Hur man är smart

Att vara smart, men kopplad till intelligens, är inte helt samma sak. Cleverness är ofta hur du stöter på andra människor, hur snabbt du är att analysera och agera i situationer, och hur smart eller kreativ dina idéer är. Den grekiska hjälten Odysseus ansågs smart (han berättade Cyclops Polyphemus att hans namn var ingen, så Polyphemus skulle inte kunna berätta för någon som blindade honom). Du kanske inte besegrar några mytiska varelser, men Cleverness är ett lärt drag, som du också kan arbeta med att utveckla.

Steg

Del 1 av 3:
Visas smart i ögonblicket
  1. Bild med titeln vara smart steg 1
1. Tala sist. Om du väntar under en konversation och lyssnar på de olika deltagarna, innan du hoppar in i fray, visas du mer smart, helt enkelt för att du har haft mer tid att lyssna på olika åsikter och sidor och utvärdera dessa åsikter innan du ger din egen.
  • Till exempel: säg att du är konversation med din kusinbob, din moster Milly, och din syster, Sarah, om det bästa sättet att basta en kalkon. Låt de andra tre hash det ut för lite medan du lyssnar och utvärderar effektiviteten av varje sida av argumentet. Sedan glida i din egen idé för att byta kalkon, när argumentet slingrar ner. Se till att det är annorlunda än de andra tre - Om du håller med en av de andra, eventuellt moster Milly, erbjuda ett mer övertygande argument än hon har, eller ge en anledning till det alternativet att de andra kanske inte har övervägt.
  • Det här är också ett bra sätt att undvika att se motsatsen till smart, genom att inte bara öppna din mun först och säga vad som helst som kommer in i ditt huvud.
  • Ofta är den person som talar senast mindre sannolikt att helt enkelt påpeka det uppenbara, eller regurgitativa fakta. Istället kommer de vanligtvis upp med något mer kreativt, eller mer original, vilket människor är mer benägna att komma ihåg.
  • Bild med titeln vara smart steg 2
    2. Ha några "ficka" fakta. Det här är de typer av fakta som du kan piska ut under ett argument som stöder vad som helst på att du gör. Chansen är att du inte kommer att kunna få fakta för varje enskilt argument du kan potentiellt komma in, så välj de som är viktigast för dig.
  • Till exempel: Om du är väldigt passionerad om globala klimatförändringar, kan du se till att statistik memoreras som ser på skillnaden mellan väder och klimat, det visar vad som har förändrats så snabbt de senaste åren (och hur det är länkat till saker som koldioxid), och hur det här är annorlunda än den långsammare, mer långsiktiga klimatförändringen som händer utan hjälp av mänskliga praxis.
  • Det är jättebra att samla några fakta (verkliga fakta) för saker som alla antar är sanna. Blåsande antaganden ut ur vattnet kan göra att du verkar väldigt smart.
  • Bild med titeln vara smart steg 3
    3. Lär dig lämplig lingo. Varje grupp eller arbetsplats har lingo som följer med det. Detta kan komma i form av akronymer, eller förkortningar, eller till och med smeknamn för vissa saker. Att lära dem för de platser som du är, och de platser du besöker, hjälper dig att göra dig kunnig.
  • Till exempel: I flyfiske finns massor av olika ord och fraser som du måste lära dig när du är nybörjare. Inte veta villkor som "kasta" (den rörelse du gör när du slänger stången, rullen och linjen fram och tillbaka) eller a "lögn" (områdena i en flod eller sjö där fisken tenderar att vara) kommer att göra dig som om du inte vet vad du gör, motsatsen till smart.
  • Om du inte känner till Lingo använder någon, var uppmärksam på ordets eller orden. Du kan vanligtvis räkna ut den grundläggande betydelsen från det. Annars, fråga någon i privat, så att alla inte hamnar med att du inte förstår allt de säger.
  • Bild med titeln vara smart steg 4
    4. Övertygande. Oftast är övertygande och smarthet kopplade till människors sinnen. Att göra det kommer att få folk att korrelera det med den andra. Att ha din "ficka" Fakta och talar Senast kan hjälpa dig att vara övertygande, men det kan också få några andra saker. Kom ihåg att övertalning är i grunden att få människor att göra något som är i sitt bästa intresse (till skillnad från manipulering) samtidigt som du gynnar dig.
  • Sammanhang och tidpunkt är mycket viktiga delar av att vara övertygande. Som ett exempel: Försök inte fråga din syster för pengar hjälpa till med dina föräldrar rätt när hon har förlorat sitt jobb. Hon kommer att vara mer oroad över pengar och behöver pengar. Vänta istället tills hon har hittat ett nytt jobb, eller om hon bara har höjt.
  • Tala tydligt och kortfattat. Ju tydligare och snabbt lägger du ett problem till någon, desto mer sannolikt är de att förstå exakt vad det är att du frågar dem att göra och desto mer sannolikt är de att hjälpa dig. Folk tenderar att föredra en enkel taktik snarare än att slå om busken.
  • Undvik jargong (speciella ord och uttryck som används av en viss grupp som gör det svårt för andra att förstå dem.e. lag jargong). Människor kommer inte att lyssna på dig om de inte kan förstå vad du säger och det kommer inte att få dig att se smart om du inte kan få din poäng över. Om du inte talar med personer som förstår samma tekniska termer som du, använd dem inte.
  • Bild med titeln vara smart steg 5
    5. Erbjuda enkla lösningar. Så många gånger behöver ett problem inte en komplex lösning. Även om detta kan verka mot intuitivt är den enklaste lösningen ofta den mest användbara, liksom den som andra inte tenderar att tänka på. Människor verkar böja på att hitta det svåraste och komplexa sättet att göra saker. Inte faller i den fällan kommer att få dig att sticka ut.
  • Ofta en bra fråga att fråga när du letar efter en lösning är: Vad kan du göra mindre av? Vanligtvis kan det hjälpa gräs på några av de mindre produktiva alternativen.
  • Fråga dig själv och andra specifika frågor. Om du försöker bygga bättre tidshantering, fråga inte "Hur kan vi bygga bättre tidshantering?" Frågan är för stor, och du får vanligtvis svar som är för stora, liksom. En bättre fråga kan vara "Vilka verktyg kan hjälpa oss att fungera snabbare" eller "Om vi ​​tillbringade 2 timmar på ett visst projekt istället för 4 timmar, hur kan vi arbeta snabbare för att uppnå samma resultat?"
  • Bild med titeln vara smart steg 6
    6
    Var självsäker. Genom att vara övertygad om dig själv och ditt arbete, kommer du att presentera som smartare än någon som är väldigt smart och intelligent, men inte självsäker. Folk tenderar att tro på förtroende, även när det inte är så mycket att backa upp det. Närvarande som självsäker och smartheten kommer att följa.
  • Använd ditt kroppsspråk för att lura din hjärna till att det är självsäker, även om du inte känner mig så. Stå högt och upprätt. Gå med en självsäker strida, som du hör till var du än är. Upprätthålla öppet kroppsspråk. Korsa inte armarna över bröstet, eller vägra att se människor i ögat.
  • Tänk positivt eller neutralt om dig själv. Om en tanke som "jag är en förlorare" eller "jag är dum" kommer in i ditt huvud, erkänna tanken och tänka "Jag tänker att jag är en förlorare, men bara förra veckan fick jag den eftertraktade arbetstagaren i årets pris, eller jag har ett riktigt bra jobb."
  • Jämför inte dig med andra människor. Till exempel: Kom inte till en smarthetskonkurrens med andra människor och börja jämföra din smarthet med sin smarthet. Intelligens är inte en tävling och genom att vända den till en, kommer du bara att känna sig värre om dig själv när du irriterar och kör bort andra människor med ditt behov av att vara "Det bästa."
  • Del 2 av 3:
    Bygga dina färdigheter
    1. Bild med titeln vara smart steg 7
    1. Gå inte alltid med boken. Det är bra att veta hur man gör saker på de typiska sätten, särskilt så då kan du undergräva det tänkande. Genom att göra saker på ett sätt förväntar sig andra människor att du kommer att visa att du kan tänka på dina fötter. Det är ett sätt som människor verkar döma smarthet.
    • Till exempel: Om din professor ger dig en uppsatsuppgift, fråga dem om du kan göra ett kreativt alternativ. Visa hur ditt alternativ uppfyller kraven när du går utöver. (Om du tar en klass på noveller, fråga om du kan prova din hand att skriva en kort historia med hjälp av vad du har lärt dig i klassen och skriv ett uppföljningsstycke som undersöker ditt eget arbete.)
    • Det handlar också om att göra det oväntade. Om du alltid går med reglerna eller gör saker precis som du lärde dem betyder det inte att du inte är smart, det betyder helt enkelt att människor inte kommer att se dig så smart. Så, lita inte på din speciella intelligens och typiska sätt att göra saker.
  • Bildbetaget är smart steg 8
    2. Tänk utanför lådan. Detta steg slår inte alltid på boken, eftersom många gånger du behöver tänka utanför lådan för att göra det. Att vara smart måste du komma med kreativa lösningar på problem.
  • Re-konceptualisera problemet. En sak som människor som använder kreativa lösningar är effektivt, är att föreställa sig ett problem. Att öva denna färdighet, ta ett självklart val (som att skriva en vanlig gammal uppsats) och föreställa dig hur annars kan du närma dig uppsatsen så att du fortfarande får samma information, men på ett annat, mer engagerande sätt (berättar en historia oralt, skapa en collage eller målning).
  • Dagdröm. Det visar sig att dagdrömmer är faktiskt otroligt fördelaktigt för att öka kreativa problemlösning. Dagdrömpningsprocessen hjälper dig att bilda anslutningar och återkalla information. Det är därför många av dina bästa idéer kan komma ut under duschen eller precis innan du går och lägger dig. Om du har svårt med något, ta lite tid på Daydream. Chansen är, genom att koppla av och låta din hjärna roam fri, kommer du att komma med något kreativt som fungerar.
  • Brainstorming är ett annat bra sätt att främja kreativitet, särskilt i en grupp. Presentera problemet och få folk att ge vad som helst idéer som kommer i huvudet utan att döma om dessa idéer. Låt folk lägga till idéerna som de kommer. Du kan också göra det själv, så länge du är säker på att hålla dom ur processen.
  • Bild med titeln vara smart steg 9
    3. Tänk på det värsta som kan hända. Rädsla är en av de största hindren för kreativt tänkande, vilket är en stor aspekt av smarthet. Ju mer kreativa och användbara dina lösningar och idéer, desto fler kommer att tro på dina förmågor.
  • Fråga dig själv: Vad händer om du förlorar ditt jobb? Vad händer om du förlorar din bästa kund? Vad händer om du misslyckas med din klass? Vad händer om utgivaren inte köper din bok? Svaret på någon av dessa frågor kan antingen frigöra dig från rädsla, eller det kan visa var du behöver jobba på dina lösningar, som i sin tur kommer att öppna möjligheter och ytterligare idéer.
  • När du kommer med idéer och potentiella lösningar, öppna inte dem för kritik tills de är mer bildade. Kritik och rädsla för kritik kan vara en stor kreativitetsmördare, som också kan döda din smarthet. När du är ute av brainstorming-scenen och bättre kunna utvärdera idéerna, det är när du får feedback och tar kritik.
  • Bild med titeln vara smart steg 10
    4. Ställa in parametrar. Att ha problem och möjligheter som är sjukdefinierade och super vaga kan göra det otroligt svårt att komma med i punchy eller kreativa lösningar och idéer. Även om problem och saker du behöver ta itu med kommer till dig utan parametrar, sätt några för dig själv.
  • Miljö "imaginär" eller "låtsas" Parametrar kan främja dina idéer. Till exempel, om du arbetar med ett projekt för arbete låtsas att du är ute av pengar, hur uppnår du din uppgift utan det? Låtsas att du inte kan följa reglerna, skrivna eller oskrivna, hur skulle du göra saker annorlunda? Låtsas att det finns en snabb tidsgräns på att komma med din lösning (säg en 5 minuters gräns)? Vad kan du komma med på den korta tiden?
  • Till exempel dr. Seuss skrev Gröna ägg och skinka På grund av en utmaning från hans redaktör för att komma med en fullständig bok i under 50 olika ord. Denna begränsning hjälpte honom att komma med en av de mest kända dr. Seuss böcker.
  • Del 3 av 3:
    Fortsätter att lära sig
    1. Bild med titeln vara smart steg 11
    1. Studera smart människor. Antag inte att du har nått en toppen av Cleverness. Det finns inget sådant. Du måste ständigt lära dig, och ett bra sätt att göra det är att studera människor som du eller andra tycker att vara smart.
    • Fråga dig själv vad som gör att de verkar smarta: har de en pithy kommentar om allting? Kan de komma med fakta och siffror på plats? Presenterar de kreativa lösningar?
    • Plocka ut några av de största egenskaperna i de smarta människor du känner eller observerar och införlivar dem i ditt eget arbete och liv.
  • Bild med titeln vara smart steg 12
    2. Håll dig uppdaterad om världshändelser. Många människor som anses vara smarta, är bra att hålla sig ajour med de senaste utvecklingen i världen. De uppmärksammar vad som händer och kan prata kunnigt (eller verkar prata kunnigt) om nyheter och aktuella angelägenheter.
  • Försök att få flera synvinklar, så du får inte bara information från en källa. Till exempel: I stället för att bara få nyheter från Fox News, kolla även andra nyhetsstationer. Undersöka informationen, statistiken och "fakta" att varje nyhetsstation (på Internet, på radion, på t.v., I tryck) presenteras. Detta kommer att ge en bättre, mer balanserad vy och hjälpa dig att diskutera nyheterna på ett mer kunnigt sätt.
  • Bild med titeln vara smart steg 13
    3. Gå in på WordPlay. Ord och hur de agerar tillsammans kan få dig att låta mer smart, eftersom ord är så viktigt för kommunikation. WordPlay innehåller saker som puns, kryptogram, och helt enkelt med språk på ett sätt som öppnar sensoriska detaljer som andra kanske inte har märkt.
  • Öva att beskriva saker på ovanliga sätt, och fokusera på de aspekter som människor normalt kan ignorera. Till exempel: beskriver eld som silke, eller kommer upp med ett sätt att beskriva ljudet av vågorna på stranden.
  • Slip den tillfälliga alliterationen eller ordna i dina ord. Öva märker dem i andras tal och pekar på dem.
  • Bild med titeln vara smart steg 14
    4
    Kom ihåg information. Ett sätt att verka smart är att öva memoriserande fakta och information (som "fickfakta"), så att du kan minnas dem med lätthet. Lyckligtvis finns det tekniker som du kan lära dig att göra det lättare.
  • Var uppmärksam på information första gången. Se till att du får rätt information. Du förlorar aldrig information (förutom i fall av sjukdom eller skada), så du vill se till att den information du sätter i är faktiskt korrekt.
  • Skriv saker ner flera gånger. Att skriva ner fakta eller information som du vill komma ihåg hjälper dig att återkalla det lättare och gör det pinne i din hjärna, på ett sätt att tala. Ju mer du övar skriva något, desto lättare blir det att komma ihåg.
  • Välj noggrant. Sherlock Holmes sa en gång att hans sinne var som en vind. I stället för att lagra allt du stöter på, eller fel, välj de fakta och information som intresserar dig och kommer att tjäna dig bra.
  • Försök att lägga din hand i klassen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om någon annan i klassen behöver hjälp, försök att hjälpa dem.
  • Kom ihåg, i slutändan är de flesta mer oroade över sig själva än de är med dig. Om du är intresserad av dem, är de mer benägna att överväga dig smart, insiktsfull och smart, såväl som slag. Enkel fråga folk frågor om sig själva och hoppa inte omedelbart med dina egna åsikter och berättelser.
  • Varningar

    Av någon anledning går sarkasm och utseendets utseende ofta hand i hand. Om du inte är verkligen ute efter att irritera människor med din "skicklighet", Att använda sarkasm är vanligtvis inte den rutt du vill gå.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande