kan orsaka ytterligare skador.

    Varningar

    Försök inte driva dig själv genom att gå på knäet när du har en bagerens cyste.
  • Även om den här artikeln erbjuder information om en bagerens cyst, bör du inte överväga denna artikel medicinsk rådgivning. Rådfråga också din läkare innan du utvecklar en behandlingsplan.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande