Hur man är en kreativ tänkare och problemlösare

Sjuk att komma upp med samma gamla trötta lösningar på dina problem? Vill du välja din hjärna för att vara mer kreativ och smart? Med några lättillgängliga mentala tips kommer du att engagera alla dina kreativa neuroner på nolltid. Att vara mer kreativ i ditt tänkande innebär att man använder kreativa problemlösningsförmåga, tänker utanför lådan och utövar din hjärna.

Steg

Metod 1 av 5:
Definiera problemet
  1. Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 1
1. Skriv problemet nere. Att få problemet i betongspråk hjälper till att klargöra och förenkla problemet. Detta kan göra det verkar mer hanterbart och flytta dig vidare när du hanterar problemet. Dessutom kan förenkling av det språk du använder tjäna för att minska reaktionerna som att vara överväldigad av komplexiteten i ett problem.
  • Ett exempel på ett eventuellt problem är att du procrastinat (vänta till sista minuten) på viktiga uppgifter. Skriv ner vad din specifika fråga är att du behöver löst.
  • Definiera problemet i det enklaste villkoren. Om procrastination är problemet, skriv helt enkelt ned förskott istället för, "Jag väntar alltid till sista minuten för att slutföra projekt och det är stressigt."
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 2
    2. Se till att problemet behöver fixa. Har du någonsin hört ordstävet, "Om det inte är brutet, fixa inte det?"Denna mantra gäller också för att identifiera problem. Ibland kan vi vara snabba att döma och identifiera problem när det inte finns något.
  • Till exempel, om du tror att procrastination är problemet, finns det också sätt att det inte är ett problem? Är det möjligt att det inte skapar stress och hjälper dig att fokusera på att du får ditt arbete (vissa människor behöver trycket på jobbet)? Är det möjligt att andra kanske inte gillar att du procrastinat, men det gör inte ont för någon och verkar inte påverka dig att få ditt arbete gjort? Om problemet inte verkar ha identifierbara konsekvenser, kan det inte vara ett högsta prioriterat problem, eller kanske inte är ett problem alls. Med andra ord kanske du tror att du förhalnar men det gör du inte.
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 3
    3. Skapa ett fördelar och nackdel för att lösa ditt problem. Att identifiera fördelarna och nackdelarna med att lösa ett problem kan hjälpa dig att identifiera om problemet är värt att fixa, eller om det är ett högt prioriterat problem. En kostnads-nyttoanalys innebär att man identifierar positiva problem med problemet, liksom negativen att inte lösa problemet.
  • Skriv ner vad som händer om problemet inte är löst. I exemplet av procrastination kan konsekvenserna vara att andra kan fortsätta att kommentera din förskott, du kan ha svårt att prioritera uppgifter, du kan ha ökat stress, och din arbetskvalitet kan lida om du inte ger dig tillräckligt med tid till Fyll i ett projekt.
  • Skriv ner och känner igen fördelarna med att lösa problemet. Till exempel kan fördelarna med att lösa proprastination vara: mindre stress i sista minuten, kommer arbetskvaliteten att öka på grund av mer tid, kommer att ha mer tid att slutföra arbete, och chefer och medarbetare kommer att vara mindre oroade över förskotten. Om du identifierar att det finns många fördelar med att lösa problemet, är det förmodligen värt att lösa och kan vara ett högt prioriterat problem.
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 4
    4. Identifiera alla komponenter i frågan. Lär dig att vara omfattande. Identifiera komponenterna i problemet i sin helhet. Inkludera de berörda personerna, innehållet och sammanhanget.
  • Skriv ner allt du vet om problemet och alla komponenter som du tror bidrar till problemet. När det gäller procrastination kan den här listan se ut: distraktioner som tv / internet, undvikande av uppgifter som tar lång tid, schemaläggningsproblem (inte tillräckligt med tid) och låg frustration tolerans. Dessa problem kan vara associerade med organisatoriska färdigheter.
  • Försök skapa ett problemträd med din huvudfråga på trädstammen och de tillhörande komponenterna på grenarna i trädet. På det här sättet kan du visualisera vad ditt problem ser ut och hur de andra problemen bidrar till det viktigaste problemet.
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 5
    5. Fokusera på ett problem i taget. För att definiera ditt problem, se till att den är specifik. Ibland kan ett problem ha många komponenter, så det är viktigt att fokusera på ett specifikt och detaljerat problem innan du försöker lösa den stora bildproblemet.
  • Till exempel kan procrastination vara en liten del av det större problemet att din arbetskvalitet lider och din chef vill att du ska göra färre misstag. Istället för att försöka bekämpa frågan om arbetskvalitet (som kan vara mycket komplex), skulle du identifiera alla komponenter som bidrar till problemet och arbetar på varje komponent separat som sin egen fråga.
  • Ett sätt att förstå detta är att göra en grafisk representation eller "problem / lösning träd" av den större utgåvan mot de mindre problemen. Du skulle placera den större utgåvan i centrum (organisatoriska problem med påverka arbetskvaliteten), och komponenterna i frågan skulle utfärda från centrum. Komponenter som bidrar till det större problemet kan vara saker som: få tillräckligt med sömn, med stor uppmärksamhet, hantering av tid och förskott. Observera att förskott är bara en del av den stora bilden av arbetskvalitet och / eller organisatoriska problem.
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 6
    6. Skriv ner dina mål. För att börja lösa ett problem måste du förstå vilket slutliga resultat du vill ha. Fråga dig själv, "Vad vill jag åstadkomma genom att lösa denna fråga?"
  • Gör dina mål specifika, realistiska och tidsbegränsade. Med andra ord, ge dig en viss tid som du behöver för att utföra målet eller lösa problemet. Vissa mål kan ta 1 vecka medan andra tar 6 månader.
  • Om ditt mål är att lösa problemet med procrastination, kan det vara ett mycket långsiktigt mål eftersom vissa vanor kan vara djupt ingreppade och svåra att bryta. Men du kan göra målet mindre, mer realistiskt och tidsbegränsat genom att säga, "Jag vill få minst 1 projekt gjort 1 dag innan det beror under de närmaste 2 veckorna."Detta mål är specifikt (1 projekt som gjorts före tid), realistiskt (1 projekt istället för varje projekt) och tidsbegränsat (de närmaste två veckorna).
  • Metod 2 av 5:
    Forskning och föreställningar lösningar
    1. Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 7
    1. Känna igen sätt du har löst liknande problem. Chansen är att du har stött på ett liknande problem i det förflutna. Identifiera tider tidigare att du har behandlat ditt problem eller en liknande fråga. Vad gjorde du? Fungerade det? Vad mer kan ha hjälpt?
    • Skriv alla dessa tankar ner på papper eller på datorn.
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 8
    2. Hitta sätt andra har löst problemet. Om du inte har haft problem i det förflutna kommer det att vara till hjälp att identifiera hur andra har löst problemet. Hur gick de om att hitta en lösning? Var deras lösning rakt och enkel eller gjorde det innebära flera aspekter och komponenter?
  • Observera och ställa frågor. Titta på hur andra utför. Fråga andra hur de har löst liknande problem.
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 9
    3. Identifiera möjliga alternativ. När du har undersökt möjliga alternativ eller lösningar på problemet kan du börja medföra dessa idéer tillsammans, organisera och utvärdera dem.
  • Kompilera en lista över alla möjliga lösningar. Skriv ner varje sätt för att lösa problemet du kan tänka på. I exemplet av procrastination kan din lista involvera: Att hålla ett strikt schema, prioritera uppgifter, skriva dagliga påminnelser om viktiga uppgifter, vilket gör realistiska utvärderingar av tid som behövs för att slutföra projekt, få hjälp vid behov och börja en uppgift minst en dag tidigare än behövs. Det här är organisatoriska och tidshanteringsförmåga som kan läras. Det kommer sannolikt att vara många sätt att arbeta för att lösa problemet. Du kan också identifiera andra beteenden som minskar sannolikheten för förskott som: att få tillräcklig sömn, träna för att klara av stress och äta en hälsosam kost (för att öka och behålla övergripande hälsa).
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare steg 10
    4. Tänk på problemet abstrakt. Att tänka på problemet eller frågan på ett annat sätt kan öppna nya vägar i din hjärna. Ditt sinne kan ha en ny utgångspunkt för att spåra i ditt minne eller göra anslutningar i din hjärna. Försök att tänka bredare eller abstrakt om frågan. Till exempel, om problemet är procrastination, ett annat sätt du kan tänka på det som kanske behöver stress för att få saker gjort. I den här tanken måste du lösa problemet med att behöva stress att utföra istället för procrastinationen själv.
  • Tänk på filosofiska, religiösa, kulturella och komponenter i ditt problem.
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 11
    5. Närma sig situationen från en annan vinkel. Tänk på potentiella lösningar som om du var ett barn som upptäckte världen för första gången.
  • Försök att göra gratis skrivning eller brainstorming för att generera nya idéer. Skriv bara ner allt du tänker på med avseende på möjliga lösningar på frågan. Analysera din lista och överväga några av de alternativ som du normalt inte kan tänka på eller som du tror kommer inte att fungera.
  • Tänk på alternativa visningar som du normalt inte skulle. Underhålla outlandish förslag från andra och åtminstone överväga dem som alternativ. Till exempel, om procrastination är en konstant kamp, ​​kanske gör någon annan ditt arbete för att du kan lösa din fråga. Detta kan låta dumt, men även de mest outlandsliga idéerna kan ha ett sanningskorn i dem. För den här tanken är det kanske inte något du anser att det inte är något som du anser för att få hjälp verkar opraktiskt. Men att få hjälp kan vara till stor hjälp.
  • Ange inte gränser. Titta på det absurda. Svaret kan gå emot konventionen.
  • Ta risker. Öppenhet kan vara förknippad med att ta lämpliga risker och lära av dina misstag.
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare steg 12
    6. Föreställ dig att problemet är löst. Detta är en användbar teknik som kallas "mirakelfrågan", vilket är ett ingrepp som används i lösningsfokuserad kort terapi (SFBT).Att föreställa sig effekterna av lösningen kan hjälpa individer att tänka på möjligheten att uppnå en lösning.
  • Föreställ dig att ett mirakel inträffade under natten och du vaknade på morgonen och det här problemet har försvunnit magiskt. Hur skulle det känna? Vad skulle det se ut?
  • Arbeta bakåt från lösningen och föreställa sig vad som kan behöva hända för att ditt problem kan gå iväg.
  • Metod 3 av 5:
    Utvärdering av lösningar
    1. Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 13
    1. Skapa en kostnads-nyttoanalys för att besluta om lösningar. När du har identifierat alla möjliga lösningar kan du skapa ett fördelar och nackdelar på varje idé. Skriv ner varje lösning och identifiera fördelarna och nackdelarna med att använda den som en del av din lösning. Om det har fler positiva än negativ kan det vara en bra resurs.
    • Försök hitta ett kostnads-nyttdiagram online och fyll i det.
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare steg 14
    2. Betygsätt varje lösning. Baserat på din proffs och nackdel lista, betygsätt varje lösning från 1-10, 1 som minst hjälpsam och 10 är den mest hjälpsamma. De mest hjälpsamma lösningarna kommer att ge den största effekten på att minska problemet. Till exempel kan en mycket bra lösning på förskott hålla ett strikt schema, samtidigt som du får mer sömn på natten kommer att ha mindre av en övergripande effekt på frågan. Således kommer de mest användbara lösningarna direkt att påverka eller rikta problemet.
  • När du har utvecklat dina betyg, skriv dem ner från 1-10 på papper eller datorn. På så sätt kan du hänvisa till det när du har implementerat din vallösning. Om din första lösning inte fungerar kan du återkomma listan och prova din andra lösning och så vidare. Du kan också använda flera lösningar på en gång (i stället för en i taget).
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare steg 15
    3. Be om inmatning. Socialt stöd och vägledning är en integrerad del av problemlösning. Men forskning innebär att vi kan tendera att underskatta hur mycket andra människor är villiga att hjälpa oss. Det är viktigt att inte låta din egen rädsla inte hjälpa till att förhindra att du frågar om hjälp när du verkligen behöver det. Om du inte kan bestämma om en lösning, eller du är helt enkelt okänd med territoriet, kan det vara till hjälp att få inmatning från andra som har löst ett liknande problem.
  • Prata med en vän som delar problemet eller har löst problemet i det förflutna.
  • Om problemet är arbetsrelaterat, diskutera det med en medarbetare som du litar på om de har erfarenhet av ditt problem.
  • Om problemet är personligt, en konversation med en familjemedlem eller partner som känner dig särskilt bra.
  • Få professionell hjälp från någon som är expert på att lösa problemet du har.
  • Metod 4 av 5:
    Att utöva din hjärna för att förbättra problemlösningsförmågan
    1. Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 16
    1. Få nya erfarenheter. Att utöva din hjärna genom nya erfarenheter kan hjälpa dig att öka ditt kreativa tänkande och problemlösningsförmåga. Med lärande och erfarenhet kommer kreativitet.
    • Lära något nytt. Titta på filmer, läsa eller titta på konstverk i genrer eller stilar som normalt skulle vara av ingen intresse. Läs mer om dem.
    • Försök att lära dig hur du spelar ett instrument. Studier tyder på att att spela ett instrument kan hjälpa barn att uppnå framgång akademiskt. Kanske att lära sig att spela ett instrument hjälper till att träna delar av din hjärna som styr viktiga funktioner, inklusive: uppmärksamhet, samordning och kreativitet.
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 17
    2. Spela spel. Vissa undersökningar tyder på att spela spel som Super Mario kan öka hjärnans plasticitet. Detta resultat har konsekvenser för att öka minnet, prestanda och övergripande kognitiv funktion. Spel som använder färdigheter som planering, matematik, logik och reflexer kan vara särskilt användbara när du utövar din hjärnkraft.
  • Vissa typer av hjärnspel att försöka omfatta: logiska pussel, korsord, trivia, ordfynd och sudoku.
  • Prova lumositet, hjärnträningsprogrammet för din telefon.
  • Prova spelforyourbrain.com eller fitbrains.com.
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 18
    3. Läs och lär dig ny vokabulär. Läsning har blivit inblandad i ett brett utbud av kognitiva funktioner. En högre vokabulär har också kopplats till mer framgång och högre socioekonomisk status.
  • Titta på ordboken.com och hitta "Dagens ord." Använd ordet flera gånger under dagen.
  • Att bara läsa oftare kommer att öka ditt ordförråd.
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 19
    4. Använd din icke-dominerande hand. Utför uppgifter med din vänstra hand som du normalt skulle göra med din rätt (eller vice versa om du är vänsterhänt). Detta kan bilda nya neurala vägar och kan diversifiera din resonemangskapacitet, samt öka din kreativitet och öppenhet.
  • Prova enkla uppgifter först som att borsta ditt hår och använda din telefon innan du försöker andra aktiviteter.
  • Metod 5 av 5:
    Odla kreativitet för att öka problemlösningsförmågan
    1. Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 20
    1. Utöka dina horisonter. Kreativitet definieras som en kombination av fantasi, kunskap och utvärdering. Förbättra din kreativitet kan hjälpa dig att öka dina problemlösningsförmåga övergripande.
    • För att engagera din kreativa sida mer, prova nya aktiviteter som: teckning, målning, dans, matlagning, spela musik, skriva i en tidskrift, skriva historier eller utforma / skapa något annat du kan tänka på!
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 21
    2. Prova Free Association. Också känt som hjärnstormning, fritt associeringsskrivning kan vara till hjälp för att generera nya idéer eller sätt att lösa problem.
  • Skriv ner de första sakerna som kommer i åtanke när du tänker på ordets kreativitet. Nu, gör detsamma med ordet problemlösning.
  • Skriv ner vad ditt problem är och några ord som omedelbart kommer i åtanke som är associerade med ditt problem, inklusive känslor, beteenden och idéer. En hjärnstorm för procrastination kan se ut: ilska, frustration, upptagen, uppgifter, distraktion, undvikande, chef, besvikelse, oro, sent, bekymrad och överväldigad.
  • Nu hjärnstormlösningar till problemet (vad kan vara inblandat och hur det skulle känna). För procrastination kan det se ut: minska distraktion, tyst plats, ren skrivbord, tätt schema, lugn, glad, avslappnad, självsäker, förståelse, ingen stress, fri, fred, renlighet, relationer, aktuell och organiserad.
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 22
    3. Rita lösningar. Grafiska representationer har angivits för att utveckla kreativa problemlösningsförmåga hos barn. Med hjälp av konst är ett kreativt sätt att tänka på problem och lösningar annorlunda.
  • Försök att göra en konstbehandling övning. Ta en bit papper och lägg en linje ner i mitten. En vänster sida ritar ditt problem. Till exempel, om procrastination är problemet kan du rita en bild av dig själv vid ett skrivbord med massor av papper och uppdrag på ditt skrivbord, medan du är i bilden textning på din telefon. När du har dragit problemet, dra på den andra sidan av papperet en representation av vad lösningen kan se ut. Till exempel kan det här vara en bild av dig med ditt skrivbord, ringa, ringa, arbeta tyst på ditt skrivbord.
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare Steg 23
    4. Sätt det ur ditt sinne. Om du är stressad om ett beslut eller ett problem kan det blockera dig från att vara produktivt, tänker tydligt och nå en slutsats eller lösning. Om så är fallet kan det vara till hjälp att ta en paus. Oftast kan vi uppdatera och öppna vårt sinne helt enkelt genom att koppla av och göra något som inte är relaterat till problemet.
  • Försök distrahera dig själv med en behaglig aktivitet som läsning och sedan komma tillbaka till problemet när du känner dig uppdaterad.
  • Bild med titeln vara en kreativ tänkare och problemlösare steg 24
    5. Sov på det. Forskning tyder på att din hjärna fortsätter att behandla och problemlösning under sömnen. Dina drömmar kan till och med försöka hjälpa dig att lösa ditt problem.
  • Var uppmärksam på de drömmar du har efter ett problem och identifiera eventuella lösningar som ditt undermedvetna sinne kom med.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Ha tålamod. Tankmönster tar tid att förändras.
  • Sporra ditt intresse med en belöning.
  • Lär av dina misstag.
  • Eliminera lösningar baserat på tid och resurs.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande