Hur man bildar en plan

Oavsett om du står inför ett problem, försöker sortera ut ditt liv, eller helt enkelt vilja strukturera din dag, kommer du att behöva en plan. Att göra en plan kan verka skrämmande men med viss flitighet, de rätta verktygen och lite kreativitet kommer du att kunna lägga ut en plan och börja uppnå dina mål.

Steg

Metod 1 av 3:
Planerar för din dag
  1. Bild med titeln bildar en plan steg 01
1. Sitta ner med ett papper. Detta kan vara i en journal, spiral anteckningsbok, eller ett tomt dokument på din dator - vad som helst som fungerar bäst för dig. Lista ut vad du behöver för att få ut den dagen, inklusive eventuella möten eller möten du kan ha. Vilka är dina mål för dagen? Vill du passa motion eller avkopplingstid i? Vilka uppdrag måste du absolut slutföra?
  • Bild med titeln bildar en plan steg 02
    2. Skapa en tidtabell för dig själv. Vid vilken tidpunkt ska du göra med din första uppgift, projekt eller aktivitet idag? Lista varje aktivitet, från och med den tidigaste, och arbeta dig igenom dagens timmar. Se till att du arbetar runt några möten eller möten du har. Naturligtvis är allas dagar olika, så varje persons plan kommer att vara annorlunda. En grundläggande plan kan se ut så här:
  • 9:00 till 10:00: Gå till kontoret, kolla e-post, skicka ut svar
  • 10:00 till 11:30: Möte med George och Sue
  • 11:30 till 12:30: Projekt # 1
  • 12:30 till 1:15 PM: Lunch (äta hälsosam!)
  • 1:15 till 2:30 PM: Recension Project # 1, Möt med Sam och Diskutera Project # 1
  • 2:30 till 16:00: Projekt # 2
  • 4:00 till 17:00: Startprojekt # 3, ställer upp saker för imorgon
  • 5:00 till 6:30 PM: Lämna kontoret, gå till gymmet
  • 6:30 till 19:00: hämta matvaror Head Home
  • 7:00 till 8:30 PM: Gör middag, koppla av
  • 8:30: Gå på bio med Cody
  • Bild med titeln bildar en plan steg 03
    3. Fokusera dig varje timme eller så. Det är viktigt att ta ett ögonblick efter varje tilldelad tid för att granska hur produktivt du var under den tiden. Gjorde du allt du behövde göra gjort? Sedan ge dig en minut att återställa - stäng dina ögon och slappna av. På så sätt kan du effektivt övergå till nästa aktivitet du måste göra.
  • Ibland måste du lämna ett projekt och komma tillbaka till det senare. Var noga med att notera var du slutade. Detta gör det lättare att återvända till projektet senare.
  • Bild med titeln bildar en plan steg 04
    4. Granska din dag. När du har avslutat majoriteten av din dag, ta en stund att granska hur framgångsrik du var att hålla fast vid din plan. Kunde du slutföra allt du ville? Var glider du upp? Vad fungerade och vad gjorde det inte? Vad distraherade dig och hur kan du hålla det från att distrahera dig i framtiden?
  • Tänk på att vissa projekt kommer att ta flera dagar eller veckor för att slutföra, och det är okej. Försök att tänka på vad du utförde när det gäller inkrement snarare än som helhet. Vid behov, lära dig Planera din vecka Förutom din dag för att få ditt projekt gjort i tid.
  • Metod 2 av 3:
    Skapa en livsplan

    Del 1: Bedömning av de roller du spelar

    1. Bild med titeln bildar en plan steg 05
    1. Bestäm vilka roller du spelar i nutiden. Varje dag utför vi olika roller (från student till son, från konstnär till biker). Vad du vill göra är att tänka på de roller som du för närvarande spelar i ditt dagliga liv.
    • Dessa roller kan inkludera (bland många många andra): resenär, student, dotter, författare, lådor, anställd, glasfläkt, vandrare, barnbarn, tänkare mm.
  • Bild med titeln bildar en plan steg 06
    2. Tänk på de roller du vill spela i din framtid. Många av dessa framtida roller kan överlappa med de roller du har just nu. Dessa roller är de substantiv som du vill använda för att beskriva dig själv i slutet av ditt liv. Tänk på de roller du spelar just nu. Är någon av dem i onödan stressa ut dig? Om så är fallet kanske den inte är en som behöver fortsätta genom ditt liv. Prioritera dessa roller från det viktigaste till minst viktiga. Denna övning hjälper dig att bestämma vad du verkligen värdesätter i livet och det som är viktigast för dig. Tänk på att den här listan är helt bytbar - precis som du ständigt förändras.
  • Din lista kan se ut som: mor, dotter, fru, resenär, glasfläkt, mentor, volontär, vandrare mm.
  • Bild med titeln bildar en plan steg 07
    3. Bestämma orsaken bakom de roller du vill spela. En roll är ett bra sätt att definiera dig själv, men orsaken till varför du vill spela rollen är det som ger det mening. Kanske vill du vara en volontär eftersom du ser problemet i världen och vill göra din roll för att fixa den. Eller kanske du vill vara en far eftersom du vill ge dina barn den perfekta barndomen.
  • Ett sätt att hjälpa dig att definiera syftet med din roll är att föreställa dig din egen begravning (ja det här är ganska morbid, men det fungerar verkligen). Vem skulle vara närvarande? Vad vill du att de skulle säga om dig? Hur skulle du vilja komma ihåg?
  • Del två: Skapa mål och skapa din plan

    1. Bild med titeln bildar en plan steg 08
      1. Skapa breda mål du vill uppnå under ditt liv. Hur vill du gå vidare? Vad vill du uppnå i ditt liv? Tänk på det här som din hinklista - de saker du vill göra innan du dör... Dessa mål bör vara de som du verkligen vill uppnå - inte de du tror du borde ha. Ibland hjälper det att skapa kategorier för dina mål så att du lättare kan visualisera dem. Vissa kategorier du kan använda är (men är verkligen inte begränsade till):
    2. Karriär / Vocation-Travel- Social (Familj / Vänner) - Hälsafinansierar - Kunskap / Intellekt Andelitet
    3. Några exempelmål (i enlighet med de kategorier som anges ovan) inkluderar: Publicera en bok-resa till varje kontinent - gifta sig och höja en familj - förlora 20 pund - göra tillräckligt med pengar för att skicka mina barn till college-få min magisterexamen I kreativ skrivning - Läs mer om buddhismen.
    4. Bild med titeln bildar en plan steg 09
      2. Skapa några specifika mål med specifika datum för att uppnå dem av. Nu när du har några vaga mål som du vill uppnå i ditt liv, ange några definierade mål. Det betyder att du ger dig ett datum för att slutföra dessa mål av. Här är några exempel som är lite mer definierade än de som anges i föregående steg.
    5. Skicka bok manuskript till 30 förlag i juni 2018.
    6. Resa till Sydamerika 2019 och Asien 2020.
    7. Väg 120 lbs i januari 2019.
    8. Bild med titeln bildar en plan steg 10
      3. Bedöma din verklighet och var du är just nu. Det betyder att vara ärlig med dig själv och tar verkligen en titt på ditt nuvarande liv. Använd de mål du har listat, tänk på var du är i relation till dem just nu. Till exempel:
    9. Ditt mål är att publicera en bok och få manuskriptet skickat ut till förlag i november 2018. Just nu har du hälften av manuskriptet, och du är inte helt säker på att du gillar den första halvan.
    10. Bild med titeln bildar ett plan steg 11
      4. Ta reda på hur du når dina mål. Vilka steg måste du ta för att kunna nå ditt mål? Bedöm de steg du måste gå igenom och skriva dessa steg ner. För att fortsätta med exemplet att publicera en bok:
    11. Från och med nu till november. 2018 måste du: a. Läs om den första halvan av din bok. B. Avsluta skriv din bok. C. Omarbetas aspekter av boken du inte gillar. D. Redigera för grammatik, skiljetecken, stavning, etc. E. Få flera kritiska vänner att läsa din bok och ge dig feedback. F. Forskningsutgivare som du tycker skulle överväga din bok för publicering. G. Skicka ditt manuskript ut.
    12. När du har skrivit ut dina steg, överväga vilka som kan vara svårare än andra. Du kan behöva bryta ner några av dina steg ännu mer.
    13. Bild med titeln bildar en plan steg 12
      5. Skriv ut stegen för att uppnå alla dina mål. Du kan göra det här är vad som helst du föredrar - var det handskriven, på datorn, i färg, etc. Grattis, du har just skrivit din livsplan!
    14. Bild med titeln bildar en plan steg 13
      6. Revisit din plan och justera den. Som med allt i den här världen kommer ditt liv att förändras och dina mål kommer att förändras. Det som var viktigt för dig när du var 12 kanske inte är lika viktig för din när du är 22 eller 42. Det är ok att ändra din livsplan, i själva verket är det friskt att göra det eftersom det visar att du är medveten om och i linje med de förändringar som uppstår i ditt liv.
    Metod 3 av 3:
    Att lösa ett problem med en plan

    Del ett: Definiera problemet

    1. Bild med titeln bildar en plan steg 14
    1. Känna igen problemet som du står inför. Ibland är den svåraste delen av att bilda en plan att lösa ett problem att du inte är säker på vad problemet är. Ofta är det problem vi står inför faktiskt orsakar fler problem för oss. Vad du behöver göra är att komma ner till grunden till saken - det sanna problemet som du behöver för att lösa.
    • Din mamma låter dig inte gå till din väns bergstuga på fyra veckor. Detta är definitivt ett problem, men det du behöver göra är att bestämma roten till detta problem. Faktum är att du får en C- i din Algebra-klass, varför din mamma inte vill att du spenderar helgskidan. Därför är problemet att du inte lyckas i din matteklass. Detta är det problem du behöver fokusera på.
  • Bild med titeln bildar en plan steg 15
    2. Vet vad du hoppas resultaten av att fixa ditt problem kommer att vara. Vad är ditt mål som du hoppas nå genom att lösa ditt problem? Det kan finnas fler hopp som är knutna till ditt huvudmål. Fokusera på att uppnå ditt mål och de andra resultaten kommer med det.
  • Ditt mål är att höja din betyg till åtminstone en B i din matteklass. Tillsammans med det här målet hoppas du att genom att höja din betyg, kommer din mamma att låta dig gå till din väns stuga.
  • Bild med titeln bildar ett plan steg 16
    3. Bestäm vad du gör som påverkar problemet. Vilka vanor har du utvecklat som kan orsaka detta problem? Ta en stund att undersöka dina interaktioner med problemet.
  • Ditt problem är att du får en C- i matte. Titta på vad du gör som påverkar detta problem: Du pratar med din vän i den klassen ... mycket, och du har inte gjort dina läxor varje natt eftersom du nyligen gick med i ett fotbollslag och efter träning på tisdagar och torsdagar, Allt du vill göra är att äta middag och sova.
  • Bild med titeln bildar en plan steg 17
    4. Överväga utanför barriärer som kan påverka ditt problem. Medan mycket av ditt problem kan orsakas av dina handlingar, kan det också vara utanför krafter som arbetar mot dig. Tänk på vad de kan vara.
  • Du får en C-i Math, som behöver förändras. Ett hinder för din framgång kan dock vara att du verkligen inte förstår att begreppen lärs i klassen - inte bara för att du pratar i klassen, men för att du aldrig har "fått" algebra. Ovanpå det vet du inte riktigt var du ska få hjälp.
  • Del två: Hitta lösningar och göra en plan

    1. Bild med titeln bildar en plan steg 18
      1. Bestäm några möjliga lösningar för ditt problem. Du kan helt enkelt lista dessa lösningar på en bit papper, eller anställa några Brainstorming tekniker tycka om gör en sinne karta. Oavsett vilket sätt du väljer, bör du överväga lösningar på både hur du personligen påverkar problemet, och de hinder som du kan möta som inte är av din egen.
    2. Lösningar för att prata med din vän i klassen: a. Tvinga dig att sitta på motsatt sida av klassen från din vän. B. Tala om för din vän att du får en riktigt dålig klass i klassen och du måste fokusera. C. Om du har en sittgrupp, be din lärare att flytta dig så att du kan fokusera mer.
    3. Lösningar för att inte göra dina läxor på grund av fotboll: a. Gör några läxor till lunch eller under din lediga period så att du inte har så mycket att göra på natten. B. Håll dig själv till ett strikt schema - efter träning ska du äta middag och sedan göra läxor. Belöna dig själv genom att titta på en timmes TV efter att din läxa är klar.
    4. Lösningar för att inte förstå algebra. A. Utnyttja hjälp av en klasskamrat som kan förklara begreppen till dig (men bara om du båda inte kommer att bli distraherad när du går över problemen). B. Fråga din lärare för hjälp - närma dig din lärare efter klassen och fråga om du kunde ställa upp ett möte med henne eftersom du har frågor om läxorna. C. Få en handledare eller gå med i en studiegrupp.
    5. Bild med titeln bildar ett plan steg 19
      2. Bilda din plan. Nu när du har räknat ut vad problemet är och har brainstormed några lösningar, välj de lösningar du tror kommer att fungera bäst och skriva ner en plan för dig själv. Att skriva ner din plan hjälper dig att visualisera det. Häng din skriftliga plan någonstans där du kan se det ofta, som på din spegel som du använder när du gör dig redo för dagen. Du behöver inte använda alla lösningar som du listade, men du borde hålla några av de andra lösningsidéerna som säkerhetskopior.
    6. Din plan för att höja din betyg i Math ska se ut så här:
    7. Planera att höja betyg på fyra veckor:
    8. Prata med Peggy om hur jag inte kan prata i klassen. (Om hon fortsätter att prata med mig, byt plats)
    9. Gör läxor under lunch varje tisdag och torsdag så jag kan fortsätta att gå till fotbollsträning men har inte mycket att göra när jag kommer hem
    10. Gå till min skolas matte handledning center för hjälp varje måndag och onsdag - fråga min lärare om det finns någon extra kredit jag kan göra för att höja min betyg
    11. Mål: Vid vecka fyra har jag tagit upp enligt betyg till åtminstone en B
    12. Bild med titeln bildar ett plan steg 20
      3. Utvärdera framgången med din plan efter en vecka. Gjorde du allt du hoppades att du skulle göra under den första veckan att försöka din plan? Om inte, var glidde du upp? Genom att känna igen vad du behöver jobba, kommer du att kunna hålla dig mer effektivt på din plan nästa vecka.
    13. Bild med titeln bildar en plan steg 01
      4. Håll dig motiverad. Det enda sättet du kommer att lyckas är om du verkligen är motiverad. Om du arbetar bättre när du är motiverad, skapa en belöning för dig själv (även om det löser ditt problem kan det vara tillräckligt belöning). Om du avviker från planen en dag, låt dig inte göra det igen. Lätt inte upp på din plan halvvägs genom det bara för att du känner att du är nära att nå ditt mål - följ igenom med din plan.
    14. Om du upptäcker att något du gör egentligen inte fungerar, ändra din plan. Byt ut en av de lösningar du använde i din plan med en annan lösning som du kom med under din brainstorming session.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    När du fyller i ett mål, kolla av din plan så att du kan se dina framsteg.
  • När du lägger till detaljerna i dina planer, försök gissa vad som kan gå fel och utveckla beredskapsplaner.
  • Gratulera dig själv på dina planer och vara upphetsad över dina mål. Visualisera hur ditt liv kommer att vara annorlunda när du har uppnått dessa mål.
  • Kom ihåg att planeringen är bara det arbete som vänder kaos till fel - förväntar sig inte att bara för att du skapade en plan som det kommer att fungera perfekt utan ytterligare ansträngning. Planen är bara utgångspunkten.
  • Ha någon sunt förnuft och visa inte ditt datum (jag.e. Cody) Hur passar hon in på din dagliga plan / tidtabell.
  • Ge dig själv tid att göra en plan - Om du blir frustrerad kan du glömma några viktiga detaljer.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande