Hur man köper mat

Många av oss vandrar livsmedelsbutikerna oändligt, överväldigade av valet. Organiskt detta och helt naturligt det? Extra-fast, reducerat fett, no-salt, glutenfri? Det brukade det inte vara enklare? Ta stressen ut ur att köpa alla livsmedel genom att studera dessa enkla riktlinjer för att planera din matköpsresa och göra det enkelt på dig själv. Lär dig att leta efter högkvalitativa ingredienser, var att hitta dem, och hur man sparar pengar gör det.

Steg

Del 1 av 3:
Välja matvaror
  1. Bild med titeln Köp mat Steg 1
1. Lista vilken mat du behöver köpa innan du går till affären, marknaden, butik eller restaurang. Innan du går ut är det vanligtvis smart att tänka igenom vad det är att du ska köpa och göra en lista. När du är hemma har du lätt tillgång till kokböcker och andra resurser som låter dig ta reda på vad det är du behöver för att göra Spaghetti Carbonara, eller kycklingsmörgåsar, utan att vandra runt gångarna oändligt och försöka hitta ut vad man ska göra till middag, köpa för en åtta veckors camping expedition, tillgodose gästerna, återskapa ditt skafferi eller vad som helst annat.
  • Skriv ut varje måltid du vill laga mat för perioden Du köper mat, om tillämpligt. Separera dina inköpslistor efter ingredienser. Försök att planera det så kanske kan återanvända vissa ingredienser. Om du behöver vitlök och tomater för pasta på måndag, tänk på andra tomatbaserade rätter som du kanske kan göra senare i veckan.
  • Att göra en lista hjälper till att hålla maten shopping mycket mer hanterbar, speciellt om du handlar för din familj. Om du har en stor grupp att köpa för, gå och fråga alla om de har några önskemål så att du kan vara säker på att du får allt.
  • Om du inte är säker på vad du behöver, gå till marknaden och se vad som ser bra ut. Köp en mängd olika färska ingredienser och ta dem hem och ta reda på hur du lagar dem senare. Detta är kockens sätt att göra saker. Se till att du inte överstås på saker som kommer att förgås innan du kan använda dem.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 2
    2. Köp en mängd olika livsmedel. Kom inte hem från butiken, slaktare, delikatesser, marknad eller annan matleverantör med tre paket av bacon, bröd och en fänkållampa, såvida de inte är de livsmedel du behöver köpa. Syfte för en mängd olika färska frukter och grönsaker, stärkelse, snabba snacks och måltidsingredienser för att göra din matställe den mest effektiva möjliga.
  • Försök att få vana att köpa saker du kommer att kunna använda mer än en gång om det är praktiskt. Köpa pasta kan göra en stor varm maträtt en natt och kall pasta sallad när den blandas med gröna nästa dag. Varma fickor har inte samma fördel, eftersom de är samma varje gång.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 3
    3. Kontrollera mognad av producera. Du vill inte sluta med en massa gröna stenar när du trodde att du fick avokado om du inte planerar att använda dem om ett par veckor. Plocka upp producera och lära sig att identifiera frukter och grönsaker som är på toppen av mognad för att göra rätt val.
  • Lukta frukter och känsla för fasthet av grönsaker när man handlar för dessa livsmedel. Massor av människor är skrämmande genom att välja producera, tänker det är lite stor hemlighet. Det finns inte. Det ska se och lukta som om du vill äta det. Om det luktar ingenting, kommer det troligen att vara intetsägande och behöver lite tid att mogna.
  • Leta efter några tecken på missfärgning eller spottiness. Om grönsaker ser lite spottiga eller känner sig väldigt mjuka i affären, kommer de förmodligen att vända sig före imorgon rullar runt. Om du inte ska äta något direkt, köp lite under-mogna produkter.
  • Plocka upp frukter och grönsaker, och var inte rädd för att känna dem. Gräva runt facket. Du vill ha de flesta frukter som meloner, citroner och andra produkter att känna sig tyngre än det ser ut, vilket är ett tecken på mognad.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 4
    4
    Köp färskt kött. Om du är en köttätare, kan köpa färskt kött vara överraskande utmanande. Skärmens vägg i de flesta köttbutik eller slaktare enorma och ser komplicerade ut. Oavsett om du letar efter fjäderfä, nötkött eller fläsk, spendera lite tid på att leta efter det bästa värdet och högsta kvalitet. Göra friskheten din första övervägning.
  • Köp bara kött som du kan inspektera dig själv. Om du inte kan se igenom förpackningen, köp inte det. Leta efter någon gryn eller missfärgning på fjäderfä, nötkött och fläsk. Kontrollera användningsdatumet, men använd din egen sunt förnuft och dom mer än stämpeln som butiken sätter på den.
  • Det är vanligtvis bäst att köpa stort, när det gäller kött, men bara om du kommer att kunna använda den. Det är mycket mer kostnadseffektivt, till exempel, för att köpa en rostig kyckling och Lär dig att bryta ner det själv, än att köpa benfria och hudlösa bröst. Köp vad du behöver, så grundläggande som det kommer.
  • Om du har frågor, prata med någon. Om du handlar på en mataffär full av anställda som inte känner till sina produkter, överväga att gå någon annanstans. Mindre mer oberoende och lokala slaktare kommer att känna sitt kött intimt. De är de som köper från.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 5
    5. Lär dig skillnaden mellan certifierade ekologiska produkter och vanliga produkter om det här är viktigt för dig. En gemensam källa till förvirring i mataffären eller stormarknaderna kommer från att förstå vad exakt ekologiska produkter och kött är och vad det betyder. Det är nästan alltid dyrare, men att lära sig hur det skiljer sig från "vanligt" producera hjälper dig att fatta välgrundade beslut.
  • För att få en organisk certifiering, måste livsmedelsproducenter, bönder och boskap ha en federal inspektion utförd, där jorden testas för närvaro av bekämpningsmedel. Det kan inte ha varit några bekämpningsmedel som används på landcertifierade organiska i sju år i USA. Kött, ägg och andra animaliska produkter som är certifierade organiska måste ha matats foder certifierade organiska.
  • "Naturlig" är inte samma sak som "organisk." Om mat är märkt "bekämpningsmedel fri" eller "hormonfri," Det betyder förmodligen att gården eller företaget inte har fått det är organiskt certifikat än, eftersom det är en dyr och tidsintensiv process. Det betyder inte att maten är värre, det betyder bara att det inte har certifierats. Ekologiska produkter är vanligtvis dyrare eftersom det finns ett lägre utbyte av grödor, eftersom bekämpningsmedel inte kan användas.
  • Medan ett organiskt äpple inte är tekniskt "bättre för dig" än ett vanligt äpple, näringsmässigt, hållbart odlade produkter som är organiskt certifierad är bättre för miljön. Långtidsstudier om effekten av bekämpningsmedelsrester på hälsa är otillräckliga.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 6
    6. Titta på ingredienserna i förpackade livsmedel. Om du ska köpa några förberedda eller förpackade livsmedel är det en bra idé att titta på listan över ingredienser på baksidan av paketet. Det är en bra idé att få vana att kolla vad det är att du faktiskt äter, för att lära dig mer om näring och maten du köper.
  • Håll ett öga ut för konserveringsmedel och andra tillsatser som du inte känner igen om det här är viktigt för dig. En bra tumregel är att om det finns mer komplicerade kemiord som slutar "-åt" eller "-id" än det finns igenkännliga livsmedel, det är bättre att köpa något lite enklare.
  • Nästa gång du är i affären, jämför en burk av "naturlig" jordnötssmör och en burk av "reducerad fetthalt" jordnötssmör. Naturligt jordnötssmör innehåller vanligtvis ett par ingredienser: jordnötter och salt. Minskat fett jordnötssmör har en hel del av tillsatta oljor och tillsatser, för att ersätta smaken som utlakas ut när jordnötsoljan extraherades. Vilket är "bättre?"
  • Bild med titeln Köp mat Steg 7
    Bild med titeln Köp mat Steg 7
    7. Var uppmärksam på att servera storlekar. Lära sig Läs mat etiketter och du kommer att kunna göra mer informerade val om vad du köper. Att räkna kalorierna och kalorierna från fett i varje servering är viktigt. När du tittar på baksidan av en godisbar kan det säga "250 kalorier," vilket inte låter allt så illa. När du märker är det dock att serverns storlek är "halva baren," Du måste dubbla alla siffror för att ta reda på vad du verkligen får.
  • Vissa livsmedel märkt "låg fetthalt" eller "reducerat fett" är samma grundläggande produkter, men tillverkarna har leka med serveringsstorleken och fiddled med siffrorna för att göra produkten ser friskare. Det är inte.
  • Del 2 av 3:
    Spara pengar
    Bild med titeln Köp mat Steg 8
    Bild med titeln Köp mat Steg 8
    1
    Skapa en matbudget. Om det finns en annan än hyra som absolut måste komma ut ur dina månatliga lönecheckar, är det mat. Du måste äta, ergo, du har köpt mat och köper till ett tilltalbart på livsmedelsbutik, marknad, stormarknad, gröna livsmedelsbutiker, bagare eller andra matförsäljare, måste vara en prioritet i din budget, särskilt om du har en betydande familj.
    • Om du vill starta en budget, men är inte säker på hur du ska uppskatta dina kostnader, börja spara alla dina kvitton nu. Shop Normalt i en månad, men håll reda på dina kvitton, eller behåll dina totala räkningar på din telefon. Lägg till allt i slutet av månaden och ta reda på vilken andel av de pengar du gör varje månad som representerar.
    • Titta över dina kvitton och identifiera två kategorier av föremål: Essentials and Extra. Essentials bör vara saker som färska grönsaker, färska frukter, mjölk, ris, pasta, ägg och magert kött-ingredienser som används för att göra måltider. Extra är saker som mellanmålkakor, chips, godis och andra mellanmål. Om du spenderar för mycket pengar på mat varje månad, strama upp på extrafunktionerna.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 9
    2. Ta reda på "per enhet" pris på varje objekt. Lär dig att titta på "per enhet" Pris på varje objekt innan du köper det, för att spara så många pennies som möjligt. Detta är vanligtvis listat på etiketten på racket i affären, precis under det stora priset. Detta berättar hur mycket var och en "enhet" av objektet är värt.
  • Till exempel kan du jämföra två burkar av tomatsås, som ser i princip samma form. Om man är $ 3.99 och den andra är $ 4.25, det kan tyckas uppenbart att du får affären med den billigare burken. Men vänta, desto dyrare burk är 15 oz. och den billigare är bara 12. Vilket är den bättre affären? Prisperioden bör ingå på etiketten. Det är enhetspriset. Det lägre antalet är den bättre affären.
  • Överbuy inte. Det är lätt att slösa mycket pengar några dollar i taget. En hel gallon mjölk som går sura innan du kan dricka allt. Ett pund bacon lämnade ut på räknaren för att förstöra. Tre sorters bröd alla i en vecka när du är hemma ensam. Leta efter den bästa affären, men köp inte mer än du kommer att kunna använda innan du går tillbaka till affären.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 10
    3. Köp icke-fördärvliga föremål i bulk. Platsen att gå stort och spara pengar är att köpa saker som inte kommer att förstöra eller gå dåligt i bulk. Det betyder att du inte behöver gå tillbaka till affären eller återköpa dessa objekt i mindre portioner under en längre tid. Det är ett bra sätt att spara pengar.
  • Ris och pasta är stora bulkartiklar. Om du går igenom mycket ris, köp 10 pund i taget. Du kanske måste spendera det som verkar som mycket, men om Per-Unit-priset är lågt, och du behöver inte köpa ris igen i sex månader, det är värt det.
  • Torkade bönor, havregryn och billiga konserverade varor är också utmärkta sätt att köpa i bulk och spara mat för regniga dagar. Om du kör lite luta lite månad, kan en stor sats av havregryn eller bönor och ris till middag vara ett bra sätt att sträcka en buck. Det är några av de billigaste måltiderna du kan göra.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 11
    4. Undvik frusna måltider om det inte är en mat du behöver. Medan det kan tyckas som det gör mer kostnadsförmåga att köpa en enda frusen lasagne istället för att köpa nudlar, sås, ost och de andra ingredienserna som är nödvändiga för att göra en, per enhetens pris och den faktiska kostnaden för den mat du får är mycket högre med frusna måltider. Lär dig att laga mat och göra dina egna middagar istället för att köpa den förpackade sorten om du är kan och det här är praktiskt för dig.
  • Health-wise, natriumhalten och konserveringsmedlen som läggs till frysta måltider gör dem mindre hälsosamma för din familj än när du gör det själv. Du kan styra ingredienserna, vilket gör det smakligare och friskare.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 12
    5. Leta efter special erbjudanden och rabatter i affären. Oavsett butik du besöker, kolla fyndhyllan. Alla butiker har dem, från Walmart till mål till tilläggsbutiken som luktar som patchouli. Leta efter ett område i affären med markerad eller överbelastad lager som du kan få på det billiga. Detta är ett särskilt bra ställe att få såser, konserverade varor och andra livsmedel.
  • Massor av människor är rädda för att köpa "föråldrad" Produkter. Datum är ofta placerade godtyckligt och får folk att tro att de behöver använda en produkt "innan det går dåligt" är ett sätt att få folk att köpa fler saker och spendera mer pengar. Om ett objekt säger, "Bäst av" Det betyder att det inte kommer att bli dåligt länge förbi det datumet, om alls.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 13
    6. Leta efter kuponger om det är praktiskt. Många butiker kommer att ha kuponginsatser tillgängliga i lokala papper och på framsidan av butiken när du går inuti. Det här är bra sätt att kolla upp erbjudanden och rabatter på råvaror och andra föremål, och kan vara ett bra sätt att spara pengar.
  • Kuponger kan också användas för att få folk hakade på saker. Köp inte två lådor choklad jordnötssmörkoppar bara för att det var på försäljning. Köp mat du redan handlar för.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 14
    7
    Överväga att ansöka om livsmedelsbistånd. Om du kämpar för att betala för mat regelbundet kan det hjälpa till. Att ansöka om federal mathjälp och få ekonomiskt stöd för inköp av mat är ett viktigt steg att ta, så länge du uppfyller kriterierna. Leta efter en välgörenhetsmatbank nära dig.
  • Kallas "matkuponger" eller "Ebt," Olika regioner i olika länder hanterar mathjälp på olika sätt, oftast med ett elektroniskt betalkort som innehåller en viss summa pengar per månad som kan gå mot mat.
  • Del 3 av 3:
    Hitta mat
    1. Bild med titeln Köp mat Steg 15
    1. Hitta en matleverantör nära dig där praktiskt. Om du behöver lagra på mat, är matleverantörer platserna att gå. Det finns många olika stilar och specialaffärer, och vissa kan vara mer lämpliga för dig, med tanke på vad det är du letar efter. Du borde nog inte leta efter sushi-grade lax på Walmart, och du borde förmodligen inte förvänta dig att hitta super-billiga salthals på den naturliga maten Co-op. Lär dig vilka olika platser som specialiserar sig på och handlar för olika livsmedel på rätt ställe.
    • Kedjedrivare och lådbutiker som Safeway, Kroger, Sainsbury och Woolworths, Tesco, New World, etc. Specialiserar sig på överkomlig förgänglig och nonperishable mat. Boxbutiker som Walmart, Meijer, Target och andra kedjor har också livsmedelssektioner som är expansiva och vanligtvis billiga. Det här är bra ställen att besöka för namn-märkesvaror och hitta erbjudanden.
    • Naturliga matvaror och specialeverantörer kan vara det bästa stället att besöka för lokala råvaror, färska grönsaker och råvaror, men de tenderar att vara dyrare än kedjebutiker. Du betalar för kvalitet. Matkooperativ är vanliga på vissa ställen, så att du kan köpa in till ett partiellt ägande av affären och bestämma vad som bör lagras. Om det behövs, kolla bulkleverantörer - de brukade kallas kontant och bära. Du kan behöva köpa ett medlemskort, men du kan spara pengar om du behöver köpa mat i bulk.
    • Hörnbutiker, närbutiker, mejerier och lokala butiker är bra ställen för beredd mat, snacks och alkohol, men inte bra ställen att hitta färska grönsaker eller frukter om du inte har något annat alternativ.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 16
    2. Leta efter livsmedelsbutiker i ditt område. Livsmedelsuttag levererar overstocked off-brand mat som kan köpas för mycket billigare än vid vanliga livsmedelsbutiker. Amelias och Aldi är vanliga exempel på detta, som erbjuder en något begränsad mängd färska och icke-lättfördärvliga livsmedel för mycket billigare än vid de större butikerna.
  • Du har inte samma sort, så det är inte platsen att leta efter superspecifika ingredienser, men det är ett bra ställe att hitta häftklamrar, som matlagning, socker eller ättika. Det är också ett bra ställe för saker som mellanmålkakor, bröd och andra varumärkesvaror.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 17
    3. Leta efter lokala jordbruksmarknader. Överlägset där praktiskt, det bästa stället att hitta kvalitetsprodukter där du bor är att ta reda på lokala jordbrukarnas marknader. Vanligtvis hålls på helgerna, kombinerar böndernas marknader en festival-liknande atmosfär med utomhusboder och extremt färskvaror. Beroende på klimatet kan det bara hända under skörssäsongen, men vissa marknader går året runt i vissa klimat. Det här är utmärkta ställen att få färska frukter, ekologiska grönsaker och lokalt kött uppvuxen på ett humant sätt.
  • Marknader ger dig också en chans att se och interagera med de människor som växer, förbereder och säljer din mat. Det är mycket mer personligt än att köpa cookies på hörnaffären.
  • Marknaderna är också ett bra ställe att ta reda på om gemenskapens stödjande jordbruk (CSA) i ditt område, om tillämpligt. Många bås kan erbjuda CSA-paket, som tillåter dig att köpa in på gården, som huvudsakligen betalar en upp-front eller ett månadspris för ett paket med färska grönsaker som du kan hämta eller leverera.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 18
    4. Köp specialmatartiklar online. Precis som någonting är det också möjligt att köpa vissa specialitetsingredienser online och levereras. Detta kan vara ett utmärkt val om du bor någonstans mycket avlägsen och kämpar för att hitta tillgång till vissa ingredienser eller färska leveranser i ditt område. Allt från ekologiska gummibjörnar till bulkväskor av karaway frön och jasminris kan ha för anständiga priser online.
  • Kaffe co-ops är mycket populära online alternativ, så att du köper in och "prenumerera" till en kaffeklubb som kommer att leverera högkvalitativa hela bönor direkt till din dörr. Om du är en kaffe-food eater, är det en no-brainer.
  • Citrusleverans behöver inte reserveras för jultid. Eftersom citrus endast kan växa i begränsade klimat, har högkvalitativa apelsiner, grapefrukt, citroner och limer som levereras direkt till din dörr ett annat bra alternativ om det händer där du bor.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 19
    5. Ta påsar med dig till affären, marknaden eller butiken. I allt större utsträckning laddas butiker för användning av plast- eller papperspåsar, vilket gör det mycket mer kostnadseffektivt att köpa en och ta det med dig när mat shopping. Det skär också mycket på slöseri med att bli av med de 20 värdelösa plastpåsarna som kommer hem med dig varje gång du går till affären. Investera i fem eller sex goda kvalitetstoto-påsar och hålla dem i din bil, eller nära ytterdörren så att du kommer ihåg dem när du går till affären.
  • Bild med titeln Köp mat Steg 20
    6
    Gå till en restaurang. Ibland känner du dig inte som att laga mat. Medan det är vanligtvis mer kostnadseffektivt att laga mat hemma och få mer bang för pengarna, om du är ensam kan det vara mycket lättare att köpa matköp som går ut för en smörgås än att köpa en massa ingredienser för att laga mat på Hem. Ett alltid lätt sätt att köpa mat är att köpa den redan gjord på restaurangen.
  • Tips

    Att använda kuponger är bra när de är låga på kontanter.
  • Presentkort arbetar också för att köpa mat.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande